ΗΠΑ
Κάμαλα Χάρις: Τα εμπόδια στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο
Η Κάμαλα Χάρις θα δυσκολευθεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ
Το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο με τις «ιστορικές» ομιλίες, τις υποσχέσεις, τα χειροκροτήματα, τα φώτα και τις επευφημίες δεν θα πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι θα είναιδύσκολο για την Κάμαλα Χάρις να επικρατήσει έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Παρά τη γιορτινή ατμόσφαιρα και τη δυναμική του συνεδρίου η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα προειδοποίησε στην ομιλία της: «Όσο καλά κι αν τα πάμε απόψε ή αύριο ή νιώθουμε απόψε ή αύριο ή μεθαύριο, θα είναι μια δύσκολη μάχη».
Ποια εμπόδια θα πρέπει να υπερπηδήσει η Κάμαλα Χάρις:
Το περιεχόμενο:
Η 59χρονη πολιτικός είναι αντιπρόεδρος για περισσότερο από τρεισήμισι χρόνια. Ως ηγετικό στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν είναι επομένως συνυπεύθυνη για όσα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά: «Υπάρχουν πράγματι άλυτα προβλήματα, όπως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση», λέει ο συντονιστής διατλαντικών σχέσεων της γερμανικής κυβέρνησης Μίχαελ Λινκ. Ειδικώς δε για τη μετανάστευση και πιο συγκεκριμένα την καταπολέμηση των αιτιών της φυγής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρίδες τους με προορισμό τις ΗΠΑήταν υπεύθυνη η νυν αντιπρόεδρος. Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα στον προεκλογικό αγώνα όπου ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δείχνει να έχει πρωτοβουλία κινήσεων.
Σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως η οικονομία, η απασχόληση και ο πληθωρισμός, η κυβέρνηση δεν τα πάει άσχημα. Οι πολίτες ωστόσο δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από αυτή την έστω και μερική πρόοδο. Η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει επομένως να «κερδίσει πόντους στο εκλογικό σώμα στα ζητήματα της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και του κόστους ζωής με αξιόπιστες προτάσεις», προσθέτει ο συντονιστής Μίχαελ Λινκ.
Η απόδοση:
Ως εισαγγελέας και γερουσιαστής η Κάμαλα Χάρις εμφανίζονταν δημόσια πάντα με αυτοπεποίθηση. Ως αντιπρόεδρος όμως φαίνεται ότι δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της. Ήταν ελάχιστα ορατή, σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο οφίκιο, χωρίς να μπορέσει να κερδίσει πόντους σε φλέγοντα ζητήματα, έκανε λάθη και έδινε συχνά την εντύπωση ότι ήταν ανασφαλής και σε ένταση.
Από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τη Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται πλέον κατάτι του Ντόναλντ Τραμπ.
Τις τελευταίες ωστόσο εβδομάδες, από τότε που ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει εμφανιστεί αποκλειστικά σε καλά χορογραφημένες και σκηνοθετημένες προεκλογικές συγκεντρώσεις αποφεύγοντας κάθε πιθανό ατόπημα: Ούτε συνεντεύξεις, ούτε συνεντεύξεις Τύπου, ούτε επισκέψεις σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
Οι Πολιτείες «κλειδιά»:
Στις αποκαλούμενες swing states, τις Πολιτείες δηλαδή που καθορίζουν εν τέλει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών η μάχη Τραμπ-Χάρις αναμένεται να κριθεί στο νήμα. Πρόκειται για τις Πολιτείες Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα.
Τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ εστιάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία σχεδόν αποκλειστικά σε αυτές τις Πολιτείες, διότι εκεί τη διαφορά κάνουν μόνο μερικές χιλιάδες ψήφοι. Για παράδειγμα η νίκη του Τζο Μπάιντεν στη Τζόρτζια κρίθηκε από περίπου 12.000 ψήφους.
Ο τρίτος υποψήφιος:
Όπως διαφαινόταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι εγκατέλειψε την κούρσα και θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ανιψιός του θρυλικού πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντι δεν είχε πιθανότητες εκλογής στις προεδρικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν ωστόσο γύρω στο 5%, ποσοστό που θα ωφελήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αν οι προεδρικές εκλογές κριθούν όντως στο νήμα, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Η προσχώρηση του Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι στο στρατόπεδο Τραμπ ήταν το πρώτο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η Κάμαλα Χάρις στην τελική ευθεία των προεδρικών εκλογών.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: DW
Video
Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν
Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.
Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.
Ενεργειακά
Τί μας είπε ο Πάιατ;
Τζέφρι Πάιατ: Ενθουσιασμένος με Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη όσον αφορά την Τουρκία.
Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη είναι εκπληκτική, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο.
Ποιό είναι το όνειρο των ΗΠΑ;
Το μήνυμα στη Ρωσία
Η άποψή του για τον East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Για ποιον άλλο σκοπό προορίζονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας;
Τί μας λέει για Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά;
Οι ευχές του για τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
Δείτε τη συνέντευξη του Αμερικανού διπλωμάτη:
ΗΠΑ
Wall Street Journal: Οι Αμερικανοί βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για έναν άλλο Λίβανο
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να χρησιμοποιήσει την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ ως ευκαιρία για να τερματιστεί η μακροχρόνια κυριαρχία της τρομοκρατικής ομάδας, με την ανάδειξη νέας εξουσίας στον Λίβανο, δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στους ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες ημέρες για να τους ζητήσει να υποστηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου του Λιβάνου.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Άμος Χοχστάιν είπε επίσης σε Άραβες αξιωματούχους ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιθέσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για να σπάσει ένα πολιτικό αδιέξοδο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης στην αμερικανική πολιτική, με τις έως τώρα εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, η οποία, μετά από 11 μήνες σοβούσας βίας στα σύνορα, πρόσφατα εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας.
Ο Λιβανέζος πρόεδρος, ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης για να χειριστεί την τρέχουσα κρίση, ανέφερε το ρεπορτάζ.
Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν στην Εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Χεζμπολάχ και εξόντωσε σχεδόν όλους τους ανώτερους αξιωματούχους του, μεταξύ των οποίων ο μακροχρόνιος ηγέτης Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο καταφύγιό του στη Βηρυτό.
Με τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη από τις ισραηλινές επιθέσεις, οι ΗΠΑ βλέπουν ένα άνοιγμα για να μετατοπιστεί η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο, ο οποίος έχει παραμείνει στάσιμος χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο για δύο χρόνια, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους:
«Αυτό που θέλουμε να δούμε από αυτήν την κατάσταση, τελικά, είναι ο Λίβανος να βρεθεί σε θέση να σπάσει τον έλεγχο που είχε η Χεζμπολάχ στη χώρα – κάτι περισσότερο από λαβή, να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό που είχε η Χεζμπολάχ στη χώρα, πόσο μάλλον το βέτο που έχει η Χεζμπολάχ επί του πρόεδρου».
Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι το βασίλειο υποστηρίζει την ιδέα, ενώ αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ δήλωσαν ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό και εγκυμονεί κινδύνους. Το Κατάρ συγκεκριμένα εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη Χεζμπολάχ και ως εκ τούτου η Χεζμπολάχ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Κάποιοι στο Λίβανο ανησυχούν ότι η πίεση για την εγκατάσταση προέδρου τώρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διχαστική βία που μάστιζε τη χώρα στο παρελθόν. Η Αίγυπτος έχει επίσης εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, ανέφερε η WSJ, ενώ πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες έχουν σημειώσει ότι όποιος πιστεύεται ότι κερδίζει δύναμη λόγω της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί παράνομος και να αντιμετωπίσει την οργή της λιβανέζικης κοινωνικής και από τους πολιτικούς αντιπάλους.
«Μας λείπει οποιαδήποτε ηγεσία για να ξεκινήσουμε τουλάχιστον μια πορεία όπου μπορούμε να δούμε ένα φως στο τέλος του τούνελ», φέρεται να είπε ο Ibrahim Mneimneh, μεταρρυθμιστής βουλευτής από τη Βηρυτό.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στην περιοχή Άμος Χοχστάιν είπε στους Άραβες αξιωματούχους ότι με την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ υπάρχει μια ευκαιρία να επιλυθεί το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο που άφησε τη χώρα χωρίς πρόεδρο από τότε που ο προηγούμενος ηγέτης, Μισέλ Αούν, τελείωσε τη θητεία του το 2022.
Η κρίση ηγεσίας που ακολούθησε επηρέασε περαιτέρω μια δεινή οικονομική κατάσταση που οδήγησε το λιβανέζικο νόμισμα να χάνει το 97% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2019, βυθίζοντας εκατομμύρια στη φτώχεια και αφήνοντας την κυβέρνηση ανίκανη να αντιμετωπίσει σωστά την τρέχουσα σύγκρουση.
Οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο των 128 εδρών, αλλά κανένα μπλοκ δεν έχει αρκετές έδρες για να εκλέξει κάποιον μόνο του, καθιστώντας απαραίτητη την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της.
ΠΗΓΗ: Wall Street Journal
-
Γαλλία3 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα3 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν4 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία2 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video10 ώρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Video4 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;