Άμυνα
Αντιμέτωπες με αριθμητική και κυρίως ποιοτική μείωση στελεχιακού δυναμικού οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η απαξίωση των ενόπλων μας δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, ηθικό και υλικό, αλλά και των αξιών από τις οποίες πρέπει να εμφορείται ένας νέος άνθρωπος για να αφιερώσει τη σταδιοδρομία του στην υπηρεσία της χώρας του, έχουν πλέον ορατά και πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα.
Τα βαθμολογικά δεδομένα εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και τα υψηλά ποσοστά κενών θέσεων στα ΟΠΛΑ της ΣΣΕ (75%) , στους ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ της ΣΙ (19%), στα ΟΠΛΑ της ΣΜΥ (74%) και στην ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΣΜΥΑ (58%), προβληματίζουν όλους όσους ενδιαφέρονται για το παρόν και κυρίως το μέλλον των ενόπλων δυνάμεών μας.
Δεν μπορεί να σταθεί κανείς αδιάφορος απέναντι στο γεγονός ότι από τις/τους 61.985 υποψήφιες και υποψήφιους των ΓΕΛ μόλις 62 επιλέγουν τα ΟΠΛΑ της ΣΣΕ, 49 τους ΜΑΧΙΜΟΥΣ της ΣΝΔ και 60 τους ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ της ΣΙ, ως 1η τους επιλογή. Σύνολο 171 επί συνόλου 61.985 (ήτοι ποσοστό μικρότερο του 0,3%) επιλέγουν τις μάχιμες Στρατιωτικές Σχολές ως την 1η τους επιλογή. Αυτές για τις οποίες κάποτε ανταγωνίζονταν η ελίτ των υποψηφίων. Η απαξίωση των ενόπλων μας δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, ηθικό και υλικό, αλλά και των αξιών από τις οποίες πρέπει να εμφορείται ένας νέος άνθρωπος για να αφιερώσει τη σταδιοδρομία του στην υπηρεσία της χώρας του, έχουν πλέον ορατά και πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα. Σε μια χώρα περιβαλλόμενη από αναθεωρητικές δυνάμεις, όπου η υπαρξιακή απειλή είναι παρούσα, ο εφησυχασμός δεν συγχωρείται.
Μια ματιά στις Βάσεις εισαγωγής των στρατιωτικών σχολών, με εξαίρεση κάποια τμήματα της ΣΙ, δείχνουν ότι οι περισσότερες σχολές Αξιωματικών δεν διεκδικούνται πλέον από υποψήφιες και υποψήφιους που καταγράφουν υψηλές επιδόσεις, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τη μείωση της ελκυστικότητάς τους.
Η Βάση εισαγωγής των ΣΩΜΑΤΩΝ της ΣΣΕ καταγράφει μείωση 20,2% ή 3.140 μόρια (χωρίς να έχει καμία κενή θέση). Το γιατί, πλέον, όσες και όσοι καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν ελκύονται από τις Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και όχι μόνο. Το υψηλό επίπεδο φοιτούντων στις Στρατιωτικές Σχολές πρέπει, λογικά, να αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για τις ένοπλες δυνάμεις για ευνόητους λόγους, πολλώ δε μάλλον, σε μια εποχή που η άμυνα ενσωματώνει υψηλή τεχνολογία και καθίσταται ένα πολυπαραγοντικό πεδίο δράσης.
Η μεγάλη πτώση των Βάσεων στις Στρατιωτικές Σχολές δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη γενικότερη πτώση που σημείωσαν πολλά τμήματα, πολύ απλά διότι είναι άλλης τάξης μεγέθους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 5 από τα 10 πρώτα τμήματα με τη μεγαλύτερη μείωση βάσης είναι τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών, δηλώνοντας μια απότομη μείωση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.
Οι παρακάτω πίνακες είναι διαφωτιστικοί καθώς μας δίνουν τις προτιμήσεις ανά σχολή και μας βοηθούν να αντιληφθούμε που οφείλονται τα μεγάλα κενά στις 4 σχολές που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας.
Στα ΟΠΛΑ της ΣΣΕ παρατηρούμε ότι τις διαθέσιμες 307 θέσεις διεκδίκησαν 269 υποψήφιοι/φιες και συνεπώς ακόμη κι αν όλες και όλοι τους εισάγονταν θα έμεναν κενές 38 θέσεις. Πρέπει, βέβαια, να παρατηρήσουμε ότι μόλις 119 είναι οι προτιμήσεις με σειρά 1 έως 3. Έτσι στην πράξη οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 230 (74%), αφού κάποιοι/κάποιες μπήκαν σε άλλες σχολές τις οποίες δήλωσαν με υψηλότερη σειρά προτίμησης, ενώ κάποιοι/κάποιες δεν κατόρθωσαν να δηλώσουν τις σχολές αυτές λόγω μη επίτευξης του βαθμολογικού ορίου της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής). Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι η εισαγωγή της ΕΒΕ έχει επίπτωση στην πλήρωση των Σχολών που δεν έχουν την πλέον υψηλή ζήτηση και αυτό από μόνο του πρέπει να μας λέει κάτι.
Παρόμοια στους Ιπτάμενους της ΣΙ η συνολική προτίμηση είναι 70 για 75 διαθέσιμες θέσεις, ενώ κενές μένουν 14 θέσεις, για παρόμοιους λόγους με αυτούς που εκθέσαμε προηγουμένως.
Στις άλλες 2 σχολές με κενές θέσεις (ΟΠΛΑ της ΣΜΥ και ΚΑΤ/ΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΣΜΥΑ) οι συνολικές προτιμήσεις υπερκαλύπτουν των αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, αλλά ο αριθμός πρώτων προτιμήσεων δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πληρότητα, με αποτέλεσμα η εισαγωγή σε τμήματα υψηλότερης προτίμησης σε συνδυασμό με τη δράση της ΕΒΕ, να στερεί και από αυτές σημαντικό αριθμό φοιτούντων.
Εν κατακλείδι, η κατακρήμνιση των Βάσεων εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχλές οφείλεται στη μείωση της ελκυστικότητάς τους προς υποψήφιες και υποψήφιους υψηλού βαθμολογικού προφίλ, ενώ οι κενές θέσεις θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά εάν δεν υπήρχε το βαθμολογικό φίλτρο της ΕΒΕ, αφού θα δινόταν η δυνατότητα επιλογής τους και σε άλλους υποψηφίους, όχι όμως υψηλών βαθμολογικών επιδόσεων.
Καθίσταται θεωρούμε προφανές, ότι απαιτούνται άμεσες και καίριες παρεμβάσεις που θα καταστήσουν ελκυστικότερη την επιλογή σταδιοδρομίας στις ένοπλες δυνάμεις, με σύγχρονες δυνατότητες εξέλιξης.
Δεν αρκούν κάποια διαφημιστικά κλιπάκια για να εμπεδώσουν, στις νέες και νέους μας, το αίσθημα μιας δυναμικής επιλογής σταδιοδρομίας που τους εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, αξιοκρατικής εξέλιξης και έμπρακτης αναγνώρισης του σύνθετου έργου στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν τάσσοντας εαυτούς στην υπηρεσία της Πατρίδας. Χρειάζεται ένας ριζικός ανασχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών των Στρατιωτικών Σχολών, που θα τις καταστήσει πραγματικά ελκυστικές επιλογές σπουδών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας των στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων.
Εκτός, όμως, από τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, που ούτε υλοποιούνται βραχυπρόθεσμα, ούτε και αποδίδουν άμεσα αποτελέσματα, απαιτούνται και άμεσες παρεμβάσεις, διαχειριστικού τύπου, όπως κατάργηση ή δραστική μείωση της ΕΒΕ για τις Στρατιωτικές Σχολές, που όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα της δημιουργίας ποιοτικού στελεχιακού δυναμικού σε βάθος χρόνου.
Χρειάζεται να απαιτήσουμε ως κοινωνία μεγαλύτερο σεβασμό και έμπρακτη αναγνώριση του έργου των ενόπλων μας δυνάμεων, αν θέλουμε να έχουμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική δύναμη αποτροπής και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο και δυναμικό περιβάλλον σταδιοδρομίας για τις νέες και τους νέους μας, που θα σέβεται τις θυσίες τους.
Αργύρης Μυστακίδης
Φυσικός / Εκπαιδευτικός Αναλυτής

Άμυνα
Δένδιας από Λοριάν: Πάμε για τέσσερις φρεγάτες Belharra
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις φρεγάτες FDI συγκροτούμε μια αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που διευρύνει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη σημερινή τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» στη Λοριάν της Γαλλίας.
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Συνιστά», είπε επίσης, «επιβεβαίωση της προσήλωσης της Ελλάδας στην αποτροπή της αυθαιρεσίας, και στη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας».
Και πρόσθεσε: «Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες και σε διακρατικές συνεργασίες», ενώ ανέλυσε: «Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία που υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, τη οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω,- εκ μέρους της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τον οποίο και σήμερα ευχαριστώ θερμά, και για τότε και για την παρουσία του εδώ τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν – αποτελεί ένα εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή».
Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφωνία «σταθμός» και υπενθύμισε ότι «περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θωρακίζει τις χώρες μας αλλά και την Ευρώπη απέναντι σε κάθε ανατολική απειλή».
«Και επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντοτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας κι όχι αστάθειας» συμπλήρωσε.
Για τις φρεγάτες FDI, εξήγησε ότι «έχουν μια επιπλέον σημαντική – πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία – δυνατότητα να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα. Στρατηγικά συστήματα».
Τέταρτη φρεγάτα FDI και ελληνική συμμετοχή
Για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI από το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI».
«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον «Κίμωνα» θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες εδώ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής γι’ αυτό το θέμα ενώ τόνισε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει «με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της τέταρτης φρεγάτας την οποία ελπίζω ότι θα αποκτήσει η πατρίδα μας».
Ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι «μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος».
«’Αλλωστε», διευκρίνισε, «η Naval Group έχει αποδεχτεί εγγράφως τη συμμετοχή αυτή με 25%».
Για την «Ατζέντα 2030», είπε ότι είναι μια ριζική μεταμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, «που στοχεύει να μοχλεύσει ακριβώς τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει δι’ αυτών πλούτο και τεχνογνωσία και καινοτομία στην ελληνική κοινωνία μας».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχαρίστησε την Naval Group, τα στελέχη της και τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλουν για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών.
Ευχαρίστησε, επίσης, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας «για τις προσπάθειες τους, που όπως, «καθιστούν εφικτή αυτή τη στιγμή» αλλά και ευρύτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθιστούν εφικτή «τη δυνατότητα της Ελλάδας να προστατεύει τον εαυτό της, την κοινωνία, τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην Μεσόγειο».
«Όχι για να προκαλεί, αλλά για να εγγυάται. Μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής μας πατρίδας, των αξιών της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των γυναικών, το δικαιώματος της καθεμίας και του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε αυτόν τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Στην τελετή καθέλκυσης παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Οπλικών Συστημάτων (DGA) στρατηγός (Οπλισμού) Αλεξάντερ Λαχούς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγού του Γαλλικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολά Βοζιόρ και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.
Μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» ο κ. Δένδιας από το το ελικοδρόμιο της 3ης FDI, επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση των συζητήσεων των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας 4ης φρεγάτας FDI, του “Θεμιστοκλή”»
Για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του ελληνικού οικοσυστήματος με 25% στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «είναι το πρώτο μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα στο οποίο η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει με το ποσοστό του 25%».
«Περνάμε έτσι», συνέχισε, «από μια φάση που ήμασταν πελάτες και καταναλωτές, σε μια φάση που είμαστε συμπαραγωγοί αμυντικής τεχνολογίας».
«Αυτό», ξεκαθάρισε, «είναι μόνο η αρχή. Με τη βοήθεια αυτής της νέας αντίληψης που διέπει την “Ατζέντα 2030”, με το ΕΛΚΑΚ, με τα χρήματα που μοχλεύονται, με το ReArm Europe η χώρα μας θα μπορέσει να περάσει σε μια νέα εποχή. Στην οποία όχι μόνο θα αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όχι μόνο θα αναπτύξει ένα ρωμαλέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας αλλά θα μοχλεύσει ανάπτυξη, πλούτο, θέσεις εργασίας για την ελληνική κοινωνία».
Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, η Ελλάδα «θα μπορέσει να βοηθήσει τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες που έχουν υψηλά προσόντα και έχουν βρεθεί ή μείνει στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να βοηθήσουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».
Naval Group: Παραδίδονται το 2025 και 2026 οι τρεις φρεγάτες
Η Naval Group, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η τεχνική καθέλκυση ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου. Πλέον, και οι τρεις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο παραγωγής και πλέουν στον ποταμό Σκορφ.
Ειδικότερα, ο «Κίμων» υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές ενώ ο «Νέαρχος» έχει μεταφερθεί στη δεξιά όχθη του ποταμού για μετασκευές και τροποποιήσεις εξοπλισμού πριν από τις δοκιμές λιμένα που θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι. Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.
Η εκδήλωση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Naval Group, υπογραμμίζει την επιτυχία της στενής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατασκευή μπλοκ της σειράς FDI από τα ναυπηγεία Σαλαμίνας στην Ελλάδα και από την ενσωμάτωση περίπου 70 ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού της Naval Group. Ως εκ τούτου, η φρεγάτα «Φορμίων» και τα αδελφά πλοία της ενσωματώνουν πολλούς εξοπλισμούς που είναι «made in Greece».
Άμυνα
Ο Γκιουλέρ μας κουνά το δάχτυλο μιλώντας στο Reuters: Λανθασμένη η απαίτηση της Ελλάδας για άρση του casus belli!
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τονίζει ότι η Τουρκία ελπίζει ότι πως πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει τελικά σε πρόοδο στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την απαίτηση της Ελλάδας για άρση του casus belli ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters o Γκιουλέρ αναφέρει ότι τέτοιες απαιτήσεις είναι λανθασμένες καθώς ισοδυναμούν «με εμπλοκή μιας πολυμερούς πλατφόρμας σε μία διμερή διαφορά».
Ο Γκιουλέρ δηλώνει ακόμη ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ώστε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων να δαπανάται στην ΕΕ
Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του Reuters, ο Γκιουλέρ τονίζει ότι η Τουρκία ελπίζει ότι πως πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει τελικά σε πρόοδο στην άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.
Άμυνα
Προφυλακιστέος ο 49χρονος που πυροβόλησε στελέχη της ΕΥΠ! Διαδικασίες έκδοσης των συμπατριωτών του
Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Προφυλακιστέος κρίθηκε, έπειτα από την απολογία του, ο 49χρονος Τούρκος υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση των πυροβολισμών κατά στελεχών της ΕΥΠ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα.
Ο 49χρονος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Απολογούμενος, φέρεται να υποστήριξε ότι ενήργησε υπό το βάρος φόβου και πανικού, θεωρώντας ότι απειλείται – όπως είπε – από ανθρώπους που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα ενεργούσε έτσι εάν γνώριζε ότι ήταν άνθρωποι της ΕΥΠ» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του.
Πρόσθεσε δε, ότι πυροβόλησε χαμηλά προς τη θέση του συνοδηγού όπου δεν καθόταν κανένας. Όπως φέρεται να απολογήθηκε, ζει από το 2018 στην Ελλάδα έχοντας λάβει άσυλο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα που του «έδειξαν» τον δρόμο για τις φυλακές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τα ξημερώματα τού περασμένου Σαββάτου στο χωριό Κάτω Βυρσίνη, στην ορεινή Ροδόπη, ενώ φέρεται να σχεδίαζε να διαφύγει στη Βουλγαρία.
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες έκδοσης άλλων 2 κατηγορουμένων
Στο μεταξύ, το προηγούμενο 24ωρο συνελήφθησαν στην πόλη Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δύο ακόμη Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι καταζητούνταν για το ίδιο επεισόδιο.
Πρόκειται για 23χρονο και 43χρονο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης κακουργηματικές πράξεις, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθούν στην Ελλάδα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική6 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!