Η ΕΕ «πιέζει» να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία αλλά και την Μολδαβία, πριν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία.

Ελπίζει σε ομόφωνο «ναι» το Βέλγιο

Το Βέλγιο, που κατέχει μέχρι σήμερα την προεδρία- «πιέζει προς τα εμπρός ελπίζοντας να επιτύχει ομοφωνία» για την κίνηση αυτή πριν η Ουγγαρία αναλάβει την προεδρία την 1η Ιουλίου, ανέφεραν οι FT.

Η Βουδαπέστη διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και έχει εμποδίσει την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Το Politico ανέφερε επίσης τον Μάιο ότι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ουκρανίας πιέζουν να αρχίσουν επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως τις 25 Ιουνίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη προσπάθεια να πεισθεί η Ουγγαρία.

Η Ουκρανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον επόμενο μήνα.

Η προϋπόθεση

Για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα ότι η Ουκρανία έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση ζητημάτων όπως η διαφθορά και η προστασία των μειονοτικών γλωσσών.

«Η Ουγγαρία αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις», ιδίως για το θέμα της μειονοτικής γλώσσας, αναφέρουν οι FT.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει επίσης για την έναρξη επίσημων συνομιλιών με τη Μολδαβία, αλλά η Γεωργία δεν θα πάρει το πράσινο φως λόγω της υιοθέτησης από την Τιφλίδα του νόμου περί «ξένων πρακτόρων» σε πείσμα των προειδοποιήσεων των Βρυξελλών», αναφέρουν οι FT.

Ναυτεμπορική