Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του

«Ο πόλεμος, που η Ρωσία έφερε αλλού, επιστρέφει τώρα σπίτι. Ανέκαθεν η Ουκρανία ήθελε μόνο την ειρήνη και θα την διασφαλίσουμε σίγουρα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε σήμερα ότι η Μόσχα πρέπει να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει αφού ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Vladimir Putin δεν ήταν διατεθειμένος να σταματήσει (τον πόλεμο), συμπληρώνοντας ότι ο πόλεμος που προκάλεσε η Ρωσία επιστρέφει πλέον εκεί από όπου ξεκίνησε.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Zelensky ανέφερε πως η διασυνοριακή επιδρομή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποτελούσε ζήτημα ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν περιοχές από τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία πρέπει να υποχρεωθεί να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία, εάν ο Putin θέλει τόσο πολύ να πολεμήσει», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Επεσήμανε πως η ουκρανική περιφέρεια Σούμι, η οποία συνορεύει με το Kursk της Ρωσίας, έχει δεχθεί περισσότερες από 2.100 ρωσικές επιθέσεις από την 1η Ιουνίου.

«Ο πόλεμος, που η Ρωσία έφερε αλλού, επιστρέφει τώρα σπίτι. Ανέκαθεν η Ουκρανία ήθελε μόνο την ειρήνη και θα την διασφαλίσουμε σίγουρα», υποσχέθηκε.

www.bankingnenews.gr

Εθνική Άμυνα

Συνάντηση Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣ!

Ενημερώθηκε για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών, με κύριο θέμα την επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόδρος ενημερώθηκε για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία.

Στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και στην υποστήριξη της Ουκρανίας με πυρομαχικά προϊόντα εστίασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ, Νίκος Κωστόπουλος.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Κωστόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών των ΕΑΣ, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, αλλά και τη δυνατότητά της να παρέχει προϊόντα στην Ουκρανία. Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, υπήρξαν περαιτέρω επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εταιρείες, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημερώθηκε επίσης για την πρόοδο του προγράμματος του πυραύλου IRIS-T, στην παραγωγή του οποίου τα ΕΑΣ διαδραματίζουν διαχρονικά σημαντικό ρόλο, και ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών, με κύριο θέμα την επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η επικείμενη σύσταση κοινοπραξίας των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία, σε συνδυασμό με την επιτυχή συμμετοχή της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ASAP, που αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι δύο από τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα ΕΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά, καταλαμβάνοντας την πρώτη και την τρίτη θέση σε σύνολο 84 προτάσεων. Η τρίτη πρόταση των ΕΑΣ, παρότι έλαβε το Certificate of Excellence, δεν χρηματοδοτήθηκε λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΑΣ, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία μετά την επιτυχημένη κατάθεση των προτάσεων, αλλά και της επικείμενης στρατηγικής συνεργασίας, θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, εστιάζοντας σε τομείς κρίσιμους για την Ουκρανία.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Πρώτον, η αναγέννηση του εργοστασίου ΤΝΤ των ΕΑΣ στο Λαύριο, που θα αποτελεί ένα από τα δύο ενεργά εργοστάσια παραγωγής ΤΝΤ στην Ευρώπη.
  • Δεύτερον, η δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκου base bleed, που αυξάνει την ακτίνα δράσης των πυρομαχικών.
  • Τρίτον, η αναβάθμιση του γομωτηρίου για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα ΕΑΣ εκτελούν εδώ και έναν χρόνο ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή πυρομαχικών τύπου 155 χιλιοστών, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, σε συνεργασία και με την εταιρεία MSM, του ομίλου CSG.

H γεωστρατηγική σημασία

Σχετικά με τη γεωστρατηγική σημασία της συνάντησης, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρόεδρος Ζελένσκι, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σχέση της Ουκρανίας με την Ελλάδα και την υποστήριξη που έχει λάβει η χώρα του από την ελληνική κυβέρνηση. “Το γεγονός ότι συμμετείχαμε σε έναν στενό κύκλο συζητήσεων αναδεικνύει το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει η εταιρεία μας, μέσω της προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης και στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ ως προς την κοινή αμυντική πολιτική, που μέχρι πρότινος ήταν κάτι ξένο”.

Ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε ότι “η ελληνική αμυντική βιομηχανία, που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή, αποκαθιστά πλήρως τη χαμένη αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κερδίζουμε χρηματοδότηση από την ΕΕ, κάτι πρωτοφανές για ελληνική εταιρεία, και προσελκύουμε επενδυτές. Η εταιρεία μας εξυγιαίνεται χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο, διατηρώντας τον κρατικό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα εισερχόμαστε σε μια νέα ταχύτητα, αυτή των μεγάλων εταιρειών που μπορούν να σχεδιάζουν, να παράγουν, και να αποτελούν σοβαρούς συνομιλητές χωρών και πολιτικών μεγάλου βεληνεκούς”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της

Τη σημασία που έχει η συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Ελλάδα διοργανώνοντας την πρώτη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 21 Αυγούστου 2023, τόνισε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, και υπογράμμισε τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφορές τους, κάθονται στο τραπέζι και ανταλλάσσουν απόψεις.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο και με αφορμή τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, επισήμανε ότι αυτή επιβεβαίωσε την ευρεία στήριξη για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.

Επεσήμανε επίσης ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.

Με πληροφορίες από Capital.gr και Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ο Νετανιάχου “τραβάει το σχοινί” με τον Μπάιντεν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

WSJ: Ο “έμπορος” του θανάτου του Πούτιν πούλησε όπλα στους Χούθι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Ρωσία πιθανότατα στοχεύει να εκμεταλλευτεί ιρανούς πληρεξούσιους για να αντιμετωπίσει έμμεσα τη Δύση και να διαμορφώσει τη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για να αποτρέψει τη Δύση από το να στηρίξει την Ουκρανία λόγω των φόβων της ρωσικής κλιμάκωσης εναντίον της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης σε διαφορετικό θέατρο. 

Η Ρωσία φέρεται να έχει εμπλακεί σε «μυστικές συνομιλίες» με τη μεσολάβηση του Ιράν για τη μεταφορά ρωσικών αντιπλοϊκών πυραύλων cruise Yakhont (P-800 Oniks) και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στους Χούθι

Ο Ρώσος παράνομος έμπορος όπλων και βουλευτής της Περιφέρειας Ουλιάνοφσκ, Βίκτορ Μπουτ, φέρεται να βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για τη Ρωσία για πώληση όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης τον Αύγουστο του 2024, εν μέσω αυξανόμενων αναφορών για πιθανές ρωσικές μεταφορές όπλων στους Χούθι και εμβάθυνσης της ρωσοϊρανικής συνεργασίας. 

Η Wall Street Journal ( WSJ ) ανέφερε στις 7 Οκτωβρίου, επικαλούμενη έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο ασφαλείας και άλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ότι ο Μπουτ βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για πωλήσεις φορητών όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων όταν μια αντιπροσωπεία των Χούθι επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Αύγουστο του 2024. Οι πηγές της WSJ ανέφεραν ότι οι δύο πρώτες παραδόσεις θα αποτελούνταν κυρίως από τυφέκια επίθεσης AK-74 και ότι οι Χούθι συζήτησαν επίσης την πιθανή μεταφορά αντιαρματικών πυραύλων Kornet και αντιαεροπορικών όπλων. Οι πηγές δήλωσαν ότι δεν ήταν βέβαιοι εάν ο Bout διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για λογαριασμό του Κρεμλίνου ή απλώς με τη σιωπηρή έγκριση του Κρεμλίνου και η WSJ σημείωσε ότι η μεταφορά δεν έχει γίνει ακόμη και η πηγή των όπλων είναι ακόμα ασαφής. 

Η WSJ ανέφερε ότι αυτές οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024 στο λιμάνι της Χοντέιντα υπό το πρόσχημα των προμηθειών τροφίμων. Τόσο ο Μπουτ όσο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσαν την αναφορά του WSJ . Η Ρωσία φέρεται να έχει εμπλακεί σε «μυστικές συνομιλίες» με τη μεσολάβηση του Ιράν για τη μεταφορά ρωσικών αντιπλοϊκών πυραύλων cruise Yakhont (P-800 Oniks) και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στους Χούθι, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτές οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν . 

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανότατα στοχεύει να εκμεταλλευτεί ιρανούς πληρεξούσιους για να αντιμετωπίσει έμμεσα τη Δύση και να διαμορφώσει τη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για να αποτρέψει τη Δύση από το να στηρίξει την Ουκρανία λόγω των φόβων της ρωσικής κλιμάκωσης εναντίον της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης σε διαφορετικό θέατρο. 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή