Οι υπερσκληροπυρηνικοί του Ιράν εκφράζονται εντονότερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ και πιέζουν για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.
«Για να δημιουργηθεί αποτρεπτική ικανότητα και να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, είναι απαραίτητη η ικανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων», δήλωσε την Τετάρτη ο ιρανός βουλευτής Mohammad Reza Sabaghian.
Τριάντα εννέα Ιρανοί νομοθέτες κάλεσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν να επανεξετάσει το αμυντικό δόγμα της χώρας και να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης πυρηνικών όπλων καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης με το Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ μπορεί να επανεξετάσει τη θρησκευτική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
«Για να δημιουργηθεί αποτρεπτική ικανότητα και να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια, είναι απαραίτητη η ικανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων», δήλωσε την Τετάρτη ο ιρανός βουλευτής Mohammad Reza Sabaghian. «Ενώ η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι δυνατή για το Ισραήλ, το Ιράν πρέπει να επιδιώξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα».
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι ειρηνικό, αναφερόμενος σε μια θρησκευτική απόφαση του Χαμενεΐ που απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών βομβών.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχουν οδηγήσει ορισμένους σκληροπυρηνικούς στην Τεχεράνη να πιέσουν για ισχυρότερα μέτρα, αμφισβητώντας τη μονιμότητα αυτής της απόφασης.
«Στο πλαίσιο της νομολογίας, ο χρόνος και ο τόπος μπορούν να επηρεάσουν την τροποποίηση των αποφάσεων και οι δευτερεύουσες αποφάσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τις πρωτογενείς», δήλωσε την Τρίτη ένας άλλος ιρανός βουλευτής Hassanali Akhlaghi Amiri.
Η απόφαση, ή φετφά, δεν είναι ένα νομικό έγγραφο αλλά μια συμβουλευτική γνώμη για τον ισλαμικό νόμο που προσφέρεται από υψηλόβαθμο κληρικό. Δεν είναι πέτρινο και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η σκληροπυρηνική εφημερίδα Javan , στενά ευθυγραμμισμένη με τις υπερσυντηρητικές φατρίες του Ιράν, ζήτησε πρόσφατα μια αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα του Ιράν. Μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα υποστήριξε για έναν άμεσο «μετασχηματισμό» στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Τζαβάν αμφισβήτησε επίσης εάν το Ισραήλ, εάν αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή, θα μπορούσε να απειλήσει το Ιράν με πυρηνική επίθεση. «Αποκλείεται το ενδεχόμενο το Ισραήλ να εκδώσει ένα ξεκάθαρο ή μυστικό πυρηνικό τελεσίγραφο;» ρώτησε το άρθρο, αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης μεταξύ των δύο αντιπάλων.
Το απόθεμα ουρανίου της Τεχεράνης, εμπλουτισμένο επί του παρόντος στο 60%, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξευγενιστεί σε βαθμό όπλου 90% σε μόλις δύο εβδομάδες. Η αλλαγή του δόγματος θα ήταν πιθανότατα ένα μήνυμα της προθυμίας του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες απειλήσουν τα βασικά του συμφέροντα.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett προέτρεψε πρόσφατα το Ισραήλ να αδράξει την ευκαιρία για να ακρωτηριάσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία εστάλησαν 181 βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν στο εβραϊκό κράτος.
Οι υπερσκληροπυρηνικοί του Ιράν είναι ολοένα και πιο έντονοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας αντίποινα εναντίον του Ισραήλ και πιέζοντας για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.
Οι υποστηρικτές του πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Saeed Jalili έχουν επικρίνει ιδιαίτερα την τρέχουσα ηγεσία του Ιράν, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Masoud Pezeshkian ότι απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και τον Λίβανο, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τον Μάιο, ένας σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν δήλωσε ότι το Ιράν θα επανεξετάσει το πυρηνικό του δόγμα εάν το Ισραήλ απειλήσει την ύπαρξή του.
Τον Απρίλιο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε επίσης ότι οι ισραηλινές απειλές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ιράν να αλλάξει την πυρηνική του πολιτική.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να απέχει εβδομάδες από το να έχει αρκετό πυρηνικό υλικό για όπλα.