Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η νέα κατάσταση με τα Σκόπια και τα «σπασμένα» των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε στις

Θολή και γκρίζα η εικόνα για τη χρήση στο μέλλον του όρου Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονικός

Νίκος Μελέτης

Μια διεθνής συμφωνία κρίνεται, όχι μόνο την ημέρα της υπογραφής της, με την ευδαιμονία και ανακούφιση που σκορπίζει, αλλά από τη διάρκειά της, τη σαφήνειά της και κυρίως τη «οχύρωσή» της απέναντι σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, ώστε να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητά της.

Η Συμφωνία των Πρεσπών από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι είχε σοβαρές δομικές αδυναμίες. Πιθανόν, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει οι δυο πολιτικοί που πήραν το βάρος της υπογραφής της ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, σε μια Συμφωνία πρέπει να κερδίζουν όλοι και είναι προφανές ότι η αγωνία που είχε τότε η Αθήνα, ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα εξασφαλίζοντας την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, είχε ως αντάλλαγμα το να αφήσει θολή και γκρίζα την εικόνα για τη χρήση στο μέλλον του όρου Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονικός στην άλλη πλευρά. Και μάλιστα με την υπογραφή πλέον της Αθήνας.

Η τότε κυβέρνηση έθεσε ως πρόσταγμα για λόγους και πρακτικούς και ιδεολογικούς, την επίλυση ενός προβλήματος που κακοφόρμιζε για σχεδόν 20 χρόνια, θεωρώντας ότι η βελτίωση των σχέσεων που θα επέφερε και η αποφόρτιση των εντάσεων στις σχέσεις θα δημιουργούσαν ένα νέο περιβάλλον, το οποίο θα εξαφάνιζε ή πάντως θα απενεργοποιούσε τα «γκρίζα» σημεία της Συμφωνίας. Εξάλλου, η Αριστερά ουδέποτε έδωσε βάση και σημασία στον πυρήνα της διαφοράς που ήταν η ανακίνηση του Μακεδονισμού, ο σφετερισμός της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και του αλυτρωτισμού, με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την άλλη πλευρά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να ήταν μόνο μια σελίδα χαρτί, όπου θα όριζε την υιοθέτηση του νέου ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» ως erga omnes μαζί με τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της Συμφωνίας, χωρίς να εμπλακεί σε θέματα ταυτότητας και εξαιρέσεων στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Όμως προτιμήθηκε ένα εκτενές κείμενο. Όπου καθορίζεται η γλώσσα ως «Μακεδονική» η υπηκοότητα ως «Μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», και προβλέπονται μια σειρά από προβληματικές ρυθμίσεις με βασική αυτή του άρθρου 7.

Όπου με μια λεκτική ακροβασία διαχωρισμού από την ελληνική ιστορία επιτρέπεται στη γειτονική χώρα η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» για την «επικράτεια, τη γλώσσα, τον πληθυσμό και τα δικά τους χαρακτηριστικά, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά διακριτώς διαφορετικά από εκείνα του αλλού μέρους(της Ελλάδας)». Επίσης, στη Συμφωνία ορίζεται ότι η υποχρέωση χρήσης του νέου ονόματος αφορά μόνο το κράτος και όσους φορείς συνδέονται και χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Πιθανόν, η τότε ελληνική κυβέρνηση να ήταν πεπεισμένη ότι όλα αυτά θα έχουν ξεχασθεί σε δύο τρία χρόνια και ότι όλα θα κυλούν ομαλά ώστε να μην αναδειχθούν τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας…

Όμως η πολιτική και ειδικά στις διεθνείς σχέσεις σπανίως κινούνται ευθύγραμμα και βάσει των προσωπικών υπολογισμών η βεβαιοτήτων.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήρθε μέσα από μια δύσκολη διαδικασία και στη γειτονική χώρα, όπου χρειάσθηκαν μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης να «προσφέρουν» την ψήφο τους στη βουλή και κατόπιν στο δημοψήφισμα υπήρξε ένα ισχνό αποτέλεσμα υπέρ της Συμφωνίας. Κάτι που έδειχνε ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και επομένως υπήρχε η κρίσιμη μάζα που θα αμφισβητούσε και θα επιχειρούσε να ακυρώσει το πνεύμα της Συμφωνίας.

Τώρα πλέον η Αθήνα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, αντιμέτωπη με αυτή ακριβώς την προσπάθεια του VMRO-DPMNE το οποίο επανήλθε δυναμικά στην εξουσία και το οποίο ποτέ δεν αποδέχθηκε τον συμβιβασμό του Ζ. Ζάεφ με τον Αλ.Τσίπρα. Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια είναι προφανές ότι έχει επιλέξει την τακτική της.

Θα επιχειρήσει να περιορίσει στο ελάχιστο και στα απολύτως αναγκαία τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας Βόρεια Μακεδονία και να επιβάλει εμπράκτως τη διπλή ονομασία, που ήταν το απευκταίο σενάριο για την Ελλάδα.

Η πλευρά του VMRO-DPMNE φαίνεται να έχει μελετήσει την τακτική της. Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ήταν αποκαλυπτική επαναλαμβάνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις για χρήση της νέας ονομασίας στα επίσημα έγγραφα αλλά η ίδια θα χρησιμοποιεί ως προσωπικό ατομικό δικαίωμα τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνες», κάνοντας έναν δυσδιάκριτο διαχωρισμό μεταξύ της διπλής της υπόστασης ως Προέδρου της χώρας και ως ατόμου.

Στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κρ. Μίτσκοσκι αναμένεται με ενδιαφέρον αν ο νέος πρωθυπουργός θα ορκισθεί όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας του ως «πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας» ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της κ. Σιλιάνοφσκα που απέφυγε το νέο όνομα αναφέροντας απλώς «Μακεδονία». Ήδη πάντως στην ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής η αντιπρόεδρος που προέρχεται από το VMRO-DPMNE ορκίσθηκε, αλλοιώνοντας τον όρκο, στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Η εξάντληση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για διολίσθηση σε διπλή ονομασία θα αποτελεί πλέον ένα διαρκές πεδίο τριβής στις διμερείς σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση πολύ περισσότερο όταν η ίδια ήταν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν μπορεί να αποδεχθεί να ξεδιπλώνεται αυτό το σχέδιο μπροστά στα μάτια της χωρίς να αντιδράσει.

Όμως παρά τις προειδοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα για την ανάγκη τήρησης και σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προφανές ότι θα χρειασθεί πολύ δουλειά και μεγάλη επιμονή για να πεισθεί η διεθνής κοινότητα, ότι όταν η πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδονία, Μακεδονικός λαός» κ.ο.κ, παραβιάζουν τη Συμφωνία και δεν κινούνται απλώς εντός των δυνατοτήτων που τους προσφέρει το άρθρο 7 της Συμφωνία.

Εάν δεν υπήρχε το άρθρο αυτό το οποίο προσυπέγραψε και η Ελλάδα, τότε φυσικά και πάλι θα υπήρχαν τριβές αλλά θα ήταν πολύ πιο καθαρή η παραβίαση του erga omnes, που θα έθετε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας προ των ευθυνών της.

Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι με αυτή την τακτική δεν μπορεί να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Αθήνα περιμένει δείγμα γραφής από τον κ. Μίτσκοσκι από την ανάληψη των καθηκόντων του. Δεν θα πρέπει πάντως να περιμένουμε πολλά από τον εθνικιστή πολιτικό.

Ο ίδιος, εξάλλου, πριν λίγες ημέρες απάντησε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα αν χρειασθεί να οδηγήσουν τη διαφορά στη Χάγη, όπως προβλέπει και η Συμφωνία. Μέχρι τότε θα συνεχίζεται αυτό το άχαρο διπλωματικό κρυφτούλι για τη διαπίστωση και καταγραφή των παραβιάσεων μιας Συμφωνίας η οποία έγινε έτσι ώστε οι παρασπονδίες και η κακοποίηση του πνεύματος της Συμφωνίας να είναι προβλεπόμενες και συνεπώς νόμιμες.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Αναλύσεις

Τι θα πάρει η Τουρκία από τη Συρία;

O ρόλος της Τουρκίας που εποφθαλμιά την κατοχή εδαφών στη Συρία και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ και οι παίκτες που συνέβαλλαν στην κατάρρευση του καθεστώτος στη Συρία με τη χρήση των τζιχαντιστών. Οι νικητές (ΗΠΑ-Ισραήλ) και οι χαμένοι (Ιράν-Χεζμπολάχ) και ο ρόλος της Τουρκίας που εποφθαλμιά την κατοχή εδαφών και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να παρέμβει άμεσα στις εξελίξεις;

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

“Πειραγμένα” τα ζάρια στη Συρία! Χορογραφία με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό». Το καθεστώς έπεσε και ο ίδιος έφυγε (δεν λέω καν «ξέφυγε) προσφέροντας την εικόνα μιας χορογραφίας με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη.

Διλήμματα και ζαριές στη Συρία

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος

Τίποτα δεν έχει τελειώσει στη Συρία, ούτε στη Ρουμανία όπου εξουδετερώθηκε ο νικητής του Α γύρου των εκλογών και αποκλείστηκε από τη συνέχεια (Β γύρος) επειδή δεν άρεσε στους φιλοδυτικούς το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό» , το έσκασε, (αντίθετα με τον Σαντάμ του Ιράκ) χωρίς κανείς να πολύ-ενδιαφερθεί να τον σταματήσει, κάτι που υπονοεί προ/συνεννοήσεις. Αν στην εξέλιξη οι Ρώσοι διατηρήσουν έστω υπολείμματα επιρροής (τις «πολύτιμες» στρατιωτικές Βάσεις τους) τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι υπήρξαν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι: Το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ο ίδιος έφυγε (δεν λέω καν «ξέφυγε) προσφέροντας την εικόνα μιας χορογραφίας με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη. Τέλος πάντων οι Ρώσοι φαίνονται ζεματισμένοι, οι Αμερικανοί τηρούν σιωπητήριο, κανείς δεν καλεί τους Ευρωπαίους στο παιχνίδι.

Για την Ελλάδα η καλύτερη σύσταση ήταν να μη φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν οπότε ο κ. Μητσοτάκης έπαθε λουμπάγκο. Η βλάβη στο αεροπλάνο ήταν επιπρόσθετο στοιχείο υπερβολής, είχε ήδη γίνει αντιληπτό ότι το παιχνίδι ήταν για μεγάλα παιδιά. Οι Έλληνες του είδους «είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία» μένουν σπίτι, στο παιδικό δωμάτιο.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ

Κατά τα άλλα η επιλογή Τράμπ να πάει, με το πρόσχημα της Παναγίας, στο Παρίσι έδωσε δείγμα γραφής: Κάτω η Γερμανία (την ρεζίλεψε η Κίνα στο πρόσωπο της φιλοαμερικανίδας ΥΠΕΞ Μπέμπορκ) αλλά θεαματικοί εναγκαλισμοί με τον Πρόεδρο της (ανώδυνης) Γαλλίας Μακρόν. Φρού-φρού κι αρώματα.

Ο Τραμπ απειλεί το ΝΑΤΟ. Θα ταπεινώσει και θα ξεπαραδιάσει τους Ευρωπαίους βάζοντάς τους να «είναι συνεπείς» στις Νατοϊκές οικονομικές υποχρεώσεις τους, τους αναγκάζει να αγοράζουν το ακριβό αμερικανικό πετρέλαιο και να λένε πόση ευγνωμοσύνη έχουν στον «κύριο και αφέντη» τους, με την Ελλάδα στην τελευταία σειρά της ουράς.

Ο Τραμπ ξέρει τι θέλει και το λέει: Το κέντρο βάρους, με διαλυμένη και καθημαγμένη την Μ. Ανατολή και κυρίαρχο το Ισραήλ, πάει από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό και στις θάλασσες της Κίνας. Είναι αρκετό για να πανικοβάλει τους Ευρωπαίους ότι τελειώνει η τζάμπα προστασία, αν τη θέλουν θα την πληρώνουν, ακριβά. Κύρια ασχολία των ΗΠΑ θα μείνει η Κίνα. Απαραίτητη προϋπόθεση να μηδενιστεί η ρωσική απειλή, με το καλό και ανταλλάγματα ή απειλές και περισπασμούς στην Γεωργία, Ρουμανία, Συρία κλπ. Η Μόσχα φαίνεται μουδιασμένη, δεν καθάρισε στο Ουκρανικό δεν φαίνεται σταθερή στη Μ. Ανατολή. Το Ισραήλ δούλεψε για τις ΗΠΑ αλλά και ίδιον όφελος, καθάρισε το έδαφος από ζιζάνια τύπου Χεζμπολά. Καθάρισε, αλλά για πόσο καιρό;

Η δοκιμασία του Ουκρανικού δεν έδωσε οριστικές απαντήσεις. Η συνεχής απειλή για δολοφονία του Τραμπ δεν απευθύνεται μόνο στον ίδιο αλλά και στους δυο αντιπάλους των ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Αν αυτοί, οι αντίπαλοι, αποδεχθούν ένα είδος ισοπαλίας όπου δεν θα απειλούνται οι ΗΠΑ ως «πρώτη μεταξύ ίσων», και αν αυτό το δεχθούν και οι ίδιες οι ΗΠΑ, θα ηρεμήσουμε για κάποιο καιρό. Αλλιώς ρισκάρουμε να αποδειχθεί αληθινή η προφητεία της τυφλής Βουλγάρας Βάνγκα που μας άφησε την πρόβλεψη, πεθαίνοντας την δεκαετία του 90, ότι την ερχόμενη Άνοιξη του 2025 θα αρχίσει Παγκόσμιος Πόλεμος….

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Φρουροί του Μεγάλου Ισραήλ οι τζιχαντιστές-τρομοκράτες

Οι αποδείξεις πως το NATO και οι Ισραηλινοί παρείχαν όπλα, χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τρομοκράτες της αλ Νούσρα και του Τζολάνι.

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Οι αποδείξεις πως το NATO και οι Ισραηλινοί παρείχαν όπλα, χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τρομοκράτες της αλ Νούσρα και του Τζολάνι.

Πώς φιλοδοξεί να κλέψει η Κάγια Κάλλας τον πλούτο της Ρωσίας και πού θα πάνε τα χρήματα;

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 λεπτά πριν

Ο ανηφορικός δρόμος του Φρανσουά Μπαϊρού!

Το πολύπλοκο σκηνικό και ο αγώνας του για σταθερή κυβέρνηση μέσα από 15 απόψεις

Αναλύσεις37 λεπτά πριν

Τι θα πάρει η Τουρκία από τη Συρία;

O ρόλος της Τουρκίας που εποφθαλμιά την κατοχή εδαφών στη Συρία και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

“Πειραγμένα” τα ζάρια στη Συρία! Χορογραφία με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη

Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό»....

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Φρουροί του Μεγάλου Ισραήλ οι τζιχαντιστές-τρομοκράτες

Οι αποδείξεις πως το NATO και οι Ισραηλινοί παρείχαν όπλα, χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τρομοκράτες της αλ Νούσρα και...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νάρκες: Ένα διαχρονικό πρόβλημα για τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία

Οι καταστροφικές συνέπειες των ναρκών κατά προσωπικού

Δημοφιλή