Οικονομία
Σε νέα εποχή μπαίνει η Ζυθοποιία «Βεργίνα»
Ηταν το 1994, τριάντα χρόνια πριν, όταν σε µια συζήτηση στο σπίτι τους στο Μανχάταν τα αδέλφια ∆ηµήτρης και Μιχάλης Πολιτόπουλος, µηχανικοί και οι δύο, συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ελληνική µπίρα, υπό την έννοια να ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συµφερόντων και να έχει ελληνικό όνοµα, φαινόµενο σχεδόν πρωτοφανές παγκοσµίως. Το 1994, λοιπόν, µπήκε η ιδέα για τη δηµιουργία της πρώτης, υπό την παραπάνω έννοια, ελληνικής µπίρας.
Ηταν το 1994, τριάντα χρόνια πριν, όταν σε µια συζήτηση στο σπίτι τους στο Μανχάταν τα αδέρφια ∆ηµήτρης και Μιχάλης Πολιτόπουλος, µηχανικοί και οι δύο, συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ελληνική µπίρα, υπό την έννοια να ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συµφερόντων και να έχει ελληνικό όνοµα, φαινόµενο σχεδόν πρωτοφανές παγκοσµίως. Ο ∆ηµήτρης Πολιτόπουλος ήταν τότε 31 ετών, γεννηµένος το 1963, χρονιά που έληξε το µονοπώλιο που είχε η οικογένεια Φιξ στην µπίρα στην Ελλάδα, µονοπώλιο που της είχε δοθεί από τον βασιλιά Οθωνα, χρονιά που ιδρύθηκε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Το 1994, λοιπόν, µπήκε η ιδέα για τη δηµιουργία της πρώτης, υπό την παραπάνω έννοια, ελληνικής µπίρας και ανατέθηκε η έρευνα σε αµερικανική εταιρεία για να επιλέξει την κατάλληλη τοποθεσία για τη δηµιουργία της ζυθοποιίας. Μεταξύ των Χανίων και της Κοµοτηνής που προτάθηκαν –δύο περιοχές στα άκρα της Ελλάδας, όχι τυχαία, καθώς εκτιµήθηκε ότι θα ήταν πιο εύκολη η δραστηριοποίηση µακριά από το κέντρο και την επίδραση του µονοπωλίου της µπίρας– επελέγη η Κοµοτηνή και το 1996 ιδρύθηκε η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης σε έκταση που αγόρασαν οι αδερφοί Πολιτόπουλοι στην εκεί βιοµηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) για να γεννηθεί το 1998 η µπίρα «Βεργίνα». Μια κίνηση µε επιχειρηµατική σηµασία, αλλά και εθνική, καθώς έδωσε πνοή στα Ποµακοχώρια και στους Ποµάκους, ειδικά καθώς µερικά χρόνια µετά, περιορίστηκε αναγκαστικά η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή, η οποία αποτελούσε σχεδόν την αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων της.
Είκοσι οκτώ χρόνια µετά και µέσα από µια περιπετειώδη πορεία που κάλλιστα θα µπορούσε να αποτελέσει σενάριο για οικονοµική-αστυνοµική σειρά, η εταιρεία που ακόµη χαρακτηρίζεται µικροζυθοποιία µε βάση τον όγκο παραγωγής, ετοιµάζεται στην πραγµατικότητα να… «αλλάξει πίστα». «Ο,τι γεννιέται, γεννιέται µικρό και µεγαλώνει µε αγάπη. Αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ζυθοποιίας µας. Μετράµε 28 χρόνια πορείας µέχρι σήµερα και ετοιµαζόµαστε βάζοντας τα θεµέλια για τα επόµενα, ώστε η εταιρεία να ξεδιπλώσει τις πλήρεις προοπτικές και την αναπτυξιακή της δυναµική για τη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε. Ο στόχος µας είναι να είµαστε η πρώτη µπίρα στην Ελλάδα», αποκαλύπτει, µιλώντας σήµερα στην «Καθηµερινή της Κυριακής» ο κ. Νικόλαος Μπήλιος, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Ο ίδιος, βεβαίως, δεν παραλείπει να υπενθυµίσει τις µάχες που έδωσε ο ∆ηµήτρης Πολιτόπουλος για να υπερασπιστεί, µεταξύ άλλων, τις µικροζυθοποιίες. Μεταξύ αυτών και η µάχη στη Βουλή των Ελλήνων το 2015, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσµο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ), η οποία συνέβαλε στον να αποτραπεί την τελευταία στιγµή η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις µικροζυθοποιίες. Είχε προηγηθεί το 2003 η ενεργός προώθηση της ενσωµάτωσης στην ελληνική νοµοθεσία κοινοτικής οδηγίας του 1992 για την παροχή κινήτρων στις µικροζυθοποιίες, «ανοίγοντας τον δρόµο για τη δηµιουργία δεκάδων µικροζυθοποιείων στην Ελλάδα», επισηµαίνει ο κ. Μπήλιος. «Οι µικρές ελληνικές ζυθοποιίες αυξήθηκαν έντονα τα τελευταία χρόνια καθώς ανέρχονται σε 73, συγκεντρώνοντας όλες µαζί µερίδιο περίπου 10%. Αλλάζουν σταδιακά το τοπίο της αγοράς καθώς δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια µικρά ζυθοποιεία µε παραγωγή από 500 εκατόλιτρα ζύθου σε ετήσια βάση, έως τις µεγάλες µονάδες που αγγίζουν το ετήσιο όριο των 200.000 εκατόλιτρων ζύθου, αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα µπορούν να παραχθούν εγχώριες ποιοτικές µπίρες µε ιδιαίτερες γεύσεις και χαρακτηριστικά αποσπώντας και διεθνείς διακρίσεις».
Πώς θα καταφέρει η «Βεργίνα» να γίνει η πρώτη µπίρα στην Ελλάδα; Κατ’ αρχάς µέσα από σηµαντικές επενδύσεις. «Η επενδυτική µας δυναµική είναι το DNA της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. Η δυναµική µας είσοδος στη νέα σελίδα της ιστορίας µας, µε επενδύσεις που ανέρχονται σε άνω των 11 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές µας εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Κοµοτηνής, κάνει την εταιρεία µας πρωταγωνιστή στη νέα εποχή της µπίρας στην Ελλάδα. Το επενδυτικό µας πρόγραµµα, που αφορά τη διετία 2024-2025, επικεντρώνεται στρατηγικά στον περαιτέρω εκσυγχρονισµό της βασικής παραγωγικής της µονάδας και σε µια σειρά παρεµβάσεων, από καινούργια γραµµή εµφιάλωσης και ροµποτικά συστήµατα στα logistics και τις αποθήκες, µέχρι επενδύσεις στον ποιοτικό έλεγχο. Το παραπάνω θα αυξήσει σηµαντικά την παραγωγική δυναµικότητα της εταιρείας ως ανταπόκριση στη “συγκινητική” αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα µας. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. καταλαµβάνουν σήµερα µια επιφάνεια 12.500 τ.µ. σε συνολική έκταση 50 στρεµµάτων, όπου έχουν αναπτυχθεί τα δύο υπερσύγχρονα ζυθοποιεία και βυνοποιεία, όπου παράγεται η “Βύνη Θράκης”, µέσω του οποίου επετεύχθη και η πλήρης καθετοποίηση της εταιρείας και µαζί η αυτονοµία και ο απόλυτος έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος. Πέραν των εγκαταστάσεών µας στη ΒΙΠΕ Κοµοτηνής –όπου απασχολεί περί τα 150 άτοµα από την περιοχή της Θράκης– η εταιρεία διατηρεί δύο υποκαταστήµατα στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και στην Παλλήνη Αττικής. Πριν από λίγο καιρό, επίσης, η εταιρεία µας ολοκλήρωσε και νέα επένδυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, που λειτουργούν από τον Ιανουάριο του 2023 και καλύπτουν το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των ηµερών µε ηλιοφάνεια. Στο πλαίσιο δε της µείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος υπήρξε από τις πρώτες ζυθοποιίες στη ΝΑ Ευρώπη που από το 2021 διέκοψε κάθε χρήση πλαστικού στις συσκευασίες της, ενώ ακολουθεί σειρά δράσεων για τη βιώσιµη ανάπτυξη», τονίζει ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της εταιρείας.
Ταυτόχρονα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης σχεδιάζει νέα καινοτόµα προϊόντα, τόσο στην κατηγορία της µπίρας –πρόσφατα κυκλοφόρησε µπίρα χωρίς αλκοόλ– όσο και στην ευρύτερη κατηγορία των µη αλκοολούχων ποτών. Από το 2010, άλλωστε, παράγει υπό τη µορφή αναψυκτικού τσάι του βουνού (µε το σήµα TUVUNU). Στο πενταετές επενδυτικό πρόγραµµα της εταιρείας έχει διαµορφωθεί χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων υπό το σήµα TUVUNU, µε την εταιρεία να ακολουθεί τις νέες παγκόσµιες τάσεις, ενώ πραγµατοποιεί έρευνα και για το ενδεχόµενο παραγωγής «λειτουργικών» νερών (π.χ. νερά µε ηλεκτρολύτες). Η εταιρεία σήµερα διαθέτει το κρύο τσάι του βουνού (σ.σ. το τσάι πριν εµφιαλωθεί έχει βραστεί) µε µέλι και λεµόνι, σκέτο µε λεµόνι και ανθρακούχο νερό. Η πρώτη ύλη, ο σιδερίτης, όπως λέγεται το τσάι του βουνού, προέρχεται από τα βουνά της Ροδόπης, µε την καλλιέργεια να γίνεται από ντόπιους καλλιεργητές στο πλαίσιο προγράµµατος συµβολαιακής καλλιέργειας, µέθοδο που ακολουθεί η εταιρεία και για το κριθάρι (από το 2006) από το οποίο στη συνέχεια παράγεται βύνη. Μέσω άλλωστε της παραγωγής βύνης η Ελλάδα µπήκε στον παγκόσµιο χάρτη εξαγωγής βύνης, µε τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης να προµηθεύει πολλά ελληνικά ζυθοποιεία, καθώς και ζυθοποιεία σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουµανία, Τουρκία, Ισραήλ.
«Οι συµβολαιακές µας καλλιέργειες ξεκίνησαν από τα Ποµακοχώρια της Ξάνθης και σήµερα έχουν επεκταθεί σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος. Από το 2006 µέχρι σήµερα έχουν συµµετάσχει στο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης χιλιάδες παραγωγοί, καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέµµατα ετησίως και συγκοµίζονται περί τους 14.00015.000 τόνους κριθαριού, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και τη Λάρισα», αναφέρει ο κ. Μπήλιος, υποστηρίζοντας ότι η δραστηριότητα της εταιρείας «άλλαξε το status quo των κατοίκων στα Ποµακοχώρια».
ΠΗΓΗ: Moneyreview.gr
Οικονομία
Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Η Αμερικανική ενεργειακή πολιτική θα επηρεάσει το θέμα των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο! Η Τουρκία δεν θα καταφέρει να σταθεί εμπόδιο
Η Exxon Mobil με την Κατάρ energy ξεκινούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμερικανική chevron αρχίζει δυτικά της Πελοποννήσου την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις που αναμένεται να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα σε όλη την Ευρώπη.
Η νέα εποχή Τράμπ φέρνει και νέα εποχή στα ενεργειακά στην Ευρώπη και με δυο διεθνείς κολοσσούς να ξεκινούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα Ελλάδας και Κύπρου. Μετά από μια δεκαετία όπου είχαν παγώσει, λόγω της πράσινης μετάβασης, τώρα με την προεδρία Τράμπ και υπό την ενεργειακή πίεση που βιώνει η Ευρώπη, ο ενεργειακός πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στην αξιοποίησή του, δηλώνει στον star fm και την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα» ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Η Exxon Mobil με την Κατάρ energy ξεκινούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και η αμερικανική chevron αρχίζει δυτικά της Πελοποννήσου την εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου, κάτι που σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις που αναμένεται να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα σε όλη την Ευρώπη.
Οικονομία
Οικονομικός Ταχυδρόμος: Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» – Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το επόμενο διάστημα να ανοίξει κι άλλο το παιχνίδι και να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων
Σε νέα …πίστα μπαίνει το project «υδρογονάνθρακες» στην Ελλάδα έπειτα από το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή η οποία οριοθετείται σε μια έκταση που ξεκινά νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και φτάνει έως τα δυτικά της Κρήτης. Δηλαδή συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil (operator) – HELLENiQ Energy. Ενδιαφέρον εκδήλωσε επίσης και η HELLENiQ Energy για ένα νέο θαλάσσιο μπλοκ, το «Α2», το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικοπέδου που έχει «μαγνητίσει» τη Chevron.
Υδρογονάνθρακες: Το block της Chevron και οι νέες περιοχές νότια της Κρήτης
Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» κυβερνητικό στέλεχος, ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα (πιθανώς και εντός της εβδομάδας) και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να «τρέξει» πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα αφορά και τις δύο περιοχές δηλαδή τόσο το οικόπεδο «Νότια της Πελοποννήσου», όσο και το «Α2».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το επόμενο διάστημα να ανοίξει κι άλλο το παιχνίδι και να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το πιθανότερο για θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που αποτελούν συνέχεια προς τα νοτιοανατολικά των παραχωρήσεων των ExxonMobil– HELLENiQ Energy, πάντα υπό το …βλέμμα του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «κόκκινο πανί» για την τουρκική πλευρά.
Υδρογονάνθρακες: Ο διαγωνισμός για τα νέα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός για τα δύο νέα γειτονικά οικόπεδα θα είναι …παιχνίδι για δύο (Chevron και HELLENiQ Energy) ανοίγοντας την πόρτα και για ευρύτερες συνέργειες τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλους «παίκτες» του upstream.
Άλλωστε η πρόσκληση προς υποβολή αιτήσεων για αναζήτηση υδρογονανθράκων αποστέλλεται για δημοσίευση και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται στην πρόσκληση, αν και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 90 ημερών, στη διάρκεια των οποίων εκτός από τη Chevron και τη HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι παίκτες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την πόρτα του ΥΠΕΝ έχουν περάσει και άλλοι διεθνείς παίκτες.
Η πρόσκληση και οι υπουργικές αποφάσεις
Στην πρόσκληση θα αναφέρεται η προς αναζήτηση περιοχή, οι όροι και οι υποχρεώσεις του αδειούχου, τα κριτήρια επιλογής του, το ύψος του καταβλητέου παραβόλου και της εγγυητικής, η προθεσμία χορηγήσεως της άδειας και άλλες λεπτομέρειες. Θα πρέπει ωστόσο να προηγηθούν τρεις υπουργικές αποφάσεις καθώς και η υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Με την πρώτη απόφαση θα γίνει αποδοχή του αιτήματος της Chevron για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, η δεύτερη θα οριοθετεί την ακριβή ζώνη της παραχώρησης και η τρίτη θα εγκρίνει την πρόσκληση, θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και θα προσδιορίζει τον τύπο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον παραχωρησιούχο.
Η εθνική στρατηγική
Το περαιτέρω άνοιγμα στις έρευνες υδρογονανθράκων εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας ενώ συνδέεται και με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή της χθεσινής ημερομηνίας ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου για την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron- της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων – για έρευνες στα ελληνικά νερά του Ιονίου.
Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ο άλλος αμερικανικός κολοσσός, η ExxonMobil, ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναμένεται αφενός ως «καύσιμο – γέφυρα» να ενισχύσει την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και αφετέρου να λειτουργήσει προς όφελος της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας.
Το ενδιαφέρον της Chevron
Το ενδιαφέρον της Chevron για τις παραχωρήσεις οικοπέδων για έρευνες στην Ελλάδα είχε εκδηλωθεί ήδη από το 2014 όταν είχε αποκτήσει τα διαθέσιμα τότε σεισμικά δεδομένα. Παράλληλα, την τελευταία διετία η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για την είσοδό της στο upstream της Ελλάδας, είτε σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε σύμπραξη με άλλους παίκτες (όπως με τις Exxon Mobil και Helleniq Energy για τα οικόπεδα της Κρήτης) είτε σε νέες.
Η παραχώρηση που διεκδικεί σήμερα η αμερικανική εταιρεία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα και φτάνει τα 11.000 τ.χλμ. Οι δύο μεγαλύτερες είναι των ExxonMobil – Helleniq Energy «Δυτικά της Κρήτης» με έκταση πάνω από 20.000 τ.χλμ. και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» περί τα 20.000 τ.χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σεισμικές έρευνες της ExxonMobil έχουν εντοπίσει ελπιδοφόρους στόχους σε φυσικό αέριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων και στη νέα περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου» που ενδιαφέρει τη Chevron, η οποία αποτελεί φυσική συνέχεια των άλλων δύο. Μάλιστα, τον Απρίλιο αναμένεται η ExxonMobil να λάβει και την επενδυτική απόφαση για την προετοιμασία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Το νέο θαλάσσιο πάρκο
Παράλληλα, το «ανακάτεμα» του χάρτη στο πεδίο των ερευνών για υδρογόνανθρακες οδηγεί στην απελευθέρωση ήδη αδειοδοτημένων θαλάσσιων περιοχών έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες θα διευρύνουν χωρικά και θα καταστήσουν συνεχές το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του. Πρόκειται για μία από τις δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές που είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θοδωρή Σκυλακάκη τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference”.
Το θαλάσσιο πάρκο του Ιονίου δημιουργείται για την προστασία των κητωδών (φάλαινες, ζιφιοί, φώκιες, δελφίνια κλπ.) στο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου του Ιονίου πελάγους και περιλαμβάνει 12 περιοχές του δικτύου Natura, αλλά και άλλες περιοχές. Η σχετική μελέτη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και αφορά στον θαλάσσιο χώρο που ξεκινά από τα Αντικύθηρα, καλύπτοντας μια συνεχή θαλάσσια ζώνη κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου, έως τις Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα και περικλείει τις περιβαλλοντικά σημαντικές νήσους των Στροφάδων.
Η επιστροφή παραχωρήσεων
Για την απελευθέρωσή αποσπασθέντων τμημάτων από το οικόπεδο «10» έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία, τη HELLENiQ Energy. Ούτως ή άλλως στο τέλος κάθε φάσης μιας παραχώρησης, η εταιρεία έχει δικαίωμα να επιστρέψει ένα 20% της έκτασης που δεν την ενδιαφέρει. Έτσι, θα αποδώσει πίσω στο Δημόσιο τμήμα της παραχώρησης, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για αντίστοιχη έκταση στα νότια όρια του συγκεκριμένου «μπλοκ», δηλαδή για το νέο οικόπεδο «A2». Επίσης, η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί από την Energean και θα συμπεριληφθεί επίσης στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, ενώ η HELLENiQ Energy θα επιστρέψει και ένα τμήμα της παραχώρησης στο μπλοκ «Ιόνιο», το οποίο βρίσκεται βορειότερα (νοτίως της Κέρκυρας).
ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Οικονομία
ΑΔΜΗΕ: Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για τα υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒA Αιγαίου.
Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒA Αιγαίου.
Οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Fulgor Α.Ε., Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.) καλούνται από τον ΑΔΜΗΕ να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές για το έργο.
Η ανάθεση θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, από οικονομική άποψη.
Προϋπολογισμός
Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.
Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Πολιτική2 ημέρες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας