Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Politico: Αντιμέτωπη με τον Βανς, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη «να ωριμάσει»

Δημοσιεύτηκε στις

Προβληματίζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η επιλογή Βανς

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ήδη ανησυχούν για την επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχουν άλλη μια σημαντική αιτία ανησυχίας: την επιλογή του γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου.

Ο Βανς, γράφει το Politico, έχει αλλάξει ως γνωστόν γνώμη για τον Τραμπ. Έχοντάς τον χαρακτηρίσει στο παρελθόν «κυνικό μ@λ@κ@» και «Χίτλερ της Αμερικής», ο 39χρονος έχει μεταμορφωθεί σε έναν από τους πιο πιστούς ακόλουθους του πρώην προέδρου – μια μεταστροφή που οδήγησε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ να αναλογιστεί: «Πώς κάθεσαι δίπλα του σε γεύμα;».

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί σύντομα να αναρωτηθούν το ίδιο, σχολιάζει ο Jamie Dettmer του Politico.

Οι εχθροί του Βανς κατηγορούν ότι η αλλαγή του είναι μια κυνική προσπάθεια να προωθήσει την πολιτική του καριέρα. Αν και μπορεί πράγματι να είναι έτσι, ο σκεπτικισμός του γερουσιαστή για την πορεία που ακολούθησε η αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τον αμερικανικό παρεμβατισμό αναμφισβήτητα προϋπήρχε της «μεταστροφής» του.

Όταν υπηρέτησε ως Αμερικανός πεζοναύτης στο Ιράκ, ο Βανς είπε ότι συνειδητοποίησε ότι του είχαν πει ψέματα, «ότι οι υποσχέσεις του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής ήταν ένα αστείο». Δεν είναι ο μόνος νομοθέτης της νεότερης γενιάς «Πρώτα η Αμερική» (America First) του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του οποίου οι απόψεις έχουν διαμορφωθεί από προσωπικές εμπειρίες πολέμου, αφού υπηρέτησε σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο Βανς ήταν σφοδρός επικριτής του πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε τον Απρίλιο. Η ωριαία ομιλία που εκφώνησε από το βήμα της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της μακράς διαμάχης για τη νομοθεσία αξίζει να επανεξεταστεί ως οδικός χάρτης για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πολιτικές του θέσεις.

Δυστυχώς, για την Ευρώπη, η ανάγνωση είναι ζοφερή.

Σκεπτικισμός για το ΝΑΤΟ

Συνολικά, η παρουσία του Βανς στον Λευκό Οίκο είναι πιθανό να επιτείνει τον σκεπτικισμό του Τραμπ για το ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται να «ψιθυρίζει» στο αυτί του προέδρου απόψεις υπέρ της Συμμαχίας, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Τζέιμς Μάτις, και δεν θα προσπαθήσει να απαλύνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς.

Ο Βανς είναι εξίσου επικριτικός απέναντι σε ορισμένα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ. «Ακόμα και αν υποθέσουμε, και είναι λάθος, αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ επωμίζεται το μερίδιο που του αναλογεί κατά τους τελευταίους 18 μήνες, το ΝΑΤΟ απέτυχε να επωμιστεί το μερίδιο που του αναλογεί για δεκαετίες κυριολεκτικά, κυρίες και κύριοι», δήλωσε σε ομιλία του τον Φεβρουάριο. «Κοιτάξτε μόνο πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα από το 1992 και συγκρίνετε τα με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Είναι επίσης ευρύτερα επικριτικός απέναντι στον αμερικανικό παρεμβατισμό -περισσότερο από τον Πενς- υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στην εξωτερική πολιτική τη χώρας του. «Τόσες πολλές φορές τις τελευταίες πολλές δεκαετίες μας ζητήθηκε να ακούσουμε τους ειδικούς. Και όμως, ποτέ δεν ρωτάμε στην πραγματικότητα ποιο είναι το ιστορικό αυτών των ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». Η διακομματική συναίνεση, κατήγγειλε, οδήγησε την Αμερική στη μία καταστροφική αποτυχία μετά την άλλη – Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ.

«Και για ποιο λόγο;» ρώτησε. Οι εμπειρογνώμονες έχουν τώρα «ένα νέο θέμα που οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πρέπει να χρηματοδοτούν και πρέπει να χρηματοδοτούν επ’ αόριστον. Και αυτό ονομάζεται σύγκρουση στην Ουκρανία».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο συνοδοιπόρο και εξόργισε τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες που ο ίδιος περιφρονεί. «Αντίο, ΝΑΤΟ!» έγραψε στο Χ ο Σουηδός οικονομολόγος και πρώην συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου Anders Åslund, η πρόβλεψη του οποίου μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβής – τουλάχιστον όσον αφορά τη Συμμαχία όπως τη γνωριζουμε σημερα.

Εν όψει της 75ης επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε τη σημασία της προβλεψιμότητας, της σταθερότητας και της ενότητας. Αλλά μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ είναι απίθανο να ενδιαφέρεται για τέτοια πράγματα. Εκτός αν, δηλαδή, η Ευρώπη όντως κάνει ένα βήμα μπροστά και δαπανά περισσότερα για την άμυνα και στηρίξει τις ΗΠΑ στο Ιράν και την Κίνα.

Εάν δεν το κάνει, όσον αφορά το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις, μια δεύτερη θητεία Τραμπ είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο δύσκολη και τραυματική από την πρώτη.

Ώρα για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ;

Η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ υπογραμμίζει ότι δεν έχει επανεξετάσει τις απόψεις του για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Υποδηλώνει επίσης ότι δεν θα είναι λιγότερο τραχύς, παρά τις απελπισμένες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και διπλωμάτες στους βοηθούς του Τραμπ.

Παρόλα αυτά, κάποιοι ελπίζουν ότι μια δεύτερη θητεία του Τραμπ μπορεί να περάσει κάπως ανώδυνα, όπως και η πρώτη. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ακούστηκε «δυνατά» ότι 20 από τις 32 χώρες μέλη διαθέτουν πλέον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Όλη η συζήτηση για το πώς η Ευρώπη συμμετέχει στην άμυνα δεν προορίζονταν για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – αλλά για τον Τραμπ, αναφέρει το Politico.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από το ποσοστό του 2%. Νωρίτερα φέτος, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου Ελμπριτζ Κόλπμι – ο οποίος προορίζεται για σημαντικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια σε μια κυβέρνηση Τραμπ – δήλωσε στο POLITICO ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει «οπωσδήποτε» να δαπανούν για την άμυνα πιο κοντά στο 3% έως 4% του ΑΕΠ τους, όπως έκαναν οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό», είπε.

Αλλά η Ευρώπη φαίνεται ακόμη να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μπροστά σε μια πιθανή θητεία Τραμπ. Οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται πως προτιμούν να μην σκέφτονται ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο αντί να προετοιμάζονται για την επιστροφή του Τραμπ. Πέρυσι, τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου τους επέτρεψαν να αναπνεύσουν για λίγο, αλλά τώρα προσπαθούν και πάλι να «θωρακίσουν» το ΝΑΤΟ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό και αν είναι καν εφικτό.

Στο χειρότερο σενάριο, αυτό απλά δεν γίνεται. Εκτός, φυσικά, αν η Ευρώπη λάβει σοβαρά υπόψη της την επέκταση των στρατιωτικών της δυνάμεων και σταματήσει να αντιμετωπίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ με τρόπο «à la carte» – διαλέγοντας και επιλέγοντας «λιχουδιές» χωρίς να πληρώνει ολόκληρο τον λογαριασμό.

Ενώ η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ είναι τελικά ένας οργανισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – χωρίς την πλήρη και ενεργό συμμετοχή της Ουάσινγκτον, απλά δεν είναι ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στην περίπτωση επιστροφής του Τραμπ.

Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει και στο παρελθόν την Ευρώπη να διευθύνει τα πράγματα στην Ήπειρο, και αυτό δεν πήγε τόσο καλά – για παράδειγμα οι πόλεμοι του 1990. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε περιορίσει στο ελάχιστο την αμερικανική εμπλοκή, πιστεύοντας ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει τα ηνία, για να αναγκαστεί τελικά να παρέμβει.

Αυτό είναι απίθανο να ξανασυμβεί αν επανεκλέγει ο Τραμπ – ειδικά με τον Βανς στο πλευρό του, ενισχύοντας τον σκεπτικισμό του για το ΝΑΤΟ και απαιτώντας από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα από το να «κλαίει» στο κατώφλι της Ουάσινγκτον.

Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ωριμάσει.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής και οι άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 26/01/24 γράφαμε: Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;). Στο εν λόγω άρθρο εξηγήθηκε ότι: “η απομείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών από την ευρύτερη περιοχή [της Μ. Ανατολής] συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, δεν γίνεται τυχαία και έχει σχεδιαστεί βάσει της νέας παγκόσμιας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ.”
Εκεί αναφέρθηκε επίσης ότι: “Σε […] σχόλιό μας (19/01/24) το οποίο προηγήθηκε, εξηγήθηκε από πού προέρχεται η ιδέα της «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και συσχετίστηκε με το σχέδιο «Oded Yinon» αλλά και ένα δημοσίευμα στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Blood borders» -δημοσιεύτηκε το 2006- όπου και παρουσιάστηκε ο Χάρτης-1. Πρόκειται ουσιαστικά για προαναγγελία προσπάθειας αλλαγής συνόρων σε μια περιοχή υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος, στην οποία ούτως ή άλλως ακόμη και ιστορικά διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις. Μάλιστα το «Blood borders» και η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να σχετίζεται με άλλο σχέδιο που εκπονηθεί από την νεοσυντηρητική κυβέρνηση George W. Bush και παρουσιάστηκε μια δεκαετία νωρίτερα, το 1996 υπό τον τίτλο: «A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm». Συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση της «Ομάδας εργασίας για μία νέα ισραηλινή στρατηγική για το έτος 2000» για τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και πρότεινε ανοικτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (η οποία ήρθε επτά χρόνια αργότερα, το 2003), καθώς επίσης και τον πόλεμο στην Συρία (ξεκίνησε το 2011).”
Εάν οι προβλέψεις που αναλύονται στο από τις 19/01/24 σχόλιό μας επιβεβαιωθούν -και μέχρι στιγμής, αυτό συμβαίνει- τότε: “Εκτός από τη «βαλκανιοποίηση» του Ιράκ, το σχέδιο «Oded Yinon» θα επιφέρει διχοτόμηση στον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία”. Η τραγικότερη διαπίστωση όμως από τις τεκτονικές αλλαγές στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ότι (σύμφωνα με τον Χάρτη-4 που παρατίθεται σε προηγούμενη ανάλυσή μας και την μετατοπισμένη της γραμμής υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων) η πιθανή αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία (ο Ντ. Τραμπ από τον Νοέμβριο του 2024 το άφησε να διαρρεύσει) εκτός του Ιράκ, σημαίνει ότι αμφότερες μένουν εκτός «νυμφώνος» Rimland και ότι η Κύπρος διχοτομείται (βλ. λεπτομέρειες ανάλυσης). Το έναυσμα σε όλα αυτά ήταν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (1 και 2)…
Η Κυπριακή Δημοκρατία (χωρίς τα κατεχόμενα και μερικώς αποστρατιωτικοποιημένη) περνάει στον έλεγχο των ΗΠΑ/δυτικών δυνάμενων ενώ μετατρέπεται σε σκληρό σύνορο υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις Χριστοδουλίδη για την σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η πιθανή θεσμοθέτηση “ειδικής σχέσης” της ΚΔ με συγκεκριμένες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ-Γαλλία και Βρετανία υπό προϋποθέσεις) και όπως άλλωστε υπαινίχθηκε και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Χριστοδουλίδη δηλώνοντας: “το να είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε σε επίπεδο απαιτήσεων όσον αφορά πρωτόκολλα εκπαίδευσης, εξοπλισμού, σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση”. Αυτή η “ειδική σχέση” με τις συνακόλουθες αίολες εγγυήσεις ασφαλείας -εφόσον δεν μιλάμε για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ– θα αποτελέσει το “χάπι” για την αποδοχή της τουρκοβρετανικής εμπνεύσεως ΔΔΟ -που ήδη δρομολογείται (1 και 2)- η οποία παγιώνει τα διχοτομικά σχέδια και υποβιβάζει την ΚΔ από κυρίαρχο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος σε δορυφόρο της Τουρκίας
Χάρτης-2: Ι. Θ. Μάζης, Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα Νέο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα, Παπαζήσης, 2006, σ.47
Και για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς, αναλυτές επισημαίνουν ότι: “οι θαλάσσιες δυνάμεις προβάλλουν ισχύ στον οριζόντιο άξονα (Χάρτης-2) με την Κρήτη να αποτελεί τον πολεμικό ναύσταθμο που συμπληρώνει Γιβραλτάρ και Μάλτα” ενώ η Κύπρος καθίσταται καίριο σημείο ελέγχου. Το συμπέρασμα για τον Ελληνισμό εν συνόλω είναι ότι: “αποτελεί τον ανασχετικό παράγοντα εναντίον της Τουρκίας, βάση γεωγραφίας και διάταξης δυνάμεων”. Το παρόν βήμα από το 2019 έγραφε σχετικά με το “τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν” το οποίο δημιουργεί μια ενιαία “ομπρέλα/ανάχωμα” στην Τουρκική νέο-οθωμανική επεκτατικότητα.
Η εγκατάσταση του ισραηλινού Iron Dome αρχικά στην Κύπρο, εν συνεχεία στην Κρήτη (μαζί με ραντάρ) καθώς και η de jure ανακήρυξη του Μεγάλου Κουρδιστάν οσονούπω, συναποτελούν τις επιμέρους ψηφίδες του ίδιου σχεδίου το οποίο βάζει τον Ελληνισμό στο μάτι του κυκλώνα των εξελίξεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή..

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παγίδα θανάτου στη Γλυφάδα! Δύο συλλήψεις Τούρκων για το μακελειό σε κατάστημα με δύο θύματα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε προσαγωγές δύο Τούρκων προχώρησε η αστυνομία για το αιματηρό επεισόδιο στην Άνω Γλυφάδα, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον εκτελεστή και τον συνεργό του, τους οποίους οι Αρχές κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν μέσα από βιντεοληπτικό υλικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα. Οι δύο συλληφθέντες, τουρκικής καταγωγής 22 και 26 ετών, ήρθαν στη χώρα μας τον περασμένο καλοκαίρι, ενώ τα θύματα της δολοφονικής ενέδρας δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το σημείο της δολοφονίας παραμένει αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω στην οδό Τενέδου βρέθηκε ένα όπλο και ένα μπουφάν.

Οι Αρχές περισυνέλλεξαν περισσότερους από 20 κάλυκες στο σημείο.

Το χρονικό του μακελειού
Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί όταν δύο τουλάχιστον ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα και άνοιξαν πυρ σε 3 άνδρες τουρκικής καταγωγής.

Τα θύματα στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν, βγήκαν από το μαγαζί και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες δεν υπολόγισαν τίποτα, τους ακολούθησαν και αποτελείωσαν το δολοφονικό τους έργο.

Δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Εδώ δουλεύαμε και ακούσαμε ξαφνικά μπαμ μπουμ και μετά καταλάβαμε ότι πέσανε πολλές πιστολιές και πήγαμε εκεί. Εγώ είδα αυτόν που ήταν ζωντανός, ήρθε το ασθενοφόρο και τον πήρε. Ένας ζούσε μόνο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Φέρων διαμπερές τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα από πυροβόλο όπλο. Άμεσα έγιναν εξετάσεις και εισήχθη για χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή εκτός κινδύνου», δήλωσε ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, διοικητής Ασκληπιείου Βούλας.

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Γλυφάδα, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς. Δύο γυναίκες σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μπήκαν στο φαρμακείο, λίγο πριν ο πιστολέρο σκοτώσει ένα από τα θύματά του.

«Βροχή» οι σφαίρες δίπλα σε νηπιαγωγείο
Οι σκηνές αυτές, εκτυλίχθηκαν σε απόσταση αναπνοής από νηπιαγωγείο της περιοχής. Η παιδαγωγός, λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, ζήτησε από τα μικρά παιδιά να πέσουν στο έδαφος, λέγοντάς τους ότι αυτά που ακούγονταν ήταν πυροτεχνήματα για να μην τα πανικοβάλει.

«Τα παιδιά ξάπλωσαν κάτω να μην τα πάρει καμιά σφαίρα γιατί ήταν μεσοτοιχία με το νηπιαγωγείο.

Δεν υπολογίσανε τίποτα ρίχνανε σε αυτοκίνητα, ρίχνανε στο σουπερμάρκετ, σκοτώσανε μπροστά στην πόρτα και δίπλα ήταν το ταμείο με τις υπαλλήλους», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύριοι αντάρτες λένε ότι ο πρόεδρος Άσαντ τράπηκε σε φυγή καθώς δηλώνουν ότι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό

Περίληψη

Οι ανταρτικές δυνάμεις στη Δαμασκό κηρύσσουν την πρωτεύουσα «ελεύθερη» από τον μακροχρόνιο ηγεμόνα Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άσαντ έχει φύγει από τη Δαμασκό με αεροπλάνο για άγνωστο προορισμό
Πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού, καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στην κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν την αστραπιαία επίθεσή τους σε ολόκληρη τη χώρα
Μη επαληθευμένα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι χιλιάδες κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί από τη διαβόητη φυλακή Saydnaya – όπου οι αντίπαλοι του Άσαντ βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν
Η προέλαση των ανταρτών στη Δαμασκό έρχεται αφότου δήλωσαν ότι είχαν «απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Χομς
ελεύθερη»

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί τα «έκτακτα γεγονότα» στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Θα σας φέρουμε περισσότερες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς τις λαμβάνουμε.

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα τις τελευταίες ώρες.
«Για πρώτη φορά, υπάρχει ένα αληθινό αίσθημα ελευθερίας», μου λέει ένας κάτοικος.
«Είναι ένα συναίσθημα που δεν είχαμε ξαναζήσει και μας εκπλήσσει», λέει.
Του ζητήθηκε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ορισμένους κατοίκους στο κέντρο της Δαμασκού να πανηγυρίζουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι δρόμοι έξω είναι γεμάτοι γιορτές. Στην κεντρική πλατεία Umayyad, ο κόσμος γιορτάζει με έναν τόσο ειρηνικό τρόπο. Πυροβολούν πυροτεχνήματα. Ναι, ακούμε κάποιους πυροβολισμούς, αλλά είναι κυρίως πυροτεχνήματα», σημειώνει.
“Αυτό που νιώθουμε μοιάζει πραγματικά με αυτό που νιώσαμε κατά τη διάρκεια της επανάστασης όταν ξεκίνησε το 2011. Αυτή είναι η συνέχεια ενός ονείρου που είχε
Σημειώνει ότι όλοι δυσπιστούν ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς έντονες μάχες ή δολοφονίες. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν ανησυχίες και φόβοι για το μέλλον και το τι επιφυλάσσει.
Ωστόσο, νιώθει ότι σήμερα δεν είναι μέρα για ανησυχία.
«Σήμερα, όλος ο συριακός λαός θα γιορτάσει μόνο. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το αύριο. Θέλουμε μόνο να γιορτάσουμε τώρα».

Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός

Ο πρωθυπουργός της Συρίας λέει ότι παραμένει στη Δαμασκό και ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει για να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τον λαό.
Σε ομιλία που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοχάμεντ Γκάζι αλ Τζαλάλι είπε επίσης ότι η Συρία «μπορεί να είναι μια κανονική χώρα που οικοδομεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τον κόσμο».
Εκατομμύρια Σύροι που είχαν εκτοπιστεί βίαια έξω από τη χώρα έχουν μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσουν το τέλος της μακράς κυριαρχίας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.
«Θεέ μου, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Φαντάζομαι τη μέρα που θα γυρίσω πίσω», γράφει η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Rima Flihan στη σελίδα της στο Facebook.
Η Συρία γνώρισε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η οργάνωση υπολογίζει ότι περίπου 6,6 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2011.
«Πόσο μοναχικό είναι αυτό το αίσθημα ευτυχίας όταν είμαστε όλοι διασκορπισμένοι [σε όλο τον κόσμο]», δημοσίευσε ένας χρήστης στο Facebook.
Καθώς συνεχίζονται οι ενημερώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου, πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν.
«Πώς κοιμάται κανείς, όταν το έθνος του απελευθερώνεται», λέει ένας χρήστης.
Οι περισσότεροι έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους για τον γρήγορο ρυθμό των γεγονότων.
Καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έφτασαν στη Δαμασκό, πολλοί χρήστες δημοσίευσαν βίντεο με τους εαυτούς τους να πανηγυρίζουν και να χύνουν δάκρυα χαράς.
Πολλοί πανηγύρισαν ιδιαίτερα όταν κυκλοφόρησαν είδηση ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη διαβόητη φυλακή Saydnaya κοντά στη Δαμασκό και απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν εκεί. «Αυτή είναι η μέρα που όλοι περιμέναμε», γράφει ένας χρήστης.
«Η Συρία είναι πλέον για τους Σύρους», λέει ένας άλλος.

Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας, Hadi al-Bahra, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό οργανισμό Al-Arabiya ότι το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ότι μια «σκοτεινή εποχή στην ιστορία της Συρίας έχει περάσει».
Η Μπαχρά -η οποία ηγείται του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης- τόνισε στο κοινό ότι η κατάσταση στη Δαμασκό είναι ασφαλής.
«Στους λαούς μας όλων των αιρέσεων και θρησκειών, εφόσον δεν σηκώνετε τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε άλλου πολίτη και όσο μένετε στα σπίτια σας, είστε ασφαλείς», έγραψε στο X.
“Δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκδίκησης ή αντιποίνων, ούτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων θα γίνει σεβαστή και η αξιοπρέπειά τους θα διαφυλαχθεί”.

Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα

Η ανταρτική ομάδα HTS πρόκειται να μεταδώσει σύντομα το πρώτο της μήνυμα στο κοινό στη συριακή τηλεόραση.
Η ομάδα δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι έπαιρνε τον έλεγχο των κεντρικών γραφείων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στη Δαμασκό για να μεταδώσει την ανακοίνωση της νίκης της.
Η επίσημη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης σταμάτησε μετά την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον έλεγχο των δημόσιων ιδρυμάτων προς το παρόν, λένε οι αντάρτες
Οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν κάνει αρκετές νέες ανακοινώσεις για την κατάσταση στη Συρία, τώρα που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ανακοίνωσε στο Telegram ότι απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη να πλησιάζουν «δημόσιους θεσμούς» στη Δαμασκό.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι προσθέτει ότι αυτοί οι θεσμοί «θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού έως ότου παραδοθούν επίσημα».

Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα ακούσαμε τη Natasha Hall, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η οποία είπε ότι πιστεύει ότι είμαστε μάρτυρες του τέλους του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η δυναμική μέσα στις δυνάμεις των ανταρτών που φαίνεται ότι έδιωξαν τον Πρόεδρο Άσαντ, ο Χολ είπε ότι η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ηγήθηκε της επίθεσης και είναι η «πιο πειθαρχημένη και ισχυρή» από όλες τις ομάδες. εμπλεγμένος.
Λέει επίσης ότι φαίνεται να είναι οι πιο ανεξάρτητες από ξένες δυνάμεις, με άλλες ανταρτικές φατρίες να λειτουργούν υπό την επιρροή της Τουρκίας.
«Μένει να δούμε πώς θα πάει ο συντονισμός μεταξύ αυτών των ομάδων, ειδικά των ομάδων που λειτουργούν από Κούρδους στα βορειοανατολικά».
Υπάρχει βαθιά ριζωμένη εχθρότητα μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων, που είναι ανιθαγενείς.
Οι δυνάμεις των ανταρτών ανακήρυξαν τη Συρία «ελεύθερη», λέγοντας ότι ο «τύραννος» πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε.
Είναι το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και η αρχή μιας νέας, λέει η HTS στο Telegram.
Άνθρωποι που εκτοπίστηκαν ή φυλακίστηκαν από τη μισό αιώνα βασιλείας του καθεστώτος Άσαντ μπορούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λένε οι αντάρτες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις13 λεπτά πριν

Le Journal de Montréal: Αντίσταση στον κατακτητικό ισλαμισμό

Ο ισλαμιστικός εισοδισμός πρέπει να μας ανησυχεί

Αναλύσεις43 λεπτά πριν

Ο ρόλος ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας στην ανατροπή του Άσαντ στη Συρία

Η συνεργασία των ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας στην ανατροπή του Άσαντ αποτελεί παράδειγμα του πώς οι συγκλίνουσες επιδιώξεις μπορούν να...

Πολιτική1 ώρα πριν

Νέοι κεραυνοί Σαμαρά κατά της κυβέρνηςη! «Πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και αυτό δεν συνιστά εξωτερική πολιτική»

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην...

Διεθνή2 ώρες πριν

James Jeffrey: The Iraq War and Syria

James Jeffrey has been a top U.S. diplomat in the George W. Bush, Obama and Trump administrations. He served as...

Πολιτική2 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε κεραία

Για το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Δημοφιλή