Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε στις

Υποχρεώσεις της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου

Γιαννάκης Ομήρου

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. Ρεαλιστική προοπτική ή χίμαιρα; Εφικτός στόχος ή αυταπάτη; Ειλικρινής επιθυμία ή συντήρηση του θέματος προς εσωτερική κατανάλωση; Όπως και να ‘χει το ζήτημα, για μας έχει σημασία στον βαθμό που οι όποιες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας μπορούν ή όχι να αξιοποιηθούν προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης. Δηλαδή, μιας λύσης του Κυπριακού ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Επί δεκαετίες η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., εθεωρείτο, όχι αδικαιολόγητα, ως δέλεαρ για την Τουρκία και ως μοχλός πίεσης, «καρότο», κατά την επί το λαϊκότερον επικρατήσασα έκφραση, προκειμένου να υποχρεωθεί να συναινέσει τόσο στη δίκαιη λύση του Κυπριακού, όσο και στην εγκατάλειψη των έωλων διεκδικήσεών της εις βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, ανέτρεψαν άρδην τα δεδομένα. Προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν υπάρχει. Το δέλεαρ εξαφανίστηκε. Το «καρότο» τελείωσε.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αντικατασταθεί αυτός ο μοχλός πίεσης επί της Τουρκίας; Είναι γνωστόν ότι αναπτύσσεται μια νέα άποψη και θέση στους κόλπους της Ε.Ε., προεξάρχουσας της Γαλλίας, ότι η διεύρυνση της Ένωσης δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές και ότι πρέπει να προκριθεί και να εφαρμοστεί η ειδική εταιρική σχέση, για ορισμένες, τουλάχιστον, υποψήφιες χώρες.

Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι «το Ε.Κ. συνιστά την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τις πιθανές μορφές που θα μπορούσε να πάρει αυτό». Και επιβεβαιώνει «ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.».

Παρά τον πυθιακό και εν πολλοίς αντιφατικό χαρακτήρα της διατύπωσης αυτής, είναι φανερός, εν τούτοις, ο προσανατολισμός προς την ειδική εταιρική σχέση.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την άποψη – θέση. Γιατί είναι πρόδηλον ότι, με αυτό τον τρόπο, στην περίπτωση της Τουρκίας, ο μοχλός πίεσης θα επανέλθει, δεδομένου ότι η ειδική εταιρική σχέση θα αποτελεί και πάλι δέλεαρ. Ώστε να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της δυνατότητας Ελλάδας και Κύπρου, ως κρατών μελών της Ε.Ε, και άρα ως κριτών – ελεγκτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, να επηρεάζουν τη συμπεριφορά της, τόσο ως προς το Κυπριακό, όσο και ως προς το θέμα των λεγόμενων ελληνοτουρκικών διαφορών. Οι συχνές δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία «θα επανεξετάσει τη στάση της έναντι της Ε.Ε.» αποτελεί απλό λεονταρισμό.

«Ειρήσθω εν παρόδω» ότι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005 που αναθέτουν στην Τουρκία συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, προκειμένου να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε., παραμένουν λησμονημένες και αναξιοποίητες.

Οι τρεις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας, έναντι της Κύπρου, είναι:

Πρώτον, η από μέρους της Τουρκίας ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Τρίτον, συνεργασία της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε.

Η Τουρκία, κατά συρροήν και κατ΄εξακολούθησιν, περιφρονεί και καταπατεί τις συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί 19 ολόκληρα χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οξύνει και κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά, με τις θρασύτατες αξιώσεις της για «λύση δύο κρατών» και «κυριαρχική ισότητα» και με τις έκνομες ενέργειές της στην Αμμόχωστο. Και με την προτιθέμενη κατασκευή αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και ναυτικής βάσης στην Καρπασία.

Είναι προφανές ότι η στρατηγική αξιοποίησης της Ε.Ε., προκειμένου να πειθαναγκαστεί να συμφιλιωθεί με μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, χρειάζεται αναδιαμόρφωση και επανατοποθέτηση. Και αυτό χρειάζεται αποφάσεις και πολιτικές με βάση τα συνεχώς διαφοροποιούμενα δεδομένα. Με κεντρικό άξονα τη ρήση «εάν ζητήσεις καλώς ευρήσεις».

Η εκδηλούμενη άτεγκτη στάση της Τουρκίας και της υποχείριας τ/κ ηγεσίας έναντι της πρωτοβουλίας του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της ειδικής απεσταλμένης του στο Κυπριακό επιβάλλουν την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε εκλογίκευση.

*Πρώην Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ρουκέτες στο κέντρο του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση με πυραύλους είχε στόχο τη βάση Tsarfil, η οποία φιλοξενεί πολλές στρατιωτικές σχολές εκπαίδευσης, κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η ομάδα σημείωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Khaybar, μια εκστρατεία εκδίκησης που ξεκίνησε από την ομάδα μετά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, με τους περισσότερους από αυτούς να αναχαιτίζονται από την αεράμυνα.

Ωστόσο, ο στρατός παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους έπληξε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Αναφέρθηκαν καθυστερήσεις και διακοπές στο αεροδρόμιο μετά την επίθεση. Ωστόσο, η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ δήλωσε ότι το αεροδρόμιο ήταν «ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά για αφίξεις και αναχωρήσεις».

Συντρίμμια από αναχαιτισμένο πύραυλο έπληξαν επίσης ένα άδειο σταθμευμένο αυτοκίνητο στην κοντινή περιοχή Ra’anana χωρίς να προκληθούν θύματα.

Η επίθεση σημειώθηκε στο Arba’in του Nasrallah, την σαράντα μέρα μετά τον θάνατο σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ ξέσπασε μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με την ομάδα να εξαπολύει επιθέσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο ξεκινώντας από τις 17 Σεπτεμβρίου και στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στη χώρα.

Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 40 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 61 στρατιώτες και αξιωματικούς ασφαλείας. Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 500 μέλη της Χεζμπολάχ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

DW: Το μήνυμα Νετανιάχου προς ΗΠΑ με την αποπομπή Γκάλαντ

Eκτιμάται ότι, ο Νετανιάχου ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η χρονική σύμπτωση της αποπομπής του Γκάλαντ με τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.

Eκτιμάται ότι, ο Νετανιάχου ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Δεν ήταν τυχαία σύμπτωση η παύση του Iσραηλινού υπ. Άμυνας με την διενέργεια των εκλογών στις ΗΠΑ. Κατηγορίες Γκάλαντ κατά Νετανιάχου για προώθηση προσωπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ενώ η διεθνής ειδησεογραφία χθες βράδυ ήταν επικεντρωμένη στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ έδωσε στη δημοσιότητα μία λακωνική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, που ενημέρωνε τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι παύεται από τα καθήκοντά του. Με μία πρόσθετη, εξίσου σύντομη, ανακοίνωση, διευκρινιζόταν ότι η πρωθυπουργική απόφαση οφείλεται στη συνεχιζόμενη «διάσταση απόψεων» μεταξύ των δύο πολιτικών.

Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ίδιος ο Γιοάβ Γκάλαντ ήταν πιο συγκεκριμένος. Οι πολιτικοί τόνοι ανέβηκαν, όταν δήλωσε πως οι πραγματικοί λόγοι αποπομπής του από την κυβέρνηση ήταν η επιμονή του να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων, να επιβληθεί η στρατολόγηση όλων ανεξαιρέτως των στρατευσίμων πολιτών – συμπεριλαμβανομένων και των Υπερορθόδοξων Εβραίων, αλλά κυρίως, στο αίτημά του να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα αποδώσει ευθύνες στα πρόσωπα που δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους για την αποτροπή και επιτυχή αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Προτού καν ολοκληρώσει ο Γκάλαντ το συναισθηματικά φορτισμένο του διάγγελμα, ομάδες της αντιπολίτευσης που εκφράζουν, μεταξύ άλλων, και τις θέσεις των συγγενών των ομήρων, κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Οι κεντρικοί δρόμοι του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων της χώρας δεν άργησαν να γεμίσουν με διαδηλωτές που απαιτούσαν την επιστροφή του Γκάλαντ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας παράλληλα τον Νετανιάχου ότι, για προσωπικά πολιτικά οφέλη, εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, υποστηρίζοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να απομακρύνει τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας.

Οι «δύσκολες» σχέσεις Νετανιάχου-Γκάλαντ

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη αποτέλεσε το αποκορύφωμα των δύσκολων διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των Νετανιάχου και Γκάλαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ παύθηκε από τα καθήκοντά του. Στις 26 Μαρτίου 2023, με αφορμή δημόσιες δηλώσεις του με τις οποίες επέκρινε την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσαν ακραίες φωνές της κυβέρνησης, ο Γκάλαντ παύθηκε από τον Νετανιάχου, ενόσω ο δεύτερος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Το γεγονός αυτό πυροδότησε και πάλι οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας τον Νετανιάχου να άρει την απόφασή του λίγες μέρες αργότερα.

Από την έναρξη του πολέμου οι σχέσεις των Νετανιάχου-Γκάλαντ δεν βελτιώθηκαν. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσαν οι επανειλημμένες διαφωνίες της διακυβέρνησης Μπάιντεν ως προς την διαχείριση του πολέμου εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ διέρρευσαν έντονες συνομιλίες που είχαν κατά καιρούς ανταλλάξει ο Γκάλαντ με τον Νετανιάχου και με πολλούς άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές αφορούσαν τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, όσο και το ζήτημα της διατήρησης ή μη της απαλλαγής για στράτευση των Υπερορθόδοξων Εβραίων, παρά τις ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι φιλικοί προς το περιβάλλον Νετανιάχου άρχισαν να διαρρέουν ότι κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Γκάλαντ προωθούσε τη δική του ατζέντα και όχι τις απόψεις της κυβέρνησης. Η βαθειά δυσπιστία προς τον Γκάλαντ εκδηλώθηκε ξεκάθαρα όταν ο Νετανιάχου του απαγόρευσε να μεταβεί μόνος του στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.

Η χρονική σύμπτωση της αποπομπής του Γκάλαντ με τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Βασίμως εκτιμάται ότι, με αυτόν τον άκομψο τρόπο ο Νετανιάχου προτού ακόμα καταστεί ξεκάθαρο ποιος θα ήταν ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή! Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τα χτυπήματα – Αεροπορικές επιδρομές από Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη βάση Maali Golani με ρουκέτες.
  • Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό εργοστάσιο βόρεια της Χάιφα με ρουκέτες.
  • Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στον Ντόβεφ με ρουκέτες.
  • Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη Ζαρίτ με drones αυτοκτονίας.
  • Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Σαφέντ με ρουκέτες.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Ainatha.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Kfarshoba.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Tayri.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Σεμπάα.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Khiam.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Nabatieh.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Μαρκάμπα.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Aita al-Shaab.
  • Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Αιταρούν.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ

Ρουκέτες στο κέντρο του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στην πόλη...

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Αρχή που βγήκε ο Χριστός original Αναρχικός! Ο Ρουβίκωνας δέχτηκε ευχαριστήρια επιστολή από Ενορία για τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Ευχαριστήρια επιστολή σε μέλη του Ρουβίκωνα για τη βοήθειά τους στην κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην Πεντέλη τον Αύγουστο. Ο...

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Τί είναι ο Τραμπισμος

Και αν εκλείψει ο Τράμπ, ο τραμπισμός είναι εκεί. Όχι, μόνο, εκεί αλλά σε όλο τον κόσμο.

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Politico: Η νίκη Τραμπ φέρνει πόνο στην Ευρώπη

Οι επιπτώσεις σε Οικονομία, Βιομηχανία, Άμυνα

Αθλητικά8 ώρες πριν

Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever

Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας του 21ου αιώνα για άλλους είναι ο Σπανούλης, για άλλους ο Διαμαντίδης, για άλλους ο Σλούκας,...

Δημοφιλή