Διεθνή
Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην Κάσο – Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή

Η Τουρκία υπερασπίζεται στο πεδίο την “Γαλάζια Πατρίδα”
Με πρόσχημα την “παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”, η Τουρκία ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο “Ievoli Relume”, με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI), αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Η ανατολική Μεσόγειος αγγίζει ευαίσθητες χορδές της τουρκικής διπλωματίας και ως φαίνεται οδηγεί στην επιλογή δημιουργίας συνθηκών έντασης, πρόσφατα κατά την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών από το “Teliri” και τώρα με βάση τις έρευνες του “Ievoli Relume”, οι οποίες εξ ορισμού δεν επηρεάζουν την υφαλοκρηπίδα.
Στο σημείο πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό πλοίο “Ievoli Relume”.
Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των “Gokova”, “Gokcu” και “Beykoz”. Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος “Αήττητος”, ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου, τονίζει η Καθημερινή.
Μετά τις 7.00 τη Δευτέρα το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν ακόμη δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
Τη Δευτέρα, εξάλλου, καταγράφηκαν και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV. Είναι, πάντως, ενδιαφέρουσα η επιλογή της Αγκυρας να ασκήσει πίεση στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο και, μάλιστα, για ένα έργο, το Great Sea Interconnector, το οποίο διχάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση με την αδικαιολόγητα υψηλή συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα που, όπως είναι γνωστό, έχουν έκταση 6 ναυτικών μιλίων.
capital.gr

Διεθνή
Factor of Power: Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης
Το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Αρμενία

Για να επιτεθεί στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα των εξωτερικών δυνάμεων κατά του Ιράν, προκειμένου να καταστρέψει αυτή τη χώρα. Αυτό στην εκπομπή «Factor of Power» δήλωσε ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αργκίστι Κιβιριάν.
Ο ίδιος διευκρί νισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να προσπαθήσει να αποκόψει το Ιράν από τον έξω κόσμο κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία.
Ο ειδικός εξήγησε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία δεν εξαρτάται από τη συμφωνία ειρήνης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο ο παράγοντας της ισχύος και όχι των εγγράφων.
Κατά την εκτίμησή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ –
«Στο Αζερμπαϊτζάν, οι πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα. Πρώτον, την τύχη της περιοχής στο σύνολό της. Τελικά, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν αποφασίζεται μόνο το ζήτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη Γιάλτα-2 και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει ανακατανομή των ρόλων σε διάφορες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη, οπότε πρέπει να προσελκύσουν τις χώρες που περιβάλλουν το Ιράν στο στρατόπεδό τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Διεθνή
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήρε θέση για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν
Ο Γουίτκοφ υπονόησε ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «εξαιρετική» και «μεταμορφωτική», αλλά όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu“, σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γουίτκοφ, ήταν προσκεκλημένος στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον την Παρασκευή (21/3) και μοιράστηκε τις απόψεις του για τις παγκόσμιες υποθέσεις, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις.
“Νομίζω ότι ο πρόεδρος είχε μια υπέροχη συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες. Πραγματικά εποικοδομητική, θα την περιέγραφα”, είπε ο Βίτκοφ.
“Πιστεύω ότι δεν έχει αναφερθεί ελάχιστα, για να σας πω την αλήθεια… εξαιτίας αυτού που συνέβη με το Ισραήλ και λόγω του τι συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία.”
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία με μια σταθερή προσέγγιση με γνώμονα τα αποτελέσματα στη νέα εποχή των σχέσεών τους.
Η συνομιλία, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, κάλυψε διμερείς δεσμούς καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του.
Επαίνεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπαράκ για τον ρόλο του στην ενίσχυση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
«Πιστεύω ότι ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής εκεί, έχει κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε. “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει μια σχέση με τον Ερντογάν και αυτό θα είναι σημαντικό. Και νομίζω ότι έρχονται κάποια καλά.”
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απλώς πολλά καλά θετικά νέα» από την Τουρκία «ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας».
Ο Γουίτκοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, ούτε ο Τραμπ σχολίασε δημόσια τη συνομιλία. Ωστόσο, πρότεινε ότι σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
«Πιστεύω ότι θα το δείτε στο ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες», είπε.
Διεθνή
Le Figaro : Αριστερά και Μουσουλμανική Αδελφότητα χέρι-χέρι στην αναζωπύρωση του αντισημιτισμού! Τα τοτέμ της ασυλίας πρέπει να τελειώσουν
Οι δήθεν αντιφασίστες απαιτούν την εξόντωση του κράτους του Ισραήλ διεκδικώντας μια Παλαιστίνη «από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα». Εν ολίγοις επιδιώκουν την εθνοκάθαρση.

Η πρόσκληση του Jordan Bardella και της Marion Maréchal για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στις 27 Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κόσμου όπου ο αντισημιτισμός έχει πλέον περάσει στην Αριστερά.
Απεχθές λεκτικό παραλήρημα κατά του Ισραήλ
Το κόμμα του Ισλαμισμού
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ