Ιράν
Κίνα προς Ιράν: “Διαβάστε Sun Zu και μην κάνετε το λάθος των Ρώσων”
Του Κώστα Ράπτη
Στην Κίνα, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε αντιμετωπίζεται ως “συνωμοσία” ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα πρέπει να απαντηθεί με σύνεση – τουλάχιστον αν πιστέψουμε τον καθηγητή Wang Xiangsui, πρώην συνταγματάρχη και νυν αναπληρωτή γραμματέα του Ιδρύματος CITIC για τις Σπουδές Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης. Εξ ού και ο ίδιος, με άρθρο του στο δίκτυο The China Academy συμβουλεύει τους Ιρανούς να “μην κάνουν το λάθος των Ρώσων”.
Ποια ήταν, κατά τον καθηγητή Wang, η συνωμοσία; Ήταν να ωθήσει τους Ιρανούς ιθύνοντες σε μια συναισθηματική απάντηση, αναγκάζοντάς τους να χτυπήσουν έναν καλά προετοιμασμένο ισραηλινό στρατό ενώ το Ιράν θα ήταν ακόμη ανεπαρκώς προετοιμασμένο, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές απώλειες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιχειρούν κάτι ανάλογο. Πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Μπάιντεν ισχυριζόταν με βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε επίθεση μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα. Αυτό έμοιαζε με το να κουνάς ένα κόκκινο πανί μπροστά σε έναν ταύρο, χρησιμοποιώντας το προπαγανδιστικό πλεονέκτημα των δυτικών μέσων ενημέρωσης, για να προκαλούνται συνεχώς τα συναισθήματα του ρωσικού στρατού και λαού, επηρεάζοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων.
Η Ρωσία περίμενε την πέμπτη ημέρα μετά την προπαγανδιστική εκστρατεία του Μπάιντεν για να ξεκινήσει στρατιωτική δράση, αλλά οι πραγματικές επιδόσεις του ρωσικού στρατού αποκάλυψαν πολλές ελλείψεις στην προετοιμασία. Για παράδειγμα, στο πρώτο κύμα επιθέσεων σε σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως τα αεροδρόμια της Ουκρανίας, ο αριθμός των πυραύλων δεν ήταν καθόλου επαρκής. Μερικοί διάδρομοι χτυπήθηκαν από έναν ή δύο μόνο πυραύλους και μετά από απλές επισκευές, λειτούργησαν ξανά. Η μάχη για το διεθνές αεροδρόμιο Antonov αποκάλυψε επίσης διάφορα θέματα συντονισμού. Η ρωσική πολεμική αεροπορία, παρά την υπεροχή της στον αέρα, δεν μπόρεσε να καθυστερήσει την πολιορκία των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων από τα ουκρανικά τεθωρακισμένα. με αποτέλεσμα σημαντικές αποτυχίες για τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Ιράν έχει σαφώς διδαχθεί από την εμπειρία της Ρωσίας και επινόησε αντίμετρα, υποστηρίζει ο Wang. Επιφανειακά, η δολοφονία του Χανίγιε στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει μεγαλύτερη θλίψη στο Ιράν και στον αραβικό κόσμο. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτοί που είναι τώρα πιο συναισθηματικοί είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η συνεχής κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τους δεξιούς στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιούν ενέργειες όπως οι δολοφονίες για να ταπεινώσουν το Ιράν, ελπίζοντας να προκαλέσουν μια πλήρους κλίμακας ιρανική στρατιωτική απάντηση, ώστε να μπορούν συστηματικά να διαλύσουν τον στρατό του Ιράν, επιτυγχάνοντας μια μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση.
Ο αραβικός κόσμος, με την προσθήκη του Ιράν ως βασικού παίκτη, έχει πληθυσμό ισοδύναμο με τρεις Ρωσίες, καθιστώντας μη ρεαλιστική μια τέτοια προσέγγιση της “μιας βολής”. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι δεξιές φατρίες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν ενεργούν από αλαζονεία, αλλά από φόβο, επειδή έχουν αναγνωρίσει την παρακμή της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας, συνεχίζει ο Wang.
Από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας μέχρι τον πόλεμο της Γάζας, τα σχέδια γρήγορης νίκης των συμμάχων της Αμερικής έχουν αποτύχει διαδοχικά, καθιστώντας εμφανή την παρακμή της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας. Οι δεξιές φατρίες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν τώρα να προκαλέσουν το Ιράν σε μια επίθεση πλήρους κλίμακα, επειδή θέλουν να επιτύχουν μια τελική ώθηση ενόσω εξακολουθούν να έχουν κάποιο στρατιωτικό και τεχνολογικό πλεονέκτημα. Διατηρώντας την ψυχραιμία του, το Ιράν ορθώς αντιμετωπίζει αυτή τη στρατηγική, όσο συνεχίζεται η τάση μείωσης της συνολικής ισχύος των ΗΠΑ, διότι, κατά τον Κινέζο καθηγητή, ο χρόνος είναι με το μέρος του Ιράν.
Η αμερικανική στρατιωτική ακαδημία του West Point διδάσκει ως κείμενο αναφοράς την “Τέχνη του Πολέμου” του Sun Zu. Αυτό το αρχαίο κινεζικό βιβλίο περιέχει μια πολύ γνωστή διδασκαλία: “Κανένας ηγεμόνας δεν πρέπει να βάζει στρατεύματα στο πεδίο, απλώς για να ικανοποιήσει τη χολή του. Κανένας στρατηγός δεν θα πρέπει να μπαίνει στη μάχη απλώς και μόνο από πικάρισμα”. Οι στρατιωτικοί ηγέτες δεν πρέπει να αφήνουν τα συναισθήματα να καθοδηγούν τις αποφάσεις τους, καθώς συχνά οδηγεί σε ασύνετες επιλογές. Το Ιράν, όντας πιο κοντά στην Κίνα, κατανοεί ξεκάθαρα αυτή τη σοφία, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του China Academy.
Ακόμα και αν το Ιράν αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να εκδικηθεί τη δολοφονία Χανίγιε, καταλήγει ο Wang, η “Τέχνη του Πολέμου” τονίζει επίσης: “Οι νικητές πολεμιστές πρώτα κερδίζουν και μετά πηγαίνουν στον πόλεμο, ενώ οι ηττημένοι πολεμιστές πρώτα πηγαίνουν στον πόλεμο και μετά επιδιώκουν να κερδίσουν”. Όταν το Ιράν αποφασίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένο τόσο φυσικά όσο και ψυχολογικά, δεν θα εναπόκειται στους Αμερικανούς πολιτικούς να παίξουν το ρόλο της ομάδας επευφημιών.
Πηγή: capital.gr
ΗΠΑ
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Ως πού θα πάει αυτό;
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Το Ισραήλ για κάποιους λόγους έχει καθυστερήσει το χτύπημα. Είναι βέβαιο ότι θα ανταποδωσει. Πως θα ανταποδώσει; Σπυροειδής κλιμάκωση που θα φέρει γενικευμένο πόλεμο. Η Ευρώπη θα βυθιστεί ενεργειακά. Πρέπει να καταλάβουμε που θα οδηγήσει το χτύπημα. Οι Αμερικανοί απεύχονται τα χειρότερα χτυπήματα. Ο κύκλος βίας δεν πρ’οκειται να σταματήσει, είναι μία αέναη διαδικασία. Όσο η γεννεσιουργός αιτία της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να υπάρχει, δηλαδή η διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων, τότε θα συνεχίζεται η σύγκρουση. Αν δεν επιλυθεί το Παλαιστινιακό τόσο θα τροφοδοτείται αυτός ο κύκλος βίας, αφού στην περιοχή υπάρχουν εκκολαπτήρια τρομοκρατίας. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Πού θα πάει αυτό;
Ο λύκος χαίρεται στην αναμπουμπούλα! Αυτός ο λύκος είναι η Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα στο συμβούλιο της εθνικής ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή αναφέρθηκαν, στην ανακοίνωση, ότι δεν ξεχνούν το Αιγαίο…
Ο γεωπολιτικός- γεωστρατηγικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, αντιστράτηγος ε.α , αναζητά μιλώντας στον 98.4, όλα τα σενάρια γύρω από τις στρατηγικές στοχεύσεις στα θερμά μέτωπα των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, τον απόηχο και τις συνέπειες τους σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, αλλά και τις εξελίξεις στο τρίγωνο Ελλάδα- Κύπρος- Τουρκία.
Όπως εκτιμά , η μεγάλη γεωστρατηγική αντιπαράθεση Δύσης – Ανατολής σε ένα σύμπλοκο με τις μεγάλες περιφερειακές διενέξεις, οδηγεί σε μια γεωπολιτική ρευστότητα, στην οποία η Ελλάδα ούτε αδρανής μπορεί να μείνει, ούτε δεδομένη χωρίς αντίκρισμα θα πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και αν έτσι την τοποθετούν παραδοσιακοί μεγάλοι της σύμμαχοι .
Video
Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν
Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.
Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.
ΗΠΑ
Wall Street Journal: Οι Αμερικανοί βλέπουν τη μεγάλη ευκαιρία για έναν άλλο Λίβανο
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να χρησιμοποιήσει την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ ως ευκαιρία για να τερματιστεί η μακροχρόνια κυριαρχία της τρομοκρατικής ομάδας, με την ανάδειξη νέας εξουσίας στον Λίβανο, δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στους ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες ημέρες για να τους ζητήσει να υποστηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου του Λιβάνου.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Άμος Χοχστάιν είπε επίσης σε Άραβες αξιωματούχους ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ από τις ισραηλινές επιθέσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για να σπάσει ένα πολιτικό αδιέξοδο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης στην αμερικανική πολιτική, με τις έως τώρα εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, η οποία, μετά από 11 μήνες σοβούσας βίας στα σύνορα, πρόσφατα εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας.
Ο Λιβανέζος πρόεδρος, ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης για να χειριστεί την τρέχουσα κρίση, ανέφερε το ρεπορτάζ.
Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν στην Εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Χεζμπολάχ και εξόντωσε σχεδόν όλους τους ανώτερους αξιωματούχους του, μεταξύ των οποίων ο μακροχρόνιος ηγέτης Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο καταφύγιό του στη Βηρυτό.
Με τη Χεζμπολάχ αποδυναμωμένη από τις ισραηλινές επιθέσεις, οι ΗΠΑ βλέπουν ένα άνοιγμα για να μετατοπιστεί η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο, ο οποίος έχει παραμείνει στάσιμος χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο για δύο χρόνια, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους:
«Αυτό που θέλουμε να δούμε από αυτήν την κατάσταση, τελικά, είναι ο Λίβανος να βρεθεί σε θέση να σπάσει τον έλεγχο που είχε η Χεζμπολάχ στη χώρα – κάτι περισσότερο από λαβή, να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό που είχε η Χεζμπολάχ στη χώρα, πόσο μάλλον το βέτο που έχει η Χεζμπολάχ επί του πρόεδρου».
Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι το βασίλειο υποστηρίζει την ιδέα, ενώ αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ δήλωσαν ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό και εγκυμονεί κινδύνους. Το Κατάρ συγκεκριμένα εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη Χεζμπολάχ και ως εκ τούτου η Χεζμπολάχ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Κάποιοι στο Λίβανο ανησυχούν ότι η πίεση για την εγκατάσταση προέδρου τώρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διχαστική βία που μάστιζε τη χώρα στο παρελθόν. Η Αίγυπτος έχει επίσης εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, ανέφερε η WSJ, ενώ πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες έχουν σημειώσει ότι όποιος πιστεύεται ότι κερδίζει δύναμη λόγω της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί παράνομος και να αντιμετωπίσει την οργή της λιβανέζικης κοινωνικής και από τους πολιτικούς αντιπάλους.
«Μας λείπει οποιαδήποτε ηγεσία για να ξεκινήσουμε τουλάχιστον μια πορεία όπου μπορούμε να δούμε ένα φως στο τέλος του τούνελ», φέρεται να είπε ο Ibrahim Mneimneh, μεταρρυθμιστής βουλευτής από τη Βηρυτό.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στην περιοχή Άμος Χοχστάιν είπε στους Άραβες αξιωματούχους ότι με την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ υπάρχει μια ευκαιρία να επιλυθεί το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο που άφησε τη χώρα χωρίς πρόεδρο από τότε που ο προηγούμενος ηγέτης, Μισέλ Αούν, τελείωσε τη θητεία του το 2022.
Η κρίση ηγεσίας που ακολούθησε επηρέασε περαιτέρω μια δεινή οικονομική κατάσταση που οδήγησε το λιβανέζικο νόμισμα να χάνει το 97% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το 2019, βυθίζοντας εκατομμύρια στη φτώχεια και αφήνοντας την κυβέρνηση ανίκανη να αντιμετωπίσει σωστά την τρέχουσα σύγκρουση.
Οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο των 128 εδρών, αλλά κανένα μπλοκ δεν έχει αρκετές έδρες για να εκλέξει κάποιον μόνο του, καθιστώντας απαραίτητη την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της.
ΠΗΓΗ: Wall Street Journal
-
Γαλλία3 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα3 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν4 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video11 ώρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Video4 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;