Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Επιμένει στα περί «Μακεδονίας» η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα: Νέα προκλητική δήλωση

Δημοσιεύτηκε στις

Τι είπε η Σιλιάνοφσκα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Οχρίδα

Η πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, επέμεινε για πολλοστή φορά στη χρήση του όρου «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Οχρίδα, με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας του Στρατού» στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας ενώπιον αξιωματικών και στρατιωτών, η Σιλιάνοφσκα δήλωσε: «Εσείς, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, οι δόκιμοι και οι βετεράνοι του Στρατού Ξηράς, είστε οι πραγματικοί φύλακες της κληρονομιάς – ενός ελεύθερου Μακεδονικού κράτους που άφησαν οι γενναίοι πρόγονοί μας στην ΑΣΝΟΜ πριν από 80 χρόνια. Οι σημερινές διακοπές είναι μια υπενθύμιση ότι κανείς δεν μας άφησε ελεύθερους, αλλά εμείς αφήσαμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Το μακεδονικό κράτος δεν δόθηκε ως δώρο, αλλά κερδήθηκε και αποκτήθηκε μέσα από έναν δύσκολο και δίκαιο εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο».

«Η δύναμή μας πηγάζει από την ενότητα της διαφορετικότητάς μας, εθνικής, θρησκευτικής, γλωσσικής, γενεαλογικής, φύλου, ιδεολογικής», πρόσθεσε.

«Είστε όλοι συνδεδεμένοι και δεσμευμένοι με τον επίσημο όρκο ότι θα υπερασπιστείτε την ελευθερία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους. Είναι αδήριτη  και ατελείωτη ανάγκη και τιμή να εκτελείς τα στρατιωτικά σου καθήκοντα με πειθαρχικό, έντιμο και ευσυνείδητο τρόπο όπως πριν. Το κάνετε συνεχώς και άψογα… κυρίως με την ανεπιφύλακτη υποστήριξη και βοήθεια που δίνετε στους πολίτες και τους φορείς της Μακεδονίας για την αντιμετώπιση στοιχειωδών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Είστε ένας σημαντικός εγγυητής της ειρήνης και δυναμικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας», ανέφερε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία της η πρόεδρος των Σκοπίων.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική

Πολλά ερωτηματικά για την πρακτική της κυβέρνησης στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντα υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν νοείται Ελληνοτουρκικός διάλογος για καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών, ειδικά για την εκκρεμή διευθέτηση της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης της Υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση και της ΑΟΖ, πριν από την κατάρτιση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκρισή του

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντα υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Για την ολιγωρία και αδιαφορίας τους να εκπληρώσει η Χώρα την Ευρωπαϊκή Υποχρέωση που είχε έως 31/03/2021 βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ2014/89 για την κατάρτιση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχεδίου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ερωτά και εγκαλεί τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης με παρέμβασή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης. Ο πολιτικός που εκπροσωπεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθέσε ερώτηση σε πέντε υπουργούς, ήτοι Σκυλακάκη, Στυλιανίδη, Γεραπετρίτη, Θεωδρικάκο και Δένδια με θέμα: «Άρνηση εκπλήρωσης Ευρωπαϊκής Υποχρέωσης της Χώρας για σύνταξη και υποβολή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με κίνδυνο οικονομικής κύρωσης της Χώρας και αρνητικές επιπτώσεις σε τυχόν έναρξη Ελληνο- Τουρκικού διαλόγου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε στην παραπομπή της Χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την 21/12/2023 [Υπόθεση ENFL(2021) 2226] με κίνδυνο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Χώρα. Αναδεικνύει επίσης και την μείζονα αρνητική επίπτωση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό στο χώρο του Αιγαίου(αιολικά πάρκα-ένσταση Τουρκίας σε χωροθέτηση τους-νέα χωροθέτηση εντός χωρικών υδάτων), καθώς και στα Εθνικά Συμφέροντα της Χώρας στο Αιγαίο,με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ νησιών και βραχονησίδων», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά:

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη

  2. τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής , κ. Χρήστο Στυλιανίδη

  3. τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

  4. τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο Τάκη

  5. τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια

Θέμα: Άρνηση εκπλήρωσης Ευρωπαϊκής Υποχρέωσης της Χώρας για σύνταξη και υποβολή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με κίνδυνο οικονομικής κύρωσης της Χώρας και αρνητικές επιπτώσεις σε τυχόν έναρξη Ελληνο- Τουρκικού διαλόγου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Κύριοι Υπουργοί,

Την 21η Δεκεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Υπόθεση INFR(2021)2226], επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας (ΕΕ) 2014/89, εκπονώντας και κοινοποιώντας τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια.

Σύμφωνα με τη Κοινοτική Οδηγία, καθορίζεται κοινή προσέγγιση για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όσον αφορά το σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ και συνιστά σημαντικό τρόπο συμβολής στη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων ζωνών και παράκτιων περιοχών των χωρών της.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν η Ελλάδα είχε ήδη καταθέσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, θα είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει επίσημα, και άρα εμμέσως να κατοχυρώσει ευρωπαϊκή αναγνώριση για τις κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες που την αφορούν και τα απορρέοντα δικαιώματα εξ αυτών. Μεταξύ αυτών, και το ποιες ακριβώς από τις βραχονησίδες δύναται να λογιστούν ως «νησιά» (καθόσον καλύπτουν τα απαιτούμενα νομικά κριτήρια που προβλέπει το σχετικό Άρθρο 121 της UNCLOS (1982)), και άρα δικαιούνται των επιπρόσθετων θαλασσίων ζωνών της Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!!!

Η χώρα μας, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, είχε υποχρέωση έως 31 Μαρτίου 2021, να καταρτίσει θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και να τον κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στα άλλα, ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, εντός τριών μηνών.

Είναι δε απορίας άξιο, πως ενώ η χώρα δεν ενδιαφέρεται να υποβάλλει γενικό θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια στιγμή προωθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, με ρυθμίσεις που ξεκάθαρα βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο (άρθρο 6 του προωθούμενου Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό).

Για την υποχρέωση αυτή της χώρας μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή, τον Δεκέμβριο του 2021, και στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, δίνοντας μας το περιθώριο αντίδρασης, δύο μηνών.

Η Κυβέρνηση και πάλι περιφρόνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να αξιοποιήσει το περιθώριο των δύο (2) μηνών, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη πρακτική της(!!!!) αφού δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει ακόμη καταθέσει Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό!!!

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Κύπρος κατέθεσε εμπρόθεσμα τον αντίστοιχο εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας Ευρωπαϊκή “σφραγίδα”, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Η αθέτηση αυτής της υποχρέωσης της χώρας μας ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Αφενός, δεν εκπληρώθηκαν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αφετέρου αυτές οι υποχρεώσεις είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός επηρεάζει τον καθορισμό οδών ναυσιπλοϊας, τις επενδύσεις, αλλά και την τοποθέτηση αγωγών και υποβρυχίων καλωδίων, που το τελευταίο, ειδικά, το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα, και με τη τοποθέτηση καλωδίου για την ηλεκτρική και τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Ηπειρωτική Ελλάδα (Τουρκική NAVTEX μεταξύ Χίου και Λέσβου για το διάστημα 20 – 25 Οκτωβρίου 2024) αλλά και την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, για την οποία αναλάβαμε την υποχρέωση ως χώρα, να καταβάλουμε και ρήτρα υψηλότερου γεωπολιτικού ρίσκου, στον ανάδοχο του έργου, που θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, εξαιτίας της άτολμης κυβερνητικής πολιτικής να υπερασπιστεί στη Κάσο την οριοθετημένη ΑΟΖ.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, για τη χώρα μας ειδικά έχει βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο, αφού με αυτόν θα γίνει πλήρης καταγραφή όλων των νησιωτικών σχηματισμών, των νησίδων (και των βραχονησίδων) και ειδικά των συναφών θαλασσίων ζωνών ειδικού οικονομικού – αναπτυξιακού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα!!! Ειδικά την νησιωτική, όπως αυτή που αφορά κατ’ εξοχήν τα ακριτικά νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

Άρα δεν νοείται Ελληνοτουρκικός διάλογος για καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών, ειδικά για την εκκρεμή διευθέτηση της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης της Υφαλοκρηπίδας και κατ’ επέκταση και της ΑΟΖ, πριν από την κατάρτιση και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έγκρισή του!!!

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΑ!!!

Κατά συνέπεια, η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, κ. Γεραπετρίτη και κ. Φιντάν, την 8η Νοεμβρίου, οποίας σημειολογικής σύμπτωσης, με την ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και την ημέρα εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, δεν μπορεί να έχει περιεχόμενο την έναρξη διαλόγου για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, χωρίς τη διευθέτηση και της προαναφερθείσας εκκρεμότητας, δηλ. του εθνικού (ελληνικού) Χωροταξικού Σχεδιασμού!!!!

Ο θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική πρόκληση για την χώρα μας, δεδομένου ότι θα καταγράψει στον σχεδιασμό αυτό, με την “σφραγίδα” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, αρκετές από τις οποίες αμφισβητούνται σήμερα από την Τουρκία!! Αφετέρου, θα καθορίσει όσες εξ αυτών θα πρέπει να λογίζονται νομικά ως «νησιά», υπό το πνεύμα της UNCLOS (1982).

Αξίζει να τονιστεί ότι, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι πρακτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, και ειδικότερα, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS, 1982), που υπεγράφη από τη χώρα μας αλλά περιλαμβάνει και κρίσιμες προβλέψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αναγνωρίζονται ότι αποτελούν πλέον μέρος του διεθνούς εθιμικού δικαίου (καθολική υποχρέωση εφαρμογής τους, ακόμη και για τις χώρες που δεν την υπέγραψαν, όπως η Τουρκία), που δεν την έχει υπογράψει.

Υπό το πνεύμα των ανωτέρω, διαπιστώνουμε οτι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για το δέοντα χειρισμό του θέματος με αποτέλεσμα η χώρα να φέρεται ότι αθέτησε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, οι οποίες για τη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζονται ΑΜΕΣΑ, αν δεν ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ευρύτερα!!!

Σε συνέχεια των ανωτέρω οι κκ. Υπουργοί:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

  1. Γιατί μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχετε καταθέσει εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχατε υποχρέωση να πράξετε, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία (ΕΕ) 2014/89;

  2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα, στη σύνταξη και κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

  3. Με δεδομένο ότι η χώρα, έχει παραπεμφθεί για το εν λόγω ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως σκοπεύει η ελληνική Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα, τόσο δικονομικά, όσο και ευρύτερα πολιτικά, για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της χώρας;

  4. Ποια σκοπεύετε να είναι η στάση της χώρας στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, σε σχέση με τον σε εκκρεμότητα εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό; Θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση και υποβολή του στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ούτως ώστε να ενσωματωθεί έγκαιρα ως στοιχείο της διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία;

  5. Σε ποιο, οικονομικό ύψος, κυμαίνονται τα πρόστιμα, για άρνηση εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών, δεδομένου ότι οι στενάζοντες οικονομικά Έλληνες φορολογούμενοι, θα επιβαρυνθούν με το εν λόγω πρόστιμο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

ΚΤΕ Νησιωτικής Πολιτικής

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Επικοινωνία Τραμπ με τον Αρμένιο Ιεράρχη! Συζήτησαν την πιθανότητα επιστροφής των Αρμενίων στο Αρτσάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Αρμένιο Ιεράρχη Αράμ Α’ με τον οποίο συζήτησε για τα δικαιώματα, το καθεστώς και την επιστροφή του Αρτσάχ.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Αγίας Έδρας της Κιλικίας, ο Παναγιώτατος Αράμ Α’ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δημόσια δήλωση υποστήριξης του κ. Τραμπ προς τον αρμενικό λαό και τόνισε τη ζωτική σημασία της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την έντονη προσδοκία του ότι με μια νέα κυβέρνηση οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα του Αρτσάχ – ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής για τους Αρμένιους του Αρτσάχ, τις διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια και το καθεστώς και την λογοδοσία για εθνοκάθαρση. Επιπλέον, η Αγιότητά του εξέφρασε την προσδοκία του για ισχυρή αρμενική εκπροσώπηση υπό μια νέα διοίκηση και την ανάγκη για ανοιχτό διάλογο με τις αρμενικές ανατολικές και δυτικές ιεραρχίες της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας της Αμερικής και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής.

Αυτό ακολουθεί μια πρόσφατη ανάρτηση του πρώην προέδρου Τραμπ που επέπληξε την αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να αποτρέψει την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Αρτσάχ και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ειρήνη στην περιοχή.

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA),  η οποία αναφέει, ότι «έχει συμμετάσχει σταθερά και στις δύο εκστρατείες για την ανύψωση του Αρτσάχ στο στάδιο της εθνικής πολιτικής και χαιρετίζει τις δηλώσεις υποστήριξης και των δύο υποψηφίων σε θέματα που απασχολούν τους Αρμένιους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Η ANCA αρνήθηκε να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο δεδομένης της παροχής στρατιωτικής βοήθειας από την κυβέρνηση Trump στο Αζερμπαϊτζάν πριν από τον πόλεμο του Αρτσάχ το 2020 και την αποτυχία της κυβέρνησης Χάρις-Μπάιντεν να αποτρέψει ή να απαντήσει στον αποκλεισμό του Αζερμπαϊτζάν και την εθνοκάθαρση του Αρτσάχ το 2023. Η ANCA δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη και με τους δύο υποψηφίους για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους προς την αρμενική-αμερικανική κοινότητα μετά τις εκλογές της τρίτης».

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει μέσο μισθό 1500 ευρώ το 2027!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την εκτίμηση ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα διαμορφωθεί πάνω από τα 1.500 ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

«Η άποψή μου είναι ότι θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός το 2027» ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού απάντησε: «Είμαστε ήδη στα 830 ευρώ. Το αν η αύξηση θα είναι 30, 40, 50 φέτος δεν μπορώ να σας το πω, υπολογίστε όμως την απόσταση που μας χωρίζει από τα 830 στα 950 ευρώ και νομίζω ότι κάπου εκεί θα προκύψει και η τελική αύξηση». Η αύξηση αυτή, όπως είπε, θα συμπαρασύρει επιδόματα – τριετίες, και ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στην τριετία.

«Στα τεκμήρια υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να δούμε»

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για μειώσεις φόρων, εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. «Όσο τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους» ανέφερε.

Θύμισε δε πως στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων. «Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε.

ερωτηθείς ποιες παρεμβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση απάντησε: «Μπορώ να σας πω τι με αποσχολεί και πού θα ήθελα να στρέψουμε την προσοχή μας: Μεσαία τάξη και επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, τεκμήρια – υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να δούμε – και τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στη λίστα των παρεμβάσεων».

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και το αν η παρέμβαση της κυβέρνησης της κόστισε είπε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του», επισήμανε.

Έκτακτο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο
Σημείωσε ακόμη πως τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Είναι μία μικρή βοήθεια, μία ανακούφιση».

Σχετικά με την προσωπική διαφορά ανέφερε πως «είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων», πρόσθεσε.

«Σέβομαι τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά»

Σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και την σφοδρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, έχει ο ίδιος τη δικιά του εμπειρία, ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές, άρα γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να συνομιλούμε με την Τουρκία».

«Ως προς την ουσία εγώ πάντα προτιμώ τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα αν φυσήξει ένας γερός αέρας. Όσο μπορώ να διασφαλίζω τα ήρεμα νερά, πιστεύω ότι αυτό είναι και η αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς δε για τη συνοχή της Ν.Δ. απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα και υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη και να προβαίνει σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της Κ.Ο.».

Βολές κατά του ΠΑΣΟΚ

Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι είναι επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πότε θα συναντηθούν. Για την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Πρέπει να κοιτάω τα του οίκου μου». Κατηγόρησε πάντως τη Χαριλάου Τρικούπη πως «στρίβει προς τα αριστερά. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής στον μεσαίο χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων φέρνοντας συγκεκριμένα πρόσφατα παραδείγματα, όπως η εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη.

Πυρά κατά Τσίπρα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Καλά ξεμπερδέματα. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει» ενώ για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχολίασε: «Για την επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα θα πω ότι έγινε μετά την απόφαση για τη Novartis. Η υπόθεση αποδείχθηκε στημένη. Δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται τώρα ο ενορχηστρωτής της Novartis να μας κουνάει το δάχτυλο».

Στην ώρα της η συζήτηση για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας
Σχετικά με το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025».

Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «συγκλονισμένος από τις εικόνες στην Βαλένθια και την τραγική απώλεια των ανθρωπίνων ζωών». «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το 112, δεν λειτούργησαν. Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που μπορεί να ξεπερνούν τις δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής. Ξέρω όμως ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς έχουμε εμπεδώσει μία κουλτούρα εκκενώσεων μέσα από το 112. Δυστυχώς, αυτή λοιδορήθηκε και φέτος. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω αχρείαστα μία φορά το 112, παρά να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να είχαμε ειδοποιήσει πολίτες τουλάχιστον να προστατευτούν», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η Αττική απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα έχει μία ακόμη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής «για να δούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων που γίνονται στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας. Τα έργα καθαρισμού του Κηφισού προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς, δεν αρκούν μόνο αυτά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η διατομή του Κηφισού από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι καθαρός σε μία μεγάλη νεροποντή. Το ίδιο θα ισχύει και στα υπόλοιπα ρέματα, σε συνδυασμό με μία σειρά αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο».

«Υπάρχει σχεδιασμός. Υλοποιείται. Δαπανούμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να αυξηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι.

«Υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων»

Σχετικά με την έκρηξη στους Αμπελόκηπους ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και στην Αντιτρομοκρατική να εξιχνιάσει την υπόθεση. «Υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα. Η κουλοτύρα των αντιεξουσιαστών την οποία για αρκετά χρόνια ανεχτήκαμε μπορεί να οδηγήσει και σε σκέψεις μία μολότφο να μετατραπεί σε μία βόμβα» ανέφερε.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Εν όψει των αμερικανικών εκλογώμ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «θα είναι παράτολμο να επιχειρήσει κανείς πρόβλεψη» προσθέτοντας πάντως πως η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Στο Κογκρέσο, στη Βουλή αντιπροσώπων και στη Γερουσία έχουμε ισχυρές επαφές με γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δυο κόμματα. Όταν μίλησα στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και από τις δυο πλευρές» ανέφερε.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα18 λεπτά πριν

Οι αμερικανικές εκλογές και το μέλλον μας

Μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Οικονομία47 λεπτά πριν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Γιατί πέφτουν κατακόρυφα τα κέρδη των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών

Μακρινή ανάμνηση είναι πλέον τα στρατοσφαιρικά κέρδη του 2022

Άμυνα1 ώρα πριν

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone, επιτιθέμενες σε εταιρείες καυσίμων και ενέργειας στο Κράι της Σταυρούπολης. Τα ρωσικά πλήγματα...

Πολιτική2 ώρες πριν

Πολλά ερωτηματικά για την πρακτική της κυβέρνησης στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντα υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Διεθνή8 ώρες πριν

Axios: Μήνυμα ΗΠΑ στο Ιράν! “Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ σε νέα επίθεση”

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Ιράν τις τελευταίες ημέρες να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι...

Δημοφιλή