Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Έκθεση της CIA για την «κρίση της Κύπρου»: Ομολογία για τις ευθύνες των ΗΠΑ στην Κυπριακή Τραγωδία

Δημοσιεύτηκε στις

Ντοκουμέντο για την εισβολή

Νίκος Μελέτης

Είτε δια της ανοχής είτε δια της σιωπής είτε άλλοτε και δια της σιωπηλής ενθάρρυνσης, οι Αμερικανοί διαδραμάτισαν δραματικό ρόλο στη μη αποτροπή του πραξικοπήματος του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου, στην ανοχή στην τουρκική εισβολή και στην ολοκλήρωση της καταστροφής με την απουσία κάθε προσπάθειας ώστε να αποτραπεί και η δεύτερη εισβολή που οδήγησε στην κατοχή του 37 % της Κύπρου από την Τουρκία. Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο Χ. Κίσινγκερ που δήλωνε στον πρόεδρο Φορντ στις 10 Αυγούστου 1974 ότι η κατοχή του 1/3 της Κύπρου από την Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA, DIA και άλλες υπηρεσίες) των πρεσβειών σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία και των διπλωματών που χειρίζονταν το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η έκθεση Μπόγιατ του τότε επικεφαλής της διεύθυνσης Κύπρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπήρξε ένα δριμύ κατηγορώ και προσωπικά εναντίον του Χ. Κίσινγκερ αλλά και των Υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και του πρεσβευτή στην Αθήνα  Χ. Τάσκα…

Στην Ουάσιγκτον εκτός από την πολύ εσπευσμένη έκθεση των γεγονότων και του τρόπου αντίδρασης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με το γνωστό ως «Νεκροψία» κείμενο (CYPRUS COUP POST MORTEM-Memorandum From the Director of the Bureau of Intelligence and Research (Hyland) to Secretary of State Kissinger) με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 1974, η κρίση της Κύπρου αποτέλεσε case study για την απόδοση των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (Intelligence Community) σε συνθήκες κρίσης. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί στην Έκθεση αυτή τον Ιανουάριο του 1975, με αποδέκτη τον τοτε Διοικητή της CIA Γουίλιαμ Κόλμπυ παραδέχονται τις τεράστιες αδυναμίες και σοβαρές αστοχίες του συστήματος συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών και κυρίως την αδυναμία και πιθανότατα την απροθυμία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του επικεφαλής του Χ. Κίσινγκερ, για λήψη πολιτικών αποφάσεων και αξιοποίηση των πληροφοριών στην χάραξη πολιτικής και για παρεμβάσεις  που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

Είναι ένα ακομη ντοκουμέντο που στοιχειώνει τις ΗΠΑ για τις ευθύνες της στην Κυπριακή τραγωδία:

171. Study Prepared by the Intelligence Community Staff for Director of Central Intelligence Colby1

USIB–D–15.2/127

Washington, January 1975.

Κύρια πορίσματα

Η αποτίμηση των  επιδόσεων

1. Όπως οι περισσότερες διεθνείς κρίσεις, η κυπριακή κρίση του 1974 συνίστατο σε μια σειρά αλληλένδετων γεγονότων, καθένα από τα οποία, διαδοχικά, παρουσίαζε νέα προβλήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και έθετε νέες προκλήσεις στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ. Θεωρούμενο, όπως είναι εδώ, ως μια δοκιμασία τόσο της οξυδέρκειας των αναλυτών πληροφοριών όσο και της εφευρετικότητας των συλλεκτών πληροφοριών, η καταγραφή των επιδόσεων της κοινότητας κατά τη διάρκεια της υπόθεσης της Κύπρου πρέπει να κριθεί ως ένα μείγμα πλεονεκτημάτων και αδυναμιών:

—Υπήρξαν μια σειρά από παραδειγματικές επιτυχίες [21/2 γραμμές μη αποχαρακτηρισμένες] και κάποιες προφητικές εκκλήσεις από αναλυτές (συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης τους για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο).

—Υπήρχαν όμως και κάποιες αξιοσημείωτες ελλείψεις. Με βάση ένα μόνο [λιγότερο από 1 γραμμή που δεν αποχαρακτηρίστηκε] οι αναλυτές στις αρχές Ιουλίου, παρά την προηγούμενη ανησυχία τους, μετέφεραν την εντύπωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι οι εξελίξεις  είχαν λάβει αναστολή: ο Ιωαννίδης, θεωρούσαν, είχε πλέον αποφασίσει να μην κινηθεί εναντίον του Μακαρίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Και, αργότερα, μετά την τουρκική απόβαση, οι αναλυτές εκτίμησαν λανθασμένα τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στο νησί, πείστηκαν ότι η κρίση είχε τελειώσει και έτσι έδωσαν ελάχιστη προσοχή στην πιθανότητα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν σύντομα να κινηθούν για άλλη μια φορά.

Υπήρξε μια «περιφερειακή» αναλυτική επιτυχία που πρέπει να αναφερθεί ρητά: μια εκτίμηση του ρόλου που ήταν πιθανό να παίξουν οι Σοβιετικοί στην κρίση, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε απολύτως υγιής. Όσο ήσυχο και μη δραματικό κι αν ήταν, το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν σημαντικό και εντυπωσιακό.

Η αναλυτική πτυχή

2. Σε τελική ανάλυση, οι Πληροφορίες (intelligence) θα κριθούν  στο πλαίσιο της ικανότητάς τους να παρέχουν στον καταναλωτή προκαταρκτικές αξιολογήσεις. Η ικανότητα της Κοινότητας να παρέχει στους καταναλωτές της τις ειδήσεις μετά το ξέσπασμα μιας κρίσης είναι ευρέως αναγνωρισμένη (και λίγο πολύ θεωρείται δεδομένη). Αυτό που τόσο συχνά αμφισβητείται είναι η ικανότητα της Κοινότητας να προειδοποιεί για τις επερχόμενες κρίσεις. Και ήταν εδώ, πάλι, στην Κύπρο [Σελίδα 581], όπου οι αναλυτικές επιδόσεις της κοινότητας υπολείπονταν αρκετά του στόχου, συγκεκριμένα η αποτυχία της τον Ιούλιο να εκτιμήσει την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος υπό την αιγίδα της Ελλάδας εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (το περιστατικό που επιτάχυνε ολόκληρη την κρίση).

3. Όπως συνέβη και κατά την περίοδο πριν από την επίθεση των Αράβων στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 1973, αυτή η αδυναμία πρόβλεψης κρίσιμων γεγονότων – ενόψει των αυξανόμενων αποδείξεων για το αντίθετο – φαίνεται να στηρίζεται εν μέρει σε μια παλιά και οικεία αναλυτική προκατάληψη: την ίσως υποσυνείδητη πεποίθηση (και ελπίδα) ότι, τελικά, η λογική και ο ορθολογισμός θα επικρατήσουν,  ότι φαινομενικά παράλογες κινήσεις (η αραβική επίθεση, το πραξικόπημα υπό την αιγίδα της Ελλάδας) δεν θα γίνουν από ουσιαστικά ορθολογικούς ανθρώπους.

4. Εάν αυτή η προκατάληψη επηρεάζει στην πραγματικότητα αδικαιολόγητα την  σκέψη των αναλυτών , προφανώς δεν υπάρχει γρήγορη λύση. Αλλά ο εντοπισμός του προβλήματος είναι μια απαραίτητη αρχή. Την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνικών κατάρτισης

Η προσπάθεια συλλογής (πληροφοριών)

5. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών για την κυπριακή κρίση, ιδιαίτερα στα αρχικά της στάδια, παρασχέθηκε από ανθρώπινες πηγές.

Με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση [21/2 γραμμές που δεν αποχαρακτηρίστηκαν] συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών κατά την περίοδο πριν από το πραξικόπημα. Οι μυστικές αναφορές [λιγότερο από 1 γραμμή που δεν αποχαρακτηρίστηκαν] σχετικά με την πιθανότητα τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ήταν επίσης πολύ καλές.

Η ποιότητα των αναφορών από τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ήταν άνιση. Στοχαστικές, ακριβείς εκτιμήσεις ετοιμάστηκαν τις εβδομάδες πριν από το πραξικόπημα από την πρεσβεία στη Λευκωσία και ισχυρές αναφορές σχετικά με την πιθανότητα τουρκικής απόβασης στην Κύπρο στάλθηκαν τόσο από την πρεσβεία όσο και από το DAO στην Άγκυρα.

Αλλά η αναφορά από την πρεσβεία στην Αθήνα, ειδικά κατά την περίοδο πριν από το πραξικόπημα, ήταν αδύναμη. Υποβάθμισε αρκετά σταθερά την πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων στην Κύπρο, ακόμη και ενόψει των επανειλημμένων εκφράσεων μεγάλης ανησυχίας από τη Λευκωσία και την Ουάσιγκτον.

6. Η ανάλυση της κρίσης μπορεί επίσης να έχει πληγεί ως αποτέλεσμα της μη διαθεσιμότητας ορισμένων βασικών κατηγοριών πληροφοριών, ιδίως εκείνων που συνδέονται με ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και των εκπροσώπων τους επί τόπου και μεταξύ αυτών των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και ορισμένων εντολέων στην διαμάχη(στην κριση). Επειδή η άγνοια τέτοιων θεμάτων θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά την ικανότητα ανάλυσης των γεγονότων καθώς εκτυλίσσονται, σε αυτή ή σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κοινότητα και από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

7. [1 παράγραφος (8 γραμμές) μη αποχαρακτηρισμένη]

Αντιδράσεις καταναλωτών (σ.σ. των πληροφοριών)

8. Συνεντεύξεις με διάφορους καταναλωτές πληροφοριών σχετικά με την κυπριακή κρίση δείχνουν ένα βαθμό δυσαρέσκειας τόσο για την απόδοση όσο και για τις διαδικασίες της Κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών. Υπήρξαν, παραδόξως, λίγα παράπονα για την αποτυχία πρόβλεψης του κυπριακού πραξικοπήματος, ίσως επειδή η ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των επιτελείων τους για την πιθανότητα πραξικοπήματος δεν φάνηκε να υποχωρεί πολύ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, παρά κάποιες διαβεβαιώσεις από την Κοινότητα.

9. Ωστόσο, υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες (άλλες νόμιμες, άλλες όχι) από αξιωματικούς του προσωπικού του NSC και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με διάφορα άλλα θέματα: την υποτιθέμενη αποτυχία της Κοινότητας να ειδοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την επικείμενη τουρκική εισβολή στην Κύπρο (μια έννοια που φαίνεται να βασίζεται στην αποτυχία των καταγγελλόντων να καταλάβουν το λεκτικο). Την πληθώρα των μηνυμάτων ΚΡΙΤΙΚΗΣ που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης [λιγότερο από 1 γραμμή που δεν αποχαρακτηρίστηκε] η σημασία πολλών από τα οποία ήταν ασαφής. [11/2 γραμμές μη αποχαρακτηρισμένες] την υποτιθέμενη αποτυχία της Κοινότητας να αναδείξει σημαντικά στοιχεία (μπορεί να υπάρχει κάποια ουσία σε αυτό) και να κρατήσει τον αναγνώστη ενήμερο για τις στρατιωτικές εξελίξεις (ένας εξαιρετικά αινιγματικός ισχυρισμός που, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται αντίθετος με τα γεγονότα). Και τον πλεονασμό των εκθέσεων κατάστασης της CIA και της DIA και τη σύγχυση που προκλήθηκε περιστασιακά όταν αυτές οι εκθέσεις φάνηκαν να διαφωνούν.

10. Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, άλλα όχι. Αυτά που πιθανώς αντικατοπτρίζουν κυρίως την αδυναμία των ταλαιπωρημένων καταναλωτών να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες εξελίξεις – πράγματι, να διαβάσουν όλες τις σχετικές εκθέσεις που εκδίδονται από την κοινότητα – μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλά όχι να επιλυθούν. Ωστόσο, άλλες, όπως η αδυναμία γρήγορης προσοχής στα κυριότερα σημεία, μπορούν να διορθωθούν με βελτιώσεις στους μορφότυπους των εκθέσεων κατάστασης και με την έκδοση προειδοποιητικών μνημονίων από τον DCI. Και το πρόβλημα των πλεονασμών και της σύγχυσης θα μπορούσε να εξαλειφθεί με την έκδοση μιας ενιαίας έκθεσης για την κατάσταση της κοινότητας κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων (μια πρόταση που βρίσκεται τώρα υπό επεξεργασία από το προσωπικό της Κοινότητας Πληροφοριών.

Ο αντίκτυπος των Πληροφοριών στις αποφάσεις και τις δράσεις πολιτικής

11. Επισημαίνουμε, τέλος, ότι η κυπριακή κρίση παρείχε εξαιρετικά παραδείγματα του ρόλου που διαδραματίζουν οι πληροφορίες στη διαμόρφωση (και την παρεμπόδιση) αποφάσεων και δράσεων πολιτικής. Σε πέντε από τις έξι βασικές εξελίξεις πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι πρωτοβουλίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ή η έλλειψή τους) ήταν σαφώς συνεπείς με, και πιθανώς βασίζονταν τουλάχιστον εν μέρει σε πληροφορίες.

Όταν οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για ολέθριες εξελίξεις (απειλές του Ιωαννίδη τον Ιούνιο εναντίον του Μακαρίου, ελληνικές απειλές για επίθεση στους Τούρκους στη Θράκη), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενήργησε για να τις αποτρέψει. Όταν, από την άλλη πλευρά, οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να παράσχουν ρητή προειδοποίηση (πραξικόπημα του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου, επίθεση της Τουρκίας στη Φάση ΙΙ στην Κύπρο), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχε να δράσει. Και η σχετικά αισιόδοξη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ [σελίδα 583] απέναντι σε πιθανή σοβιετική αντίδραση στις εξελίξεις στην Κύπρο ήταν σαφώς συνεπής με τις πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Η μόνη περίπτωση που φάνηκε να υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ πληροφοριών και πολιτικής δράσης ήταν σε σχέση με την τουρκική εισβολή. Η προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών για το γεγονός αυτό φαίνεται να ήταν ρητή, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προφανώς δεν ενήργησε επ’ αυτού.

Ο ακόλουθος πίνακας συνοψίζει αυτές τις συσχετίσεις:

Πηγή: capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Οκτώ ακτιβιστές του Madleen στη φυλακή στο Ισραήλ

Η γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χάσαν και άλλοι 7 ακτιβιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν στην απέλασή τους. Απελάθηκε από το Ισραήλ η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, DW

Μετά από μία εξαιρετικά αργή διαδικασία ρυμούλκησης διάρκειας 17 ωρών, το σκάφος Madleen έφθασε λίγο μετά τις 21:00 χθες βράδυ στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί, το πολεμικό ναυτικό παρέδωσε στην ισραηλινή αστυνομία τους 12 ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος, που είχε ναυλωθεί από την ανθρωπιστική οργάνωση Freedom Flotilla Coalition με στόχο να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει στους αμάχους συμβολικής ποσότητας ανθρωπιστική βοήθεια.

Με την αποβίβασή τους από το σκάφος, οι ακτιβιστές μεταφέρθηκαν αρχικά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για καταθέσεις και αργότερα, με εντολή του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, οδηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για να παρακολουθήσουν ταινία, που περιείχε βιντεοσκοπημένα πλάνα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η άρνηση των ακτιβιστών να παρακολουθήσουν την ταινία προκάλεσε οργισμένη δήλωση του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Ισράελ Κατς, ο οποίος τους κατηγόρησε για επιλεκτικό ανθρωπισμό, αντισημιτισμό και στήριξη προς την ισλαμιστική τρομοκρατία της Χαμάς.

Παραβίασαν την κρατική ισραηλινή επικράτεια;

H Γκρέτα Τούνμπεργκ στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού
H Γκρέτα Τούνμπεργκ απελάθηκε με πτήση της Ελ-Αλ στην ΣουηδίαΕικόνα: Hugo Mathy/AFP

Πέντε ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, δέχθηκαν να υπογράψουν επίσημα έγγραφα, δηλώνοντας ότι συναινούν στην απέλασή τους από το Ισραήλ. Το γεγονός επιβεβαίωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Adalah, στην οποία συμμετέχει ομάδα ισραηλινών δικηγόρων αραβικής και εβραϊκής καταγωγής, που ανέλαβαν την νομική εκπροσώπηση των ακτιβιστών του Madleen. Σήμερα το πρωί, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με πτήση της κρατικής ισραηλινής εταιρείας Ελ-Αλ με τελικό προορισμό τη Σουηδία, μέσω Παρισίου.

Αντιθέτως, η παλαιστινιακής καταγωγής Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Ρίμα Χάσαν, μαζί με άλλους 7 ακτιβιστές, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα υπηρεσιακά ισραηλινά έγγραφα δηλώνοντας τη συναίνεσή τους να απελαθούν. Όπως έγινε γνωστό από τοπικά ΜΜΕ, η αιτία της άρνησής τους συνίσταται στο γεγονός ότι στο κείμενο των εγγράφων περιλαμβανόταν δήλωση ότι είχαν παραβιάσει την κρατική ισραηλινή επικράτεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην πτέρυγα παράτυπων μεταναστών στις φυλακές Γκιβόν του κεντρικού Ισραήλ.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα ισραηλινή νομοθεσία, η Ρίμα Χάσαν και οι υπόλοιποι επτά ακτιβιστές θα τελούν υπό κράτηση για μέγιστο χρονικό διάστημα 96 ωρών, έως ότου τεθούν στην κρίση της δικαστικής αρχής που θα εκδώσει διάταξη διοικητικής απέλασης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τραμπ: Βάζει Πεζοναύτες κατά των αναρχικών στο Λος Άντζελες

Δημοσιεύτηκε

στις

Τραμπ: Βάζει Πεζοναύτες κατά των αναρχικών στο Λος Άντζελες

Το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν αστειεύεται όταν πρόκειται για την επιβολή του νόμου. Σχεδόν 4.700 στρατιώτες της Εθνοφρουράς και Πεζοναυτών έχουν κατακλύσει την πόλη, έτοιμοι να συντρίψουν τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE). Οι επιδρομές της ICE, που στοχεύουν παράνομους μετανάστες, προκάλεσαν την οργή αριστερών ακτιβιστών και αναρχικών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές, λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η απόφαση του Τραμπ να στείλει επιπλέον 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς και 700 Πεζοναύτες τη Δευτέρα το βράδυ ήταν μια ηχηρή απάντηση στους ταραξίες. «Δεν θα επιτρέψουμε σε στασιαστές να καταστρέψουν τις πόλεις μας. Η Αμερική είναι χώρα νόμου και τάξης!» δήλωσε ο Πρόεδρος σε μια ανάρτηση που έκανε τον κόσμο να παραμιλάει. Και πώς να μην το κάνει; Ο Τραμπ, πιστός στις υποσχέσεις του, δείχνει ότι η ασφάλεια των Αμερικανών είναι πάνω από τις κραυγές των woke φιλελεύθερων.

Ο Νιούσομ κλαίγεται, ο Τραμπ δρα

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο γνωστός …………

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Le Figaro: Πολιτικό αδιέξοδο για τις Βρυξέλλες! Σε ισλαμική Βενεζουέλα μετατρέπεται το Βέλγιο

Ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην διαθέτουν περιφερειακή κυβέρνηση. Ο επίτιμος Βέλγος γερουσιαστής Alain Destexe θεωρεί ότι αυτό το θεσμικό αδιέξοδο είναι συνέπεια της άνευ προηγουμένου δημογραφικής αλλοίωσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά τις γενικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οι Βρυξέλλες έχουν βυθιστεί σε ένα θεσμικό αδιέξοδο. Ο σχηματισμός μιας νέας περιφερειακής κυβέρνησης φαίνεται αδύνατος. Τα μέσα ενημέρωσης δυσκολεύονται να ονοματίσουν τη βασική αιτία του αδιεξόδου : μια δημογραφική αλλοίωση χωρίς προηγούμενο στη Δυτική Ευρώπη.

Γράφει ο Alain Destexhe, Le Figaro

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Στις τελευταίες εκλογές, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR – κεντροδεξιά) αναδείχθηκε νικητής, αλλά λόγω του αναλογικού συστήματος, η αριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στο διογκωμένο περιφερειακό κοινοβούλιο (89 βουλευτές για 1,2 εκατομμύριο κατοίκους). Μετά από ένα χρόνο άκαρπων προσπαθειών, το MR δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό. Τώρα εναπόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για να σχηματίσει πλειοψηφία, το PS εξαρτάται από την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (PTB), των Πρασίνων – οι οποίοι συνετρίβησαν στις εκλογές – και της Ομάδας Fouad Ahidar, ενός νέου ισλαμιστικού κόμματος που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, χώρισε τους άνδρες από τις γυναίκες με μια κουρτίνα στις συγκεντρώσεις.

Από τη δεκαετία του 2000, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έχει μετατραπεί σε ένα κοινοτικό κόμμα, που εκπροσωπεί κυρίως τους μαροκινούς και τουρκικούς πληθυσμούς των Βρυξελλών. Αυτή η στρατηγική του επέτρεψε να διατηρήσει την προεδρία μιας κάποτε φιλελεύθερης περιοχής για δύο δεκαετίες. Τώρα, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το PTB (Politika Turco) και την εμφάνιση ισλαμιστικών κινημάτων, στα οποία είχε προσφέρει πρόσφορο έδαφος.

Υπό την πίεση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων του, το PS έχει υποχωρήσει σχεδόν σε όλα : τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στη διοίκηση, τα γεύματα χαλάλ στις σχολικές καφετέριες, την τελετουργική σφαγή και τον απροκάλυπτο αντισημιτισμό. Η Γάζα έχει γίνει ένα πανταχού παρόν ζήτημα στο περιφερειακό κοινοβούλιο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος.

Η κοινή διαχείριση του PS και των Πρασίνων έχει οδηγήσει την περιοχή σχεδόν σε πτώχευση. Το χρέος έχει εκραγεί υπό την επίδραση του αχαλίνωτου νεποτισμού και των μαζικών επιδοτήσεων σε δορυφορικές ενώσεις των κυβερνώντων κομμάτων. Ένα πρόσφατο φαινόμενο, οι Βρυξέλλες βίωσαν 90 περιστατικά πυροβολισμών στους δρόμους το 2024 (9 θάνατοι), κατατάσσοντάς τες πλέον μαζί με τη Μασσαλία και τη Νάπολη στις 3 πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Η αστυνομία, χωρισμένη σε έξι ζώνες, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Χάρη στον διεθνή της ρόλο, οι Βρυξέλλες απολαμβάνουν το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ, αλλά κατατάσσονται 245ες από τις 281 περιφέρειες όσον αφορά την ανεργία !

Θεσμικά, το σύστημα των Βρυξελλών, με την καφκική πολυπλοκότητα, επιβάλλει διπλή πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο – η μία στη γαλλόφωνη γλωσσική ομάδα και η άλλη στην ολλανδόφωνη ομάδα. Ωστόσο, τα φλαμανδικά κόμματα δεν θέλουν να συμμαχήσουν με τους κομμουνιστές και τους ισλαμιστές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο του Βελγίου, όπως και στη Βαλλονία και τη Φλάνδρα, σχηματίστηκαν συνεκτικές κεντροδεξιές πολιτικές πλειοψηφίες μετά τις εκλογές του 2024. Στις Βρυξέλλες, ο συμβιβασμός έχει καταστεί απίθανος, με τις αντιφάσεις να γίνονται πολύ έντονες, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν να εντάξουν το Ισλάμ στη δημόσια σφαίρα και εκείνων που εξακολουθούν να το απορρίπτουν.

Παρά την απουσία μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, οι οκτώ (!) υπουργοί και γραμματείς του κράτους που παραιτήθηκαν παρέμειναν στα καθήκοντά τους για ένα χρόνο, διατηρώντας τους μισθούς, τα γραφεία και τα επίσημα αυτοκίνητά τους. Χωρίς πλειοψηφία, τα 89 μέλη του περιφερειακού κοινοβουλίου είναι επίσης προσωρινά άνεργα – εκτός από την ψηφοφορία για ψηφίσματα κατά του Ισραήλ.

Ο πληθυσμός είναι πλέον πολύ κατακερματισμένος σε θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες (ειδικά ξένους) για να μπορεί να σχηματίσει ένα πολιτικό σώμα. Οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν πλέον με την υπόλοιπη χώρα.

Μόνο το 23% των κατοίκων της εξακολουθεί να είναι βελγικής καταγωγής και το 61% είναι μη ευρωπαϊκής καταγωγής. Το μέλλον είναι προαποφασισμένο : στα δημόσια σχολεία, το μάθημα των μουσουλμανικών θρησκευτικών είναι μακράν το πιο δημοφιλές.

Η μεταναστευτική πίεση παραμένει έντονη επειδή η περιοχή θέλει να εμφανίζεται ως φιλόξενη. Το 2024, το Βέλγιο έλαβε τις μισές αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν Παλαιστίνιοι στην Ευρώπη. Η πρόσφατα δημοσιευμένη γαλλική έκθεση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σημειώνει ότι «τουλάχιστον πέντε δήμοι στη μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών (…) παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά κατακτημένων εδαφών, όπου ο κοινωνικός έλεγχος των ισλαμιστών επί του πληθυσμού φαίνεται σχεδόν πλήρης». Μία διαπίστωση που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν.

Οι Βρυξέλλες μετατρέπονται σε ένα είδος ισλαμικής Βενεζουέλας, συνδυάζοντας τον πελατειακό σοσιαλισμό, την εκτός τόπου και χρόνου οικολογία και τις ολοένα και πιο παρεμβατικές θρησκευτικές απαιτήσεις. Όλα αυτά με φόντο την εξαθλίωση και την έξοδο των μεσαίων τάξεων.

Οι Βρυξέλλες, που για καιρό αποτελούσαν βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα της δομικής κατάρρευσης: μπλοκαρισμένα θεσμικά όργανα, δημόσια οικονομικά στο χείλος της κατάρρευσης, μαζική ανεργία, υπερφορτωμένες δημόσιες υπηρεσίες (μεταφορές, σχολεία, νοσοκομεία), χρόνια ανασφάλεια και συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Νίκαια 1700 χρόνια μετά: Το Φανάρι «αναβιώνει» την Α’ Οικουμενική Σύνοδο με τη δύναμη της εικόνας

Η δημοσιογράφος Μελικέ Τσαπάν πίσω από τη σύνοδο που έθεσε τις βάσεις της χριστιανικής πίστης

Πολιτική2 ώρες πριν

Daily Sabah: Προληπτικά μέτρα για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας εξετάζει η Τουρκία

Η Τουρκία αξιολογεί προσεκτικά εάν τα Θαλάσσια Πάρκα που αναμένεται να κηρύξει η Ελλάδα στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα...

Διεθνή3 ώρες πριν

Οκτώ ακτιβιστές του Madleen στη φυλακή στο Ισραήλ

Η γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χάσαν και άλλοι 7 ακτιβιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν στην απέλασή τους. Απελάθηκε από το Ισραήλ η...

Γενικά θέματα4 ώρες πριν

Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από...

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Η μάχη των πληροφοριών γύρω από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021

Οι πληροφορίες που διαρρεαν μιλούσαν για μια σειρά πιθανών σεναρίων που ετοίμασαν οι αμερικανικές Υπηρεσίες μετά τη συμφωνία του Κατάρ....

Δημοφιλή