Για την κοινή πρόταση της Ελλάδας με την Τουρκία να υποστηρίξουν από κοινού τις υποψηφιότητες του Φεριντούν Σινιρίογλου και της Μάνιας Τελαλιάν αντίστοιχα για τις θέσεις του γενικού γραμματέα και της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της «Νίκης» Τάσου Οικονομόπουλου και των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα.
«Για να εκλεγεί κάποιος στα όργανα του ΟΑΣΕ θα πρέπει η εκλογή του να είναι ομόφωνη. Η κοινή μας πρόταση με την Τουρκία συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από όλες τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού» ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΑΣΕ και από το 1975 πάντα είχε εξαιρετικά ενεργή συμμετοχή. Επισήμανε ότι από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία διαπιστώθηκε μια πολύ μεγάλη δυσκολία στο να εκλεγούν όργανα καθώς σύμφωνα με τον Καταστατικό του Χάρτη οι υποψηφιότητες θα πρέπει να τυγχάνουν ομοφωνίας από το σύνολο των 55 Κρατών – μελών.
Η Ελλάδα είπε ο υπουργός «ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναβιώσει τον αδρανή Οργανισμό και εξ αυτού του λόγου υπέβαλε την κοινή υποψηφιότητα με την Τουρκιά για την κατάληψη των δύο θέσεων» καθώς αυτή είναι «σε θέση να μπορέσει να συγκεντρώσει την ομοφωνία και άρα να σπάσει τοι αδιέξοδο που υφίστατο».
Ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχοντας ένα ισχυρό δικαιο – πολιτικό κεφάλαιο καταλαμβάνει – εφόσον ευδοκιμήσει η κοινή αυτή πρόταση – μια ακόμα ιδιαιτέρως κρίσιμη θέση, σε ένα σημαντικό γεωπολιτικής σημασίας Οργανισμό της Ευρώπης, έτσι ώστε να έχει λόγο στα διεθνώς τεκταινόμενα».
Αναφορικά με την βαρύτητα των δύο θέσεων, δηλαδή του γενικού γραμματέα και της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η θέση του γενικού γραμματέα έχει κυρίως διοικητικά καθήκοντα και όχι εκτελεστικά, σε αντίθεση η θέση της διευθύντριας είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο του ΟΑΣΕ.
Σχετικά με τις ανθελληνικές θέσεις που έχει αναπτύξει στο παρελθόν ο κ. Σιρινίογλου, ο υπουργός είπε ότι «αυτές είναι οι γνωστές θέσεις της τουρκικής διπλωματίας και αυτές τις εξέφρασε στο πλαίσιο της διπλωματικής του ιδιότητας, δεν είναι προσωπικές του απόψεις».
Τόνισε πως «αυτές ακριβώς τις θέσεις της Τουρκίας είναι που προσπαθούμε να διαχειριστούμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης. Απορρίπτοντας τις θέσεις οι οποίες είναι προφανώς σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και προτάσσοντας τις εθνικές μας θέσεις σε ότι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε να απαντούμε σε όλες τις ανυπόστατες καταγγελίες, αιτιάσεις ή επιστολές».
Αναφορικά με την επιδίωξη μέτρων εμπέδωσης συνεργασίας με την Τουρκία, ο υπουργός είπε ότι «το χρέος μας είναι να προσπαθούμε για την ειρήνη και όχι να καλλιεργούμε τον πόλεμο. Προετοιμαζόμαστε πάντοτε, ώστε η χώρα να έχει ισχύ, να έχει πυγμή και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας την τελευταία πενταετία δεν έχει προηγούμενο, αλλά από την άλλη πλευρά είναι υποχρέωσή μας να μπορούμε να συζητούμε με τους γείτονές μας, να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις έτσι ώστε να μην παράγουν κρίσεις. Και είναι προτιμότερο να ζούμε εν ειρήνη παρά σε πόλεμο. Εν ειρήνη, με μια Ελλάδα ισχυρή και με μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «οι θέσεις της χώρας μας είναι προφανώς γνωστές την Κυπριακή ηγεσίας με την οποία είμαστε συνεχώς σε αλληλεπίδραση και διαρκή αμοιβαία ενημέρωση».
Το Κυπριακό, είπε ο κ. Γεραπετρίτης «για την Ελλάδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε έτσι ώστε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, να επανεκκινήσει ο διάλογος που θα οδηγήσει τελικώς σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση του διαλόγου, με ορατά βιώσιμα και θετικά αποτελέσματα».
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr