Διεθνή
Τουρκία: Σε δίλημμα με τους S-400 – Θα τους “ξεφορτωθεί” ή θα τους κρατήσει εκτός “Ατσάλινου Θόλου”;

Είναι συμβατοί οι S-400 με τον «Ατσάλινο Θόλο»; Ένα δίλημμα για την τουρκική άμυνα
Θα έχουν θέση οι S-400 στο νέο αυτό σύστημα, ή θα πρέπει η Τουρκία να βρει άλλο τρόπο για να διαχειριστεί την πανάκριβη αυτή αγορά;
Ηαμφιλεγόμενη επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα S-400, έναντι της συμμετοχής της στο πρόγραμμα F-35, έφερε την Άγκυρα αντιμέτωπη με σοβαρές κρίσεις και εμπόδια. Τώρα, το ζήτημα αναδεικνύεται ξανά, καθώς η Τουρκία προχωρά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας με την ονομασία «Ατσάλινος Θόλος». Το ερώτημα που πλανάται είναι: Θα έχουν θέση οι S-400 στο νέο αυτό σύστημα, ή θα πρέπει η Τουρκία να βρει άλλο τρόπο για να διαχειριστεί την πανάκριβη αυτή αγορά;
Στις 6 Αυγούστου, υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έλαβε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας: την έναρξη του προγράμματος «Ατσάλινος Θόλος».
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, το οποίο θα βασιστεί στα συστήματα που ανέπτυξε η Τουρκία την τελευταία 15ετία, εν μέρει λόγω του εμπάργκο όπλων που της επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, όπως λέει συχνά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η απόφαση αυτή όμως αναζωπύρωσε το δίλημμα σχετικά με την τύχη των S-400, των οποίων η αγορά κόστισε στην Τουρκία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35. Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γετκίν θέτει το ερώτημα: Θα περιλαμβάνονται οι S-400 στον «Ατσάλινο Θόλο», ή η Τουρκία θα αναγκαστεί να βρει άλλη λύση για τη χρήση ή την πώλησή τους;
Η ένταξη των S-400 στο νέο σύστημα άμυνας θα ήταν προβληματική, ιδίως αν το σύστημα πρόκειται να συνδεθεί ή να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται λογικό. Η Τουρκία, άλλωστε, δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο, αυξάνοντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το 2% του εθνικού εισοδήματος.
Κρατήστε το και χρησιμοποιήστε το ή πουλήστε το και ξεφορτωθείτε το;
Η πρόταση του επιχειρηματία και πρώην πολιτικού Τζαβίτ Τσαγλάρ, να πουληθούν οι S-400 και να «ξεφορτωθεί» η Τουρκία αυτόν τον ‘μπελά’, ανοίγει νέες προοπτικές. Ο Τσαγλάρ, ο οποίος έχει παίξει ρόλο στην επίλυση προηγούμενων κρίσεων με τη Ρωσία, πιστεύει ότι η πώληση των S-400 θα μπορούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να βελτιώσει τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
Η λύση του Τζαβίτ Τσαγλάρ στο κανάλι T24, είναι απλή: «Θα τα πουλούσα και θα τα ξεφορτωνόμουν», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ήδη πελάτης [σσ. σχετική αναφορά σε Πακιστάν και Ινδία στην εν λόγω συνέντευξη], η Ρωσία θα μας συγχωρούσε».
Ο Τσαγλάρ συνεχίζει λέγοντας: «Ο κόσμος διανύει μια εύθραυστη περίοδο. Αν και έχουμε πολλά προβλήματα με τις ΗΠΑ, είμαστε στην ίδια συμμαχία. Πιστεύω ότι αν επιλυθεί το ζήτημα των S-400, θα επιλυθούν και άλλα ζητήματα.
Μπορούμε να μιλήσουμε τόσο με τους Ρώσους όσο και με τους Αμερικανούς. Διαπραγματευόμαστε. Όλα θα επιλυθούν με τη συζήτηση».
S-400 εκτός «Ατσάλινου Θόλου»;
Ο Ανίλ Σαχίν, αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων savunmasanayist.com, υποστήριξε ότι οι S-400 δεν θα συμπεριληφθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Ατσάλινος Θόλος» της Τουρκίας. Αυτό το σύστημα αεράμυνας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της τουρκικής αμυντικής στρατηγικής, θα περιλαμβάνει πολλά άλλα προηγμένα συστήματα, όπως τα SIPER, ALP-300G, HISAR-A/O+, AIR, KORKUT, και ALKA, τα οποία θα λειτουργούν σε απόλυτη συνεργασία.
Ο Σαχίν, με τη γνώση και την εμπειρία του στον τομέα της άμυνας, τονίζει ότι το σύγχρονο πεδίο μάχης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αεράμυνα, πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Η απλή προστασία μέσω μεμονωμένων συστημάτων αεράμυνας δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων ‘απειλών’ που αντιμετωπίζει η Τουρκία, υποστηρίζει.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι υπάρχει θέση για τους S400 στο σχέδιο του Ατσάλινου Θόλου. Ωστόσο, το μέλλον των S-400 παραμένει αβέβαιο. Η απουσία τους από τον «Ατσάλινο Θόλο» δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση να αποφασίσει αν θα κρατήσει ή θα πουλήσει αυτό το στρατηγικό αλλά και γεμάτο μπελάδες σύστημα. Πάντως, η όποια απόφαση θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο στην τουρκική άμυνα, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ethnos.gr

Διεθνή
Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ
Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Ως ύποπτος για απάτη συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, Αλεξέι Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.
Το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων απωθήθηκε ύστερα από επίθεση του ρωσικού στρατού.
Ο Σμιρνόφ ηγήθηκε της περιοχής από τον Μάιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Χινστέιν.
Συνελήφθη και ο αναπληρωτής του
Μαζί με τον Σμιρνόφ, συνελήφθη και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Ντέντοφ.
Τις πρώτες ώρες της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ τον Αύγουστο, ο Σμιρνόφ επανειλημμένα διαβεβαίωνε ότι η περιοχή είναι υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση και υποχώρησαν.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε τον Σμίρνοφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επειδή σε έκθεσή του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική κατάσταση και όχι στις προσπάθειες για τη βοήθεια των αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Διεθνή
Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ των Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Ρώμη και όχι στο Ομάν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ήταν ο πρώτος που ανέφερε την τελευταία αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών.
«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων (…) θα διεξαχθεί στη Ρώμη (και) το Υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν θα φιλοξενήσει και πάλι τις συζητήσεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.
Προηγουμένως, οι επικεφαλής της ολλανδικής και ιταλικής διπλωματίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.
Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, είχαν ιστορικές απευθείας συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατόπιν πιέσεων της Ουάσινγκτον.
Στις 18 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε τον στρατό να σταματήσει τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα αυτό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ασάφεια όσον αφορά την πραγματική ημερομηνία έναρξης και τέλους του μορατόριουμ, καθώς και των προϋποθέσεων που το συνοδεύουν. Παράλληλα, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται σχεδόν καθημερινά ότι παραβιάζουν τη συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σήμερα πότε ακριβώς θα λήξει το μορατόριουμ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Θα σας κρατάμε ενήμερους αλλά δεν είμαι έτοιμος να σας μεταφέρω τη ληφθείσα απόφαση» είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ασάφεια για την ημερομηνία λήξης του μορατόριουμ
Η Ρωσία λέει ότι το μορατόριουμ τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαρτίου, για 30 ημέρες. Η Ουκρανία από την πλευρά της θεωρεί ότι ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο και για το Κίεβο η ημερομηνία λήξης δεν είναι σαφής. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τιχίι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει την «ακριβή ημερομηνία» μετά την οποία η συμφωνία δεν θα ισχύει πλέον. Διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία προς το παρόν την τηρεί, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την έχει παραβιάσει «περισσότερες από 30 φορές».
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, παρά τη συμφωνία.
Ο Τιχίι είπε επίσης ότι το προσωρινό μορατόριουμ, όπως και μια άλλη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει «να παραταθούν». Πρόσθεσε όμως ότι η Ουκρανία χρειάζεται «πλήρη εκεχειρία» που θα περιλαμβάνει όλα τα πεδία της μάχης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον