Γενικά θέματα
Οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν που διέκοψε ο θάνατος Ραϊσί
Στο Ομάν οι συνομιλίες
Του Κώστα Ράπτη
Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι ένας παίκτης της Μέσης Ανατολής με πολύ ιδιόμορφο (και σημαντικότερο των εκ πρώτης όψεως μεγεθών του) ρόλο. Ως χώρα στην οποία κυριαρχεί θρησκευτικά το μουσουλμανικό δόγμα Ιμπαντί (το οποίο δεν λογίζεται μήτε ως σουνιτικό, μήτε ως σιιτικό) το σουλτανάτο που ελέγχει την νότια ακτή των στενών του Χορμούζ και μέχρι και τον 19ο αιώνα αποτελούσε μια θαλάσσια αυτοκρατορία εκτεινόμενη από τη Ζανζιβάρη μέχρι τις ακτές του σημερινού Πακιστάν, διακρίνεται για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του. Μολονότι μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (όπου δεσπόζει η Σαουδική Αραβία) και ιστορικά στενός σύμμαχος της Βρετανίας και των ΗΠΑ, το Ομάν δεν έχει ανταγωνιστική σχέση με το Ιράν, αντιθέτως λειτουργεί ως “γεφυροποιός” ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τους αντιπάλους τους, ενώ καλλιεργεί για τον εαυτό του την εικόνα μιας “ανεκτικής” απόλυτης μοναρχίας.
Εξ ου και το Μασκάτ, η πρωτεύουσα του Ομάν, υπήρξε κατά καιρούς ο τόπος διεξαγωγής ευαίσθητων εμπιστευτικών συναντήσεων, όπως αυτές μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών (επί Ομάμα) που οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (JCPOA) το 2015.
Το Ομάν παραμένει πιστό στο ρόλο του και σήμερα, αν κρίνουμε από τις πληροφορίες ότι φιλοξένησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα επιστευτικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, εφ’ όλης της περιφερειακής ύλης, οι οποίες όμως αναγκαστικά διεκόπησαν με τον θάνατο του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σε πρόσφατο δυστύχημα με ελικόπτερο.
Σύμφωνα με το Axios, που έγραψε πρώτο για αυτές τις επαφές τον Μάιο, και το Middle East Eye που επανήλθε, την αμερικανική πλευρά σε αυτές τις συνομιλίες εκπροσώπησαν ο Μπρετ ΜακΓκερκ, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν επί θεμάτων Μέσης Ανατολής, και ο Άμπραμ Πέιλι, ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ιράν, ενώ από ιρανικής πλευράς συμμετείχε ο Αλί Μπαγερί Κανί, υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έμελλε να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πολιτικού του προϊσταμένου.
Οι συνομιλίες δεν ήσαν άμεσες, αλλά εκ του σύνεγγυς, με διπλωμάτες του Ομάν να μεταφέρουν τις απόψεις της μίας πλευράς στην άλλη.
Μετά από έναν πρώτο γύρο τον Ιανουάριο, οι εμπιστευτικές συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον Μάιο, έναν μήνα μετά τα αντίποινα του Ιράν στην αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, τα οποία υπήρξαν η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ισλαμική Δημοκρατία έπληξε άμεσα, έστω και συμβολικά, την επικράτεια του εβραϊκού κράτους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στόχος των συνομιλιών στο Μασκάτ ήταν μία ευρύτερη συνεννόηση ΗΠΑ και Ιράν, επικεντρωμένη σε τρία σημεία-κλειδιά: την κοινή επιθυμία για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, την κοινή επιθυμία για αντικατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού Νετανιάχου και βέβαια την κοινή επιθυμία για αποφυγή της περιφερειακής επέκτασης της σύγκρουσης που μαίνεται μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ιρανικές πηγές περιγράφουν την επιχειρούμενη συμφωνία ως προανάκρουσμα μιας συνολικής “εκεχειρίας” ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπό ιρανική ηγεσία “άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει τη Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, τους Χούθι της Υεμένης, την Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, κ.ο.κ.
Φιλοδοξία της ιρανικής πλευράς είναι να πείσει τους συνομιλητές της ότι η αποφυγή ενός πολέμου στο “δεύτερο μέτωπο” του Ισραήλ, δηλ. στα σύνορα με τον Λίβανο όπου δρα η ενισχυμένη Χεζμπολλάχ περνά μέσα από την επίτευξη εκεχειρίας στα σύνορα με τη Γάζα.
Επιπλέον, η Τεχεράνη ενδιαφέρεται να επιτύχει μιαν αναβίωση της JCPOA, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ, καθώς και άρση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της.
Μία γεύση του πώς προετοιμάζεται το έδαφος για τέτοιου τύπου κινήσεις έδωσε η περσινή συμφωνία απελευθέρωσης από το Ιράν Αμερικανών κρατουμένων με αντάλλαγμα την αποδέσμευση ιρανικών κονδυλίων από αγοραπωλησίες υδρογονανθράκων, ύψους 6 δισ. δολαρίων, τα οποία είχαν “παγώσει” οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί την JCPOA “νεκρή”, θεωρώντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για απλή “νεκρανάστασή” της, αλλά ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία που θα ενσωματώνει περισσότερα περιφερειακά ζητήματα από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Επιπλέον, ο ένοικος του Λευκού Οίκου κρίνει ότι η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών είναι τέτοια που ο ίδιος δεν δύναται να προχωρήσει σε κάποιο ουσιαστικό βήμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πόσω μάλλον που φοβάται ότι η ιρανική πλευρά δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Ωστόσο, πλέον, προστέθηκε άλλο ένα εμπόδιο, καθώς και το Ιράν βαίνει προς απροσχεδίαστες εκλογές, με άγνωστη την έκβασή τους. Ο θάνατος του προέδρου Ραϊσί και του υπουργού Αμιρμοχαμαντί είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Μασκάτ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν, χωρίς τίποτε να εγγυάται απεμπλοκή.
capital.gr
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra