Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 495 «υπέρ», έναντι 137 «κατά» και 47 αποχών
Δριμεία κριτική άσκησε, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, σε ακόμη μια διεθνή επίπληξη της αποκαλούμενης από τη Βουδαπέστη «ειρηνευτικής αποστολής» για την Ουκρανία.
Έντονες επικρίσεις
Ο Όρμπαν δέχθηκε έντονες επικρίσεις από ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις πρόσφατες αιφνιδιαστικές επισκέψεις του σε Μόσχα και Πεκίνο, όπου συνάντησε τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας χωρίς να έχει την υποστήριξη της ΕΕ.
Η Ουγγαρία ανέλαβε αυτόν τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, διάρκειας έξι μηνών.
Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος του έτους η Βουδαπέστη θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των συνόδων της ΕΕ, χωρίς όμως να εξουσιοδοτείται ο Όρμπαν να ασκεί διπλωματία εξ ονόματος των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επιπτώσεις για την Ουγγαρία»
Σε ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής». Υπογραμμίζει εξάλλου ότι «η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία».
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 495 «υπέρ», έναντι 137 «κατά» και 47 αποχών.
Δεν υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές του Tisza, κεντροδεξιού κόμματος της ουγγρικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ένα ψήφισμα που τιμωρεί την Ουγγαρία για τις εσφαλμένες πολιτικές του Βίκτορ Όρμπαν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Πούτιν για να δυσφημήσει την ΕΕ, για να διακηρύξει ότι έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει και για να προωθήσει τον ρωσικό επεκτατισμό», δήλωσε η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Η ουγγρική κυβέρνηση – η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022 – υπεραμύνθηκε των ταξιδιών του πρωθυπουργού Όρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο. «Είναι απαράδεκτο να στιγματίζεται μια χώρα για την προώθηση διπλωματικών λύσεων», ανέφερε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πίτερ Σιγιάρτο.
Πηγή: ΑΜΠΕ