Γενικά θέματα
Τι σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανάληψη της Προεδρίας από την Ουγγαρία του Τραμπ;

Του Zselyke Csaky
Το Συμβούλιο της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ περιγράφεται συχνά ως “ευθύνη χωρίς εξουσία”. Όποιο κράτος μέλος βρίσκεται στο τιμόνι οδηγεί τη νομοθετική ατζέντα της ΕΕ και εκπροσωπεί το Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις με τα άλλα νομοθετικά όργανα της ΕΕ. Ωστόσο, η Προεδρία δεν διαθέτει σημαντικές εξουσίες και δεδομένου του περίπλοκου και συναινετικού χαρακτήρα της λήψης αποφάσεων της ΕΕ, οι προτεραιότητές της συχνά υποβαθμίζονται ή υποτάσσονται σε κρίσεις και απροσδόκητες εξελίξεις.
Η επερχόμενη ουγγρική προεδρία είναι ανησυχητική. Η επί χρόνια, συνεπής πολιτική του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ στην Ουκρανία και σε άλλα ζητήματα ώθησε πολλούς να αμφισβητήσουν εάν η Ουγγαρία έπρεπε να αναλάβει τον ρόλο. Οι Ούγγροι θα ασκήσουν την προεδρία αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΕ και όταν ακόμη βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση βασικές θέσεις στην Κομισιόν. Αυτό, και η τεχνική φύση των αρμοδιοτήτων της προεδρίας, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού και της προεδρίας των συνεδριάσεων, θα περιορίσουν τις σημαντικές ζημιές σε επίπεδο πολιτικής. Οι κύριοι κίνδυνοι θα είναι για την καθημερινή λειτουργία και τη φήμη της ΕΕ.
Μια ΕΕ υπό μια… παράξενη ηγεσία θα μπορούσε να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, ειδικά σε μια γεωπολιτικά αβέβαιη περίοδο. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενότητα απέναντι σε προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως μια πιθανή προεδρία Τραμπ, η ρωσική πρόοδος στην Ουκρανία, η περαιτέρω αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Ενώ Ούγγροι διπλωμάτες καθησύχασαν τους επικριτές ότι θα είναι “μια προεδρία ως συνήθως”, το προκλητικό σύνθημα “Κάνουμε την Ευρώπη Μεγάλη ξανά” προκαλεί ανησυχίες.
Υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της Ουγγαρίας. Άλλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αποφασίσουν να την εμποδίσουν να προεδρεύει συζητήσεων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Θα μπορούσαν επίσης να μποϊκοτάρουν σημαντικά γεγονότα. Αλλά με επτά κυβερνήσεις που περιέχουν λαϊκιστικά κόμματα να συμμετέχουν στο Συμβούλιο από αυτό το φθινόπωρο, μπορεί να μην υπάρξει διάθεση κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επικάλυψη με τις θέσεις της Ουγγαρίας από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Γιατί έχει σημασία η προεδρία;
Η αναταραχή πριν από την έναρξή της κατέστησε σαφές ότι η προεδρία της Ουγγαρίας δεν θα είναι κανονική. Πέρυσι, ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμφισβήτησε την ικανότητα της Ουγγαρίας να “εκπληρώσει αξιόπιστα” τον ρόλο, υποστηρίζοντας ότι μια χώρα που υπόκειται σε κυρώσεις κράτους δικαίου δεν πρέπει να εκπροσωπεί την ΕΕ. Αρκετοί πολιτικοί ζήτησαν να αναβληθεί εντελώς η προεδρία της Βουδαπέστης και ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση ήταν εφικτή. Στο τέλος, ωστόσο, η λεγόμενη προεδρική τριάδα, οι τρεις χώρες που συντονίζουν τις προτεραιότητές τους, παρέμεινε άθικτη. Τα άλλα δύο μέλη της τριάδας, η Ισπανία και το Βέλγιο, υποστήριξαν ότι η αναβολή της προεδρίας της Ουγγαρίας θα ήταν “αντιπαραγωγική”.
Γιατί όμως έχει σημασία η προεδρία; Γενικά, δύο καθήκοντα αναμένονται από τη χώρα που θα εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο: να λειτουργήσει ομαλά και να δημιουργήσει συναίνεση. Αυτά τα καθήκοντα σημαίνουν ότι η υπεύθυνη χώρα μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές και τις πολιτικές της ΕΕ.
Υπάρχει μια σειρά από οργανωτικές αρμοδιότητες που εμπίπτουν σε κάθε προεδρία, από τον προγραμματισμό και την προεδρία των συνεδριάσεων (εκτός από τις εξωτερικές υποθέσεις, που είναι αρμοδιότητες του Ύπατου Εκπροσώπου, και το Eurogroup, που περιλαμβάνει χώρες της ευρωζώνης), μέχρι το συντονισμό των εργασιών πολιτικής, και εκπροσωπεί το Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα. Μια καλή Προεδρία θα πρέπει επίσης να είναι ένας “έντιμος μεσολαβητής” και να εργάζεται για την οικοδόμηση συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Αυτό είναι ένα διπλωματικά δύσκολο κομμάτι της δουλειάς.
Οι προεδρίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ατζέντα της ΕΕ. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν το πρόγραμμά τους ταιριάζει με ευρύτερες προτεραιότητες, εάν έχουν ρεαλιστικούς στόχους, εάν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και, φυσικά, εάν είναι ένα μεγαλύτερο και με μεγαλύτερη επιρροή κράτους μέλουςς. Η εκ περιτροπής προεδρία μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να αφήσει ένα αποτύπωμα στη χώρα που εκπληρώνει επίσης τον ρόλο. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib όταν έπληξε την Ουγγαρία στο τέλος της βελγικής προεδρίας, η εμπειρία θα πρέπει να υπενθυμίζει στη χώρα τις ευθύνες της στην ΕΕ. Θα πρέπει να βοηθήσει στην εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών ελίτ και να τους εμφυσήσει την αίσθηση ότι ανήκουν στην Ένωση.
Θα ήταν λάθος να πούμε, ωστόσο, ότι η ίδια η Προεδρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ατζέντας για την ΕΕ στο σύνολό της. Στην πραγματικότητα, ο ρόλος των προεδριών ως ρυθμιστών ατζέντας περιορίστηκε μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 που δημιούργησε τις θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική. Ο αντίκτυπός τους είναι πιο έμμεσος – μπορούν να προωθήσουν ορισμένες πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνοντάς τες ενεργά στην ημερήσια διάταξη ή, αντίθετα, μπορούν να προσπαθήσουν να σταματήσουν ορισμένα θέματα.
Ποιοι είναι οι κύριοι μελλοντικοί κίνδυνοι;
Το κύριο ερώτημα ενόψει της ουγγρικής προεδρίας είναι εάν –και σε ποιο βαθμό– η Βουδαπέστη θα θέλει να επιβάλει αμφιλεγόμενα ή ξεκάθαρα καταστροφικά θέματα στην ημερήσια διάταξη και αν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ως έντιμος μεσίτης.
Όταν πρόκειται για αμφιλεγόμενα ζητήματα, η Προεδρία περιορίζεται θεσμικά ως προς την ικανότητά της να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη. Για να είναι επιτυχής, πρέπει να έχει την υποστήριξη άλλων κρατών-μελών ή θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί απλώς να υποκλέψει την Προεδρία για να προωθήσει τη δική της ατζέντα – μπορεί να προτείνει θέματα, αλλά αυτά πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper), το προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου.
Ομοίως, η Προεδρία μπορεί να είναι σε θέση να καθυστερήσει ορισμένα θέματα, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει εντελώς πρωτοβουλίες. Εάν η Επιτροπή ή τα κράτη μέλη θέλουν να προχωρήσουν στον μηχανισμό κυρώσεων του άρθρου 7 – που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας – μπορούν να ζητήσουν τη συμπερίληψή του στην ημερήσια διάταξη. Η Επιτροπή, για παράδειγμα, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στη διαδικασία του άρθρου 7 της Πολωνίας στο παρελθόν. Η Ουγγαρία έχει κολλήσει στο πρώτο στάδιο του μηχανισμού, κατά το οποίο τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει “σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης” των αξιών της ΕΕ, για έξι χρόνια. Η διοργάνωση ακροάσεων για την περαιτέρω πρόοδο είναι σαφώς δυνατή – ακόμα κι αν είναι απίθανο, δεδομένου ότι η νέα Επιτροπή μόλις ιδρύεται.
Το αν η Ουγγαρία θα εκπληρώσει τον ρόλο της ως έντιμος μεσίτης είναι ένα πιο δύσκολο ερώτημα. Η προηγούμενη προεδρία της Ουγγαρίας το 2011 ξεκίνησε με τον Όρμπαν να παρομοιάζει την ΕΕ με μια σοβιετική δικτατορία. Η Προεδρία έπρεπε να κινηθεί σε ασταθή ύδατα μετά την κρίση του δημόσιου χρέους, ενώ οι προτεραιότητές της για την πολιτική συνοχής, τη διεύρυνση και την οικονομική ανάπτυξη επισκιάστηκαν από την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης και ενός νέου συντάγματος στο εσωτερικό. Παρά αυτή τη σημαντική σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών και διοικητικών της αρμοδιοτήτων, η Ουγγαρία είχε σχετικά καλή απόδοση ως έντιμος μεσίτης εκείνη την εποχή.
Η Βουδαπέστη φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα και επένδυσε να επιβάλει την ατζέντα της στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά. Αν και καμία προεδρία δεν έχει “αποτύχει” μέχρι στιγμής – ούτε καν η ευρωσκεπτικιστική τσεχική προεδρία το 2009 – η δημόσια στάση της σε πολλά ζητήματα το κάνει κακόβουλο να κατευθύνει την ήπειρο. Η Ουγγαρία υπήρξε ένας πολύ δύσκολος εταίρος σε πολλά ζητήματα, από τη Ρωσία έως την Κίνα, και ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Ο φόβος είναι ότι η Ουγγαρία θα αποδειχθεί ένας ουσιαστικά ανέντιμος συνομιλητής – και ένας συνομιλητής που είναι απίθανο να εκπροσωπήσει αξιόπιστα το Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις.
Ένας ελαφρυντικός παράγοντας ενόψει της Προεδρίας είναι ότι θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο θεσμικής μετάβασης. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους το νέο Κοινοβούλιο και η νέα Επιτροπή. Είναι αμφίβολο ότι θα σημειωθεί μεγάλη νομοθετική πρόοδος πριν από τα τέλη του φθινοπώρου, μειώνοντας τη σημασία της Ουγγαρίας στη θέση του οδηγού.
Δυνατότητα να ταρακουνήσει το σκάφος, αλλά περιορισμένος αντίκτυπος πολιτικής
Οι πρωταρχικές προτεραιότητες της τρέχουσας τριάδας περιλαμβάνουν την ανταγωνιστικότητα, την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, την άμυνα και τις αξίες της ΕΕ. Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες, οι τρεις χώρες είχαν υποσχεθεί να εργαστούν για την ενδιάμεση αναθεώρηση του τρέχοντος επταετούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), να επιτύχουν πρόοδο προς μια ένωση κεφαλαιαγορών και να αναπτύξουν σχέδια για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ . Το αρχικό πρόγραμμα της τριάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευση για το κράτος δικαίου αλλά επίσης υποσχέθηκε να οριστικοποιήσει το σύμφωνο μετανάστευσης. Στα δύο τρίτα, η ισπανική και η βελγική προεδρία προχώρησαν σε πολλές σημαντικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων το σύμφωνο μετανάστευσης, ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης και ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης.
Οι προτεραιότητες της Ουγγαρίας εστιάζονται στην ανταγωνιστικότητα, την άμυνα, τη μετανάστευση, τη διεύρυνση, τη γεωργία, το δημογραφικό και την πολιτική συνοχής. Σε καθέναν από αυτούς τους επτά τομείς υπάρχει πιθανότητα διαφωνίας, αλλά η ουγγρική προεδρία είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην πολιτική τους επόμενους έξι μήνες.
Η πολιτική συνοχής ήταν πάντα προτεραιότητα για την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα για την Ουγγαρία. Η αφοσιωμένη εστίαση της ουγγρικής Προεδρίας στο θέμα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της αναστολής ενός σημαντικού μέρους των κονδυλίων της ΕΕ στη χώρα λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η Βουδαπέστη θα προσπαθήσει αναμφίβολα να ανακτήσει τα χρήματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας. Θα μπορούσε επιπλέον να επιβραδύνει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της χρηματοδότησης της συνοχής και να αντιταχθεί στην εισαγωγή κριτηρίων που βασίζονται στις επιδόσεις παρόμοια με εκείνα του Μηχανισμού Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.
Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου
Αναδημοσίευση από το capital.gr

Γενικά θέματα
Αρμενία – Ιράν: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το Ιράν και η Αρμενία αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την μακροχρόνια αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να παραμένει.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Το αρμένικο ΥΠΑΜ παράλληλα τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ασκήσεις για να απαντούν σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.
«Στόχος αυτών των γυμνασίων είναι η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ανέφερε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Αρμενία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, με ορισμένους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν τους προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν.
Στενές σχέσεις Γερεβάν – Τεχεράνης
Παρά την προσέγγιση με τη Δύση, το Γερεβάν διατηρεί θερμές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.
Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα.
Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας σχεδόν το σύνολο των 100.000 Αρμενίων της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.
Ειρηνευτικές συνομιλίες με Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από την Αρμενία να του παράσχει έναν διάδρομο μέσω της συνοριακής περιοχής, που συνδέει το Μπακού με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν και τη σύμμαχό του, την Τουρκία.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης, αλλά έκτοτε ανταλλάζουν κατηγορίες για πολλά περιστατικά πυροβολισμών κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Γενικά θέματα
Ανεπαρκής αντιπροσώπευση της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο
Η Ομογένεια πρέπει να έχει και τον Ομογενειακό Πολιτικό της Εκπρόσωπο.

Γράφει ο Παναγιώτης Ευαγγέλου
Στις 24 Μαρτίου, 2025, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, εορτάστηκε η Ημέρα της Ελληνικής Εθνεγερσίας-Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης 1821, στον Λευκό Οίκο-White House.
Στην εξέδρα, δίπλα στον Πρόεδρο, ήταν μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ως “εκπρόσωπος της Ομογένειας”. Δεν υπήρχε όμως πολιτικός ομογενής που να αντιπροσωπεύει την Ομογένεια. Αυτό το θεωρώ ανεπαρκή αντιπροσώπευση που δεν μας τιμά.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο της Αμερικής, αλλά η Ομογένεια πρέπει να έχει και τον Ομογενειακό Πολιτικό της Εκπρόσωπο. Η ομογένεια δεν είναι θρησκευτικό δόγμα, αλλά πολιτική οντότητα με εξαιρετική και πλούσια παρουσία στο εν γένει Αμερικανικό γίγνεσθαι η οποία πρέπει να διαπιστώνεται από άξιους αντιπροσώπους της.
Αυτό πρέπει και οφείλει να το γνωρίζει και η ίδια η Αρχιεπισκοπή και να επιδιώκει και να ενθαρρύνει την συνεργασία της με όλους τους φορείς της Ομογένειας και τανάπαλι. Προς όφελος και των δύο, ιδιαίτερα σε καιρούς ου μενετούς.
Ποιο το ανυπέρβλητο πρόβλημα για να είναι, για παράδειγμα, ο αρχαιότερος Γερουσιαστής ή Βουλευτής Ελληνικής καταγωγής δίπλα στον Πρόεδρο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο ή ένας σπουδαίος επιστήμονας, ή κάποιος άλλος σημαντικός ομογενής κοινής αποδοχής επιλεγμένος με κάποιον τρόπο;
Δεν παραγνωρίζω ότι η Ομογένεια έχει εγγενείς οργανωτικές και συντονιστικές αδυναμίες. Και η εικόνα της εορτής στο White House είναι του λόγου το αληθές. Αλλά το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησής της στο εν λόγω χώρο δεν είναι δύσκολο.
Τόσο η Αρχιεπισκοπή, όσο και η Επιστημονική, Επιχειρηματική, Πολιτειακή, και άλλες Ομογενειακές κοινότητες και κοινωνικοί θεσμοί και φορείς πρέπει να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις. Ακόμη και η Ελληνική κυβέρνηση δια της Ελληνικής Πρεσβείας και Προξενικών Αρχών στις ΗΠΑ είναι σε θέση να είναι χρήσιμη. Και έχουμε αρκετά παραδείγματα.
Ευελπισθώ το πρόβλημα της Ομογενειακής πολιτικής εκπροσώπευσης να τεθεί δεόντως στην Ομογενειακή ημερήσια διάταξη (agenda) και επιλυθεί σύντομα για το καλό της Ομογένειας, της Εκκλησίας, της Πατρίδας και του Ελληνισμού εν γένει.
Γενικά θέματα
Πρόωρη πτώση της στάθμης των ποταμιών στη Γερμανία – Πρόβλημα στον Ρήνο με την ναυσιπλοΐα

Μια ανησυχητική εικόνα παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα ποτάμια στη Γερμανία, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου η στάθμη των υδάτων έχει μειωθεί αισθητά, κατά 5 έως και 10 εκατοστά, εξαιτίας των ιδιαίτερα περιορισμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ασυνήθιστη για μια χώρα που κατά παράδοση χαρακτηρίζεται από υγρό κλίμα.
Η εικόνα της χαμηλής στάθμης είναι εμφανής στον ποταμό Lenne, όπως και στον Ρήνο, με τους κατοίκους των περιοχών της Κολωνίας, του Ντύσελντορφ και της Βόννης να παρατηρούν την αλλαγή με προβληματισμό. Οι συγκεκριμένες περιοχές, όπου συνήθως τέτοια εποχή τα ποτάμια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω χειμερινών βροχοπτώσεων, φέτος παρουσιάζουν εικόνες που παραπέμπουν περισσότερο σε ξηροθερμική περίοδο.
Η πρώιμη αυτή πτώση της στάθμης των ποταμών εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η ξηρασία ενδέχεται να πλήξει την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, αλλά και τη ναυσιπλοΐα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών σύντομα, η λειψυδρία ενδέχεται να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα το φετινό καλοκαίρι.
Η μείωση των επιπέδων νερού μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, η οποία ενισχύει τα υδρολογικά ακραία φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Σύμφωνα με μελέτη του Axel Kleidon, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής ενισχύει τον υδρολογικό κύκλο, οδηγώντας σε αύξηση τόσο της εξάτμισης όσο και των βροχοπτώσεων, αλλά και σε μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον, η ανάγκη για βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης πλημμυρών και διαχείρισης υδάτινων πόρων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Μια πρόσφατη μελέτη παρουσίασε ένα μοντέλο βασισμένο σε ραντάρ για την πρόβλεψη των επιπέδων νερού και την έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμύρες, το οποίο εξαρτάται από δεδομένα καθιστώντας το, ευέλικτο και εφαρμόσιμο σε διάφορες περιοχές.
Η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει ότι το επερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όσον αφορά την ξηρασία στην Γερμανία, επηρεάζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και την τοπική οικονομία. Το καλοκαίρι του 2022, παρόμοια φαινόμενα χαμηλής στάθμης νερού είχαν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα παραγωγής σε αρκετές επιχειρήσεις, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα.. Αυτό συμβαίνει και τώρα, με κύμα αυξημένων ναύλων στον Ρήνο λόγω ρηχών νερών, καθώς το χαμηλό επίπεδο των υδάτων δυσχεραίνει τη διέλευση φορτηγών πλοίων με πλήρες φορτίο.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων να επιβάλλουν προσαυξήσεις στους ναύλους, προκειμένου να καλύψουν το επιπλέον κόστος λειτουργίας υπό περιορισμένη φόρτωση. Το κόστος αυτό μετακυλίεται πλέον στους αποστολείς και τους ιδιοκτήτες φορτίου, αυξάνοντας τις πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το πρόβλημα εντοπίζεται σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του Ρήνου, από τη Ντούισμπουργκ και την Κολωνία έως και το κρίσιμο σημείο Kaub, όπου τα πλοία μπορούν να φορτωθούν μόνο κατά 50% της χωρητικότητάς τους. Η πρόγνωση του καιρού για τις ερχόμενες ημέρες δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν προβλέπεται επαρκής βροχόπτωση για άμεση βελτίωση της κατάστασης.
Ο Ρήνος, ως βασική αρτηρία για τη μεταφορά προϊόντων όπως σιτηρά, ορυκτά, άνθρακας και πετρέλαιο θέρμανσης, αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη γερμανική βιομηχανία και την ενεργειακή επάρκεια.
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον