Αναλύσεις
Η ιστορική πορεία της Βουλγαρίας με βλέψεις προς την Μακεδονία
Η άνοδος στον βυζαντινό θρόνο το 668 μ Χ του 16χρονου γιου του αυτοκράτορα Κώνστα Β’ Πωγωνάτου (ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο λουτρό του στις Συρακούσες – πάνω που σχεδίαζε τη μεταφορά της βυζαντινής πρωτεύουσας εκεί – πέφτοντας θύμα της κατάκτησης της Σκλαβηνίας από τον ίδιο [664-665] και της μεταφοράς Σλάβων αιχμαλώτων στην Μ.Ασία) είχε αναστατώσει τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης δικαιολογημένα κάνοντάς τους να νιώθουν ανασφαλείς.
Δικαιολογημένα γιατί ο διάδοχος του 38χρονου εκδημήσαντος αυτοκράτορα – ο νεαρός Κωνσταντίνος Δ’ – αν και συμβασιλέας από μικρός του πατέρα του (εγγονού του Ηράκλειου) – ήταν ακόμα παιδί και καλούνταν απροετοίμαστος να ηγηθεί του βυζαντινού στρατού κατά τριών απειλών για την αυτοκρατορία: της εξέγερσης στη Σικελία, της επίθεσης των Σλάβων στη Θεσσαλονίκη και της κυριαρχίας των Αράβων στο Αιγαίο πέλαγος.
Ωστόσο, λαός και αυτοκράτορας δεν φαίνεται να πήραν είδηση και μια τέταρτη απειλή στον ορίζοντα ή, κι αν την πήραν, την υποτίμησαν. Κι αυτή ήταν η βουλγαρική απειλή, την οποία εκδήλωσε το πρώτο βουλγαρικό κράτος από την αρχή της ίδρυσής του (680/’81) – υπό την ηγεσία του γενάρχη και χάνου των Πρωτοβουλγάρων Ασπαρούχ – στα ίδια εδάφη πρωτοεγκατάστασής τους.
Στα εδάφη βόρεια της μοναδικής Μακεδονίας των Ελλήνων: Στην Πελαγονία, την Παιονία και τη Δαρδανία, όπου έμειναν 500 χρόνια οι Βούλγαροι στο μεσαιωνικό βουλγαροσλαβικό κράτος τους (σ.σ: Μεταξύ 6ου-7ου αι. οι νέοι σλαβικοί πληθυσμοί, που κατέφθασαν εκεί, άλλαξαν ριζικά τα δημογραφικά στοιχεία στην Α’ Βουλγαρική Αυτοκρατορία). Εκεί όπου βρίσκονται σήμερα τα Σκόπια (η ”Βόρεια Μακεδονία” από τις 17 Ιουνίου του 2018, ημέρα υπογραφής της”Συμφωνίας των Πρεσπών).
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον Ασπαρούχ και τους 6000 Σλαβοβούλγαρους στρατιώτες του.. Η απειλή του Πρώτου Βουλγαρικού κράτους κατά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πήρε σάρκα και οστά, όταν ο Ασπαρούχ νίκησε κατά κράτος τον Κωνσταντίνο Δ΄ και τον υποχρέωσε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Βουλγαρία με τίμημα την πληρωμή φόρου σ’ αυτήν. Έτσι οι Βούλγαροι πήραν το αίμα τους πίσω από κάτι ανάλογο που είχε κάνει ο Ηράκλειος (610-641), όταν ζήτησε ενοίκιο από τους προγόνους τους για να τους επιτρέψει την εγκατάσταση σε βυζαντινά εδάφη…
Έναν αιώνα μετά και βάλε (επί Βούλγαρου ηγεμόνα Βόρις Α’ και Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ’ [”Μέθυσου”], γιου και διαδόχου του αυτοκράτορα Θεόφιλου), πραγματοποιήθηκε ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων απ’ τους Θεσσαλονικείς ιεραποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, με αυτόνομη αρχιεπισκοπή στην Πλίσκα μετά από παραχώρηση της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο η ολοκλήρωση του εκχριστιανισμού τους και η ανάπτυξη του γλαγολιτικού αλφαβήτου έγινε από τον Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα (συμβασιλιά του Μιχαήλ Γ’ και ενεχόμενου στη δολοφονία του τελευταίου αυτοκράτορα του Αμορίου), ιδρυτή της Μακεδονικής Δυναστείας (867-1057).
Ήταν από τις πιο ένδοξες περιόδους του Βυζαντίου εκείνη, γιατί έλαμψε το άστρο του Βασίλειου Β’ Βουλγαροκτόνου (958 – 1025) με τους επί 32 έτη αγώνες του κατά των Βουλγάρων (οι οποίοι αιματοκύλησαν την Ελλάδα στα χρόνια του Σαμουήλ) με αποκορύφωμα τον θρίαμβο των βυζαντινών στρατευμάτων στο Κλειδί των Σερρών το 1014.
Θρίαμβο που αποτέλειωσε τον Βούλγαρο τσάρο και λύτρωσε την Ελλάδα από τις αιματηρές επιδρομές του. Μετά τον θάνατό του ανέβηκε στον τσαρικό θρόνο ο γιος του Γαβριήλ Ρωμανός, αλλά δολοφονήθηκε γρήγορα από τον πρώτο ξάδερφό του Ιωάννη Βλαδισλάβο, για να βρει και εκείνος – ως διάδοχος τσάρος – θάνατο εκδίκησης (1018).Έτσι ”έσβησε” για χρόνια η Βουλγαρία έχοντας μετατραπεί από… αυτοκρατορία σε επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ένα αιώνα μετά και βάλε, οι Βούλγαροι – με ηγεμόνα τον Πέτρο Β’ (Θεόδωρο-Πέτρο) – δημιούργησαν το δεύτερο Βουλγαρικό κράτος (παλινόρθωση της Β’ Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, 12ος αι.). Με τον αέρα του ισχυρού, μάλιστα, ζήτησαν νέα εδάφη στον Αίμο από τον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα Ισαάκιο Β’ Άγγελο και, όταν εκείνος αρνήθηκε να τους τα δώσει, προκάλεσαν εξέγερση.
Εξέγερση η οποία απέτυχε, τελικά (αιτία δολοφονίας του Θεόδωρου-Πέτρου), αλλά έγινε αφορμή για τη δημιουργία νέου Βουλγαρικού κράτους στα ΒΑ σύνορα της ελληνικής Μακεδονίας.
Δυο αιώνες μετά (τέλη 14ου αιώνα), οι Βούλγαροι κατακτήθηκαν σταδιακά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έμειναν σκλαβωμένοι στους Τούρκους 500 χρόνια.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, εντωμεταξύ, είχαν ξεσπάσει σε Ελλάδα και Σερβία επαναστάσεις εναντίον των τελευταίων, οι οποίες είχαν αίσια έκβαση (βλ. Ελληνική Επανάσταση 1821 με τελικό επίτευγμα την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας (Πρωτόκολλο Λονδίνου 1830), χάρη και στο γεγονός της προϊούσας φθοράς των Οθωμανών από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, που πέρασε σε νέα φάση το 1877-’78.
Χρονιά-σταθμός η τελευταία (1878) για τους Βούλγαρους, γιατί – με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου – έγινε πραγματικότητα το όνειρο των Βουλγάρων για ”Μεγάλη Βουλγαρία”. Όνειρο-εφιάλτης για μας τους Έλληνες, γιατί ήταν αλληλένδετο με τον βίαιο εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας απ’ τους κομιτατζήδες των βουλγαρικών κομιτάτων, τα οποία άλλαξαν άρδην το σκηνικό υπέρ της βουλγαρικής προπαγάνδας.
Κλιμάκωσαν ουσιαστικά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στην Μακεδονία από το 1870 (οι Βούλγαροι κομιτατζήδες έσφαζαν αδιάκριτα στην Μακεδονία τους απρόθυμους να συνεργαστούν στον εκβουλγαρισμό της περιοχής Έλληνες) και οδήγησαν στο αλυτρωτικό συνέδριο του 1895 στη Σόφια.
Εκεί οι ηγέτες των βουλγαρικών κομιτάτων Ντάντσεφ, Μιχαήλοφσκι, Σαράφωφ και Τόντσεφ αποφάσισαν την άμεση προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας στη Βουλγαρία και όχι την αυτονόμησή της επωφελούμενοι ενός γεγονότος που ”έδωσε αέρα” στα αλυτρωτικά τους σχέδια για ενσωμάτωση όλης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία με οποιοδήποτε τρόπο:
Επωφελούμενοι της προηγηθείσας Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (διμερούς συνθήκης που υπογράφηκε το 1878 στο προάστιο ”Άγιος Στέφανος” της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας και έβαζε τέλος στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο του 1877-’78), ενώ προέβλεπε τη δημιουργία Μεγάλης Βουλγαρίας με σύνορα από τον Δούναβη ως την Ροδόπη συμπεριλαμβανομένης της Μακεδονίας, πλην Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής)…
Συνθήκης η οποία τροφοδότησε τον αλυτρωτισμό-επεκτατισμό (ως κυρίαρχης στρατιωτικής δύναμης) των Βουλγάρων, με αποτέλεσμα την ίδρυση του BMPO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), στόχος του οποίου ήταν η επανάσταση όλων των Μακεδόνων με αίτημα την αυτονομία. Αυτονομία την οποία θα μετέτρεπαν στη συνέχεια σε προσάρτηση στη Βουλγαρία, όπως έκαναν στην περίπτωση της Ανατολικής Ρωμυλίας…
Και όλα αυτά, ενώ οι Έλληνες Μακεδόνες στην ύπαιθρο και τις κωμοπόλεις δεινοπαθούσαν από τους Τούρκους και τις βουλγάρικες συμμορίες που έκλεβαν, σκότωναν και έκαιγαν ανενόχλητες.
Ανενόχλητες κυριολεκτικά, αφού οι Τούρκοι δεν τους ”άγγιζαν” και έριχναν όλο το βάρος της επιθετικότητάς τους στα πλούσια ελληνικά Βλαχοχώρια από το Κρούσοβο (πόλη της ”Βόρειας Μακεδονίας”, σήμερα) μέχρι αυτά της Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα με επίκεντρο το Πισοδέρι και το Νυμφαίο (”Νέβεσκα”) της Φλώρινας και την Κλεισούρα της Καστοριάς.
Η μικρή Ελλάδα, αποδυναμωμένη και υπό διεθνή έλεγχο μετά την πτώχευση του 1893 (Χαρίλαος Τρικούπης: ”Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν”) και την ταπεινωτική ήττα του 1897 (Άτυχος ελληνοτουρκικός πόλεμος στη Θεσσαλία) αδυνατούσε να βοηθήσει τους Έλληνες που δεινοπαθούσαν στο βόρειο τμήμα της, για να μην ταράξει εκ νέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η φωτιά όμως σιγόκαιγε στους Σλάβους, τους Βούλγαρους και τους Έλληνες Μακεδόνες, μέχρι που ξέσπασε για τους πρώτους σε εξέγερση (εξέγερση του Ίλιντεν: 1903) – και για τους δεύτερους στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908).
Σημειωτέον ότι η ελληνική παρουσία στον Μακεδονικό Αγώνα και, προπάντων, ο ηρωικός θάνατος του επικεφαλής του Παύλου Μελά (‘Μίκη Ζέζα’) αποτέλεσαν θρυαλλίδα εξελίξεων στις οποίες έδωσαν λύση οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-’13. Η Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει ισχυρό στρατό μέσα σε δέκα χρόνια, μπόρεσε να απελευθερώσει επιτέλους τη Μακεδονία και να διπλασιάσει τα σύνορά της.
Κρινιώ Καλογερίδου
Αναλύσεις
Μια Γεωπολιτική Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή το 2025
Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων.
Γράφει ο Φίλιππος, Intelligence and Security
Η Μέση Ανατολή αποτελεί εδώ και δεκαετίες το γεωπολιτικό επίκεντρο διεθνών κρίσεων και διαμάχης, λόγω της στρατηγικής της θέσης, του ενεργειακού της πλούτου, και των σύνθετων κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτικών δυναμικών της.
Η παρούσα ανάλυση εξετάζει τις κυριότερες τάσεις και παράγοντες που πιθανώς θα διαμορφώσουν την περιοχή το 2025, εστιάζοντας στη γεωπολιτική, τις συγκρούσεις, τις ενεργειακές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές.
1. Γεωπολιτικές Τάσεις
1.1 Αναδιάταξη Διεθνών Συμμαχιών
ΗΠΑ και Κίνα: Η στρατηγική απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή αφήνει κενά ισχύος που πιθανώς θα εκμεταλλευτεί η Κίνα μέσω επενδύσεων και διπλωματίας. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) προβλέπεται να ενισχύσει την επιρροή της Κίνας.
Ρωσία: Η Ρωσία συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση της, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράν, με έμφαση στον στρατιωτικό και ενεργειακό έλεγχο.
1.2 Τοπικές Δυνάμεις
Ιράν: Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, το Ιράν αναδεικνύεται ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη μέσω των συμμάχων του (π.χ., Χεζμπολάχ, Χούτις) και της πυρηνικής του στρατηγικής.
Σαουδική Αραβία και Ισραήλ: Η προσέγγιση μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ προβλέπεται να ενισχυθεί, με στόχο την απομόνωση του Ιράν και την οικονομική συνεργασία.
2. Συγκρούσεις και Ασφάλεια
2.1 Συνεχιζόμενες Συγκρούσεις
Συρία: Η στασιμότητα στη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εδαφικό κατακερματισμό, με νέους δρώντες να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Υεμένη: Ο πόλεμος στη Υεμένη παραμένει ανθρωπιστική κρίση, με περιορισμένες προοπτικές ειρήνης λόγω της πολυπλοκότητας των εμπλεκόμενων παραγόντων.
2.2 Νέες Απειλές
Τρομοκρατία: Η αναδιοργάνωση τρομοκρατικών δικτύων όπως το ISIS αναμένεται, ειδικά σε περιοχές όπως το Ιράκ και η Λιβύη, όπου υπάρχει κενό εξουσίας.
Κυβερνοπόλεμος: Οι κυβερνοεπιθέσεις από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο, ειδικά κατά στρατηγικών υποδομών.
3. Ενεργειακές Εξελίξεις
3.1 Μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές
Οι χώρες του Κόλπου επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται μέσω του προγράμματος «Vision 2030». Ωστόσο, η εξάρτηση από το πετρέλαιο παραμένει καθοριστική για τις οικονομίες τους.
3.2 Διαχείριση Υδάτινων Πόρων
Η έλλειψη νερού και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η ενίσχυση της τεχνολογίας αφαλάτωσης και η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να μειώσουν τις εντάσεις.
4. Κοινωνικές και Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις
4.1 Κοινωνικές Αλλαγές
Η νεανική δημογραφία και η αυξανόμενη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την τεχνολογία προκαλούν πιέσεις για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
4.2 Δημοκρατικά Κινήματα
Τα κινήματα για ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αν και συχνά θα αντιμετωπίζουν καταστολή.
Συμπεράσματα
Το 2025, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποτελεί ένα μωσαϊκό ευκαιριών και προκλήσεων. Η γεωπολιτική της δυναμική επηρεάζεται από την αναδιάταξη των διεθνών δυνάμεων, τις εξελίξεις στους ενεργειακούς πόρους, και τις κοινωνικές απαιτήσεις για αλλαγή. Οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις θα κληθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της σταθερότητας και της επιρροής, ενώ οι λαοί της περιοχής θα διεκδικούν όλο και περισσότερο το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον.
Αναλύσεις
Eurasia Review: ΗΠΑ-Κίνα: Ένας Κυβερνοπόλεμος με Πράκτορες Διαδικτύου
Γράφει η Δήμητρα Στάικου, Eurasia Review
Το έτος 2025 δεν φαίνεται να ξεκίνησε καλά για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, καθώς Κινέζοι πράκτορες εισέβαλαν σε εμπιστευτικούς αμερικανικούς λογαριασμούς και ιστοσελίδες, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητα κρατικά έγγραφα.
Τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2024, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι μια παραβίαση ασφαλείας από Κινέζους χάκερ σημειώθηκε σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και υπηρεσίες στις ΗΠΑ, το οποίο φυσικά περιγράφεται ως «σημαντικό περιστατικό». Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους σταθμούς εργασίας των εργαζομένων και σε ορισμένα μη απόρρητα έγγραφα. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Είναι η τελευταία από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες εναντίον στόχων στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες.
Τι έχει χακαριστεί; Το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (Cisa) δήλωσαν ότι η επίθεση με στόχο τις εκστρατείες του Λευκού Οίκου πραγματοποιήθηκε «από άτομα που συνδέονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Αλλά αυτό το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να διαρρεύσει σε πολύτιμα αμερικανικά έγγραφα. Τον Σεπτέμβριο, εμφανίστηκαν αναφορές για μια επιχείρηση που κατάφερε να παραβιάσει την ασφάλεια κορυφαίων τηλεπικοινωνιών εταιρείες.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον εννέα εταιρείες είχαν πέσει θύματα hacking, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών AT&T και Verizon. Και νωρίτερα φέτος, τον Μάρτιο, επτά Κινέζοι υπήκοοι κατηγορήθηκαν για τη διεξαγωγή επιχείρησης hacking που διήρκεσε τουλάχιστον 14 χρόνια και στόχευε ξένους επικριτές της Κίνας, επιχειρήσεις και πολιτικούς. Ο XMLT6, ο πιο δημοφιλής φακός LED, με έκπτωση 50%.
Ποιοι είναι οι χάκερ; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά. Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, οι επιθέσεις φαίνεται να είναι έργο πολλών διαφορετικών μονάδων – καθεμία από τις οποίες, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, συνδέεται με το κινεζικό κράτος. Οι ομάδες χάκερ λαμβάνουν ψευδώνυμα από εταιρείες ασφαλείας. Για παράδειγμα, η ομάδα πίσω από την επίθεση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι περισσότερο γνωστή ως Salt Typhoon, το όνομα που της έδωσαν ερευνητές της Microsoft. Άλλες εταιρείες το έχουν ονομάσει Famous Sparrow, Ghost Emperor και Earth Estrie. Ο Salt Typhoon πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στα συστήματα τηλεπικοινωνιών.
Μια ξεχωριστή ομάδα, με την κωδική ονομασία Volt Typhoon, έχει κατηγορηθεί για παραβίαση οργανισμών υποδομής ζωτικής σημασίας με στόχο πιθανές επιθέσεις διακοπής. Οι επτά Κινέζοι που κατηγορούνται για πειρατεία συνδέθηκαν από αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με μια επιχείρηση γνωστή ως Zirconium ή Judgment Panda. Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η ίδια επιχείρηση στόχευε τα email των βρετανών βουλευτών το 2021.
Δυστυχώς, οι χάκερ το πίεσαν ακόμη περισσότερο αυτή τη φορά, χωρίς να διστάζουν να στοχοποιήσουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Donald Trump και τον JD Vance, εκλεγμένο αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης πρέπει να δηλώσουμε ότι στόχευαν και άτομα του κόμματος Kamala Harris επειδή ήθελαν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με το πολιτικό κόμμα των Δημοκρατικών. Με αυτή την άμεση επίθεση στην αμερικανική ελίτ, οι χάκερ ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη στρατηγική της Αμερικής για τη γεωπολιτική. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Οι χάκερ απέκτησαν επίσης πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με αριθμούς τηλεφώνου που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου – γνώση που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανακαλύψουν ποιοι ξένοι κατάσκοποι παρακολουθούνται. Εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να παραβιάστηκαν τα δεδομένα τους από τις επιθέσεις στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ο Ρίτσαρντ Φόρνο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στην Κομητεία της Βαλτιμόρης, είπε ότι οι κινεζικές προσπάθειες στόχευαν σε διάφορους στόχους. «Είναι πιο γενική συλλογή πληροφοριών, ας δούμε σε τι μπορούμε να μπούμε και τι μπορούμε να βρούμε», είπε.
Πόσο ανησυχούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι; Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιθέσεις. Ο γερουσιαστής Mark Warner, ένας Δημοκρατικός, περιέγραψε τις δραστηριότητες του Salt Typhoon ως τη «χειρότερη παραβίαση των τηλεπικοινωνιών στην ιστορία του έθνους μας». Ο Μπρένταν Καρ, υποψήφιος του Τραμπ για πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, είπε ότι η ενημέρωση για το χακάρισμα ήταν «βαθιά, βαθιά ανησυχητική». «Οι πληροφορίες που άκουσα βασικά με έκαναν να θέλω να σπάσω το τηλέφωνό μου στο τέλος», είπε στο CNBC.
Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray δήλωσε πρόσφατα ότι η επίθεση Salt Typhoon σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών ήταν «η πιο σημαντική επιχείρηση κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο στην ιστορία της Κίνας». Πώς αντέδρασαν οι δυτικοί σύμμαχοι; Εκτός από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν σε βάρος των επτά Κινέζων υπηκόων, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν την China Telecom Americas, τη θυγατρική των ΗΠΑ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας, ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η εταιρεία έχει 30 ημέρες για να απαντήσει και θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει απαγόρευση.
Τον Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε δύο άτομα και στην εταιρεία Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd, η οποία είπε ότι συνδέεται με την Judgment Panda. Ο εισερχόμενος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Βαλτς, είπε ότι οι ξένοι χάκερ πρέπει να αντιμετωπίσουν «μεγαλύτερο κόστος και συνέπειες». Ο κ. Forno του Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας UMBC είπε ότι «η Κίνα έχει παραδοσιακά μια πολύ μακροπρόθεσμη και στρατηγική άποψη για το πώς διεξάγει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών της», είπε. «Οι ΗΠΑ τείνουν να είναι πολύ πιο αντιδραστικές και πολύ περισσότερο ενδιαφέρονται για άμεσα και ορατά αποτελέσματα». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι» και «χωρίς στοιχεία». «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή hacking και απορρίπτει κατηγορηματικά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών που στοχεύουν την Κίνα για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο Μάο. Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας ανέφερε σε δήλωση: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κυβερνοασφάλεια για να συκοφαντούν και να δυσφημούν την Κίνα και να σταματήσουν να διαδίδουν κάθε είδους παραπληροφόρηση σχετικά με τις λεγόμενες κινεζικές απειλές hacking».
Μετά την παραβίαση, ο Λευκός Οίκος τόνισε την ανεπάρκεια των εθελοντικών μέτρων κυβερνοασφάλειας έναντι των απειλών από τα έθνη-κράτη. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ξεκίνησε μια πρόταση δημόσιου κανόνα που απαιτεί βασικές πρακτικές κυβερνοασφάλειας για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Οι Επίτροποι αναμένεται να ψηφίσουν για τον κανόνα έως τις 15 Ιανουαρίου.
Αν και η κινεζική πλευρά δεν έχει την αξιοπρέπεια να αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις αποδεδειγμένες επιθέσεις, και επειδή, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν, η Αμερική, με έναν πολύ πιο ώριμο πολιτικά Τραμπ στη δεύτερη θητεία του, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους. Η Κίνα είναι απολύτως βέβαιη ότι φοβάται την αυστηρή πολιτική που θα ακολουθήσει η Αμερική εναντίον της και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αρχικά παίζοντας με το εμπόριο και τις τιμές των εμπορευμάτων και στη συνέχεια βρίσκοντας πράκτορες στον κυβερνοχώρο που θα προσπαθήσουν να σπάσουν το εσωτερικό σύστημα προστασίας των εσωτερικών ζητημάτων των ΗΠΑ. εντός. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ινδία έχει ξεπεράσει την Κίνα στον τομέα του διεθνούς εμπορίου και ότι η Αμερική, με τον Τραμπ στο τιμόνι, είναι πλέον προετοιμασμένη για κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, η τακτική της Κίνας έχει αντίστροφη επίδραση, καθώς οδηγεί τη χώρα σε οικονομική απομόνωση από τη διεθνή σκηνή.
Αναλύσεις
European Conservative: Ταλιμπανοποίηση του Μπαγκλαντές! Η προσωρινή κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις θρησκευτικές επιθέσεις
Γράφει η Ουζάι Μπουλούτ, European Conservative
Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι μάρτυρας της Ταλιμπανοποίησης του Μπαγκλαντές μέσω των ισλαμιστών. Τα μεγαλύτερα θύματα αυτού του πολιτικού μετασχηματισμού είναι οι θρησκευτικές μειονότητες του Μπαγκλαντές: Χριστιανοί, Ινδουιστές και Βουδιστές.
Η κυβέρνηση του Κόμματος Awami League υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Sheikh Hasina ανατράπηκε βίαια στις 5 Αυγούστου ως αποτέλεσμα διαμαρτυριών για ένα σύστημα ποσοστώσεων για κυβερνητικές θέσεις. Οι διαδηλώσεις αργότερα καταλήφθηκαν από ισλαμιστές, οι οποίοι αποτελούν μέρος του πλειοψηφικού σουνιτικού Ισλαμικού πληθυσμού. Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων και των τόπων λατρείας τους έχουν αιχμαλωτιστεί. Η Jamaat-e-Islami και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες λειτουργούν τώρα ελεύθερα υπό την προσωρινή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο Muhammed Yunus. Οι επιτιθέμενοι λεηλατούν και καταστρέφουν εκκλησίες και ινδουιστικούς ναούς. Στο στόχαστρο έχουν γίνει εκατοντάδες σπίτια .
Ένας ιερέας από το Μπαγκλαντές είπε στο La Croix ότι έχει λάβει πολλές αναφορές για «επιθέσεις σε μικρές εκκλησίες και χριστιανικά χωριά». Μια τέτοια αναφορά αναφέρει «επιθέσεις και πυρκαγιές» σε ένα χωριό στη βορειοδυτική περιοχή Dhamirahat.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Doors ανέφερε μερικά από τα τελευταία παραδείγματα κλιμακούμενης δίωξης εναντίον μειονοτήτων στο Μπαγκλαντές. Για παράδειγμα, ο πάστορας Sirajul και η οικογένειά του (όλοι προσήλυτοι από το Ισλάμ) δέχτηκαν απειλές θανάτου όταν μια ομάδα μουσουλμάνων ήρθε στην πόρτα τους αργά το βράδυ στις 25 Σεπτεμβρίου και προσπάθησε να τον απαγάγει. Με πολλούς μάρτυρες να πλησιάζουν στη σκηνή, η ομάδα άφησε τον πάστορα μόνο του. Όμως, ενώ έφευγε, ένας από αυτούς φώναξε μια τελευταία απειλή θανάτου — λέγοντας ότι μπορούσαν να έρθουν «οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή».
«Αν οι χωρικοί δεν είχαν βγει έξω, τότε οι δράστες θα με απήγαγαν και θα με είχαν σκοτώσει», είπε ο πάστορας Σιραϊτζούλ. «Ένιωσα πολύ απροστάτευτος. Σήμερα, έλαβα ένα προειδοποιητικό μήνυμα από κάποιον που γνωρίζω που είπε ότι -η ομάδα των μουσουλμάνων εξτρεμιστών- σχεδιάζουν να μου επιτεθούν».
Σε μια άλλη περίπτωση, μια χριστιανική οικογένεια στο δυτικό Μπαγκλαντές καταστράφηκε τόσο το σπίτι όσο και το κατάστημά της από έναν μουσουλμανικό όχλο. Αναφορές Open Doors :
Ο Ταπόν, η σύζυγός του, τα τρία παιδιά και ο ηλικιωμένος πατέρας του βρίσκονταν στο σπίτι, όταν ένας όχλος 20-25 εξτρεμιστών, οπλισμένοι με όπλα, προχώρησε στο σπίτι τους. Φοβούμενος για τη ζωή τους, ο Tapon και η οικογένειά του τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας όλα όσα είχαν δουλέψει τόσο σκληρά για να χτίσουν. Οι επιτιθέμενοι κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, λεηλατώντας το κατάστημα του Tapon και δεν άφησαν τίποτα πίσω τους. Για τέσσερις μέρες, κρύβονταν εκεί κοντά. Αλλά οι εξτρεμιστές ανακάλυψαν την τοποθεσία τους και ζήτησαν λύτρα 100.000 τάκα από το Μπαγκλαντές (640 λίρες) για να τους σώσουν τη ζωή – αυτό ισοδυναμεί με μισθό οκτώ μηνών με κατώτατο μισθό. Με τη βοήθεια των χωρικών, ο Tapon και η οικογένειά του τελικά διασώθηκαν. Ακόμη και μετά την επιστροφή στο κατεστραμμένο σπίτι και το κατάστημά τους, η οικογένεια συνέχισε να δέχεται απειλές – και τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη μοναδική τοπική πηγή νερού.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες εκκλησίες στο βόρειο Μπαγκλαντές έλαβαν μεγάλες επιστολές που έλεγαν στους Χριστιανούς «πείτε αντίο». Οι επιστολές προέρχονταν από ένα τοπικό σκληροπυρηνικό μουσουλμανικό πολιτικό κόμμα. Περιείχαν ανησυχητικά και τρομακτικά λόγια σχετικά με τα σχέδια των εκκλησιών για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους στις 25 Δεκεμβρίου και έκαναν τα μέλη της εκκλησίας, ειδικά εκείνα από μουσουλμανικό υπόβαθρο, να πανικοβάλλονται και να φοβούνται για την ασφάλεια και την προστασία τους.
Το Open Doors αποκαλύπτει επίσης πώς διώκονται τα χριστιανά παιδιά στο Μπαγκλαντές. Οι κύριοι διώκτες τους είναι οι μουσουλμάνοι συγγενείς, οι γείτονες, οι μουσουλμάνοι συμμαθητές και συμπαίκτες τους μαζί με τους γονείς τους και τους δάσκαλους::
Τα Χριστιανά παιδιά και οι νέοι υφίστανται σημαντικά επίπεδα βίας καθώς οι γονείς τους επιλέγουν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό—συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Συχνά, υφίστανται εκφοβισμό, κοροϊδία και διακρίσεις εις βάρος τους στο σχολείο. Είναι απομονωμένοι και μπορούν ακόμη και να γίνουν στόχος απαγωγής και εθισμού στα ναρκωτικά.
Ησυστηματική βία και η μισαλλοδοξία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στο Μπαγκλαντές έχει μακρά ιστορία. Ακόμη και η γέννηση της χώρας σημαδεύτηκε από γενοκτονική βία από την πακιστανική κυβέρνηση και τους ισλαμιστές συνεργάτες της (όπως το Jamaat-e-Islami) στο Μπαγκλαντές. Το 1971, η κυβέρνηση του Δυτικού Πακιστάν ξεκίνησε μια καταστροφική δεκάμηνη εκστρατεία μαζικών δολοφονιών, βιασμών και άλλων φρικαλεοτήτων εναντίον των Βενγκάλι κατοίκων του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές).
Το Δυτικό Πακιστάν ήταν κατά κύριο λόγο μια ισλαμική περιοχή που μιλούσε ουρντού. Από την άλλη πλευρά, το Ανατολικό Πακιστάν (Μπαγκλαντές) ήταν τόσο ινδουιστική όσο και ισλαμική περιοχή που μιλούσε Μπανγκλα. Το Ανατολικό Πακιστάν έγινε επίσης αντικείμενο εκμετάλλευσης για πόρους, χρήματα και εργασία για την υποστήριξη του Δυτικού Πακιστάν. Οι ηγέτες του Πακιστάν είχαν στόχο να επιβάλουν την ισλαμική ενοποίηση της Δύσης και της Ανατολής. Σύμφωνα με το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα ,
Στα μάτια του πακιστανικού στρατού, οι ταυτότητες Ινδουιστών, Μπενγκάλι και Ινδών ήταν μία και η ίδια. Αν και οι Ινδουιστές ήταν ειδικός στόχος του στρατού του Πακιστάν, οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί, οι Βουδιστές και άλλες θρησκευτικές ομάδες της Βεγγάλης επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά.
Αν και είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Περίπου 10 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Βεγγάλη κατέφυγαν στην Ινδία και άλλα 30 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Ινδουιστές.
Ο Kimtee Kundu, συγγραφέας του προσωπικού του Harvard International Review, σημειώνει ότι,
Οι πακιστανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βάναυσες μεθόδους για να εξασφαλίσουν τη σφαγή ανδρών. Οι γυναίκες δεν γλίτωσαν. Πάνω από 200.000 βιάστηκαν και επιτέθηκαν από πακιστανικές δυνάμεις. Η καταστροφή χωριών έγινε επίσης μέρος της στρατηγικής για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την καταπίεση.
Η γενοκτονία έληξε μετά την παρέμβαση του ινδικού στρατού στις 3 Δεκεμβρίου 1971. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο πακιστανικός στρατός παραδόθηκε, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές. Το 1974, το Μπαγκλαντές έγινε δεκτό στον ΟΗΕ.
Ωστόσο, η βία και οι διακρίσεις κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων από τους ισλαμιστές δεν έληξαν ποτέ στη χώρα. Ωστόσο, από την άνοδο του Yunus στην εξουσία, οι επιθέσεις κατά των μειονοτήτων έχουν γίνει ακόμη πιο διαδεδομένες. Με τις ισλαμιστικές ομάδες να αποκτούν περαιτέρω πολιτική επιρροή στο Μπαγκλαντές, οι εκκλησιαστικές πηγές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μεταχείριση των χριστιανών και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε καθολικά σχολεία, ανέφερε η καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Aid to the Church in Need (ACN) τον Νοέμβριο του 2024. Οι Χριστιανοί στη χώρα συχνά αγωνίζονται να βρουν δουλειά, τα έργα κατασκευής εκκλησιών καθυστερούν και το μέλλον των καθολικών σχολείων απειλείται, σύμφωνα με πηγή της Εκκλησίας που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη για λόγους ασφαλείας λόγοι:
Ο κατάλογος των εορτών άλλαξε πρόσφατα και περισσότερες ισλαμικές γιορτές έγιναν εθνικές εορτές. Οι χριστιανοί απαιτούν τουλάχιστον μια μέρα για το Πάσχα, που δεν αναφέρεται καν ως αργία. Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι άνθρωποι πρέπει να πάνε στη δουλειά και οι μαθητές πρέπει να κάθονται για εξετάσεις, επομένως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία και άλλες γιορτές.
Το Ισλάμ έφτασε σε αυτό που είναι σήμερα το Μπαγκλαντές, τότε μια περιοχή με την πλειοψηφία των Ινδουιστών, τον όγδοο αιώνα. Σταδιακά έγινε η κυρίαρχη θρησκεία από τις αρχές του δέκατου τρίτου αιώνα μέσω των στρατιωτικών εκστρατειών υπό την ηγεσία των μουσουλμάνων τζιχαντιστών. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η πληθυσμιακή ισορροπία μεταβλήθηκε μέσω της ισλαμικής τυραννίας. Για παράδειγμα, η μείωση του ινδουιστικού πληθυσμού στο Μπαγκλαντές, από περισσότερο από 22% τη δεκαετία του 1940 σε λιγότερο από 8% σήμερα, είναι αποτέλεσμα σοβαρών ισλαμικών διώξεων.
Σήμερα, οι μη μουσουλμάνοι του Μπαγκλαντές αντιμετωπίζουν μια ακόμη φάση δίωξης. Καθώς το έθνος γίνεται όλο και πιο ισλαμικό, με την προσωρινή κυβέρνηση να κατευνάζει πλέον τους ισλαμιστές περισσότερο από ποτέ, οι ισλαμιστές μαχητές στη χώρα πιέζουν όλους τους μη μουσουλμάνους. Η θρησκευτική ελευθερία, παρότι κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, δεν γίνεται σεβαστή. Μια χριστιανική πηγή στη χώρα είπε ότι «το φονταμενταλιστικό κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι», που έχει δεσμούς με την κυβέρνηση, «θέλει το Ισλάμ να είναι η μόνη θρησκεία στο Μπαγκλαντές».
Εάν η κυβέρνηση του Γιουνούς δεν λογοδοτήσει ότι επέτρεψε σε ισλαμιστές μαχητές να στοχοποιήσουν μη μουσουλμάνους, είναι απολύτως εύλογο ότι ο γενοκτονικός στόχος του Τζαμάατ για το Μπαγκλαντές θα επιτευχθεί.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ