Γενικά θέματα
ΗΠΑ: Τι παρέλειψε να πει ο Νετανιάχου στην ομιλία του στο Κογκρέσο
Του Marwan Muasher
Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε μια ομιλία που προκάλεσε τον διχασμό τόσο εντός όσο και εκτός του Καπιτωλίου, ακόμη και πριν ξεκινήσει. Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, οι μισοί περίπου Δημοκρατικοί και των δύο βουλών δεν παρευρέθηκαν. Η επικρατέστερη προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, η οποία θα προήδρευε συνήθως στη συνεδρίαση ως αντιπρόεδρος, επίσης δεν παρευρέθηκε, επικαλούμενη φόρτο εργασίας στο πρόγραμμά της.
Ίσως η καλύτερη σύνοψη της ομιλίας του Νετανιάχου προήλθε από τον σχολιαστή της Haaretz, Νόα Λαντάου: “Ο Νετανιάχου δεν πήγε στην Ουάσιγκτον για να τερματίσει τον πόλεμο της Γάζας. Πήγε να βρει τα μέσα για να τομ παρατείνει”. Στην ομιλία του, ο Ισραηλινός ηγέτης σκόπευε να συσπειρώσει το Κογκρέσο πίσω από τις επισπεύδουσες αποστολές όπλων για να “τελειώσει τη δουλειά πιο γρήγορα”, αναφερόμενος στις καθυστερημένες αποστολές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ από φόβο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον Παλαιστινίων αμάχων. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς είναι πραγματικά ο πόλεμος της Αμερικής, καθώς και ένας μεγαλύτερος πόλεμος εναντίον του Ιράν, υπονοώντας ότι τον διεξήγαγε για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν και μιλώντας σε αμερικανούς νομοθέτες, ο Νετανιάχου στόχευε επίσης το εγχώριο κοινό του, ελπίζοντας ότι μια επίδειξη δύναμης ενώπιον του Κογκρέσου θα μπορούσε να πείσει το ισραηλινό κοινό ότι θα έπρεπε να παραμείνει πρωθυπουργός. Είναι αμφίβολο ότι άλλαξε πολλές απόψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο Ισραήλ, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Ισραηλινών πιστεύουν ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Το χειροκρότημα που έλαβε από ένα σε μεγάλο βαθμό Ρεπουμπλικανό κοινό δεν αντανακλούσε τη θέση του στη χώρα του ή σε όλο τον κόσμο.
Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου δεν προσπάθησε να αποδεχτεί έστω και μερική ευθύνη για την αποτυχία της κυβέρνησής του να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της ρητοτικής του ότι φταίνε πάντα οι άλλοι. Κατηγόρησε όχι μόνο τη Χαμάς και το Ιράν, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τους προέδρους μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Αποκάλεσε τους διαδηλωτές “ηλίθιους”. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε λάθη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ή στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέρριψε οποιαδήποτε προσφορά ελπίδας στους Παλαιστίνιους. Δεν χρησιμοποίησε τη φράση “κατάπαυση του πυρός”. Εάν το ισραηλινό κοινό περίμενε να την ακούσει για να συμπεριφερθεί ως αξιοσέβαστος ηγέτης ή να παρουσιάσει οποιαδήποτε ελπίδα για την επιστροφή των ομήρων, πιθανότατα απογοητεύτηκε.
Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι αμάχων στη Ράφα “ουσιαστικά δεν υπήρξαν”- μια δήλωση που δεν είναι μόνο ψέμα, αλλά αψηφά τις καθημερινές αναφορές για θανάτους γυναικών και παιδιών, την καταστροφή των περισσότερων κτιρίων στη Γάζα και το συστηματικό μπλοκάρισμα της άκρως αναγκαίας βοήθειας. Δεν έδειξε ενσυναίσθηση για τους σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα.
Αλλά το η πιο κραυγαλέα έλλειψη στην ομιλία του ήταν η απουσία ενός πολιτικού οράματος — όχι μόνο για τον τερματισμό του πολέμου αλλά και για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεκαετιών. Προηγούμενοι ξένοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις προσκλήσεις τους για να μιλήσουν ενώπιον του Κογκρέσου ως ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα οράματά τους για το μέλλον των χωρών τους, να δουν πέρα από τις τρέχουσες προκλήσεις τους και να προσφέρουν ελπίδα για ειρήνη και όχι περισσότερο πόλεμο. Όχι σε αυτή την περίπτωση. Ο Νετανιάχου δεν προσέφερε κανέναν πολιτικό ορίζοντα για τη σύγκρουση πέρα από μια φανταστική ομάδα Παλαιστινίων που εγκρίνει να κυβερνήσει τη Γάζα. Δεν ανέφερε σχεδόν καθόλου “Παλαιστίνιους” στην ομιλία. Αντί να μιλήσει για συνύπαρξη, λύση δύο κρατών ή οποιαδήποτε ελπίδα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, συζήτησε μόνο ένα όραμα που δεν ισοδυναμούσε παρά μια συμμαχία ασφάλειας με ορισμένες αραβικές χώρες που αγνοεί τα βασικά ζητήματα: Μια μακροχρόνια κατοχή πενηντα επτά ετών και το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, που ζουν δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ.
Η θερμή υποδοχή του Νετανιάχου από το πλήθος φαίνεται να απέχει από την κοινή γνώμη, τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει γίνει πιο επικριτική για μια ατέρμονη κατοχή και τη συνεχή παραβίαση των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νετανιάχου όχι μόνο θα πάει στη χώρα του σε ένα κοινό που τον θέλει εκτός, αλλά θα μείνει επίσης στην ιστορία ως κάποιος που αντιστάθηκε συνειδητά σε μια πολιτική διευθέτηση που θα έφερνε ειρήνη στον λαό του. Όσοι τον επευφημούσαν στο Κογκρέσο θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες της έλλειψης πολιτικής λύσης – όχι μόνο για το μέλλον της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης αλλά και για το όνειρο του Ισραήλ για ένα δημοκρατικό, εβραϊκό κράτος.
Η Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής και μακροχρόνια υποστηρικτής του Ισραήλ, πιθανότατα μίλησε εκ μέρους πολλών όταν περιέγραψε την ομιλία του Νετανιάχου ως “μακράν τη χειρότερη παρουσίαση οποιουδήποτε ξένου αξιωματούχου που προσκλήθηκε και τιμήθηκε με το προνόμιο να μιλήσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών”. Αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από μια άτονη ομιλία. Ο Νετανιάχου, για άλλη μια φορά, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην ιστορική αυτή στιγμή.
Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.
Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!