Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ποκρόβσκ.

«Η ρωσική προέλαση δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει θανατηφόρα παγίδα για διάφορες ουκρανικές μονάδες από τα στρατεύματα της Μόσχας», όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Αν καταληφθεί το Ποκρόβσκ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρου του ουκρανικού μετώπου στο Ντονμπάς και η  Ουκρανία πρέπει οπωσδήποτε να το αποτρέψει αυτό.

Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τώρα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την στρατηγικής σημασίας πόλη, που είναι σημαντικός εφοδιαστικός κόμβος, παρακάμπτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν τη γραμμή μεταξύ του χωριού Μέμρικ και του ποταμού Βόβτσα. «Με μερικούς επιτυχημένους ελιγμούς, τα στρατεύματα της Μόσχας θα μπορούσαν να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις από κάθε πιθανότητα διαφυγής», γράφει το αμερικανικό περιοδικό. Ακόμη κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις κατορθώσουν να βρουν διέξοδο διαφυγής, θα εγκαταλείψουν στους Ρώσους σχεδόν 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Πόλεμος μέσα στις πόλεις

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν ημέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερες πόλεις, ανατολικά του Ποκρόβσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να διαπεράσουν τη δεύτερη γραμμή άμυνας. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα φαινόμενο ντόμινο, αν και περιορισμένο: η πτώση μιας πόλης απειλεί την άμυνα της γειτονικής. Οι Ουκρανοί υποχωρούν και η επόμενη πόλη πέφτει στους Ρώσους», εξηγεί ο Αυστριακός συνταγματάρχης Μάρκους Ράισνερ.

Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας έχουν ήδη αραιώσει από την ταυτόχρονη επίθεση στην ρωσική περιοχή του Κουρσκ και η άμυνα της πόλης του Ποκρόβσκ είναι ήδη πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της ρωσικής ανωτερότητας, προσθέτει. «Οι Ρώσοι συνεχίζουν να προελαύνουν και ασκούν μαζική πίεση στο Ποκρόβσκ. Από το Κουπιάνσκ μέχρι τη Ζαπορίζια επιτίθενται με συνολικά έξι μεγάλες μονάδες. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο ακόμη κοντά στο Χάρκοβο και το Κουρσκ. Συνολικά, 150.000 Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη σε κάποια απόσταση από το Ποκρόβσκ, αλλά αν φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές, θα ξεκινήσει κάποιου είδους αστικός πόλεμος».

Ανάλογες καταστάσεις είχαν συμβεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, στις μάχες για τη Μαριούπολη, το Μπαχμούτ και την Αβντίιβκα. Οι αμυνόμενες ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να στήσουν ενέδρες στους Ρώσους μέσα σε κατοικημένες περιοχές, που απαντούσαν όμως με μαζική βία. Το ένα τετράγωνο μετά το άλλο ισοπεδώνονταν από  το  πυροβολικό, Αυτή η μοίρα απειλεί τώρα και το Ποκρόβσκ».

Ανακόπηκε η Ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε μάλιστα ότι η ορμή της ουκρανικής επίθεσης στο Κουρσκ έχει σταματήσει. «Τώρα βλέπουμε όλο και περισσότερες ρωσικές αντεπιθέσεις. Το πρόβλημα για την ουκρανική άμυνα είναι η αεροπορική υπεροχή και τα μέτρα ηλεκτρονικών παρεμβολών των Ρώσων. Και τα δύο προκαλούν αυξανόμενες δυσκολίες στους Ουκρανούς», λέει ο Ράισνερ. Στο Κουρσκ, όπως και στο Ντονμπάς, οι Ρώσοι προσθέτουν δυνάμεις κάθε μέρα.

«Οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες είναι πρωτίστως επιτυχίες προπαγάνδας», γράφει στο αμερικανικό «Foreign Affairs» ο Στίβεν Μπιντλ, καθηγητής διεθνών και δημοσίων σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο Αμερικανός καθηγητής αμφιβάλει μάλιστα αν η Ουκρανία θα ωφεληθεί από μια δυναμική, μεγάλης κλίμακας επίθεση βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Η ιστορία έχει δείξει ότι οι βομβαρδισμοί ακριβείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, δεν είχαν σχεδόν ποτέ σημαντική επιρροή στην πορεία του πολέμου».

Θα μπορούσαν βέβαια να ενισχύσουν το ηθικό των Ουκρανών, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τη στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, λέει ο Μπιντλ, η Δύση θα πρέπει να αναρωτηθεί προσεκτικά «αν ένα μέτριο στρατιωτικό όφελος αξίζει τον κίνδυνο κλιμάκωσης». Ο Αμερικανός καθηγητής συνιστά να μην αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία. Γιατί, όπως λέει, «σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα «δεν θα επιφέρει καμία αποφασιστική αλλαγή» στον πόλεμο.

Ναυτεμπορική