Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές

Δημοσιεύτηκε στις

Ουκρανία: Κατέρριψε 25 από τα 38 drone που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις τη νύχτα

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 25 από τα 38 μη επανδρωμένα οχήματα (drone) που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της πολεμικής της αεροπορίας.

“Τη χθεσινή νύχτα, ο εχθρός χρησιμοποίησε 38 Shahed-131/136 επιθετικά drones, επιτιθέμενος σε ουκρανικές υποδομές σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της νότιας περιφέρειας της Οδησσού και της κεντρικής Ουκρανίας”, δήλωσε ο Μίκολα Ολεστσιούκ.

Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας σημείωσε ότι άλλα τρία μη επανδρωμένα οχήματα “χάθηκαν αφού διέσχισαν το κρατικό σύνορο με την Ρουμανία”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η ρουμανική επικράτεια απέχει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη του Ιζμαήλ, στην περιφέρεια της Οδησσού, το οποίο δέχθηκε επίθεση με μη επανδρωμένα οχήματα για δεύτερη συναπτή νύχτα.

Ο περιφερειάρχης της Οδησσού Όλεχ Κίπερ ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από drone έπεσαν σε ιδιωτική κατοικία στην περιοχή του Ιζμαήλ.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα Κίεβο και την περιφέρεια Ζιτομίρ ανακοίνωσαν ότι και οι περιοχές αυτές στοχοθετήθηκαν.

Ο περιφερειάρχης της Ζιτομίρ δήλωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έπληξαν περισσότερους από 10 στόχους στον αέρα στη διάρκεια της νύχτας, αλλά συντρίμμια από μη επανδρωμένα οχήματα προκάλεσαν ζημιές σε 10 ιδιωτικές κατοικίες και σε μια εγκατάσταση υποδομών.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο Σέρχι Πόπκο, δήλωσε παράλληλα ότι μη επανδρωμένα οχήματα εξαπολύθηκαν κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από διάφορες κατευθύνσεις, αλλά όλα καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά την προσέγγισή τους.

Ο Πόπκο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή απώλειες στο Κίεβο.

Οι αρχές στην νότια περιφέρεια της Χερσώνας ανακοίνωσαν παράλληλα ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στον δρόμο σε ξεχωριστή επίθεση όταν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έριξε πάνω του εκρηκτικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας της Χερσώνας στα τέλη του 2022, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο από θέσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και εξαπέλυσαν drones.

Ρωσία: Τουλάχιστον ένας νεκρός από ουκρανική επίθεση στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα σε ουκρανική επίθεση στην πόλη Σεμπέκινο στη νότια ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές, ενώ δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή