Προϋπόθεση για εκεχειρία η επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Αραβική απαισιοδοξία και δημοσκοπική άνοδος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ανταπόκριση
Το κλίμα απαισιοδοξίας που επικράτησε μετά την αποτυχία επανεκκίνησης των συνομιλιών που είχαν αρχίσει την περασμένη εβδομάδα στην Ντόχα φαίνεται πως ανατράπηκε χθες το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η άφιξη στο Κάιρο της ισραηλινής διαπραγματευτικής αποστολής, με τη συμμετοχή του διοικητή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και του διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ. Η είδηση συνοδεύθηκε από την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που διέρρευσε από το ιδιαίτερο γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι η ισραηλινή αποστολή εφοδιάστηκε με ενημερωμένους χάρτες για την κατάσταση που επικρατεί στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» και το φυλάκιο της Ράφα, θέλοντας να αναδειχθεί η προθυμία εξεύρεσης λύσης στις διμερείς διαφορές Ισραήλ-Αιγύπτου, για να καταστεί δυνατή μετέπειτα η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εκεχειρίας, που θα προβλέπει και την απελευθέρωση όσων ισραηλινών ομήρων παραμένουν ζωντανοί. Παράλληλα, ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «εφόσον επιλυθούν οι διαφορές με τους Αιγυπτίους», είναι πιθανόν οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία να ξαναρχίσουν άμεσα, είτε αύριο είτε την ερχόμενη εβδομάδα, με την άφιξη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα του διοικητή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.
Καταρινά ΜΜΕ: Νέα ισραηλινή πρόταση
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό ρεπορτάζ της καταρινής εφημερίδας Al Arabi Al Jadeed, παραθέτοντας στοιχεία της φερόμενης νέας αναθεωρημένης πρότασης, που θέτει προς συζήτηση στο Κάιρο η ισραηλινή διαπραγματευτική αποστολή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Al Arabi Al Jadeed, το Ισραήλ είναι θετικό σε μία μόνιμη παρουσία κυανόκρανων του ΟΗΕ στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, προκειμένου να εμποδίζεται από τώρα και στο εξής η διακίνηση οπλισμού από το αιγυπτιακό έδαφος με προορισμό τη Χαμάς εντός της Γάζας.
Ως προς το φυλάκιο της Ράφα, οι Ισραηλινοί φέρονται να αποδέχονται για πρώτη φορά την παρουσία ένοπλης δύναμης της Παλαιστινιακής Αρχής από την πλευρά της Γάζας, η οποία ωστόσο θα επικουρείται από στρατιωτική δύναμη που θα προέρχεται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της κοινής παλαιστινιακής και ευρωπαϊκής παρουσίας θα είναι η λειτουργία του φυλακίου της Ράφα, μέσω του οποίου θα διακινούνται πολίτες και εμπορεύματα.
Όσον αφορά την παρουσία του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, η καταρινή εφημερίδα αναφέρει πως το Ισραήλ θα αποδεχθεί τη σταδιακή αποχώρηση των δυνάμεών του σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Επιφύλαξη εκφράζουν Άραβες διπλωμάτες
Παρά τις αισιόδοξες διαρροές, Άραβες διπλωμάτες που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, μιλώντας σε ισραηλινά μέσα υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκφράζουν την εκτίμηση ότι εν τέλει πολύ δύσκολα οι επαφές στο Κάιρο θα καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Για την επικείμενη – κατ’ αυτούς – αποτυχία των συνομιλιών, τόσο για τον καθορισμό του καθεστώτος ασφαλείας στον «Άξονα Φιλαδέλφειας» όσο και για την επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Γάζα κατά το «πλαίσιο Μπάιντεν», καθιστούν υπεύθυνο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, επειδή, όπως τονίζουν, «τείνει να αγνοεί τις πιέσεις της Ουάσιγκτον».
Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου
Ωστόσο, αυτή ακριβώς η τάση φαίνεται πως αυξάνει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου στο εσωτερικό της χώρας του. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα μήνες πολέμου, σε κυλιόμενη δημοσκόπηση που μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό της κεντρικό δελτίο ειδήσεων η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, το Λικούντ βρίσκεται για πρώτη φορά στην πρώτη θέση, με 24 δημοσκοπικές ψήφους. Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα, επίσης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τον Μπένι Γκαντς – ο οποίος κατείχε σταθερά την πρώτη θέση, ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν. Στο ίδιο ερώτημα, η ποσοστιαία διαφορά που χωρίζει τον Νετανιάχου από τον αρχηγό της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, είναι ακόμα μεγαλύτερη, τη στιγμή μάλιστα που σε επίπεδο δημοσκοπικών κοινοβουλευτικών εδρών η παράταξη του Λαπίντ συγκρατείται πλέον στην τέταρτη θέση.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο στηρίζει πλήρως τον Λίβανο.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Γεωτρύπανα στο Ιόνιο το 2024 και στην Κρήτη το 2025 – Αυτός είναι ο νέος προγραμματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες
Στην προκήρυξη 12 οικοπέδων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων προχώρησε η Αίγυπτος στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα σταθερότητας και πρόθεσης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα δέκα εξ’αυτών βρίσκονται στην Μεσόγειο με τα τέσσερα πρώτα να έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, το οικόπεδο 1 (Ελ Φούκα) εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, μήνυμα το οποίο απευθύνεται και στην Άγκυρα η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Αντιστοίχως δύο οικόπεδα στα βορειανατολικά της Αιγύπτου (3 το Σιμιάν και 4 το δυτικό Ζορ) ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.
Ωστόσο η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου (Μπουργκ ελ Αράμπ) το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω σημειο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις.
capital.gr
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
“Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”, εκτιμούν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία καταδικάζουν “την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου”.
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας “τριμερούς συνόδου κορυφής” των ηγετών των τριών χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Οι υπουργοί καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση επί του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ ωθεί την περιοχή προς έναν ανοικτό πόλεμο”, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καλούνται “η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσουν τον πόλεμο”.
Επικαλούμενοι “την επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή”, οι υπουργοί υπογραμμίζουν επίσης πως “για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση, πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα”, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις χώρες, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους χθες, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για να αποθηκεύουμε και/ή να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες της συσκευής. Η συγκατάθεση για αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα, όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Διαφημιστικά
Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.