Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό έναντι της εισβολής της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος

Δημοσιεύτηκε

στις

Γερμανικές επιφυλάξεις αλλά και όπλα για την Ουκρανία

Η κατάσταση στο ρωσοουκρανικό πλέον μέτωπο είναι κρίσιμη και όλα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. O τοπικός κυβερνήτης του Κουρσκ δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν 12 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας και ελέγχουν ήδη 28 σημεία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Αλεξέι Σμιρνόφ 121.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή του Κουρσκ και άλλοι 59.000 πρέπει να την εγκαταλείψουν άμεσα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο γειτονικό Μπελγκορόντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτινυπόσχεται να απαντήσει στην Ουκρανία “όπως της αρμόζει”. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση μετά από συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους από τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η ουκρανική διείσδυση στη ρωσική επικράτεια έχει ως στόχο να “αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στα σύνορα”, όμως η Ρωσία θα “απαντήσει”.

Η ουκρανική αιφνιδιαστική αντεπίθεση στη ρωσική μεθόριο, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και συνεχίζεται, αποβλέπει σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο στο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας και να σταματήσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γερμανία επιφυλάσσεται απέναντι στο Κίεβο

Από την πλευρά του το Βερολίνο, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, εμφανίζεται συγκρατημένο και επιφυλακτικό απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση.

“Υπάρχουν συχνά αντικρουόμενες και ενίοτε σκοπίμως ψευδείς πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή, η οποία προφανώς προετοιμάστηκε υπό άκρα μυστικότητα” ανέφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ακόμη “ρευστή”. Πάντως από τις μέχρι τώρα ενδείξεις προκύπτει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε λεπτομέρειες για την ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ.

ΕΚπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας πρόσθεσε ότι “όλα παραπέμπουν σε μια επιχείρηση περιορισμένης έκτασης. “Δεν θα ήταν έξυπνο να σχολιάσουμε σε αυτή τη βάση κάτι”, ανέφερε στην κυβερνητική ενημέρωση μετά από ερώτηση σχετικά με τη χρήση γερμανικών οπλικών συστημάτων στην ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία, όπως μετέδωσε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα Bild.

Κυκλική ανταλλαγή Γερμανίας-Tσεχίας-Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, κι ενώ καμία πλευρά δεν επιβεβαίωνει ούτε διαψεύδει τη χρήση γερμανικών αρμάτων μάχης στο Κουρσκ, η Γερμανία προχωρά σε μια νέα κυκλική ανταλλαγή εξοπλιστικών συστημάτων με την Τσεχία με τελικό αποδέκτη το Κίεβο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος της γερμανικής κυβέρνησης θα παραδώσει στην Τσεχία 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4, καθώς επίσης κι ένα τεθωρακισμένο Bergerpanzer 3 Buffel. H Tσεχία με τη σειρά της θα παραδώσει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία “για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας”.

Ήδη το 2022 η Γερμανία και η Τσεχία είχαν προβεί σε αντίστοιχη συμφωνία, με την Τσεχία τότε να αποστέλλει στην Τσεχία στρατιωτικό εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής. Αντίστοιχη συμφωνία είχε επιτευχθεί και με την Ελλάδα με Marder.

“Αναγκαία τα αμερικανικά Τomahawk στη Γερμανία”

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα FAZ υπεραμύνεται της σχεδιαζόμενης στάθμευσης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Tomahawk στη δυτική Γερμανία από το 2026. Μάλιστα είναι θετικός σε μια ενδελεχή δημόσια συζήτηση προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες για την ιστορική αυτή απόφαση και τους λόγους που την καθιστούν αναγκαία.

“Από τη μια πλευρά βιώνουμε μια νέα κατάσταση απειλής στην Ευρώπη από την ρωσική επιθετικότητα κι από την άλλη πλευρά εμφανίζουμε κενά ως προς την αμυντική μας ικανότητα, τα οποία θα μπορέσουμε στο προσεχές μέλλον να καλύψουμε μόνο με τη βοήθεια των συμμάχων μας, των ΗΠΑ, μέχρι κι εμείς να αναπτύξουμε μόνοι αντίστοιχα συστήματα” αναφέρει ο Μπόρις Πιστόριους.

Πρόσφατα πάντως πολιτικοί όπως ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ είχε ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος τόσο για το ζήτημα της στάθμευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία αλλά και για το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης στη χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle

Video

Ανίκανη & πολεμοκάπηλη! Διασυρμός φον ντερ Λάιεν από τον Όρμπαν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Αντιμέτωποι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο – Επίθεση της προέδρου ζητώντας παραπάνω όπλα και χρήματα για την Ουκρανία.

Το πραγματικό σχέδιο Νετανιάχου για επαναχάραξη της Μ. Ανατολής και η συνέντευξη Γεραπετρίτη για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Συνάντηση Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣ!

Ενημερώθηκε για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών, με κύριο θέμα την επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόδρος ενημερώθηκε για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία.

Στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και στην υποστήριξη της Ουκρανίας με πυρομαχικά προϊόντα εστίασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ, Νίκος Κωστόπουλος.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Κωστόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών των ΕΑΣ, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, αλλά και τη δυνατότητά της να παρέχει προϊόντα στην Ουκρανία. Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, υπήρξαν περαιτέρω επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εταιρείες, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημερώθηκε επίσης για την πρόοδο του προγράμματος του πυραύλου IRIS-T, στην παραγωγή του οποίου τα ΕΑΣ διαδραματίζουν διαχρονικά σημαντικό ρόλο, και ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών, με κύριο θέμα την επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η επικείμενη σύσταση κοινοπραξίας των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία, σε συνδυασμό με την επιτυχή συμμετοχή της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ASAP, που αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι δύο από τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα ΕΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά, καταλαμβάνοντας την πρώτη και την τρίτη θέση σε σύνολο 84 προτάσεων. Η τρίτη πρόταση των ΕΑΣ, παρότι έλαβε το Certificate of Excellence, δεν χρηματοδοτήθηκε λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΑΣ, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία μετά την επιτυχημένη κατάθεση των προτάσεων, αλλά και της επικείμενης στρατηγικής συνεργασίας, θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, εστιάζοντας σε τομείς κρίσιμους για την Ουκρανία.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Πρώτον, η αναγέννηση του εργοστασίου ΤΝΤ των ΕΑΣ στο Λαύριο, που θα αποτελεί ένα από τα δύο ενεργά εργοστάσια παραγωγής ΤΝΤ στην Ευρώπη.
  • Δεύτερον, η δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκου base bleed, που αυξάνει την ακτίνα δράσης των πυρομαχικών.
  • Τρίτον, η αναβάθμιση του γομωτηρίου για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα ΕΑΣ εκτελούν εδώ και έναν χρόνο ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή πυρομαχικών τύπου 155 χιλιοστών, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, σε συνεργασία και με την εταιρεία MSM, του ομίλου CSG.

H γεωστρατηγική σημασία

Σχετικά με τη γεωστρατηγική σημασία της συνάντησης, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρόεδρος Ζελένσκι, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σχέση της Ουκρανίας με την Ελλάδα και την υποστήριξη που έχει λάβει η χώρα του από την ελληνική κυβέρνηση. “Το γεγονός ότι συμμετείχαμε σε έναν στενό κύκλο συζητήσεων αναδεικνύει το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει η εταιρεία μας, μέσω της προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης και στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ ως προς την κοινή αμυντική πολιτική, που μέχρι πρότινος ήταν κάτι ξένο”.

Ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε ότι “η ελληνική αμυντική βιομηχανία, που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή, αποκαθιστά πλήρως τη χαμένη αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κερδίζουμε χρηματοδότηση από την ΕΕ, κάτι πρωτοφανές για ελληνική εταιρεία, και προσελκύουμε επενδυτές. Η εταιρεία μας εξυγιαίνεται χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο, διατηρώντας τον κρατικό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα εισερχόμαστε σε μια νέα ταχύτητα, αυτή των μεγάλων εταιρειών που μπορούν να σχεδιάζουν, να παράγουν, και να αποτελούν σοβαρούς συνομιλητές χωρών και πολιτικών μεγάλου βεληνεκούς”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της

Τη σημασία που έχει η συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Ελλάδα διοργανώνοντας την πρώτη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 21 Αυγούστου 2023, τόνισε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, και υπογράμμισε τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφορές τους, κάθονται στο τραπέζι και ανταλλάσσουν απόψεις.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο και με αφορμή τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, επισήμανε ότι αυτή επιβεβαίωσε την ευρεία στήριξη για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.

Επεσήμανε επίσης ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.

Με πληροφορίες από Capital.gr και Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ο Νετανιάχου “τραβάει το σχοινί” με τον Μπάιντεν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή