Η προοπτική για δημιουργία προϋποθέσεων μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό μέσω μια τριμερούς συνάντησης την ερχόμενη βδομάδα, κατέρρευσε πριν καν δημιουργηθεί. Το θέμα φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί σε οριστικό ναυάγιο μετά την άκαμπτη στάση που τήρησε ο κατοχικός ηγέτης στο θέμα και πλέον η προσοχή της Λευκωσίας και όλων των εμπλεκόμενων μερών στρέφεται προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τότε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και να στείλει μηνύματα σε ο,τι αφορά το Κυπριακό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να βολιδοσκοπηθούν εκατέρωθεν προθέσεις. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ως εκ τούτου θα διαφανεί αν υπάρχει έδαφος για δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας.
Την Δευτέρα πάντως έγινε γνωστό ότι η βολιδοσκόπηση για τριμερή συνάντηση έγινε από την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκιν και όχι από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Η αναφορά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην βολιδοσκόπηση που έγινε για τριμερή στις 13 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των Αμμοχωστιανών το περασμένο Σάββατο σχολιάστηκε επικριτικά ως προς το κατά πόσο έπρεπε να γίνει γνωστή.
Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτηση του χθες στην πλατφόρμα X, έγραψε: «Ένας άγραφος νόμος στη διπλωματία λέει ότι υπάρχουν πράγματα, που γίνονται, αλλά δε λέγονται. Καθώς η τριμερής οδηγείται σε ναυάγιο, γνωρίζοντας τόσο τις προθέσεις όσο και τις απαράδεκτες θέσεις του Ταταρ, πρέπει να αναρωτηθούμε αν τηρήσαμε αυτό τον κανόνα. Αλλιώς η διχοτόμηση τσιμεντώνεται».
Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πώς η θέση της άλλης πλευράς δεν θα άλλαζε και ότι η μη γνωστοποίηση της βολιδοσκόπησης και η δήλωση της βούλησης από ελληνοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή, θα έδινε στο τέλος της ημέρας την εντύπωση ότι η βολιδοσκόπηση απορρίφθηκε και από τις δύο πλευρές και όχι από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Παραμένει βέβαια ερωτηματικό το κατά πόσο η βολιδοσκόπηση προέκυψε στην βάση κάποιων μηνυμάτων που είχε λάβει η Ολγκίν κατά τη διάρκεια των επαφών της με τους δύο ηγέτες ή αν έγινε παρά τη δεδηλωμένη θέση του Τατάρ.
Ο κστοχικός ηγέτης θα παραστεί αύριο στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν στα Κόκκινα για την 60η επέτειο των βομβαρδισμών στην Τηλλυρία στις 8 Αυγούστου 1964, όπου στα κατεχόμενα ονομάζεται ως «αντίστασης των Κοκκίνων».
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίμπρις» γράφει ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 της Πέμπτης 8 Αυγούστου, στα Κόκκινα. Θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και υπογραφή στο ειδικό βιβλίο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον πρόεδρο του «συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων», Μουσταφά Αρίκαν, τον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Γιαλούσας-Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί και τον Ερσίν Τατάρ. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με προσευχή.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρώην διαπραγματευτής και ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), σε νέα δημόσια τοποθέτηση του αμφισβητεί την πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό. Υποστηρίζει ότι η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει ολοκληρωθεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να ζητήσει τις απόψεις των δύο ηγετών για το αν υπάρχει κοινό έδαφος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ντετάι», ο κ. Όζερσαϊ θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα δεχόταν μια συνάντηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν.
Επιπλέον, ο κ. Οζερσάι επικρίνει τον ΟΗΕ για μη επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «διπλωματικό σκάνδαλο».
Κατασκευάζει στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κερύνεια
Στην κατασκευή στρατιωτικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια προχωρεί η Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε συμφωνία της Άγκυρας με το κατοχικό καθεστώς. Το όσο θέμα παρουσιάζεται ως ένα έργο στήριξης της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα στις προσπάθειες για ανάπτυξη του παράνομου μορφώματος.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sözcü sozcu.com.tr, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει σταματήσει τη λειτουργία 32 στρατιωτικών νοσοκομείων σε 26 πόλεις στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας κατασκευάζει στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών στην κατεχόμενη Κερύνεια βάσει «συμφωνίας» που υπογράφηκε με το κατοχικό καθεστώς.
Οι εργασίες κατασκευής του νοσοκομείου συνεχίζονται και ο εξοπλισμός και οι ανάγκες του θα καλυφθούν από την Τουρκία.
Η «συμφωνία» για το θέμα αυτό, που υπογράφηκε από τον πρώην Υπουργό Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά και την πρώην «υπουργό υγείας» του κατοχικού καθεστώτος, Ιζλέμ Άλτουγρα, υποβλήθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μπουρχανετίν Ντουράν ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και δήλωσε τα εξής:
«Παρέχεται στήριξη σε κάθε τομέα για την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ. Θα γίνει συνεργασία, ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών με την ΤΔΒΚ σε τομείς όπως η διαχείριση νοσοκομείων και η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και θα υλοποιηθούν προγράμματα επιστημονικής έρευνας. Ειδικοί γιατροί που χρειάζονται στην ΤΔΒΚ θα διοριστούν και θα τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν. Σύντομα θα λειτουργήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο Κερύνειας, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Φιλελεύθερος