Γενικά θέματα
Ρωσία – Ιράν: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη (5 Αυγούστου 2024, Προεδρία του Ιράν/WANA μέσω REUTERS)
Το Ιράν διαθέτει ήδη ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, ενώ η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα S-400
Οπρώην υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τομέα της Αμυνας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν χθες Δευτέρα, τη στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν αφού η Τεχεράνη ζήτησε από το Κρεμλίνο τα όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Τα τοπικά ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει τον εξοπλισμό, ενώ μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και ένας ακόμη αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στους Times ότι όχι μόνο είχε υποβληθεί το αίτημα, αλλά και ότι οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Σοϊγκού στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και η συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν σε αυτή τη συγκυρία, υπογραμμίζει τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να δείξουν ότι η μεταξύ τους συνεργασία συνεχίζεται και βαθαίνει.
Στα ύψη η ένταση
Η εξέλιξη ήρθε με την ένταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στα ύψη εν αναμονή άμεσης ιρανικής επίθεσης σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.
Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρηθεί» για τη δολοφονία του Χανίγια και έχει δεσμευτεί να αναλάβει δράση.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει επίσης απειλήσει να χτυπήσει το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Φουάντ Σουκρ σε επίθεση κοντά στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισραήλ.
Ο εξοπλισμός του Ιράν
Το δημοσίευμα των Times δεν ανέφερε ποιον εξοπλισμό είχε ζητήσει το Ιράν από τη Ρωσία ούτε τι είχε παραδοθεί. Το Ιράν διαθέτει ήδη ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, αν και η Μόσχα διαθέτει τώρα το πιο προηγμένο σύστημα S-400.
Τον Απρίλιο το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση στο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία ανώτερου διοικητή του στρατού του σε επίθεση στη Συρία, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ. Το κύμα των περίπου 300 πυραύλων και drones αναχαιτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ισραηλινά συστήματα αεράμυνας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους της χώρας, μεταξύ των οποίων και αραβικές χώρες.
Ενίσχυση σχέσεων Ιράν – Ρωσίας
Το δημοσίευμα των Times ήρθε καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι ο Πεζεσκιάν είπε, απευθυνόμενος στον Σοϊγκού ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τις σχέσεις με τον «στρατηγικό της εταίρο, τη Ρωσία».
«Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στάθηκαν δίπλα στο ιρανικό έθνος σε δύσκολες στιγμές», είπε ο Πεζεσκιάν στον Σεργκέι Σοϊγκού, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Σε σχόλια κατά τη συνάντηση με τον Σοϊγκού, ο Πεζεσκιάν ανέφερε ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονία της Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα «είναι σαφή παραδείγματα παραβίασης όλων των διεθνών νόμων και κανονισμών».
Η Τεχεράνη εξοπλίζει και εκπαιδεύει επί χρόνια ομάδες πληρεξουσίων στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης.
Η Ρωσία καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και κάλεσε όλα τα μέρη να απόσχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.
Οι κοινές θέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας «στην προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου θα οδηγήσουν σίγουρα σε μεγαλύτερη παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη», φέρεται να είπε ο Πεζεσκιάν.
Ο Σοϊγκού ήταν υπουργός Αμυνας της Ρωσίας πριν μετακινηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο.
Καθημερινή με πληροφορίες από NYT, Times of Israel

Γενικά θέματα
Σύντομα θα τρώμε τουρκικά ψάρια
Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει θάλασσα παντού και να καταλήξει να τρέφεται με ψάρια εισαγωγής. Όχι επειδή δεν έχουμε τεχνογνωσία. Όχι επειδή λείπει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αλλά επειδή μας καταπίνει το ρυθμιστικό βάρος, η γραφειοκρατική ακινησία, και οι «πράσινοι ακτιβιστές».
Γράφει ο Α.Σκούρας, Liberal.gr
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους με σταθερή παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Απασχολεί πάνω από 3.500 άτομα άμεσα και 12.000 έμμεσα, με συνολική συνεισφορά 700 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ. Και όμως, σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία υπερτριπλασίασε την παραγωγή της, από 100.000 τόνους το 2013 σε 310.000 το 2023. Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και την ισχυρή φήμη, παραμένει στάσιμη περίπου στους 120.000 τόνους. Ο λόγος; Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί λες και δεν θέλει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, ένα κράτος που, παρά τις καλές προθέσεις, διστάζει να ακούσει εκείνους που ρισκάρουν και επενδύουν, και μία οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία από την πλευρά ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο ακούγεται. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες λήγει το 2026. Αν δεν ανανεωθεί, οι επιχειρήσεις χάνουν τις άδειες λειτουργίας τους. Δηλαδή κλείνουν. Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που ήδη δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω ρυθμιστικών αγκυλώσεων και οικολογικών εμμονών.
Την ίδια στιγμή, μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης διαβάλλει την ελληνική παραγωγή, αμφισβητώντας την ποιότητά και τη βιωσιμότητά της. Κι όμως, η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα τραπέζια της Αμερικής και της Ευρώπης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν ζητούν κάποιου είδους νόμιμης ασυδοσίας. Το ζητούμενο είναι η κοινή λογική. Δεν μπορεί η Τουρκία να εξάγει χωρίς ελέγχους, με κρατικές ενισχύσεις και χωρίς χωροταξικά εμπόδια, και εμείς να ζητάμε από τον Έλληνα επιχειρηματία να χτίσει πλωτή μονάδα με όρους οικοδομικής άδειας. Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αυτοκαταστροφικό.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία —και την υποχρέωση— να προστατεύσει έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας. Όχι με επιδοτήσεις ή άλλου είδους “ειδικές χάρες”. Με απλές αποφάσεις για την παράταση και ανανέωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με ένα σαφές πλαίσιο για επενδύσεις, και αυστηρούς ελέγχους στα τουρκικά εισαγόμενα προϊόντα.
Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.
Γενικά θέματα
Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου
Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, στις 19:00, θα γίνει, στην αίθουσα «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Δήμου Πάφου, η παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου, με τίτλο “Κύπρος: Πορεία Αγώνων και το Τραγικό Τίμημα του Ελλείμματος Στρατηγικής”.
Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.
Το έργο θα παρουσιάσουν οι διακεκριμένοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και στρατηγικής:
• Σάββας Καλεντερίδης, Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Πολιτικός Αναλυτής
• Νεάρχος Παλάς, Πρέσβυς ε.τ.
Συντονιστής της εκδηλώσεως θα είναι ο Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δημοσιογράφος.
Για το βιβλίο θα μιλήσει και ο συγγραφέας του Περικλής Νεάρχου.
Θα απευθύνουν χαιρετισμό:
• Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος
• Ο Διευθυντής των Εκδόσεων «Λειμών», κ. Γιώργος Φραγκούδης
Καλούνται όλοι όσοι μοιράζονται την αγάπη για την Κύπρο και αγωνιούν και προσμένουν μια σωστή εθνική πολιτική και στρατηγική στο Κυπριακό, να δώσουν το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου και στη συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που θέτει.
Γενικά θέματα
Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας
Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.
«Παρότι στηρίζουμε τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ένα πλαίσιο πολιτικής που επικεντρώνεται μονοδιάστατα σε αυτόν τον στόχο, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, θα ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό σφάλμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.
Η Κομισιόν εξετάζει την αναθεώρηση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurometau, το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμης για την επεξεργασία μετάλλων που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.
Η Ένωση επισημαίνει επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για ορισμένες χαλυβουργίες, το ενεργειακό κόστος αγγίζει πλέον το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους – από 40% προηγουμένως – γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην παραγωγή και στην αγορά.
Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί η Eurometaux, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη δική της παραγωγική βάση.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!