Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod και το τέλος του κόσμου

Δημοσιεύτηκε στις

Πηγή: ΑΜΠΕ Φωτογραφία αρχείου

Κάθε εμφάνιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιου Belgorod προκαλεί φόβο στη Δύση

Μιχάλης Ψύλος • mpsilos@naftemporiki.gr

Πρόκειται για ένα τρομακτικό υποβρύχιο, μήκους 184 μέτρων και πλάτος 18,2 μέτρων, με εκτόπισμα πάνω από 14.700 τόνους.

Το Belgorod μπορεί να φτάσει σε βάθος 520 μέτρων και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και για τέσσερις μήνες.

«Φιλοξενεί» μάλιστα πυρηνικά «μίνι-υποβρύχια» για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε βαθιά νερά.

Αυτά τα μίνι-υποβρύχια κατηγορίας Paltus μπορούν να στοχεύουν  «υποθαλάσσιες υποδομές», όπως ποντισμένα καλώδια.

Τροφοδοτούμενο από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Belgorod είναι μεγαλύτερο από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορεί να αναπτύξει μάλιστα ταχύτητες άνω των 32 κόμβων.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σήμαναν συναγερμό πριν λίγες ημέρες όταν το Belgorod εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια, στα ανοιχτά της ναυτικής βάσης Σεβεροντβίνσκ, στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όπως φάνηκε σε φωτογραφίες από δορυφόρους.

Σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Belgorod μετείχε σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανοικτή θάλασσα. Για να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση στη συνέχεια

Το όπλο του τέλους του κόσμου

«Καμάρι» του του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας, το Belgorod  μεταφέρει τον «Ποσειδώνα», ένα από τα πιο τρομακτικά οπλικά συστήματα στη γη.

Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «το όπλο του τέλους του κόσμου».

Ο «Ποσειδώνας» είναι μια αυτόνομη πυρηνική τορπίλη που μπορεί να «πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ραδιενεργά τσουνάμι», όπως λένε οι αναλυτές του Πενταγώνου.

Η ισχύς της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδώνα» θα μπορούσε να φτάσει τους 2 μεγατόνους, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία ήταν περίπου 15 κιλοτόνων, και περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.

Η τορπίλη «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ώστε να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη.

Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα -κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το Belgorod μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές τορπίλες Poseidon, ικανές να παρακάμψουν την άμυνα μιας στρατιωτικής δύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στα βάθη του ωκεανού για να χτυπήσουν αυτόνομα όταν απαιτείται.

Πυρηνικό τσουνάμι

Η πυρηνική αυτή τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους 500 μέτρων, όπως έγραψε η Wall Street Journal Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο πυρηνικό drone που έχει μήκος περίπου 20 μέτρων, βεληνεκές τουλάχιστον 10.000 χλμ και μπορεί να φτάσει τα 1000 μέτρα βάθος.

«Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσει  τεράστιες καταστροφές σε μια παράκτια περιοχή», λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει επιτυχώς αυτό το οπλικό σύστημα, αλλά αν ανακοινωθεί ή εντοπιστεί, θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Ρωσικά πλοία στην Κούβα

Την περασμένη εβδομάδα το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού θα καταπλεύσουν την Τετάρτη, στο λιμάνι της Αβάνας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις.

«Αυτή η επίσκεψη δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή της Καραϊβικής», σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε ότι «κανένα από αυτά τα πλοία δεν έχει  πυρηνικά όπλα».

Οι  ρωσικές ναυτικές μονάδες που θα καταπλεύσουν στην Αβάνα είναι η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan και δύο πλοία ανεφοδιασμού Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στις  «ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Καραϊβικής θα μπορούσαν να  μετάσχει και τη Βενεζουέλα.»

Σε κάθε περίπτωση οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι της NSA και της CIA είναι ήδη στραμμένοι στην Καραϊβική.

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία9 λεπτά πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή39 λεπτά πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Διεθνή1 ώρα πριν

Διαμάχη Φιντάν-Αραγτσί για Συρία

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι "επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι", προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση...

Άμυνα2 ώρες πριν

Οι Τούρκοι ψάχνονται για βρετανικά C-130 που απέρριψε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Πρόκειται για 12 συνολικά αεροπλάνα

Απόψεις2 ώρες πριν

«Ιστορίες του … χωρκού» κατάντησε το Νατοϊκό «ανέκδοτο»

Πάντως ομολογώ όπως και πολλοί, περνούσαμε την ώρα μας ευχάριστα σαν σε «ήρεμα νερά» της Μεσογείου, με την επιτυχημένη σειρά...

Δημοφιλή