Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Στρατιωτικός των ΗΠΑ ομολογεί την ενοχή του στην κατηγορία πως έδινε πληροφορίες στην Κίνα

Δημοσιεύτηκε στις

Για 42.000 δολάρια…

Αμερικανός ο οποίος εργαζόταν για την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ομολόγησε χθες Τρίτη την ενοχή του στην κατηγορία πως έδινε στην Κίνα εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες όσον αφορά την άμυνα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων για εξοπλισμούς, στρατιωτικές τακτικές και στρατηγικές.

Ο Κόρμπιν Σολτς, υπαξιωματικός με άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων, συνελήφθη τον Μάρτιο στο Φορτ Κάμπελ, στρατιωτική βάση στην πολιτεία Κεντάκι (ανατολικά).

Ομολόγησε την ενοχή του, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες πως αποκάλυψε πληροφορίες σχετιζόμενες με την εθνική άμυνα, εξήγαγε εμπιστευτικά δεδομένα σχετιζόμενα με στρατιωτικά είδη χωρίς άδεια, και για διαφθορά δημοσίου λειτουργού, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, ο στρατιωτικός παρέδωσε έναντι αμοιβής δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε πρόσωπο που ζει στο Χονγκ Κονγκ και φέρεται να συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

Έλαβε 42.000 δολάρια για τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στα έγγραφα που έστειλε στην Κίνα ήταν έκθεση με διδάγματα που άντλησε ο αμερικανικός στρατός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Άλλα έγγραφα περιείχαν αναλύσεις για κινεζικές στρατιωτικές τακτικές, ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Κορέα και στις Φιλιππίνες, ή ακόμη οπλικά συστήματα όπως το ελικόπτερο HH-60 και το καταδιωκτικό χαμηλής παρατηρησιμότητας F-22.

“Κυβερνήσεις όπως αυτή της Κίνας στοχοποιούν επιθετικά το στρατιωτικό προσωπικό μας και τις πληροφορίες μας για την εθνική ασφάλεια, και θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να εγγυηθούμε την προστασία των πληροφοριών αυτών έναντι εχθρικών ξένων κυβερνήσεων”, τόνισε ο Ρόμπερτ Γουέλς, εκτελεστικός βοηθός διευθυντής του FBI (της ομοσπονδιακής αστυνομίας).

Ο Κόρμπιν Σολτς είναι πλέον αντιμέτωπος με την προοπτική να περάσει δεκαετίες στη φυλακή. Ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την 23η Ιανουαρίου 2025.

Η σύλληψή του ακολούθησε αυτές, έναν χρόνο νωρίτερα, δυο πεζοναυτών στην Καλιφόρνια, που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία επ’ ωφελεία της Κίνας.

Πηγή: capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Ήξεις-αφήξεις ο Γεραπετρίτης από την Αίγυπτο για Σινά! “Εργαζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής” – Καμία αναφορά σε “κυριότητα”

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήξεις αφίξεις ήταν οι τοποθετήσεις από την Αίγυπτο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη για το θέμα της Μονής Σινά.

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά. Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της», πρόσθεσε.

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τη Μονή Σινά, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και επωφελούς λύσης.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στο Κάιρο έρχεται μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά και κτισμάτων και εκτάσεων που την περιβάλλουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις53 λεπτά πριν

Δεν κατατέθηκε καμία «πρόταση νόμου» για απευθείας πτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων

Παραπλανητικό τουρκικό δημοσίευμα μεταδόθηκε ανεξέλεγκτα από το ΚΥΠΕ – ξανά αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας.

Άμυνα2 ώρες πριν

Φαραντούρης: «Ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα»

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Πολιτική4 ώρες πριν

Πώς ξέσπασε η καταιγίδα μεταξύ Τραμπ και Μασκ! Η αναφορά στον Επστάιν – Θα μιλήσουν στο τηλέφωνο μετά τον δημόσιο καβγά τους λέει το Politico

Μια πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην συμμάχων που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα social media έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον...

Άμυνα5 ώρες πριν

Τις εγκαταστάσεις της METLEN στο Βόλο επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Τελειώνει η Ουκρανία!

Κλιμάκωση του πολέμου βλέπει ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία

Δημοφιλή