Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η προωθούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, οι τούρκοι μεγιστάνες και το σαθρό ελληνικό πολιτικό σύστημα

Δημοσιεύτηκε στις

Στα τέλη Ιουνίου 2024 ο Αλ. Τσίπρας παρευρέθη στην τελετή ορκωμοσίας του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Koç της Κωνσταντινούπολης όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Εκεί στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων «σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Πρόσθεσε ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου» και πως «με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή πρέπει να είναι η Ανατολική Μεσόγειος, μια θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

 

Δηλώσεις οι οποίες διακατέχονται από το ίδιο πνεύμα «συνεργατικότητας» με αυτές που έκανε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα (02/07/24) σε συνέδριο το Economist. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιός αποφάσισε να ανακηρύξει τον πρώην πρωθυπουργό ως επίτιμο διδάκτορα και να του δώσει την ευκαιρία -το βήμα για την ακρίβεια- για να μιλήσει τόσο ανοικτά για την προωθούμενη ελληνοτουρκική συνέργεια υπό το πέπλο της δήθεν ειρηνικής συνύπαρξης, τη στιγμή που ο τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν (24/06/24) δήλωνε με περισσό θράσος και απειλητικό ύφος έναντι του Ελληνισμού ότι «όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς», ενώ συντονισμένα ο κυβερνητικός εταίρος του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο γραφικός Ντεβλέτ Μπαχτσελί έλεγε (25/06/24): «έμπνευσή μας είναι η ιαχή που λέει ‘θα συμπεριλάβω στην Τουρκία νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη’». Από που λοιπόν αντλεί ο πρώην πρωθυπουργός την αισιοδοξία του και μιλά για συγκεκριμένα βήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης ειδικά στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου όπου το 2020 Ελλάδα-Τουρκία βρέθηκαν στο κατώφλι του πολέμου με τα γεγονότα του Oruc Reis; 
Φυσικά οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού αλλά και το βήμα -το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Koç- δεν είναι τυχαία. Ιδρυτής του Πανεπιστήμιου Koç είναι ο πατριάρχης της οικογένειας Koç, ο Vehbi Koç, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη εταιρεία του την εποχή του Κεμαλισμού το 1926, τέσσερα χρόνια πριν την σύναψη του «Συμφώνου Φιλίας» του 1930 μεταξύ του Κεμάλ και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Για την ιστορία, αλλά και γιατί όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ότι όλα σχετίζονται, ο Ελ. Βενιζέλος είχε τότε δηλώσει: «Οφείλομεν να συνεργασθώμεν στενώτατα εις όλα τα επίπεδα, ιδίως δε επί του οικονομικού» και σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -ως αυτόκλητος συνεχιστής του έργου του Βενιζέλου- επιχείρησε να την αναβιώσει κάνοντας πράξη το «όραμα Μητσοτάκη» μαζί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, υπογράφοντας την ετεροβαρή «Διακήρυξη των Αθηνών». 
Ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της είπε με νόημα μεταξύ άλλων: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ταγίπ, τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε στην Άγκυρα το “Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας” μεταξύ των χωρών μας. Τότε ο Ισμετ Ινονού είχε δηλώσει πως “καμία διαφορά δεν μπορεί πια να χωρίσει τα δύο έθνη μέσα από την προσέγγιση να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο”. Ενώ, από την πλευρά του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε αναφέρει: “ερχόμεθα να τείνομεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσομεν ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς”. Όσα αναφέρονται εδώ έχουν τη σημασία τους…
Επανερχόμενοι όμως στην τουρκική οικογένεια Koç, την ευημερούσα εταιρία του πατέρα Vehbi Koç, ανέλαβε ο μοναχογιός ο Rahmi Koç. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με 114 θυγατρικές εταιρείες που απασχολούν 90.000 εργαζομένους, δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους μεταξύ των οποίων, η αμυντική βιομηχανία (Otokar), αυτοκινητοβιομηχανία (Tofas, σε κοινοπραξία με την ιταλική Fiat), διυλιστήρια πετρελαίου (Tupras), ενέργεια (Aygaz), εξορύξεις (TPAO), ναυπηγεία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ακίνητα, τράπεζες (Koçbank, Yapi Kredi) και ξενοδοχεία. Ο ετήσιος κύκλος πωλήσεων της Koç Holding αναλογεί στο 6% του ΑΕΠ της Τουρκίας και το 9% των εξαγωγών της Τουρκίας. Η Koç Holding αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Rahmi Koç συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Rolls Royce, της JP Morgan, αλλά και της κρατικής τράπεζας του Κουβέιτ. Διαθέτει επίσης μαζί με την Shell, το πλειοψηφικό πακέτο της «Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου» (ΤΡΑΟ) στην οποία εκτός των άλλων ανήκει και το γνωστό πλοίο ερευνών Oruc Reis… 
O μεγιστάνας Rahmi Koç λοιπόν, είναι οπαδός του κοσμικού καθεστώτος και πολέμιος των ισλαμιστών, αλλά αυτό που θα μας απασχολήσει περισσότερο στο παρόν σημείωμα είναι ότι παραμένει -παρά το προχωρημένο της ηλικίας του- ένας από τους πρωτεργάτες της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης» μέσω της δημιουργίας μιας «οικονομικής βάσης». Ο ίδιος δήλωνε ανέκαθεν υπέρμαχος της Τελωνειακής Ένωσης και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ότι η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών είναι ένα ισχυρό εργαλείο και ότι «μπορούμε να είμαστε φίλοι, μπορούμε να συνεργαστούμε, μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν και να δοκιμάσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις μας». Ότι «το Αιγαίο είναι μια θάλασσα με μεγάλες τουριστικές δυνατότητες. Μισό εκατομμύριο Τούρκοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό και αν υπήρχε μια συνεργασία θα μπορούσαν να έρχονται και στην Ελλάδα». Ότι «όταν είμαστε στα πανεπιστήμια στο εξωτερικό οι καλύτεροι φίλοι μας είναι οι Έλληνες, γιατί μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Μοιράζονται την ίδια παιδεία, τα ίδια γούστα». Ότι «η ελληνική και τουρκική οικονομία είναι συμβατές περισσότερο από ό,τι είναι ανταγωνιστικές» αφού «η ελληνική οικονομία είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, η δική μας στη βιομηχανία. Έτσι μπορούμε με ευκολία να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις της κάθε πλευράς».

 

Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να γίνει μια σύντομη αναδρομή στο μακρινό 1988. Στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός, στις αρχές του 1988 -μετά την κρίση του 1987-, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ (τον οποίο συνόδευε μεταξύ άλλων και ο Rahmi Koç), αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένα άτυπο «κανάλι επικοινωνίας» που να μεσολαβεί στις πολιτικές ηγεσίες και να λειτουργεί κατευναστικά όποτε προέκυπτε ανάγκη -ή τουλάχιστον αυτό ήταν το πρόσχημα-. Ένα ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό «λόμπι» ως μηχανισμός «κατευνασμού αλλά και επικοινωνίας». Έτσι δημιουργήθηκαν το «Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας» (ΣΕΤΕΣ), και αντίστοιχα το «Συμβούλιο Τουρκοελληνικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας» (ΣΤΕΕΣ). Το καταστατικό του ΣΕΤΕΣ εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 15 Απριλίου του 1988.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πρωτοστάτησε εισάγοντας στο δημόσιο διάλογο τον όρο «win-win» λύσεις ενώ ομολόγησε σε διοργάνωση του Φόρεϊν Όφις ότι ο ίδιος πρότεινε ως ιδέα στον Ρ.Τ. Ερντογάν να «εκμεταλλευτούν» το ζήτημα της ενέργειας, προωθώντας τον «συνεταιρισμό» με την Ελλάδα αλλά και μια λύση για το Κυπριακό. Φωτο: tovima.gr
Δεύτερος πρόεδρος του τουρκικού Συμβουλίου από το 1992 μέχρι και το 1999 διετέλεσε ο Rahmi Koç ο οποίος καίτοι επιδίωξε να αναθερμάνει ­τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ομολόγησε στο «Βήμα» (Οκτώβριο 2008): «Κάναμε λάθος πιέζοντας για την οικονομική συνεργασία χωρίς την πολιτική θέληση των κυβερνήσεων». 
Ο Koç είπε επίσης ότι οι εμπειρίες που απέκτησε δεν ήταν πάντα ευχάριστες, «το μόνο πράγμα που έγινε αυτό το διάστημα [το 1994 συγκεκριμένα] ήταν η ΤΟΥΡΜΕΠΑ [της οποίας ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος είναι ο ίδιος], η τουρκική ένωση για την προστασία των θαλασσών που ιδρύθηκε κατά το πρότυπο της ΕΛΜΕΠΑ. Και αυτό έγινε σε συνεργασία με τον αείμνηστο φίλο μου Γιώργο Λιβανό [ιδρυτή της ΕΛΜΕΠΑ]». Η ΤΟΥΡΜΕΠΑ λοιπόν συμμετείχε στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» στην Αθήνα (16-17 Απριλίου 2024) -στην οποία ο πρώτος τομέας δράσης αφορούσε στις «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές»- όπου συνδιοργάνωσε παράπλευρη εκδήλωση μαζί με το ΕΛΙΑΜΕΠ. Το εκκολαπτήριο των υπέρμαχων της «ελληνοτουρκικής φιλίας» με απευθείας πρόσβαση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας -και πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ-, Θάνου Ντόκου, γνωστού για τις θέσεις του υπέρ συνεκμετάλλευσης «kazan-kazan» και όχι μόνο…

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τζουλάνι: “Η Δύση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα” – Σέλφι μέσα στο Τζαμί – Πώς θέλει να τον αποκαλούν;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις πρώτες του δηλώσεις προς δυτικά μέσα προχώρησε ο επικεφαλής της οργάνωσης HTS που ανέτρεψε τον Ασαντ, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι.

Ο Αλ Τζουλάνι επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι οι ξένες χώρες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τη Συρία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας στο Sky News ο ηγέτης της ομάδας ανταρτών – τζιχαντιστών που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ασαντ είπε ότι «με τη βοήθεια του Θεού, οι φόβοι της Δύσης θα αποδειχθούν περιττοί».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η χώρα θα ανοικοδομηθεί» και εξήγησε: «Ο φόβος υπήρχε από την παρουσία του καθεστώτος. Η χώρα προχωρά προς την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Πηγαίνει προς την σταθερότητα».

Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι έχουν εξαντληθεί από τον πόλεμο. Η χώρα δεν είναι λοιπόν έτοιμη για έναν νέο και δεν πρόκειται να μπει σε νέο πόλεμο».

«Η πηγή των φόβων μας προέρχονταν από τις ιρανικές πολιτοφυλακές, τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς που διέπραξε τις σφαγές που βλέπουμε σήμερα.

«Επομένως η απομάκρυνση αυτών ήταν η λύση για τη Συρία. Η σημερινή κατάσταση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στον πανικό».

Σύντομος λόγος στο Τζαμί Ιμάμ αλ Σαφί

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, ο οποίος πλέον ζητά να τον αποκαλούν με το γενέθλιο του όνομα Αχμέντ αλ Σάρα, προέβη στις δηλώσεις αυτές κατα τη διάρκεια επίσκεψή τους σε ένα τζαμί στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου συνήθιζε να πηγαίνει ως νεαρός.

Τον συνόδευαν αρκετοί ένοπλοι και τον επευφήμησαν δεκάδες νεαροί υποστηρικτές που πόζαραν για selfie.

Μέσα στο εν λόγω τέμενος (Ιμάμ αλ Σαφί) στη γειτονιά Μετζέ έβγαλε έναν σύντομο λόγο για το πώς η Συρία οδηγήθηκε στην καταστροφή από τη διαφθορά και την απληστία της οικογένειας Assad.

Προσπαθεί να αποποιηθεί τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα

Ο Τζολάνι παραμένει επισήμως χαρακτηρισμένος ως «τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τους -πολύ στενούς- δεσμούς που διατηρούσε με την Αλ Κάιντα.

Σήμερα λέει ότι έχει αποκηρύξει το παρελθόν του ως εξτρεμιστής και ότι τώρα ασπάζεται τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα….

Ηδη σε πολλές δυτικές χώρες έχει ανοίξει η συζήτηση για τον εάν θα αρθεί η τρομοκρατική ετικέτα του Τζουλάνι και της ομάδας του (HTS) μετά τα γεγονότα στη Συρία.

Ενδεικτικό είναι μεταξύ άλλων ότι και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «παρακολουθούν πολύ στενά» τυχόν επιστροφή στη Βρετανία από τη Συρία τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ- Άσαντ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ασφάλειας των Συνόρων και Ασύλου.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ενδεχόμενη αναβίωση του ΙΚ του οποίου μαχητές παραμένουν ενεργοί στη Συρία ή φυλακισμένοι σε στρατόπεδα υπό κουρδικό έλεγχο.

Είναι ώρα για «σταθερότητα και ηρεμία», λέει ο νέος πρωθυπουργός της Συρίας

Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ δήλωσε στο Al Jazeera, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι η χώρα του χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα μετά από σχεδόν 14 χρόνια πολέμου.

«Τώρα είναι καιρός αυτός ο λαός να απολαύσει σταθερότητα και ηρεμία», είπε ο αλ Μπασίρ στην πρώτη του συνέντευξη λίγες ώρες μετά τον διορισμό του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιρεθεί ξανά η Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος του ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε περιφερειάρχες του κόμματός του και δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανά διαιρεθεί η Συρία. Προστατεύσαμε για χρόνια τον συριακό λαό. Έχουμε περάσει τη δοκιμασία της αδελφοσύνης με τη Συρία με καθαρή συνείδηση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ποτέ να ξανά γίνουν τα εδάφη της χώρας ζώνη συγκρούσεων».

«Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εποχή που βιώνονται τέτοιες εξελίξεις στην περιοχή μας που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ιστορικές. Δόξα τον Αλλάχ, ο συριακός λαός ανέτρεψε ένα καθεστώς καταπίεσης δεκαετιών και έστεψε με νίκη μια μεγαλειώδη εξέγερση στην οποία διεκδίκησε την ελευθερία, τα δικαιώματα, το δίκαιο και το μέλλον του.

Είδαμε στη Συρία ότι οι όμορφοι στίχοι του ποιητή πήραν σάρκα και οστά: Από τον έντονο ύπνο, από τις τυφλές νύχτες, θα έρθει ένα πρωινό, φωτεινότερο από το χιόνι. Έπειτα, από τα πλεγμένα αινίγματα, θα έρθει ένα πρωινό πιο λαμπρό από το χιόνι.

Ναι, η πεποίθηση και η προσευχή μας ήταν ότι μετά από 61 χρόνια μπααθικής δικτατορίας, που τα τελευταία 13 χρόνια ήταν κυριολεκτικά κατάμαυρα, η Συρία να φτάσει στις λαμπρές μέρες. Το μειονοτικό καθεστώς, όπου για χρόνια ο σκληρός Άσαντ προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανό μέσω της καταπίεσης, των διώξεων και των σφαγών, έχει πλέον καταρρεύσει με την απελευθέρωση της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου. Μια πόρτα για ένα ευημερούν και ευτυχισμένο μέλλον έχει ανοίξει μπροστά στη Συρία και το συριακό λαό. Θεού θέλοντος θα συντριβούν το συντομότερο δυνατόν και τα κεφάλια των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η DAESH και το PKK/PYD και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας θα ενισχυθούν πλήρως σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μια εποχή που ο συριακός λαός βρίσκεται τόσο κοντά στην αποκατάσταση της ενότητας, της ακεραιότητας και της αδελφοσύνης του, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι οποιαδήποτε δύναμη με λογική και συνείδηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό του συριακού λαού σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα με όλες τις πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές της δυνατότητες. Όπως λέγαμε πάντα, η Συρία με όλες τις θρησκευτικές και τις εθνικές ομάδες της ανήκει στους Σύριους. Ελπίζουμε τα βάσανα του παρελθόντος να φωτίσουν σαν φάρος το δρόμο για να χτιστεί το μέλλον μιας ειρηνικής, ισχυρής και ευημερούσας Συρίας. Το ευχόμαστε αυτό από τα βάθη της καρδιάς μας.

Με αυτήν την αφορμή, θεωρώ σκόπιμο να υπενθυμίσω σε όλους εκείνους που έχουν βλέψεις στα συριακά εδάφη ότι εμείς, ως Τουρκία, κάναμε μεγάλες θυσίες και καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσουμε τη Συρία να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Για χρόνια προστατεύαμε, προστατεύουμε και στηρίξαμε τον συριακό λαό, στον οποίο όλοι γύρισαν την πλάτη, τόσο μέσα στα εδάφη μας όσο και κάτω από τα σύνορά μας. Το είπα και χθες, αυτό το φέραμε εις πέρας όχι με παράπονο, αλλά με ικανοποίηση. Ο Θεός σε μια δύσκολη περίοδο όπου δοκιμάστηκε η ανθρωπιά και η μουσουλμανικότητά μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να περάσουμε τη δοκιμασία της αδελφοσύνης.

Υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να δηλητηριάσουν αυτή τη διαδικασία με ρητορικές μίσους και να αμαυρώσουν την ασύγκριτη φιλοξενία της Τουρκίας με ρατσιστικούς βανδαλισμούς. Ωστόσο, το έθνος μας ενήργησε με διορατικότητα και σοφία και δεν υπέκυψε σε αυτή τη φασιστική νοοτροπία. Θα ήθελα μια φορά να γίνει γνωστό ότι μετά από αυτή την ώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανά διαιρεθεί η Συρία. Προστατεύσαμε για χρόνια τον συριακό λαό. Περάσαμε τη δοκιμασία της αδελφοσύνης με τη Συρία με καθαρή συνείδηση. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ποτέ να ξανά γίνουν τα εδάφη της χώρας ζώνη συγκρούσεων.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανένα βήμα, καμία πρόκληση που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τον αδελφικό συριακό λαό να επιστρέψει στα σπίτια του. Κάθε επίθεση κατά της ελευθερίας του συριακού λαού, της σταθερότητας της νέας συριακής διοίκησης (κυβέρνησης) και της ακεραιότητας των αρχαίων συριακών εδαφών, μαζί με τον λαό της Συρίας θα βρει και εμάς απέναντί του.

Δεν θα μείνουμε θεατές απέναντι σε κάποιους που για χάρη των φανατικών τους πεποιθήσεων, των διεστραμμένων ιδεολογιών τους, των αρρωστημένων ονείρων τους και του θάρρους που αντλούν από τις δυνάμεις στις οποίες στηρίζονται, να ποτίζουν την περιοχή μας με αίμα και φωτιά. Τα διδάγματα που πήραμε από τα γεγονότα που βιώνονται τόσο στη Συρία, όσο και από την εν εξελίξει τραγωδία στην Παλαιστίνη και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο βορρά μας, μας λένε ότι πρέπει να ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Εμείς θέλουμε για όλους ασφάλεια, θέλουμε ειρήνη και ευημερία για όλους. Ο δρόμος για να εγγυηθούμε τη δική μας ασφάλεια, ειρήνη, πολιτική και οικονομική σταθερότητα περνά από την διάδοση αυτού του κλίματος σε ολόκληρη την περιοχή μας. Σε διαφορετική περίπτωση, έχουμε δει και βιώσει όλοι μαζί τη δυσκολία να προστατεύσουμε τα κεκτημένα που έχουμε επιτύχει με μεγάλες προσπάθειες. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον αδελφικό λαό της Συρίας για αυτή τη θαυμάσια εξέγερση (επανάσταση).

Όπως ήμασταν πάντοτε στο πλευρό των Σύρων προσφύγων που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους από την χώρα μας, έτσι θα είμαστε και πάλι στο πλευρό τους στο μέρος όπου θα πάνε. Παρέχοντας τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την οικειοθελή, ασφαλή, έντιμη και ομαλή επιστροφή τους, δεν θα ενδώσουμε στις προκλήσεις του CHP, που γνωρίζουμε πολύ καλά την πρόθεσή τους.

Ασφαλώς και αντιλαμβανόμαστε τις προσπάθειες του CHP, το οποίο τροφοδοτούσε τη ρητορική μίσους κατά τις τελευταίες εκλογές της 14ης-28ης Μαΐου, που μεταφέρει προσάναμμα στο ρατσιστικό μίσος από την οργή που του προκάλεσε η κατάρρευση του καθεστώτος των Μπααθιστών.

Να μην παρεξηγηθεί κανείς. Δεν θα επιτρέψουμε σε τρεις ή πέντε φασίστες χωρίς συνείδηση να επισκιάσουν την ασύγκριτη φιλοξενία της Τουρκίας και το μεγαλόψυχο τουρκικό έθνος, που αποτελεί παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στη διαδικασία ανάκαμψης της Συρίας με κάθε έννοια. Αυτό που εύχομαι από τον Θεό είναι σμίξουν με την ασφάλεια και την ειρήνη και οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας το συντομότερο δυνατό.

Αξιότιμα αδέλφια μου, ως Κόμμα ΑΚP, περνάμε επίσης μια σημαντική διαδικασία στο εσωτερικό μας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για το μεγάλο συνέδριο, έχουμε ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα περιφερειακά μας συνέδρια. Έχουμε ξεκινήσει τα επαρχιακά μας συνέδρια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Σκοπεύω να παρευρεθώ προσωπικά σε όλα τα συνέδρια των μητροπολιτικών μας πόλεων. Τα υπόλοιπα επαρχιακά μας συνέδρια διεξάγονται υπό την εποπτεία των αρμόδιων φίλων μας».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ασκείς κριτική και σε… μπαγλαρώνουν! Δύο χρόνια νόμος περί παραπληροφόρησης στην Τουρκία

Πριν από δύο χρόνια τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία ο νόμος περί παραπληροφόρησης – και από τότε η δικαιοσύνη κινείται ακόμη πιο δραστικά εναντίον των επικριτών της κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Αξιότιμε τουρκικέ λαέ, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση. Η κυβέρνηση και οι εκλογικές αρχές σχεδιάζουν να υποκλέψουν τις ψήφους σας για μία ακόμη φορά», δήλωσε ο Τούρκος ορειβάτης Νασούχ Μαχρούυκι θέλοντας έτσι να ασκήσει κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ψηφιοποίηση των εκλογικών διαδικασιών.

Λίγο αργότερα ο 56χρονος συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και του απαγγέλθηκαν άμεσα κατηγορίες. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο ιδρυτής της γνωστής οργάνωσης διάσωσης AKUT Search and Rescue Association θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης – και απειλείται με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Ο Μαχρούκι κατηγορείται για προσβολή των τουρκικών αρχών, εν προκειμένω των εκλογικών, όπως και για διάδοση ψευδών πληροφοριών. Η δεύτερη κατηγορία αφορά παραβίαση του λεγόμενου νόμου περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022 – και είναι γνωστός ανάμεσα στους πολίτες και ως «νόμος περί λογοκρισίας». Η συγκεκριμένη νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έως τριών ετών για τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, τη δημόσια τάξη και το σύστημα υγείας».

Ο Νασούχ Μαχρούκι
Οι τουρκικές αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του Νασούχ ΜαχρούκιΕικόνα: Anka

Οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση έχουν επικρίνει πολλάκις στο παρελθόν την αόριστη διατύπωση των διατάξεων, οι οποίες αφήνουν τεράστια περιθώρια ερμηνείας – και ως εκ τούτου διευκολύνουν την άσκηση αυθαίρετων διώξεων και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Και τώρα οι φόβοι τους φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

4.600 έρευνες και 33 συλλήψεις

Εδώ και καιρό οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από την κυβέρνηση του AKP να γνωστοποιήσει τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις ποινικές διώξεις βάσει αυτού του νόμου. Μάταια.

Ωστόσο «κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης για έναν άλλο λογοκριτικό νόμο στο κοινοβούλιο πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν γνωστά ορισμένα στοιχεία», αναφέρει ο Βέυσελ Οκ, δικηγόρος και συν-διευθυντής της Ένωσης Μελετών Μέσων και Δικαίου (MLSA). Η MLSA παρακολουθεί ιδίως τις διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κοινοβουλίου, από τη θέσπιση του νόμου και ως τον Οκτώβριο του 2024 οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον 4.590 προσώπων. 33 εξ αυτών συνελήφθησαν. Σε 384 περιπτώσεις ασκήθηκαν διώξεις – οι 42 από αυτές οδήγησαν εν τέλει σε καταδικαστική απόφαση, ενώ σε 146 οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι μισές περίπου έρευνες διακόπηκαν.

Αυτός ο «νόμος περί λογοκρισίας» βέβαια δεν αποτελεί μέσο για τη δίωξη μόνο δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, όπως τονίζει ο Οκ: «Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνουν ακόμη και απλοί πολίτες που επικρίνουν την κυβέρνηση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών, κρίσεων ή άλλων παρόμοιων γεγονότων». Σε συνέντευξή του στην DW ο Οκ υπενθυμίζει πως «ο γνωστός κοινωνιολόγος Βελί Σατσιλίκ καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση, επειδή έγραψε για τον σεισμό. Ο Εβρέν Μπαρίς Γιαβούζ, ειδικός στην πολιτική επικοινωνία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και 15 ημερών. Ο γιατρός Γιουσούφ Ερυαζγκάν δικάζεται, επειδή επέκρινε την πολιτική εμβολιασμού σε ορισμένα ιατρικά κέντρα. Και αυτά είναι τρία παραδείγματα – υπάρχουν χιλιάδες ακόμη».

Ένα μέσο εκφοβισμού

Διαδήλωση πολιτών για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Τολγκά Σαρντάν
Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται επανειλημμένα στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνηςΕικόνα: Kıvanç El/DW

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας περιελάμβανε στο παρελθόν και άλλους νόμους που σκόπευαν στην καταστολή της ανεπιθύμητης κριτικής – όπως για παράδειγμα τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τον νόμο περί διαδικτύου ή την ποινικοποίηση της προσβολής του προέδρου. Όμως οι νόμοι αυτοί δεν έφερναν πάντοτε το επιθυμητό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Έτσι, «η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει και αυτά τα “κενά” με όχημα τον νόμο περί παραπληροφόρησης», αναφέρει ο Οκ. Τώρα υπάρχει ένας νόμος με διατάξεις ανοιχτές σχεδόν σε κάθε ερμηνεία, με αποτέλεσμα να καταστέλλονται πολύ πιο εύκολα οι ανεπιθύμητες απόψεις. Και με αυτόν τον τρόπο δείχνει και η κυβέρνηση πως μόνο εκείνη μπορεί να ελέγχει τη διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.

68 ερευνητικές διαδικασίες σε βάρος 57 δημοσιογράφων

Από τη θέσπιση του νόμου έως σήμερα η MLSA έχει καταγράψει τουλάχιστον 68 ερευνητικές διαδικασίες εναντίον 57 δημοσιογράφων, συγγραφέων και ανθρώπων των ΜΜΕ. 22 από αυτές κατέληξαν σε δίκη, ενώ η πλειοψηφία των διαδικασιών ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω νομικές κινήσεις έπειτα από πολλές καθυστερήσεις.

Η δικηγόρος Γκιζάυ Ντουλκαντίρ, η οποία εκπροσωπεί επίσης αρκετούς δημοσιογράφους, επικρίνει τη συνήθη πρακτική των τουρκικών αρχών: οι αρχές ασφαλείας ενεργούν αυτεπαγγέλτως αναζητώντας στοχευμένα αναρτήσεις επικριτών της κυβέρνησης στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει προηγηθεί η άσκηση δίωξης. Και στη συνέχεια οι εισαγγελείς ξεκινούν διώξεις βάσει των στοχευμένων αυτών ερευνών. Όλα αυτά είναι παράνομα κατά την Ντουλκαντίρ. Σύμφωνα με τη νομικό υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχουν διαπιστώσει πως αυτή η τακτική είναι έκνομη – αλλά οι αρχές απλώς αγνοούν επιδεικτικά τις αποφάσεις αυτές.

Ο Βέυσελ Οκ
Ο Οκ αναφέρει παραδείγματα δημοσιογράφων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των διώξεων σε βάρος τουςΕικόνα: Veysel Ok

Η περίπτωση του Φιράτ Μπουλούτ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των στοχευμένων διώξεων σύμφωνα με την MLSA. Ο δημοσιογράφος είχε κάνει ρεπορτάζ σχετικά με μία εξέγερση στις φυλακές του Ελμπιστάν μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023. Ο τοπικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνες εναντίον του δημοσιογράφου, με την κατηγορία πως διαδίδει ψευδείς πληροφορίες. Εν τέλει έγινε γνωστό πως πράγματι είχε συμβεί εξέγερση στις φυλακές του Ελμπιστάν, την οποία μάλιστα ερευνούσε η ίδια εισαγγελία που είχε ασκήσει δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου. «Παρ’ όλα αυτά δεν διακόπηκε η διαδικασία κατά του Μπουλούτ. Υπό την απειλή ποινής πολυετούς φυλάκισης ο δημοσιογράφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία», αναφέρει ο Οκ.

Θα συμβεί τώρα κάτι παρόμοιο και στη δίκη του ορειβάτη Νασούχ Μαχρούκι; Αυτό θα φανεί στις 26 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν διέδωσε καμία πληροφορία, παρά μόνο σχολίασε τις ενέργειες της κυβέρνησης, ασκώντας έτσι μόνο το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Το επιχείρημα βέβαια δεν έπεισε την εισαγγελία. Την προηγούμενη Πέμπτη ωστόσο ο Μαχρούκι κατάφερε μία μικρή νίκη: μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του θα είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 ώρες πριν

Τζουλάνι: “Η Δύση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα” – Σέλφι μέσα στο Τζαμί – Πώς θέλει να τον αποκαλούν;

Στις πρώτες του δηλώσεις προς δυτικά μέσα προχώρησε ο επικεφαλής της οργάνωσης HTS που ανέτρεψε τον Ασαντ, Αμπού Μοχάμεντ Αλ...

Απόψεις5 ώρες πριν

Συρία ώρα μηδέν

Άλλη μία χώρα πλέον βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Μετά ποια χώρα ακολουθεί; Αυτό το ερώτημα πλανάται στα επιτελεία των κεντρικών...

Γενικά θέματα5 ώρες πριν

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής και οι άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό

Στις 26/01/24 γράφαμε: Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;). Στο εν λόγω άρθρο εξηγήθηκε ότι: “η απομείωση του «στρατιωτικού...

Άμυνα6 ώρες πριν

Επισκέφτηκε Έλληνα-μάστερ στα υποβρύχια drones ο Δένδιας

Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Ωκεανομηχανικής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, είναι ίσως ο πλέον περιζήτητος έλληνας καθηγητής για πολλά μέλη...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιρεθεί ξανά η Συρία

Ο πρόεδρος του ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε περιφερειάρχες του κόμματός του και δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε...

Δημοφιλή