Ακολουθήστε μας

Video

Συνέντευξη Ιωάννη Βαληνάκη στον Σάββα Καλεντερίδη

Δημοσιεύτηκε στις

Συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Ιωάννη Βαληνάκη στον Σάββα Καλεντερίδη και την εκπομπή «Geopolitics» στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής».

Οι κυριότερες τοποθετήσεις της συνέντευξης

Η Ελλάδα έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που επί κυβερνήσεων Καραμανλή τα ασκήσαμε. Απομακρύναμε την Τουρκία από τη Λιβύη από τότε. Η Τουρκία προσπαθούσε από τότε να αρπάξει την περιοχή νότιας της Κρήτης. Επίσης κάναμε μία εξαιρετική συμφωνία με την Αλβανία με Μπερίσα και αφήσαμε μετά τα Τίρανα να βγάλει γλώσσα. Στην ουσία ήταν δάχτυλος της Τουρκίας. Αφήσαμε χωρίς επιπτώσεις να ακυρώνει την υπογραφή της την ίδια ώρα που λέμε στα Σκόπια ότι εμείς τηρούμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ήταν ιδανική ευκαιρία. Τί ευαισθησίες είναι αυτή με δήθεν περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Εδώ προέχει η εθνική κυριαρχία. Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα με τη διακήρυξη των Αθηνών. Η Τουρκία κερδίζει σε όπλα και τεχνολογία, όπως τα F-16 και κινητήρες για το μαχητικό της. Εμείς συμμετρικά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό στην πολεμική βιομηχανία. Η Τουρκία κάνει άλματα μπροστά, την ώρα που η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Η Τουρκία συνεχώς διευρύνει τις διεκδικήσεις γιατί μετρά ότι δεν έχουμε αποτροπή. Πρέπει να διευρύνουμε την αποτροπή μας. Δυστυχώς αυτό διαβάζουν οι Τούρκοι. Η αμυντική συμφωνία με Γαλλία είναι σαν μοιάζουμε με οδηγούς αγώνων που αγόρασαν μια ακριβή Ferrari, αλλά αντί να την τρέξουμε, την αφήνουμε στο γκαράζ. Πρέπει να το πάμε παρακάτω και δεν το κάναμε. Πρέπει να τη δουλέψουμε. Η Ελλάδα πρέπει να κινείται με ιδέες και πρωτοβουλίες. Για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, η Ελλάδα το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σκέπτεται. Μην επαφιόμαστε μόνο στο Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να σηκώσεις μανίκια, να δουλέψεις, να αποκτήσεις συμμάχους. Η Τουρκία μιμούμενη τους Κινέζους προχωρούν βήμα-βήμα με μικρές προκλήσεις και προχωρά παρακάτω. Τα γεγονότα γεννούν ευκαιρίες και εμείς κοιτούμε άφωνοι, περιμένοντας τον Άη Βασίλη. Έρχονται πολύ δύσκολες καταστάσεις. Το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” το οποίο πλέον θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολία και είναι αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας θα έπρεπε αν είχε καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν και όρια…

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μας το έκρυβαν από το 1963 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις – Έγγραφα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γεώργιος Ανθρακεύς

Το δίκαιο της θάλασσας για τις οικονομικές ζώνες του 1982 στο Μοντέγκο Μπέι είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο, οπότε οι όποιες διαφορές με την Τουρκία, αν θα πάμε σε δικαστήριο, αυτό πρέπει να είναι το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Σε τρομερές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Ανθρακεύς, νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ – Τουρκίας του 1963 είναι ευρωπαϊκό δίκαιο από τον Δεκέμβριο της δωδεκάτης Σεπτεμβρίου του 1977 (12.09.1977) όπου πήρε ΦΕΚ των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και αναγνωρίζει επίσημα και η ίδια η Τουρκία την αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου. Σε αυτό, προβλέπεται ρητώς η όποια δικαστική επίλυση διαφοράς να λαμβάνεται στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 κατέστη ευρωπαϊκό δίκαιο από την 23 Ιουνίου 1998, όπου και πήρε ΦΕΚ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην πέμπτη σελίδα πριν το τέλος του κειμένου ορίζεται ρητώς ότι το ζήτημα των αλιευτικών πόρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της ΕΕ σε διαδικασία οριοθέτησης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τότε η διαδικασία αυτή μπορεί να καταστεί ακυρώσιμη λόγω και των δικαιωμάτων αρμοδιότητας και της ΕΕ. Για την Τουρκία το κείμενο αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και βασική προϋπόθεση εισδοχής στην ΕΕ, η τήρηση της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας ως ευρωπαϊκό πλέον δίκαιο.

Προτείνονται δύο εφικτές νομικές εκδοχές μεταξύ Ελλάδος Και Κύπρου για οριοθέτηση ΑΟΖ όπου προβλέπονται ρητώς στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. Άρθρο 273 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο είναι αρμόδιο επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των κρατών μελών, συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών, αν η διαφορά αυτή του υποβληθεί δυνάμει συνυποσχετικού”.

Παρατήρηση:

Συναφούς με το αντικείμενο των Συνθηκών σημαίνει να έχει καταστεί ενωσιακό δίκαιο με οποιανδήποτε τρόπο. Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 έχει ισχύ ενωσιακού δικαίου από την 23 Ιουνίου 1998 και σαφώς η Ελλάδα και η Κύπρος το ζήτημα της οριοθέτησης ζώνης αλιείας μεταξύ τους μπορούν να το εντάξουν με συνυποσχετικό στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

2. Άρθρο 259 Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Κάθε κράτος μέλος δύναται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, αν κρίνει ότι άλλο κράτος μέλος έχει παραβεί υποχρέωσή του εκ των Συνθηκών. Πριν ένα κράτος μέλος ασκήσει προσφυγή κατά άλλου κράτους μέλους, επικαλούμενο παράβαση υποχρεώσεως εκ των Συνθηκών, οφείλει να φέρει το ζήτημα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος, αφού προηγουμένως παρέχει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα κράτη να προβούν κατ’ αντιδικία σε γραπτές ή προφορικές παρατηρήσεις. Αν η Επιτροπή δεν διατυπώνει γνώμη εντός τριών μηνών από της υποβολής της αιτήσεως, η προσφυγή δύναται να κατατεθεί στο Δικαστήριο και χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής”.

Παρατήρηση:

Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με την Κύπρο για παραπομπή της οριοθέτησης στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η Κύπρος να προβεί κατά της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δείτε Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας εδώ.
  • Δείτε την σύμβαση σύνδεσης μεταξύ της ΕΟΚ και της Τουρκίας (υπογράφηκε στην Άγκυρα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1963 εδώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλους ο Ερντογάν!

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτό πρέπει να το έχει υπόψιν της η Ελλάδα. Αποφασισμένος να παίξει δυνατά και να συγκρουστεί με ΗΠΑ, Ισραήλ, Εβραίους, Σιωνιστές ο Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτόν και να περιμένεις και να υποχωρήσει κιόλας. Αποφύγετε στοχοποιήσεις προσώπων – Δεν υπάρχει απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει το Αιγαίο με τα νησιά που είναι ελληνικά. Προσέξτε που μας πάνε. Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου. Είναι μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Μας πετάνε προπαγάνδα και δεν σκεφτόμαστε.

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή Skal Wars – Powered by XAK την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Τα θέματα της εκπομπής

1. Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης | 02:40
2. Το πρόγραμμα ήλιος και η δημογραφική τραγωδία | 14:37
3. Ο Ελληνισμός στην Αλβανία σε στενωμπό – Τραγική ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας | 17:07
4. Η τριμερής στη Νέα Υόρκη | 25:37
5. Αποφασισμένος να κοντραριστεί με όλους ο Ερντογάν | 32:50
6. Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν; Το σχέδιο, οι στόχοι και το timing της Ισραηλινής επίθεσης | 38:35
7. ΗΠΑ: Κακός χαμός με τις πρόωρες εκλογές στη Τζόρτζια – Οι εκλογές θα εξελιχθούν σε θρίλερ | 52:19
8. Ρωσία κατά ΗΠΑ για όσα γίνονται στην Κορέα – Θέλουν να ξεσπάσει άλλη μια φωτιά | 59:03

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αυτή είναι η ωμή αλήθεια

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάναν Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 15 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα9 λεπτά πριν

Νίκος Δένδιας: «Η εθνική ταυτότητα ενώνει τους Ελληνες»

Ο Νίκος Δένδιας από την Καστοριά τόνισε ότι η διατήρησή της αποτελεί το στερεό θεμέλιο της χώρας μας στους καιρούς...

Οικονομία9 λεπτά πριν

Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από το 2014

Μπορεί στην Ελλάδα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να αυξήθηκε το 2023 συγκριτικά με το 2022, όμως το ποσοστό ήταν...

Πολιτική39 λεπτά πριν

Τί είπε ο Τραμπ στον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο;

Ήταν ένα τηλεφώνημα το οποίο πολύ το περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ίσως οι περισσότεροι να αναρωτιόνται γιατί ο εκλεγμένος Πρόεδρος...

Πολιτική1 ώρα πριν

ΕΣΤΙΑ: Ὁ Ἐρντογάν ὁμιλεῖ μέ Τράμπ – Μάσκ καί ἐμεῖς μείναμε μέ τόν Πομπέο «στόν ἄσσο»

Ἡ Ἑλλάς εἰσπράττει τώρα τά ἐπίχειρα τῆς ταυτίσεως τῆς Κυβερνήσεως μέ τούς Δημοκρατικούς – Ὁ κ. Μητσοτάκης δέν περιελήφθη στούς...

Πολιτική2 ώρες πριν

Ο Βηματοδότης λέει, ότι η Αθήνα έχει και άλλα “χαρτιά” για Τραμπ αφού “κάηκε” ο Πομπέο

Τον καιρό της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, ελλείψει επίσημης και έγκυρης ενημέρωσης, οι ξένοι αναλυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν τις διαθέσεις της...

Δημοφιλή