Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κι όμως δεν ειναι η Χεζμπολάχ ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ – Ποιον προσπαθεί να «παγιδεύσει»

Δημοσιεύτηκε στις

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η Τεχεράνη σε σταυροδρόμι

«Το Ισραήλ προσπαθεί να παγιδεύσει τη Χεζμπολάχ σε μια επίθεση που θα προκαλούσε έναν πλήρη πόλεμο και θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί πραγματική στρατηγική απειλή, το Ιράν», δηλώνει η Suzanne Maloney, ειδικός στο Ιράν και διευθύντρια για τα διεθνή θέματα στο Ινστιτούτο Brookings.Την ίδια ώρα η Τεχεράνη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Ο πόλεμος του Τελ Αβίβ κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο αποτελεί μια δύσκολη στιγμή για το Ιράν και τον νέο του πρόεδρο, καθώς αυξάνεται η πίεση που ασκείται να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ισραήλ για να υπερασπιστεί έναν σημαντικό του σύμμαχο.

Για το Ιράν, «η Χεζμπολάχ είναι ο μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας – οι δυνατότητές της και η γειτνίασή της με το Ισραήλ είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την Ισλαμική Δημοκρατία και εάν καταστραφεί, αφήνει τους Ιρανούς πολύ πιο ευάλωτους», λέει η Maloney στους New York Times

«Μας σέρνουν σε ένα σημείο όπου δεν επιθυμούμε να πάμε»
Στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ήταν ξεκάθαρος. Το Ισραήλ επιδιώκει να παγιδεύσει τη χώρα του σε έναν ευρύτερο πόλεμο, είπε. «Το Ισραήλ είναι αυτό που επιδιώκει να προκαλέσει αυτή την ολοκληρωτική σύγκρουση», είπε. «Μας σέρνουν σε ένα σημείο όπου δεν επιθυμούμε να πάμε».

Η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παρασυρθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που ο ανώτατος ηγέτης του, Αλί Χαμενεΐ, σαφώς δεν επιθυμεί, λένε οι αναλυτές.

Προσπάθειες να αρθούν κάποιες από τις κυρώσεις
Αντιθέτως, ο Πεζεσκιάν βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη ελπίζοντας να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο στον κόσμο και συναντάται με Ευρωπαίους διπλωμάτες με την ελπίδα να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζωτικής σημασίας μέτρων ανακούφισης από τις κυρώσεις για την παραπαίουσα οικονομία του.

Το Ιράν θέλει να διατηρήσει την αποτρεπτική του ισχύ έναντι του Ισραήλ, αποφεύγοντας παράλληλα έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών που θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να πλήξει την Ισλαμική Δημοκρατία στο εσωτερικό της.

Η εμπροσθοβαρής άμυνα κατά του Ισραήλ
Θέλει επίσης να προστατεύσει τους πληρεξούσιούς της που της παρέχουν αυτό που αποκαλεί εμπροσθοβαρή άμυνα κατά του Ισραήλ – τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούθι στην Υεμένη – χωρίς να μπει σε μάχη για λογαριασμό τους.

Και θέλει να προσπαθήσει να άρει κάποιες από τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της, διατηρώντας παράλληλα τις στενές στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις της με τους κύριους αντιπάλους της Ουάσινγκτον, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν έχουν αλλάξει για το Ιράν», δήλωσε ο Ali Vaez, διευθυντής του Iran Project στο International Crisis Group.

«Το Ιράν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή», είπε. Αυτό, πρόσθεσε, είναι πιθανό να είναι ένας λόγος που δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ενώ βρισκόταν στο Ιράν για να παραστεί στην ορκωμοσία του Πεζεσκιάν.

Ποιοι είναι οι εντολοδόχοι
Από την ανατροπή του Σάχη το 1979 και την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Ιράν προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του σε όλη την περιοχή και έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ. Έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο αντιπροσώπων που χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και υποστηρίζει αλλά δεν ελέγχει πλήρως – τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, τους Χούθι στην Υεμένη, τους σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράκ τους αλαουίτες στη Συρία και τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο έφερε τον ρόλο του στο προσκήνιο. Και το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία να εξοντώσει ή να περιορίσει την δράση των εντολοδόχων σε δύο χώρες: τη Χαμάς στα νότια σύνορά του και τη Χεζμπολάχ στα βόρεια.

Ταυτόχρονα, συνέχισε να έναν παρασκηνιακό πόλεμο κατά του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτερους αξιωματικούς σε μια πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τον Απρίλιο.

Αλλά οι σκληροπυρηνικοί θέλουν άλλα…
Ωστόσο υπάρχουν σκληροπυρηνικά στοιχεία στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και εντός της ίδιας της Χεζμπολάχ «που βλέπουν την αντιπαράθεση με το Ισραήλ ως αναπόφευκτη και θα προτιμούσαν να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε η Ellie Geranmayeh, ειδικός στο Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Το Ιράν πρέπει να στηρίξει τον άξονα της αντίστασής του με κάποιο τρόπο, λεει ο Cornelius Adebahr, ο οποίος μελετά το Ιράν για το Carnegie Europe.

«Δεν μπορεί να καταπίνει τις ισραηλινές προκλήσεις για πάντα» τόνισε.

«Και είναι πολλοί αυτοί που θα αναρωτηθούν: “Τι είδους δύναμη είσαι αν δεν μπορείς να προστατέψεις τους πληρεξούσιους σου;”»

Επιμέλεια: Κατερίνα Άτση

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή7 λεπτά πριν

Συνέντευξη συμβούλου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή στη Le Point: Ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ, ο ρόλος της Τουρκίας σε Συρία-Γάζα και στο βάθος… Ιράν

Συνέντευξη από τον Μασάντ Μπούλος, τον νέο ειδικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Απόψεις38 λεπτά πριν

Βασίλης Μπορνόβας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»!

«Δεν καταλαβαίνω ,γιατί διαπραγματευόμαστε την κυριαρχία μας με την Τουρκία»! Ο πρέσβυς ε.τ Βασίλης Μπορνόβας εκφράζει την απορία που έχουν...

Άμυνα1 ώρα πριν

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με...

Οικονομία2 ώρες πριν

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς οικονομικής, ενεργειακής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης”

Το βιβλίο αναφέρεται σε επίκαιρα ζητήματα διεθνούς οικονομίας, γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, οικονομία, επιχειρηματικότητα...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ανησυχία από τους Χριστιανούς της Συρίας! Οι τζιχαντιστές προελαύνουν

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Χαλέπι

Δημοφιλή