Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ανάλυση Reuters: Τα κέρδη και οι κίνδυνοι της ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις

Η κατεχόμενη περιοχή υπερβαίνει τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας βραχυπρόθεσμα κέρδη τα οποία προσπαθεί να μετατρέψει σε μόνιμο στρατηγικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όσο τα ουκρανικά στρατεύματα κάνουν σχέδια για να κρατήσουν τα εδάφη, η Ρωσία ανακτά τις δυνάμεις της με τον κίνδυνο να μεγεθύνεται εκ νέου.

Η Ουκρανία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ την περασμένη εβδομάδα, κατεβάζοντας τις ρωσικές σημαίες στις πόλεις που κατέλαβαν οι στρατιώτες της και αποσπώντας την πολεμική πρωτοβουλία από τη Μόσχα για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τα καταληφθέντα ρωσικά εδάφη ως «νεκρή ζώνη» για να θωρακίσει τον βορρά της από τα ρωσικά πλήγματα.

Ο Oleksandr Syrskyi, επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο έχει δημιουργήσει στρατιωτικό γραφείο στο κατεχόμενο τμήμα του Κουρσκ, υποδηλώνοντας τις φιλοδοξίες τους.

Η κατεχόμενη περιοχή υπερβαίνει τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ο Syrskyi.

Στους στόχους της Ουκρανίας στο Κουρσκ περιλαμβάνεται η απόσπαση της προσοχής των ρωσικών δυνάμεων από την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία αναπτύσσεται σταθερά εδώ και μήνες και την οποία επιδιώκει να καταλάβει στο σύνολό της, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Zagorodnyuk.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί προς το παρόν.

Εκτός από το πλήγμα στην εικόνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστρεψε τις ρωσικές δυνάμεις, αιχμαλώτισε στρατιώτες και δημιούργησε μια πληγή στην πλευρά της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzyka.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι «τρομοκρατική εισβολή» και ότι στοχοθετήθηκαν μη στρατιωτικές υποδομές, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει μια «άξια απάντηση» στην επίθεση, αλλά ότι το άμεσο καθήκον είναι να εκδιωχθούν όλα τα ουκρανικά στρατεύματα από το ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία, η οποία δεν έχει πει πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει, «δεν ενδιαφέρεται» να καταλάβει μόνιμα ρωσικό έδαφος, δήλωσε αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Πούτιν έχει πει ότι η Ουκρανία θέλει το έδαφος ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Serhiy Zgurets, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο, προέβλεψε ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο της γης μεταξύ των πόλεων Rylsk, Korenevoye και Sudzha και των συνόρων, δίνοντάς της τον έλεγχο μιας λωρίδας ρωσικού εδάφους πλάτους περίπου 20 χιλιομέτρων.

Ο Muzyka ήταν πιο επιφυλακτικός, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια να κρατηθεί μια έκταση ρωσικής γης θα μπορούσε να προκαλέσει στις ουκρανικές δυνάμεις δυνητικά βαριές απώλειες, επισημαίνοντας τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εδώ και μήνες στον πόλεμό της με έναν πολύ πιο ισχυρό εχθρό.

Η εισβολή ήταν «ένα τεράστιο στοίχημα» που βραχυπρόθεσμα αποδίδει, δήλωσε ο Muzyka.

«Αλλά μπορεί να έρθει μια στιγμή που το κόστος της επίθεσης στο Κουρσκ θα αντισταθμίσει τα οφέλη, δεδομένου του σταθερού ρυθμού της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Ντονέτσκ», είπε.

Η απάντηση της Ρωσίας

Μετά από μια χαώδης αντίδραση τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Ουκρανίας, που είδε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση μεταξύ των αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν στρατεύματα πέρα από τα σύνορα, η Ρωσία φαίνεται τελικά να έχει επιβραδύνει τις προόδους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις είχαν προχωρήσει μερικά χιλιόμετρα την Τετάρτη.

Ανώτερος Ρώσος διοικητής δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εκδιωχθεί από ένα χωριό στη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας, αλλά ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούσαν να ερευνούν κατά μήκος του μετώπου.

Δορυφορικές εικόνες από το Planet Lab και το Maxar έδειξαν πολλαπλά, προφανώς νέα, ρωσικής κατασκευής χαρακώματα πιο μακριά από τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής στηριχθεί σε στρατιωτικές μονάδες στο Κουρσκ για να προσπαθήσει να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Pasi Paroinen, αναλυτής της φινλανδικής Black Bird Group.

Μεταφέροντας τον πόλεμο στη Ρωσία, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει την άμυνα του Κιέβου κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει ήδη στείλει χιλιάδες εφεδρείες σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Μόσχα θα πρέπει να έχει αρκετές εφεδρείες, δήλωσε ο Paroinen, για να απαντήσει χωρίς να αποσύρει στρατεύματα από το πιο ενεργό μέτωπο του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ρωσία προελαύνει εκεί εδώ και μήνες, αναπτύσσοντας αλεξίσφαιρες βόμβες σε τεράστιους αριθμούς καθώς και ομάδες εφόδου που δέχονται βαριές απώλειες αλλά κάνουν μικρά βήματα προόδου, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζαγοροντνιούκ.

Μακριά από την ύφεση των μαχών στα ανατολικά, η Ουκρανία ανέφερε την Πέμπτη τις πιο σφοδρές μάχες των τελευταίων εβδομάδων κοντά στο Ποκρόβσκ και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική πίεση υποχωρεί κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός των συνόρων της.

Σε μια σιωπηρή αναγνώριση της αυξανόμενης πίεσης, ο Ζελένσκι διέταξε την Τετάρτη τον ανώτατο διοικητή του να στείλει περισσότερα όπλα στο Ποκρόβσκ και στο Τορέτσκ, μια άλλη πολιορκημένη πόλη που η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει.

Ο Ουκρανός στρατιώτης Dmytro, θεώρησε την εισβολή ως ένα απαραίτητο βήμα για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος στην άλλη πλευρά των συνόρων από την περιοχή του Κουρσκ, αλλά ότι αισθανόταν επίσης άβολα με την εισβολή σε ξένο έδαφος.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Σύντομα θα τρώμε τουρκικά ψάρια

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

boat, fishing boat, sea, great, wide, blue, morning, fish, fishing, outstanding, sky view, aerial photography, nature, vietnamese landscape

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει θάλασσα παντού και να καταλήξει να τρέφεται με ψάρια εισαγωγής. Όχι επειδή δεν έχουμε τεχνογνωσία. Όχι επειδή λείπει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αλλά επειδή μας καταπίνει το ρυθμιστικό βάρος, η γραφειοκρατική ακινησία, και οι «πράσινοι ακτιβιστές».

Γράφει ο Α.Σκούρας, Liberal.gr

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους με σταθερή παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Απασχολεί πάνω από 3.500 άτομα άμεσα και 12.000 έμμεσα, με συνολική συνεισφορά 700 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ. Και όμως, σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία υπερτριπλασίασε την παραγωγή της, από 100.000 τόνους το 2013 σε 310.000 το 2023. Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και την ισχυρή φήμη, παραμένει στάσιμη περίπου στους 120.000 τόνους. Ο λόγος; Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί λες και δεν θέλει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, ένα κράτος που, παρά τις καλές προθέσεις, διστάζει να ακούσει εκείνους που ρισκάρουν και επενδύουν, και μία οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία από την πλευρά ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο ακούγεται. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες λήγει το 2026. Αν δεν ανανεωθεί, οι επιχειρήσεις χάνουν τις άδειες λειτουργίας τους. Δηλαδή κλείνουν. Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που ήδη δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω ρυθμιστικών αγκυλώσεων και οικολογικών εμμονών.

Την ίδια στιγμή, μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης διαβάλλει την ελληνική παραγωγή, αμφισβητώντας την ποιότητά και τη βιωσιμότητά της. Κι όμως, η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα τραπέζια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν ζητούν κάποιου είδους νόμιμης ασυδοσίας. Το ζητούμενο είναι η κοινή λογική. Δεν μπορεί η Τουρκία να εξάγει χωρίς ελέγχους, με κρατικές ενισχύσεις και χωρίς χωροταξικά εμπόδια, και εμείς να ζητάμε από τον Έλληνα επιχειρηματία να χτίσει πλωτή μονάδα με όρους οικοδομικής άδειας. Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αυτοκαταστροφικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία —και την υποχρέωση— να προστατεύσει έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας. Όχι με επιδοτήσεις ή άλλου είδους “ειδικές χάρες”. Με απλές αποφάσεις για την παράταση και ανανέωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με ένα σαφές πλαίσιο για επενδύσεις, και αυστηρούς ελέγχους στα τουρκικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, στις 19:00, θα γίνει, στην αίθουσα «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Δήμου Πάφου, η παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου, με τίτλο “Κύπρος: Πορεία Αγώνων και το Τραγικό Τίμημα του Ελλείμματος Στρατηγικής”.

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Το έργο θα παρουσιάσουν οι διακεκριμένοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και στρατηγικής:

• Σάββας Καλεντερίδης, Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Πολιτικός Αναλυτής
• Νεάρχος Παλάς, Πρέσβυς ε.τ.

Συντονιστής της εκδηλώσεως θα είναι ο Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δημοσιογράφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσει και ο συγγραφέας του Περικλής Νεάρχου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό:

• Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος
• Ο Διευθυντής των Εκδόσεων «Λειμών», κ. Γιώργος Φραγκούδης

Καλούνται όλοι όσοι μοιράζονται την αγάπη για την Κύπρο και αγωνιούν και προσμένουν μια σωστή εθνική πολιτική και στρατηγική στο Κυπριακό, να δώσουν το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου και στη συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που θέτει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

«Παρότι στηρίζουμε τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ένα πλαίσιο πολιτικής που επικεντρώνεται μονοδιάστατα σε αυτόν τον στόχο, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, θα ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό σφάλμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Η Κομισιόν εξετάζει την αναθεώρηση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurometau, το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμης για την επεξεργασία μετάλλων που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η Ένωση επισημαίνει επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για ορισμένες χαλυβουργίες, το ενεργειακό κόστος αγγίζει πλέον το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους – από 40% προηγουμένως – γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην παραγωγή και στην αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί η Eurometaux, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη δική της παραγωγική βάση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Αν πέσει το Ιράν τότε οι ΗΠΑ πρέπει να κυνηγήσουν όσους σκότωσαν τους στρατιώτες τους

Άρθρο του Αμερικανού αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν στη National Interest

Διεθνή4 ώρες πριν

The Free Press : Πώς η επίθεση στο Ιράν σφραγίζει την πολιτική κληρονομιά του Νετανιάχου

Μία ή δύο πυρηνικές βόμβες θα κατέστρεφαν το Ισραήλ—το «δεύτερο Ολοκαύτωμα» που πάντα φοβόταν ο Μπίμπι. Και αυτό που ήταν...

Διεθνή5 ώρες πριν

Jerusalem Post: Οι αναμνήσεις του Τσέρνομπιλ “μπλοκάρουν” το Ισραήλ! Γιατί οι IDF δεν θα χτυπήσουν τον ενεργό αντιδραστήρα του Ιράν στο Μπουσέρ

Ένα χτύπημα σε έναν ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας ικανή να θέσει σε κίνδυνο άμαχους πληθυσμούς...

Διεθνή5 ώρες πριν

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανική στρατιωτική βάση στο Ταμπρίζ

Πρόσθετοι στόχοι περιελάμβαναν την αεροπορική βάση Χαμαντάν και το σύστημα αεράμυνας του καθεστώτος, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους.

Ενδιαφέροντα5 ώρες πριν

Πίτσα πάλι οέ οέ! Πως προέβλεψαν την ισραηλινή επίθεση μέσα από τις παραγγελίες και το Pentagon Pizza Report

Μπορούν οι παραγγελίες πίτσας να προβλέψουν τις γεωπολιτικές κρίσεις;

Δημοφιλή