Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Εισβολή στο Κουρσκ: Γιατί αιφνιδιάστηκαν οι Ρώσοι – Ποιες οι προσδοκίες του Κιέβου

Δημοσιεύτηκε στις

Ένας Ουκρανός στρατιώτης περπατά στο δημαρχείο της πόλης Σούντζα AP Photo / Uncredited

Οι πόλεις – «κλειδιά», ο αιφνιδιασμός της Μόσχας και η αποφασιστικότητα του Κιέβου

Σούντζα και Ποκρόβσκ. Δύο σημαντικές θέσεις, δύο πόλεις – «κλειδιά». Η πρώτη, στην επαρχία Κουρσκ, τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων εδώ και 11 ημέρες. Η δεύτερη, στην ανατ. Ουκρανία, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα ρωσικά στρατεύματα που ετοιμάζονται να την καταλάβουν, παρά την ουκρανική προέλαση.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη καμπή.

Ο αιφνιδιασμός της Μόσχας από την ουκρανική αντεπίθεση

Η αντεπίθεση των Ουκρανών στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, την προηγούμενη εβδομάδα, και η αντίδραση της Μόσχας μετά από 12 ώρες συνεχούς προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων, πιστοποιεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο τόσο το μέγεθος του αιφνιδιασμού, όσο και την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της να προλάβουν τις εξελίξεις. Παρωχημένες πληροφορίες, αντικρουόμενες ενημερώσεις και πανικός επικρατούσαν για μεγάλο διάστημα.

Ώρες πριν από την αντεπίθεση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία, δεν υπήρχε κανένα σημάδι από την πλευρά της Μόσχα που να υποδείκνυε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αναφέρει αρχικά στην ανάλυσή του το Reuters, παραθέτοντας τα γεγονότα που σκιαγραφούν την κατάσταση στη Ρωσία.

Τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποιούσε πως πάνω από 2.500 μέλη του συντάγματος που ήταν υπεύθυνα για την κατάληψη μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, θα παρασημοφορούνταν για τον ηρωισμό τους.

Αργότερα το ίδιο πρωί, καθώς η Ουκρανία ξεκινούσε τη μεγαλύτερη εισβολή στη Ρωσία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το υπουργείο δημοσίευε βίντεο που έδειχνε τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, να επισκέπτεται μια ζώνη μάχης στην Ουκρανία.  Άκουσε αναφορές από διοικητές και έθεσε «καθήκοντα για περαιτέρω ενέργειες», όπως είπε ο ίδιος.

Το βίντεο δεν διευκρινίζει την ακριβή ώρα της επίσκεψης, αλλά δεν μαρτυρά καμία ανησυχία ή γνώση των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη δυτική περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και απειλούν να αλλάξουν την πορεία του δυόμισι ετών πολέμου.

Ο πανικός εξαπλώθηκε γρήγορα στους ντόπιους Ρώσους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες της αντεπίθεσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των Αρχών να τους διαβεβαιώσουν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται  δημόσιες δηλώσεις, αναρτήσεις αναστήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο από την περιοχή, που κατέγραψε την είσοδο των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος.

Η ιδέα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιστρέψει τα δεδομένα στον πόλεμο με την εισβολή στο έδαφος του πολύ μεγαλύτερου γείτονά της, φαινόταν αδιανόητη στους περισσότερους πριν από την περασμένη εβδομάδα. Η επιχείρηση-σοκ ήγειρε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επιτήρησης, καθώς και την εμβέλεια των συνοριακών οχυρώσεων και των δυνάμεων που τις φυλούν.

«Οι Ρώσοι υπέστησαν πλήρη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών τους σ’αυτήν την περίπτωση» σημειώνει ο  Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής Γιοχάν Μισέλ, ερευνητής στο ινστιτούτο IESD στη Λυών.

Με τις δυνάμεις της Ουκρανίας να υποχωρούν στην ανατολική Ουκρανία, μία από τις πιο στρατηγικές ζώνες του μετώπου, η Μόσχα ενδέχεται να είκασε πως το Κίεβο δεν θα ρίσκαρε κάτι τόσο παρακινδυνευμένο, το οποίο ακόμη και τώρα δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα αποδώσει, προσθέτει ο Μισέλ.

«Θα το κατανοούσα πως δύσκολα οι Ρώσοι θα προέβλεπαν πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τόσο μεγάλο», είπε.

Οι ουκρανικοί στόχοι στο Κουρσκ περιλαμβάνουν την απόσπαση της προσοχής των ρωσικών δυνάμεων από τη γραμμή του μετώπου στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες οι μάχες έχουν ενταθεί στην περιοχή αυτή και οι κίνδυνοι για την Ουκρανία αυξάνονται καθώς επιχειρεί να διατηρήσει τα εδάφη στο Κουρσκ.

Ένας Ρώσος βουλευτής και πρώην αξιωματούχος του στρατού, ο Αντρέι Γκουρουλιόφ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του δύο ημέρες μετά την εισβολή στο Κουρσκ, πως οι ηγέτες του ρωσικού στρατού είχαν λάβει προειδοποιητικές αναφορές περίπου ένα μήνα πριν για προετοιμασίες ουκρανικού πλήγματος, προειδοποιήσεις που ωστόσο δεν εισακούστηκαν.

Το απόγευμα της 7ης Αυγούστου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερασίμοφ, έκαναν τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις τους για τις εξελίξεις στο Κουρσκ, τις οποίες ο Πούτιν χαρακτήρισε «άλλη μια μεγάλη πρόκληση» από την Ουκρανία.

Ο Γερασίμοφ, που μόλις είχε επιστρέψει από το ταξίδι του, είπε στον Πούτιν στα τηλεοπτικά σχόλια ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αναχαίτισαν» μια δύναμη έως και 1.000 Ουκρανών στρατιωτών από το να προωθηθεί βαθιά μέσα στην περιοχή του Κουρσκ.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής στο ινστιτούτο IESD στη Λυών, δεν είναι σαφές αν ο Γερασίμοφ έλαβε παραπλανητικές αναφορές από τους υφισταμένους του ή αν ένιωσε αναγκασμένος να μεταφέρει καλά νέα στον Πούτιν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και συμπλήρωσε ότι  σε τέτοιες καταστάσεις «οι Ρώσοι αξιωματούχοι λένε αυτό που νομίζουν ότι το αφεντικό θέλει να ακούσει ή να δει δημόσια εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή», σημειώνει ο Μισέλ.

Καθυστερημένες και αντικρουόμενες πληροφορίες

Χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες από τη στιγμή της εισβολής, την οποία ο Γερασίμοφ καθόρισε στις 5.30 τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου, για να αναγνωρίσει δημοσίως το υπουργείο Άμυνας ότι η Ουκρανία είχε επιτεθεί στα σύνορα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, μόλις λίγους μήνες στη συγκεκριμένη θέση, ήταν αυτός που κλήθηκε να καλύψει το επικοινωνιακό κενό και να συντονιστεί με τις υπηρεσίας άμυνας και ασφάλειας που ήταν υπεύθυνες για την προστασία των συνόρων.

Στην πρώτη από τις πολλές αναρτήσεις στο Telegram στις 6 Αυγούστου, ο Σμιρνόφ εξέδωσε προειδοποιήσεις για πυραύλους στις 1:51 και 3:11 π.μ. τοπική ώρα, προτρέποντας τους κατοίκους να καλυφθούν. Στις 3:15, δήλωσε ότι η αεράμυνα είχε εξουδετερώσει τρία εισερχόμενα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στις 6:16, άλλα 1 ακόμη.

Οι περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων είναι εξοικειωμένες στις πυραυλικές επιθέσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, τα πλήγματα κατά του Κουρσκ, τα οποία κατέγραψε ο Σμιρνόφ σε αναρτήσεις στο Telegram, ήταν περισσότερο από το συνηθισμένο επίμονα για τις προηγούμενες 10 ημέρες. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν αποθήκες πετρελαίου, υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Από τις, περίπου, 5 το πρωί, ο συναγερμός άρχισε να διασπείρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι ο βομβαρδισμός στη Σούντζα, μια ρωσική πόλη στα σύνορα, συνεχιζόταν για τρεις ώρες.

Μια ροή αναρτήσεων εμφανίστηκε στο κανάλι «Native Sudzha» το κοινωνικό δίκτυο VKontakte, που έλεγε «συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σούντζα» στις 7:34 π.μ., χωρίς να είναι σαφές από που προέρχονται οι πληροφορίες, ενώ, για τους πολίτες δεν ήταν σαφές αν οι πληροφορίες και οι προειδοποιήσεις προέρχονταν από επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 8:15 π.μ. η Native Sudzha έκανε λόγο για «ενεργές μάχες στα σύνορα». Οι άνθρωποι δέχονταν προειδοποιήσεις να προσέχουν τα drone και τα βλήματα που δεν έχουν ανατιναχθεί.  Ωστόσο, να δημοφιλές ρωσικό πολεμικό ιστολόγιο αντίκρουε αυτές τις πληροφορίες.

Το κανάλι Telegram «Two Majors», με πάνω από ένα εκατομμύριο followers, ανέφερε ότι μια μικρή ομάδα «του εχθρού» είχε καταφέρει να φτάσει μόνο μέχρι 300 μέτρα εντός του ρωσικού εδάφους και στη Ρωσία και πως είχε εξουδετερωθεί». Έκανε λόγο δε, για επιχείρηση στημένη από ουκρανικές «μονάδες TikTok» ως άσκηση των μέσων ενημέρωσης.

«Όλα υπό… έλεγχο»

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο κυβερνήτης Smirnov επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Ουκρανία είχε επιχειρήσει αντεπίθεση, αλλά είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες και οι συνοριοφύλακες της υπηρεσίας ασφαλείας FSB είχαν «αποτρέψει» την παραβίαση των συνόρων. Ήταν η πρώτη από τις πολυάριθμες δηλώσεις που επρόκειτο να διαψευστούν γρήγορα από τα γεγονότα.

Λίγο πριν το μεσημέρι, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε το βίντεο τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, να επισκέπτεται θέσεις των Ρώσων στην Ουκρανία. Στα γεγονότα που εξελίσσονταν στο Κουρσκ το Υπουργείο δεν έκανε καμία αναφορά.

Το ίδιο και το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές.  «Πείτε μου σας παρακαλώ, είναι αλήθεια ότι ουκρανικά τανκς έχουν εισχωρήσει στη Σούντζα και τον Νταρίνο;», ανάρτησε στο Telegram ένας χρήστης, ο «Νέστικ».

Ποιοι έχουν την ευθύνη των συνόρων

Η ευθύνη για την υπεράσπιση των ρωσικών συνόρων μοιράζεται μεταξύ των τακτικών στρατευμάτων, των συνοριακών δυνάμεων της FSB και της εθνικής φρουράς. Ο κυβερνήτης Σμιρνόφ αναφερόταν προφανώς σε αυτές τις διάφορες υπηρεσίες όταν δήλωνε το απόγευμα της πρώτης ημέρας ότι συναντήθηκε με «εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας».

Ήδη, ακύρωνε τις αρχικές δηλώσεις του πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποτρέψει τη διάρρηξη των συνόρων. «Η κατάσταση στην περιοχή των συνόρων παραμένει δύσκολη, αλλά η άμυνά μας εργάζεται με επιτυχία για να καταστρέψει τον εχθρό», είπε ο Σμίρνοφ.

Στις 17:05 το απόγευμα, το υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην εισβολή και δήλωσε ότι η Ρωσία μετέφερε εφεδρείες στην περιοχή.

«Τα στρατεύματα που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα, μαζί με μονάδες των συνοριακών στρατευμάτων της FSB της Ρωσίας, αποκρούουν τις επιθέσεις και σφυροκοπούν τον εχθρό στην περιοχή των κρατικών συνόρων και στις εφεδρείες του στην περιοχή Sumy (της Ουκρανίας)», σημείωσε.

Στην ενημέρωση της 7ης Αυγούστου, ο Γερασίμοφ διαβεβαίωνε τον Πούτιν: «Η επιχείρηση θα τελειώσει με τη συντριβή του εχθρού».

Δέκα ημέρες αργότερα, με περισσότερους από 100.000 Ρώσους να έχουν εκτοπιστεί και την Ουκρανία να διεκδικεί τον έλεγχο περισσότερων από 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής του Κουρσκ, οι δυνάμεις της Μόσχας απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου, καταλήγει το Reuters.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζει κανονικά η Ρωσία, παρά την ουκρανική επέλαση στο Κουρσκ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου, η Ρωσία «πλησιάζει ταχύτατα» έναν βασικό στατιωτικό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία, το Ποκρόβσκ. Αν και δεν είναι μια μεγάλη πόλη – περίπου 60.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο και πολλοί έχουν φύγει από την έναρξη της πλήρους εισβολής – χρησιμεύει ως βασικός κόμβος για τον ουκρανικό στρατό χάρη στην εύκολη πρόσβασή του στην Κοστιαντινίβκα, ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο, αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τον δρόμο που συνδέει τις δύο πόλεις για τον ανεφοδιασμό των γραμμών του μετώπου και την εκκένωση των θυμάτων προς το Ντνίπρο. Ο Σέρχι Ντόμπριακ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Ποκρόβσκ, ζήτησε την άμεση εκκένωσή της.

«Ο εχθρός πλησιάζει γρήγορα τα περίχωρα του Ποκρόβσκ», ανέφερε ο Ντόμπριακ σε ανάρτηση στο Telegram την Πέμπτη. Η προειδοποίησή του αποτελεί απόδειξη ότι η Μόσχα δεν έχει υποχωρήσει στην επίθεσή της σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, παρά την επιτυχημένη εισβολή του Κιέβου πέρα από τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα, μια σημαντική εξέλιξη μετά από δυόμισι χρόνια ανοιχτής σύγκρουσης. Η Ουκρανία δήλωσε ότι έχει καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσής της, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δυτικούς πυραύλους για να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή του Κουρσκ, προσθέτοντας ότι το χτύπημα σκότωσε εθελοντές που προσπαθούσαν να εκκενώσουν αμάχους.

Οι πύραυλοι HIMARS, ήταν ίσως το πιο σεβαστό και φοβερό όπλο στον αγώνα της Ουκρανίας και από τότε που έφτασε βοήθησε το Κίεβο να ανακτήσει έδαφος από τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα και οχήματα στο πλαίσιο της προώθησής της στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε όρια στη χρήση αμερικανικού οπλισμού στη Ρωσία.

Προτεραιότητα της Μόσχας το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στην περιοχή του Κουρσκ, προσπαθούν (οι ρωσικές δυνάμεις) να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν τουλάχιστον κάπου», είπε. Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι αναγνώρισε την Παρασκευή ότι «έντονες μάχες» λαμβάνουν χώρα στις πόλεις Ποκρόβσκ και Τορέτσκ.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις «διατηρούν τον σχετικά υψηλό επιθετικό ρυθμό τους» στο Ντονέτσκ, «αποδεικνύοντας ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις προόδους στην ανατολική Ουκρανία, ακόμη και όταν η Ουκρανία πιέζει τις ρωσικές δυνάμεις εντός» της περιοχής του Κουρσκ.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Αναστασιάδης: Θα δημοσιεύσω ποιος ευθύνεται και γιατί διεκόπη το Κραν Μοντανά

«Ήμασταν κάτω από εκβιασμό και θα αποδειχθεί με πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών Άρθρων κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις του κυρίου Τσαβούσογλου με τον κύριο Γκουτέρες» αναφέρει

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πρόθεση του να δημοσιεύσει ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο και τους λόγους που διεκόπη η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά εξέφρασε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο ΡΙΚ. 

Αρχικά, ερωτηθείς εάν είναι εφικτός ο στόχος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εντός του συμφωνημένου πλαισίου, απάντησε ότι «αν λάβει κανείς υπόψη τις μέχρι στιγμής θέσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας, θα μπορούσε να λεχθεί ότι μάλλον απαισιοδοξία επικρατεί παρά αισιοδοξία. Όμως ας κάνουμε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα Τρίτη. Αυτό που γενικότερα αυτήν την ώρα προβληματίζει είναι η ευρύτερη διεθνής κατάσταση, η μεταβολή κάποιων δεδομένων με την εκλογή του προέδρου Τραμπ. Σήμερα διαπιστώνουμε να αμφισβητείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Να αμφισβητείται η διεθνής έννομη τάξη. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι τουλάχιστον η δική μας πλευρά εκφράζει τις ορθές θέσεις όσον αφορά και τις προϋποθέσεις και τη βούληση για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί, από εκεί όπου έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την άτυπη πενταμερή, θα θέσει εντός πλαισίου την Τουρκία, εάν προσπαθήσει να ξεφύγει, είπε ότι «αυτό προσδοκεί ο καθένας. Ο Γενικός Γραμματέας είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κάθε του πρωτοβουλία να τείνει στην υλοποίηση είτε των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν παρατηρήθηκε μια από πλευράς Γενικού Γραμματέα προσπάθεια μέσα από διπλωματική αβρότητα να χειριστεί τα θέματα, γεγονός, το οποίο δεν βοήθησε ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το Κραν Μοντανά, στο να διανύσουμε ή να καλύψουμε την απόσταση που, όπως και ο ίδιος καταγράφει στην έκθεση της 28ης του Σεπτέμβρη του 17, τη τελευταία απόσταση που ήταν, όπως λέγει το τελευταίο μίλι. Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω να είναι πιο αποφασιστικός, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει και η Τουρκία ότι υποχρέωσή της είναι να ακολουθεί το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα όταν ο κ. Ερντογάν κατ επανάληψη παραδίδει μαθήματα εις όσους συμπεριφέρονται κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον της Τουρκίας το 1974. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα από πλευράς Γενικού Γραμματέα, αλλά και η ίδια αποφασιστικότητα από πλευράς Τουρκίας να εξομαλύνει επιτέλους και να φέρει ειρήνη πραγματικά στην περιοχή, υποβοηθώντας και τον εαυτό της».

Σε σχέση με το Ουκρανικό και το Κυπριακό, είπε ότι «ένα είναι εγγυητής να είναι ο εισβολέας, δηλαδή φανταστείτε τη Ρωσία να αναλάμβανε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και άλλο είναι να ζητάς κάτι που είχαμε προτείνει στο Κραν Μοντανά, τη συμμετοχή ξένων χωρών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ όψιν ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πολύ περισσότερο θα ήτο εύλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ασφάλεια και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Η εμμονή της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά ήταν ότι αν ονειρεύεστε ότι μπορεί ποτέ να καταργηθούν οι εγγυήσεις ή η παρουσία στρατευμάτων, αριθμού στρατευμάτων, ξυπνάτε από το όνειρο. Τι ήταν η ευελιξία τότε; Το βασικό ερώτημα ήταν ότι η Τουρκία εμφανίστηκε ως ευέλικτη. Πού εξαντλείται η ευελιξία της στη μετονομασία της Συνθήκης Εγγυήσεως σε συνθήκη εφαρμογής με μονομερές δικαίωμα επέμβασης; […] Το είχε τονίσει σε δημόσιες δηλώσεις ότι όσοι ονειρεύονται ότι μπορεί να υπάρξει χρόνος τερματισμού, τότε να ξυπνήσουν από το όνειρο. Κάτι ανάλογο είχε πει και στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επομένως, είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ουκρανία. Και βεβαίως το απαράδεκτο είναι ότι δυστυχώς η Ουκρανία θα πληρώσει τίμημα από την εισβολή. Δηλαδή φαίνεται ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί με κόστος εις βάρος της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε ότι «ήδη στις διαπραγματεύσεις, τις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις, είχαμε αποδεχτεί ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή μια περιφέρεια όπως έχουν εξελιχθεί επί του εδάφους τα πράγματα. Θα είναι η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η άλλη η ελληνική ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Επομένως, το εδαφικό, δηλαδή το ότι θα είναι σε δυο ξεχωριστές εδαφικές περιφέρειες, αμβλύνεται με την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση, άσκηση επαγγέλματος και ούτω καθεξής. Και βεβαίως με μείωση του όγκου του εδάφους που κατέχει σήμερα η Τουρκία, όπως και την ίδια ώρα επιστροφή σημαντικού αριθμού προσφύγων είτε σε κοινότητες όπου θα επέστρεφαν και θα ζούσαν με τους Τουρκοκυπρίους, είτε σε περιοχές οι οποίες θα επιστρέφονται στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία».

Για την εκλογή Τραμπ είπε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι και συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα ήτο το ίδιο εύκολο όπως με κάποια κράτη, με τα οποία απλούστατα τα υπέρτερα συμφέροντα, δηλαδή η αποκατάσταση σχέσεων Αμερικής Ρωσίας, που για στρατηγικούς λόγους της Αμερικής, της σημερινής κυβέρνησης της Αμερικής, μπορεί να παίρνονται τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις, οι οποίες οπωσδήποτε δημιουργούν μια ανησυχία όχι μόνο σε εμάς στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε τι γίνεται και η κάθε μέρα εξαγγελίες δημιουργούν και νέες ανησυχίες».

Επανερχόμενος στο θέμα του Κυπριακού, είπε ότι «έφτασαν στο σημείο να μου λένε ότι εισηγήθηκα δύο κράτη. Η θέση η δική μου, αν θέλετε, ήταν ότι όσο λιγότερες εξουσίες έχει η κεντρική κυβέρνηση, τόσο λιγότερους κινδύνους συγκρούσεων συμφερόντων θα έχουμε, όπως και στο θέμα της πολιτικής ισότητας η μία θετική ψήφος για κάθε απόφαση. Eίπε αυτό δεν συνάδει με την πολιτική ισότητα, αυτό είναι πολιτική ανισότητα, αλλά δεν αρνούμαι τη θετική ψήφο στους Τουρκοκύπριους εάν η πλειοψηφία των υπουργών που θα είναι Ελληνοκύπριοι εισηγηθεί οτιδήποτε που μπορεί να βλάπτει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, εκεί θα πρέπει να έχουν ασπίδα προστασίας. Ποια είναι η ασπίδα προστασίας; Είναι η θετική ψήφος. Δηλαδή, εάν δεν υπάρχει θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, η οποία να επηρεάζει αρνητικά. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός. Όμως, όσο λιγότερες εξουσίες, διότι πήγαμε σε μια αυστηρή ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, ισχυρή κεντρική κυβέρνηση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κράτους».

Ερωτηθείς για το ποιος φταίει για το Κραν Μοντανά, είπε ότι «υπάρχουν τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία διέρρευσα τον Οκτώβρη Νιόβρη του 21, τα οποία δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αυτούσια δηλαδή, τα οποία δεν διέψευσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εντός των ημερών θα δημοσιεύσω και ποιος ευθύνεται και τους λόγους που διεκόπη. Ήμασταν κάτω από εκβιασμό και θα αποδειχθεί με πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών Άρθρων κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις του κυρίου Τσαβούσογλου με τον κύριο Γκουτέρες».

Σε ερώτηση εάν τώρα απέκτησε τα πρακτικά, απάντησε ότι «τα είχα έκτοτε, αλλά ή θα κυβερνούσα ή θα ασχολούμουν με όσους προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αιτιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας. Και λυπούμαι που το λέω, αλλά εφθάσαμεν εις το κατάντημα ό, τι λέει η Τουρκία για κάποιους, για πολύ ελάχιστους, να είναι θετικό και οτιδήποτε εύλογο προβάλλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα να θεωρείται παράλογο. Για τα πάντα ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πιστώνεται η Τουρκία με αδιανόητα καλή πίστη που δεν την επιδεικνύει, που δεν την ψηλαφούμε. Έφτασε κάποιος συγγραφέας να γράφει στο βιβλίο του ότι το θέμα των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος ήταν ήδη λυμένο. Έχω γραπτή εισήγηση του εν λόγω κυρίου, η οποία εστάλη τον Οκτώβρη του 16, προτού μεταβούμε στο Μοντ Πελεράν και εις το οποίον ήτο ένα είδος διαγγέλματος που θα έβαζε κάποιες ιδέες κάτω. Και όταν δείτε τι μου έγραφε για τις εγγυήσεις που δεν είχε αρχίσει ακόμα ο διάλογος για την κατάργησή τους, διερωτάσαι ποιος τον ενημέρωνε για να γνωρίζει τις προθέσεις της Τουρκίας».

Έκανε λόγο για απόλυτα καθαρή συνείδηση. «Αισθάνομαι ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι στον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Μια μη βιώσιμη λύση θα ήταν σε βάρος και των δύο κοινοτήτων. Το έχω πει κατ επανάληψη ότι ή θα γεννάτο ένα βιώσιμο κράτος ή θα είχαμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα από κάποιους ευσεβοποθισμούς, οι οποίοι ουδέποτε μελέτησαν τους στρατηγικούς στόχους, τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας».

Σε σχέση με τη δήλωση του Ανδρέας Μαυρογιάννη ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακό» στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ότι «ο εκβιασμός ήταν από πλευράς Τουρκίας όχι μία, κατ επανάληψη ο κύριος Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτή είναι η τελευταία σύνοδος. Ή θα πρέπει να αποδεχτούν λέει επί λέξει ή στον Γενικό Γραμματέα τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για μετονομασία της Συνθήκης Εγγύησης με μονομερές δικαίωμα σε μετονομασία σε συνθήκη εφαρμογής, δηλαδή θα καλούσαμε τον παραβάτη να επιτηρεί την αποκατάσταση της παράβασης με μονομερές δικαίωμα. […] ήταν αξίωση της Τουρκίας ότι δεν θα συνεχιζόταν (η διάσκεψη) . Θα το δημοσιεύσω εντός των ημερών με δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Παρακολουθώ να γράφεται και επειδή κάποια στιγμή ξέρετε, τώρα που έχω την άνεση του χρόνου, έχω και την ευχέρεια να ασχολούμαι με εκείνα με τα οποία όταν ήμουν στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ και έλεγα ας τους να λένε. Ε, τώρα έφτασε η στιγμή να ακουστούν κάποιες αλήθειες και να σταματήσει ο καθένας να λέει ό, τι μπορεί να του προσφέρει η πνευματική του δυνατότητα».

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Φωτιές άναψε ο Τραμπ! Οι απειλές και οι εκκλήσεις για το Κουρσκ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολάιν Λέβιτ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φωτιές άναψε η δημόσια έκκληση Τραμπ στον Πούτιν να «χαρίσει τις ζωές» στους περικυκλωμένους Ουκρανούς του Κουρσκ, ύστερα από την τουλάχιστον μυστήρια επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο για τη φύση της οποίας ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε διευκρινίσεις, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολάιν Λέβιτ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Η σύγχυση προκλήθηκε από την ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επιδοκίμαζε τις συζητήσεις που «είχε χθες» με τον Ρώσο ηγέτη, ενώ σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε: «Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να…».

Προβληματισμό για τη στόχευσή του προκάλεσε επίσης ο δημόσιος ισχυρισμός Τραμπ ότι «χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα είναι πλήρως περικυκλωμένα από τον ρωσικό στρατό» στην περιοχή του Κουρσκ, κατάσταση για την οποία μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ έγραψε ότι ζήτησε από τον Πούτιν να «χαρίσει τη ζωή» στους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η είδηση περί περικύκλωσης διαψεύδεται από ουκρανικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές που την περιγράφουν ως μη ακριβή, καθώς επίσης και από τον Ζελένκσι που παραδέχεται ωστόσο ότι η κατάσταση στο Κουρσκ είναι δύσκολη.

Ζητά παράδοση ο Πούτιν

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή του Κουρσκ, εφόσον παραδοθούν».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές πρέπει να δώσουν εντολή στους στρατιώτες τους να καταθέσουν τα όπλα τους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας θα καταστραφούν «ανελέητα» εάν συνεχίσουν να πολεμούν.

Ο Μεντβέντεφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η προσφορά Πούτιν για εγγύησης της ασφάλειάς τους ήταν μια ανθρώπινη χειρονομία, αλλά η ανατροπή για την Ουκρανία ήταν ότι «αν αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα, θα καταστραφούν όλοι μεθοδικά και ανελέητα».

Επιπλέον, είπε ότι οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποια επιλογή θα κάνει το Κίεβο.

Η επίμαχη ανάρτηση Τραμπ

Στην ανάρτηση που προκάλεσε τις πυροδότησε του ο Τραμπ ανέφερε:

«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.

— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.

Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν θα έχει ξανασυμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».

Τα μηνύματα Γουίτκοφ

Προ της ανάρτησης Τραμπ πάντως, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πάντως ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση. 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορικη

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η επανατοποθέτηση της χώρας, οι διαφοροποιήσεις Δένδια και οι κινήσεις Σαμαρά

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, Ναυτεμπορική

Η ήττα της συλλογικής Δύσης στην Ουκρανία που επισφράγισε η ηγεσία Τραμπ, η αποκήρυξη του δικαιωματισμού και της woke ατζέντας, η επιστροφή σε εθνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, η εγκατάλειψη της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει συνολικότερη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική με επιστροφή στους υδρογονάνθρακες, διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές περιβάλλον που οι απολήξεις του φθάνουν στην εσωτερική πολιτική και επιβάλλουν επανατοποθέτηση της χώρας. Ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα αποτελεί η ενδυνάμωση της Τουρκίας και η ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου που δεν αντιμετωπίζεται με την «υποχωρητική πολιτική» των ήρεμων νερών και επιφέρει την ανάγκη για αλλαγή δόγματος στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή ο μόνος που άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων ήταν ο Αντώνης Σαμαράς -ανεξάρτητα από την συμφωνία ή διαφωνία με τις θέσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική σταθερότητα σε μία συγκυρία διεθνούς αναταραχής, δίχως να δίνει κατεύθυνση για την χώρα. Η αντιπολίτευση δεν έθεσε καθόλου τα ζητήματα, πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών σε όλες τις διαστάσεις του.

Είναι ιδιαίτερα δυσχερής η θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Η ταύτιση με την προηγούμενη ηγεσία των ΗΠΑ και οι δημόσιες καταγγελίες περί «τραμπισμού» τον έχουν απομακρύνει από τη νέα ηγεσία. Η προθυμία του να ανακηρύξει ότι είμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία», τον έχει κάνει εχθρό της χώρας που τώρα κερδίζει τον πόλεμο. Αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι ανεβασμένες οι μετοχές του. Ο πρωθυπουργός αποκλείστηκε από από τρεις διεθνείς διασκέψεις -Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο- για το Ουκρανικό παρότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να προβάλλει τις καλές του σχέσεις με τον Ζελένσκι, την ώρα που ο υπουργός των Εξωτερικών του συμφωνεί με την στάση της Ουάσιγκτον για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η Αριστερά που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι άνευ όρων υπέρ της ειρήνης αναζητά προσχήματα για να στηρίζει την επικίνδυνη πολιτική του Ζελένσκι καταδικάζοντας τον Τραμπ για «φραστικές υπερβολές», παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε καθαρά τον κίνδυνο να εκτραπούν τα πράγματα σε μία πυρηνική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμυντικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης ενώ καταδικάζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους – λες και μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο.

Αποστάσεις Δένδια

Στα δυο θέματα που αποκτούν εμβληματική σημασία, στο Ουκρανικό και στο Συριακό, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και ταλαντευόμενη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι χθεσινές διαφορετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις στην Συρία και τις σφαγές που διαπράττει το νέο ισλαμικό καθεστώτος, δείχνουν ασάφεια της κυβερνητικής γραμμής. Το υπουργείο Εξωτερικών που είχε σπεύσει να χαιρετίσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δείχνει να είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλες που ακόμη και τις σφαγές υποκριτικά τις αποδίδουν στα υπολείμματα του καθεστώτος Άσαντ και όχι στους Ισλαμιστές που καθοδηγούνται από την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας πάλι ταυτίστηκε με την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο σε απόσταση από την αρχική δήλωση Γεραπετρίτη, ο οποίος ακολούθως έσπευσε να υπαναχωρήσει μετά από επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Η διάσταση έρχεται σε μία συγκυρία που έχουν ανοίξει όλα τα σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω – σενάριο στο οποίο παίζει το όνομα του Νίκου Δένδια ως βασικού δελφίνου- μέχρι τις πρόωρες εκλογές, όταν θα εξαντληθεί το επικοινωνιακό αποτύπωμα του ανασχηματισμού.

Ενώ το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει την επανατοποθέτηση της χώρας και αναγκαίες διορθώσεις, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δίνει μάχες οπισθοφυλακών μένοντας στην προηγούμενη κατάσταση, που όμως αποδοκιμάζεται από τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα συλλαλητήρια αλλά και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μεν κατακόρυφη πτώση της κυβέρνησης αλλά και συνολική δυσαρμονία του πολιτικού συστήματος με το εκλογικό σώμα διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αποκτά σημασία, η κινητικότητα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μετά την ομιλία του στην Βουλή πήρε σαφή θέση κατά των σφαγών στην Σύρια συνδέοντας τες με την Άγκυρα και χαρακτηρίζοντάς τες «νεο οθωμανικής έμπνευσης». Φήμες και πληροφορίες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά παρασκήνια αναφέρουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός κινείται προς την δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράσει την «όλη Δεξιά παράταξη» την οποία  σταδιακά αφήνει εκτός πολιτικής ομπρέλας η ηγεσία Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εναρμονισμένος με τις αλλαγές που επιφέρει διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η αλλαγή υποδείγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το εάν αυτό είναι αρκετό ή αποτιμηθεί θετικά από την ελληνική κοινωνία είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις21 λεπτά πριν

Είναι απαράδεκτοι!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στον Flash 99,4 και τη Βασιλική Πολίτου

Αναλύσεις51 λεπτά πριν

Forreign Policy: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας από τη δεκαετία του 1940

Η Ευρώπη στην παγίδα του Ναπολέοντα και των Μινγκ: Τι δεν έμαθε, πόσα αγνόησε

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Παγκόσμιοι και Περιφερειακοί Ανασχηματισμοί, Στρατηγική Ασφάλειας και Ελληνισμός

Μία μεγάλη συζήτηση στις "Αντιθέσεις", με τα επιφαινόμενα και τις επιδράσεις τους σε Ουκρανία- Μέση Ανατολή- Ευρασία και Ανατολική Μεσόγειο...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η αναθεωρητική Τουρκία και το Κυπριακό εν όψει της νέας πενταμερούς διάσκεψης

Ελάχιστος στόχος η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ελεύθερης Κύπρου και η μη επιδείνωση του status quo.

Οικονομία2 ώρες πριν

Dossier: Η Ρωσία παρακάμπτει κυρώσεις πετρελαίου μέσω Κύπρου-Ελλάδας;

Η έρευνα αναδεικνύει ότι η Κύπρος έχει γίνει νέο κέντρο για τον σκιώδη στόλο, ενώ στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά...

Δημοφιλή