Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Μπεκτασήδες: Γυρίζει μπούμερανγκ το σχέδιο Ράμα για κρατίδιο – Γιατί αντιδρούν όλοι, ακόμη και οι μουσουλμάνοι

Δημοσιεύτηκε στις

Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αλβανίας – Οργή και από την Τουρκία

Έκπληξη, ερωτήματα, αμηχανία, ενστάσεις και ηχηρά «όχι». Ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα – αλλά σίγουρα όχι ενθουσιασμό – έχει πυροδοτήσει το σχέδιο του Έντι Ράμα να μετατρέψει την έδρα του παγκόσμιου Τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα σε κυρίαρχο κράτος τύπου Βατικανού.

Στην Αλβανία αντιπολίτευση, ακαδημαϊκή κοινότητα και θρησκευτικές ομάδες- αμφισβητούν τη λογική της πρότασης ή και τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον της. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται και πλήγμα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας και πρωτίστως εκείνες με την Τουρκία. Εκτιμάται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την κίνηση του Αλβανού πρωθυπουργού.

Η μυστικιστική σέκτα των Μπεσακτήδων ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα ως παρακλάδι του σουφισμού. Από το 1929 έχει την έδρα της — το Παγκόσμιο Κέντρο Μπεκτασί — στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Γιατί θα πρέπει να έχει και κρατίδιο; Αυτό αναρωτιούνται όλοι.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση των Tirana Times, η αλβανική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει σχεδόν στο σύνολό της με σκεπτικισμό ή και πλήρη απόρριψη την πρόταση. Πέρα από την ουσία του σχεδίου, αυτό που έχει ενολήσει τους πάντες είναι το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για το σχέδιο Ράμα από ξένα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια από μία ομιλία του πρωθυπουργού τους… στον ΟΗΕ.

Ο Ράμα έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, μετά από μια λεπτομερή συνέντευξη στους New York Times, όπου περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «τολμηρό βήμα προς την προώθηση της παγκόσμιας θρησκευτικής ανοχής και ειρήνης». Το Παγκόσμιο Αρχηγείο του Τάγματος Μπεκτασήδων επαίνεσε την πρόταση ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» που θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή παγκόσμιας θρησκευτικής αρμονίας και προώθησης της ειρήνης». Και κάπου εκεί τελείωσαν τα καλά λόγια.

Η αντίθεση της αλβανικής κοινής γνώμης
Η αιφνιδιαστική πρόταση έχει προκαλέσει κύμα κριτικής από την κοινωνία των πολιτών, τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολιτικούς αναλυτές, με πολλούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραγκωνίζει τα εθνικά συμφέροντα για τη διεθνή προσοχή. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Άλμπερτ Ρακίπι, προέδρου του Αλβανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, που επέκρινε την έλλειψη δημόσιας συζήτησης γύρω από την πρόταση.

«Πριν μια τέτοια ιδέα δημοσιοποιηθεί στο εξωτερικό, θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στην Αλβανία», είπε ο Ρακίπι, σημειώνοντας ότι η πρόταση παρακάμπτει βασικούς θεσμούς όπως το κοινοβούλιο και το ευρύτερο κοινό. Τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση, ειδικά με περίπλοκες νομικές προεκτάσεις, απαιτεί ολοκληρωμένη διαβούλευση με διάφορα κέντρα εξουσίας στη χώρα.

Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο Ράμα χρησιμοποιεί το σχέδιο αυτό για να εκτρέψει την προσοχή από τις εσωτερικές προκλήσεις, όπως οι επερχόμενες εκλογές και τα άλυτα πολιτικά προβλήματα. Επισημαίνουν επίσης τη δυνατότητα πολιτικής χειραγώγησης της ιδέας, με θεωρίες συνωμοσίας να κυκλοφορούν ήδη σχετικά με τις διασυνδέσεις της με περιφερειακούς παράγοντες όπως ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αντιπολίτευση, αλλά και μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας πιστεύουν ότι ο Ράμα αξιοποιεί τη θρησκευτική αρμονία της Αλβανίας και την παγκόσμια φήμη για τον διαθρησκειακό διάλογο ως πλατφόρμα για την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ του, αντί να εξετάζει πραγματικά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. «Το μουσουλμανικό μικροκράτος ως τέχνασμα δημοσίων σχέσεων από τη Δύση, ενώ η πόλη [των Τιράνων] αναπτύσσεται ως ένα τεράστιο καζίνο ακινήτων για ξέπλυμα χρήματος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλβανοαμερικανός ιστορικός Elidor Mehilli στο X.

Τα νομικά κενά
Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, τα νομικά θεμέλια για την ίδρυση ενός «Κυρίαρχου Κράτους Μπεκτασή» παραμένουν θολά. Το σύνταγμα της Αλβανίας ορίζει ρητά στο άρθρο 1 ότι η χώρα είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος. Η μετατροπή μιας θρησκευτικής κοινότητας σε κυρίαρχη οντότητα πιθανότατα θα απαιτούσε συνταγματική μεταρρύθμιση, μια διαδικασία που απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων — ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο.

Καταρχήν όταν μιλάμε για «μουσουλμανικό κράτος», σημαίνει ότι η ιδεολογία της οργάνωσης του κράτους είναι η θρησκεία, δηλαδή το Ισλάμ, και στις περισσότερες περιπτώσεις το Ισλάμ λειτουργεί και ως οργανωτική ιδεολογία της κοινωνίας.

Αυτό από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία των Μπεκτασί ως θρησκευτικής κουλτούρας που στηρίζεται στον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, όπως εξηγούν ειδικοί στην Deutsche Welle. Είναι μια μοναδική παραλλαγή του Ισλάμ που ξεχωρίζει για την κουλτούρα της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης. Είναι κάτι που τονίζουν και οι Μπεκτασήδες της Τουρκίας.

Η απόρριψη της ιδέας από τους Μπεσακτήδες Τουρκίας
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων από την Τουρκία, σε δηλώσεις τους που δημοσιεύονται στο αζερικής ιδιοκτησίας τουρκικό δίκτυο Haber Global, υπογράμμισαν ότι Μπεκτασισμός και «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς δήλωσε: «Ως Αλεβίτες που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της κοσμικότητας. Ο μπεκτασισμός είναι ένα σύστημα πίστης που προέρχεται από την Τουρκία. Ωστόσο και στην Αλβανία ζουν περίπου 115 χιλιάδες Μπεκτασήδες. Κι αυτό αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού της Αλβανίας. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Εντάσσεται σε αυτό ο Μπεκτασισμός της Τουρκίας ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση της Αλβανίας; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα κράτος που βασίζεται σε μια πίστη».

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασήδων και συγγραφέας Αλί Μπακίζ θεωρεί ότι η πίστη των Μπεκτασήδων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κράτος. «Το κάθε κράτος έχει εξουσία, ενώ στην πίστη των Αλεβιτών Μπεκτασήδων υπάρχει η ελευθερία», δήλωσε.

Και γιατί μπορεί να πυροδοτήσει ρήξη με την Άγκυρα
Ο πρώην πολιτικός και ιστορικός Πασκάλ Μίλο σχολίασε ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός κράτους των Μπεκτασί κυκλοφορεί στο γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα εδώ και χρόνια.

Στη δήλωσή του, ο Μίλο επέστησε επίσης την προσοχή στη στάση του Τούρκου πρέσβη στην Αλβανία, ο οποίος προειδοποίησε τον επικεφαλής των Μπεκτασήδων για τη στάση του στον πόλεμο στη Γάζα.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι οι Μπεκτασήδες της Αλβανίας έχουν υπερβολικά στενές σχέσεις με το Ισραήλ, με το οποίο η ίδια έχει έρθει σε πλήρη ρήξη. Δεν θα ήθελε λοιπόν σε καμία περίπτωση να τους να δει να «επιβραβεύονται» με δικό τους κράτος, με ξεχωριστά σύνορα και διαβατήρια.

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Διάγγελμα Μακρόν! Δεν παραιτείται – Διορίζει πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση Μπαρνιέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό εντός των επόμενων ημερών.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι τους επόμενους 30 μήνες που θα είναι στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας στόχος του θα είναι η δημιουργία μίας ισχυρής Γαλλίας και μίας ισχυρής Ευρώπης, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Ο Μακρόν ευχαρίστησε αρχικά τον Μπαρνιέ για την «αφιέρωσή» του και την «απροθυμία του να τα παρατήσει» κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. «Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Η προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα είναι να περάσει ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Μακρόν στο διάγγελμά του. Όπως είπε, στις αρχές του επόμενου έτους η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό που πρέπει να εγκριθεί ώστε «να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε με δριμύτητα τους βουλευτές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς οι οποίοι όπως είπε αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ανέφερε επίσης πως προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώνοντας από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών την ενίσχυση των πολιτικών άκρων. Σημείωσε ωστόσο ότι η κίνηση του δεν έγινε κατανοητή.

Ο πρόεδρος Μακρόν συνέχισε λέγοντας, ότι ορισμένοι από τους πολιτικούς του αντιπάλους επέλεξαν το «χάος». Είπε ότι «δεν σκέφτονται εσάς τους ψηφοφόρους», υποδηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον τους είναι οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Είπε τελος ότι η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο και ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνες που δεν είναι δικές του.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι «είναι δική του ευθύνη» το γεγονός ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το καλοκαίρι ήταν μια απόφαση που δεν έγινε κατανοητή από τους πολιτικούς παράγοντες. «Σήμερα στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική μέθοδος», είπε.

Ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία ξέρει να κάνει «σπουδαία πράγματα», προτρέποντας όλους στη χώρα να κάνουν «το ίδιο τώρα» και έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας πως η Γαλλία «πρέπει να ανοικοδομηθεί».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κυβερνητική τρομοκρατία στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 

Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια ρητή αυτονομιστική ατζέντα, συνυφαίνουν τη ρητορική θυμάτων και έχουν ισχυρή υποστήριξη από ξένα κράτη και τη διασπορά.

Αν συνοψίσει κανείς το κυρίαρχο τοπίο στο Πακιστάν, δύο χαρακτηριστικά το περικλείουν ιδιαίτερα – ο συνηθισμένος θάνατος στρατιωτών σε ανησυχητικούς αριθμούς και μεγαλοπρεπείς ομιλίες που χαρακτηρίζουν επίμονα όλη τη μη κρατική βία ως τρομοκρατία και δεσμεύονται να την αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο. Πολλοί λόγοι εξηγούν αυτή τη στρατιωτική νοοτροπία. Αναμφισβήτητα, είναι ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης, ειδικά σε κράτη όπου οι κυβερνήσεις καλούνται λιγότερο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Δεύτερον, ο λόγος της Δύσης για τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας έχει παράσχει γενική νομιμότητα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να περιγράψουν εκ νέου τη μάχη κατά των εγχώριων αντιπάλων αξιοποιώντας τη βία. Εξάλλου, η στρατηγική μόνο με τη βία δελεάζει απίστευτα επειδή διευρύνει τη δύναμη της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών και μοχλεύει το κράτος να καταχραστεί το καθεστώς του μονοπωλίου στη βία του Βέμπεριαν. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις αποφεύγουν τις προσεγγίσεις επίλυσης συγκρούσεων που απαιτούν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, αλλά μπορούν ενδεχομένως να εκθέσουν μεταξύ άλλων παραγόντων βίας τις υπερβολές της άρχουσας ελίτ.

Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια ρητή αυτονομιστική ατζέντα, συνυφαίνουν τη ρητορική θυμάτων και έχουν ισχυρή υποστήριξη από ξένα κράτη και τη διασπορά. Το ένα είναι ένα μαρξιστικό αποσχιστικό κίνημα σταθερά εδραιωμένο σε περιοχές του Νοτιοδυτικού Βελουχιστάν. Το άλλο είναι ένα εθνοθρησκευτικό κίνημα υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν που επιδιώκει την κατάληψη εδαφών των φυλών. Η πρώτη είναι μια επαναστατική εξέγερση εμπνευσμένη από τη βάση, η δεύτερη ένα τυπικό παράνομο τρομοκρατικό κίνημα. Εκτός από την απορρόφηση συγκεκριμένων μεθόδων πολέμου, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η έμφαση ή η απουσία, της συνεργασίας και της πολιτικής οργάνωσης των μαζών. Αυτοί οι μεταμοντερνιστικοί τρόποι βίαιης έκφρασης στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, προέρχονται από βαθιά μπερδεμένες ιστορικές, ανθρωπολογικές, κοινωνικοοικονομικές, κανονιστικές και πολιτικές διαδικασίες, θεσμούς και πλαίσια. Σε αυτό το περιβάλλον, η τρομοκρατία δεν είναι ούτε παρίας, ούτε «μάχη μεταξύ ομοτίμων ανταγωνιστών», ούτε είναι ανωμαλία. Αντίθετα, είναι μια μεταδιεργασία (και όχι η) ενσωματωμένη μέσα, μεταξύ και μεταξύ πολλών κοινωνικοπολιτικών διαδικασιών που συνεπάγονται μια σειρά από φορείς. Έτσι, το φαινόμενο δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από αυτές τις δυναμικές, εκτός και αν αναλυθεί επαγγελματικά. «Η στρατηγική σκέψη όπως επιδιώκεται στον στρατιωτικό σχεδιασμό είναι ακατάλληλη για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος τρομοκρατίας», καθιστώντας αντ’ αυτού την ανάγκη να εμπλέκεται κάθε (μη) βίαιο πλαίσιο με βάση την αξία του.

Η εξέγερση των Μπαλόχ χρησιμοποιεί περίπλοκες τακτικές με εξίσου επίκεντρο την κατήχηση και την πολιτική αναταραχή. Το κίνημα έχει γίνει πολύ πιο πολιτικοποιημένο τον τελευταίο καιρό λόγω της αυξημένης ευαισθησίας των ανδρών σε διώξεις που ωθούν τις γυναίκες των Μπαλόχ να αποκρούσουν την πατριαρχία και την έξαρσή του που προκλήθηκε από την κακομεταχείριση της Επιτροπής Μπαλόχ Γιακτζέχτι. Η έντονη εμφάνιση του αυτοκτονικού-φεμινισμού του Μπαλόχ που παρομοιάζεται με τις κουρδικές αδελφές κομμούνες, η ευρύτερη απήχησή του μεταξύ των νεαρών εγγράμματων γυναικών και η ξενοφοβία κατά των «κατακτητών» φανερώνουν την έμφυλη κινητοποίηση.

Ένα τρομοκρατικό κίνημα παρακάμπτει την επιτακτική ανάγκη της πολιτικής οργάνωσης δίνοντας προτεραιότητα στη στρατιωτική στρατηγική για την ταχεία επίτευξη στρατηγικών στόχων. Διδακτικά, ακολουθώντας τα βήματα των μεντόρων του, το TTP αναδιαμορφώνεται τώρα σε εξέγερση. Τοποθετεί τις αφηγήσεις, τα σχόλια, τις κριτικές και τις ομιλίες του μέσα σε εθνοεθνικά παράπονα, γράφει θρησκευτικές πολεμικές, συμμετέχει στην τοπική πολιτική και αποφεύγει να στοχοποιεί αμάχους.

Είναι όλη αυτή η ανατομία της σύγκρουσης επιρρεπής σε μια στρατιωτική λύση ή μήπως δικαιολογεί πολυδιάστατες προσεγγίσεις πολιτικής, κοινωνικής και ιατρικής επιστήμης (όπως ο χημειοεμβολισμός) που στηρίζονται σε ένα κριτικά φιλολαϊκό όραμα; Εν πάση περιπτώσει, η επίλυση των υφιστάμενων προκλήσεων υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός μεμονωμένου ιδρύματος που διακινδυνεύει μόνο περισσότερη ανθρώπινη, φήμη, ηθική και υλική απώλεια με μειωμένες αποδόσεις. Αντίθετα, η υπόθεση της επικρατούσας βίας ως μορφής σύγκρουσης μπορεί να διοχετεύσει εκ νέου τις ενέργειες των κινημάτων σε πιο εύκολες πολιτικές διαδικασίες. Αυτό θα ελευθερώσει τους απογοητευμένους και θα διατηρήσει τους εθνικούς πόρους. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η πακιστανική πολιτική πρέπει να αποκηρύξει το αφήγημα, ότι «όλα είναι τρομοκρατία», όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα από το να κυνηγήσει μια δαπανηρή χίμαιρα.

ΠΗΓΗ: Tribune

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

European Times: Αυξανόμενες ανησυχίες για την κινεζική μετανάστευση

Ένα περίπλοκο και δυνητικά επικίνδυνο τοπίο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις τυπικές προκλήσεις μετανάστευσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η δραματική αύξηση των Κινέζων υπηκόων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποκαλύψει ένα περίπλοκο και δυνητικά επικίνδυνο τοπίο εθνικής ασφάλειας που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις τυπικές προκλήσεις μετανάστευσης. Τα δεδομένα των συνοριακών περιπολιών αποκαλύπτουν μια ανησυχητική κλιμάκωση των μη εξουσιοδοτημένων εισόδων, με τους Κινέζους υπηκόους που συνελήφθησαν στα νότια σύνορα να εκτοξεύονται από μόλις 2.176 το οικονομικό έτος 2022 σε πάνω από 38.200 το οικονομικό έτος 2024 – μια δεκαεπτά φορές μεγαλύτερη αύξηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απάντησε με μια σειρά ναυλωμένων πτήσεων απέλασης, απομακρύνοντας 356 Κινέζους υπηκόους σε μόλις τρεις επιχειρήσεις από τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτές οι απελάσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα των συνολικών συλλήψεων, αφήνοντας ουσιαστικά ερωτηματικά σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που δημιουργούν αυτές οι μη εξουσιοδοτημένες είσοδοι. Η κλίμακα της μετανάστευσης και τα τεκμηριωμένα περιστατικά απόπειρας διείσδυσης σε υποδομές υποδηλώνουν ένα μοτίβο που υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική μετανάστευση.

Πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αποκαλύψει ανησυχητικές προσπάθειες πρόσβασης σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει πολλούς Κινέζους υπηκόους για παραβίαση σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου του Camp Grayling, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού κέντρου της Εθνικής Φρουράς του Στρατού. Επιπλέον περιστατικά περιλαμβάνουν έναν Κινέζο φοιτητή που ομολόγησε την ενοχή του για χρήση drones για τη φωτογράφιση ναυπηγείων, έναν παράνομο μετανάστη που συνελήφθη κατά την απόπειρα εισόδου σε βάση του Σώματος Πεζοναυτών και προηγούμενες καταδίκες Κινέζων υπηκόων για φωτογράφιση ναυτικών εγκαταστάσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ήταν ιδιαίτερα αυστηροί για αυτά τα περιστατικά, χαρακτηρίζοντάς τα ως πιθανές συντονισμένες προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να διερευνήσει τις στρατιωτικές ευπάθειες των ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις τους υποδηλώνουν μια στρατηγική προσέγγιση που εκτείνεται πέρα ​​από μεμονωμένες ενέργειες, αντιπροσωπεύοντας δυνητικά μια συστηματική προσπάθεια συλλογής πληροφοριών ή αξιολόγησης αδυναμιών ασφάλειας εντός των συνόρων των ΗΠΑ.

Η στάση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας παραμένει σταθερή, με την αναπληρώτρια γραμματέα Kristie Canegallo να τονίζει ότι άτομα χωρίς νόμιμη βάση θα απομακρυνθούν. Ωστόσο, ο τεράστιος όγκος των συλλήψεων και το περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σημερινών μηχανισμών ελέγχου και απέλασης.

Αυτά τα περιστατικά δίνουν συλλογικά μια ανησυχητική εικόνα πιθανών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια. Το μοτίβο της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης υποδηλώνει μια εξελιγμένη προσέγγιση που υπερβαίνει κατά πολύ τις παραδοσιακές έννοιες της παράνομης μετανάστευσης. Η ταχεία αύξηση των συνοριακών διελεύσεων, σε συνδυασμό με τεκμηριωμένες προσπάθειες πρόσβασης σε στρατιωτική και στρατηγική υποδομή, υποδηλώνει ένα επίπεδο συντονισμού που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Η κατάσταση αποκαλύπτει την περίπλοκη και επικίνδυνη διασταύρωση της μεταναστευτικής πολιτικής, της εθνικής ασφάλειας και των διεθνών εντάσεων. Κάθε μη εξουσιοδοτημένη είσοδος δεν αντιπροσωπεύει απλώς μια πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση, αλλά έναν πιθανό φορέα συλλογής πληροφοριών, αξιολόγησης υποδομής ή πιο περίπλοκων απειλών για την ασφάλεια. Η προφανής βούληση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να αξιοποιήσει τη μετανάστευση ως πιθανό εργαλείο στρατηγικής αξιολόγησης αντιπροσωπεύει μια νέα και βαθιά ανησυχητική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, η ανάγκη για ολοκληρωμένες, διαφοροποιημένες προσεγγίσεις για την ασφάλεια των συνόρων δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής. Τα παραδοσιακά παραδείγματα επιβολής της μετανάστευσης δοκιμάζονται από ένα σύνθετο γεωπολιτικό τοπίο όπου η ίδια η μετανάστευση μπορεί να είναι μια μορφή στρατηγικής δέσμευσης.

ΠΗΓΗ: European Times

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική6 ώρες πριν

“Πολιορκία” του Ρουβίκωνα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα! Απαίτηση αποφυλάκισης Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Τουρκικό Προξενείο στο Παλαιό Ψυχικό σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Mehmet Çelik, που βρίσκεται...

Οικονομία8 ώρες πριν

Data Journalists: Σκορπάνε χρήμα με ουρά! Πάρτι με γιρλάντες, λαμπιόνια και απευθείας αναθέσεις στη ΣΤΑΣΥ

Πάνω από 600.000 ευρώ για στολισμούς, φωτάκια, γούρια, πανηγύρια και δημόσιες σχέσεις, στις ράγες της σπατάλης.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Το γαμήλιο ποντιακό γλέντι που βάφτηκε με αίμα από τις εγγλέζικες βόμβες!

Η νύχτα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 1943 κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία για αυτόν ακριβώς το λόγο: Βάφτηκε με...

Διεθνή9 ώρες πριν

Διάγγελμα Μακρόν! Δεν παραιτείται – Διορίζει πρωθυπουργό

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση Μπαρνιέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα ορίσει τον...

Διεθνή9 ώρες πριν

Η κυβερνητική τρομοκρατία στο Πακιστάν

  Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια...

Δημοφιλή