Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αποφυλάκιση Οτζαλάν ετοιμάζουν οι Τούρκοι! Απαραίτητος όρος η κήρυξη της διάλυσης του PKK

Δημοσιεύτηκε στις

Με μία δήλωση με πολλές εξηγήσεις προχώρησε ο Devlet Bahceli, ηγέτης του κόμματος MHP, ο οποίος άφησε ανοιχτό να αποφυλακιστεί ο Ocalan υπό τον όρο να κηρύξει τη διάλυση του ΡΚΚ.

Ο Bahceli γνωστός για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στους Κούρδους, είπε συγκεκριμένα:
«Αν αρθεί η απομόνωση του επικεφαλής των τρομοκρατών, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας DEM στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Ας φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Έδωσε το πράσινο φως ο Erdogan

Η κίνηση του Bacheli, που φαίνεται να συμφωνήθηκε κατά τις τελευταίες έκτακτες συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan με απώτερο στόχο τον προσεταιρισμό των Κούρδων βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει βάλει φωτιά στη συζήτηση γύρω από το κουρδικό ζήτημα και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν θα βρει ουσιαστική ανταπόκριση από τον Ocalan και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας.

Πολιτικός κρατούμενος από το 1999

Ο Ocalan κρατείται από το 1999, υπό συνθήκες απομόνωσης, στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η πρώτη κίνηση του Bacheli, που ερμηνεύτηκε ως πρωτοβουλία για επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου όταν κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Εθνοσυνέλευση αντήλλαξε χειραψία με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο ακόμη και σήμερα κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία και είναι πολιτικό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Σε μία πρώτη αντίδραση στην τοποθέτηση του Bacheli, ο πρόεδρος Erdogan, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ΑΚΡ, ανέφερε μεν ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον εθνικό μας ύμνο και αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας», υπονοώντας τους φιλοκουρδικούς κύκλους, «είτε πρόκειται για εραστές της τρομοκρατίας μεταμφιεσμένους σε δικηγορικούς συλλόγους, δικηγόρους ή δημοσιογράφους». Ωστόσο, παρέχοντας έμμεση στήριξη στη δήλωση Bacheli, προσέθεσε:
«Περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας.
Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα υπολογισμών.
Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

Και η αντιπολίτευση υπέρ της αποφυλάκισης

Κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση Bacheli παρείχε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ozgur Ozel.

«Αν σταματήσει η αιματοχυσία στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν άλλα δάκρυα από τα μάτια των μητέρων, αν έλθει ειρήνη στη χώρα, εκτιμούμε όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο.

Θα υποστηρίξουμε πλήρως το τέλος της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του φιλοκουρδικού DEM, στο οποίο απευθύνεται άλλωστε η πρόταση Bacheli, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος δήλωσε ότι «αν πρόκειται να γίνει μια αρχή, πρέπει να γίνει άρση της απομόνωσης αμέσως.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη».

Σημείωσε ακόμη ότι «συνομιλητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία είναι ο κύριος Ocalan, ο οποίος βρίσκεται υπό βαριά απομόνωση στο Ιμραλί».

O συνεχής αγώνας των Κούρδων

Η σύλληψη του Ocalan στις 15 Φεβρουαρίου 1999, δημιούργησε νέα δεδομένα για το μέλλον του κουρδικού ζητήματος, δεδομένα που αναδείχθηκαν πιο έντονα το 2003 και τη οικοδόμηση της ομόσπονδης κουρδικής κρατικής δομής στο Ιράκ.

Ταυτόχρονα μετά από πίεση της διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας για τη μετατροπή της θανατικής ποινής του Ocalan σε ισόβια κάθειρξη, οι ολοένα και περισσότερες φωνές σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία που ζητούν πολιτική λύση για το Κουρδικό, δίνουν νέες προοπτικές για το μέλλον.

Το Κουρδικό ζήτημα αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο της περιοχής που περιλαμβάνει την Τουρκία, στη συνέχεια και Ιράκ και στη Συρία, όπου η Τουρκία ακόμη και τώρα έχει εισβάλλει και βομβαρδίζει στρατιωτικούς και μη Κουρδικούς στόχους.

Σημαντική συνιστώσα γιατί σ’ αυτά τα κράτη, στην Τουρκία, στο Ιράκ, στη Συρία, οι Κούρδοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού και η παρουσία τους αδιάλειπτη εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι πλέον κεντρική παράμετρος των μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή.

Αυτό στη θέληση των Κούρδων να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με τον αγώνα, τη δραστηριοποίηση ακόμη και με την ένοπλη αντίσταση στο αφανισμό, δεδομένα που συγκροτούν προϋποθέσεις υλοποίησης δημιουργίας Κουρδικού κράτους, της υλοποίησης δηλαδή του οράματος εκατομμυρίων Κούρδων σε όλον τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Πάπα Λέοντα ΙΔ’! Κίνηση για την ειρήνευση, ζήτησε ο ποντίφικας

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, διαβεβαιώνοντας τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με την επιθυμία του για ειρήνευση μέσω της διπλωματικής οδού, κατηγορώντας παράλληλα την Ουκρανία ότι επιδιώκει «κλιμάκωση των εχθροπραξιών».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιδίδεται σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών σε ρωσικό έδαφος», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση της κρίσης [ενν. στην Ουκρανία] απαιτείται η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της».

H ανακοίνωση από το Βατικανό

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄ κάλεσε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Ο πάπας απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να προβεί σε μια κίνηση που θα ευνοούσε την ειρήνευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου για τη δημιουργία θετικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και την αναζήτηση λύσεων στη σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν ο Λέων ΙΔ΄ μετά την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχία ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ στο Πακιστάν υποθάλπτεται η τρομοκρατία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο επικεφαλής της πολυκομματικής αντιπροσωπείας και βουλευτής του Κογκρέσουτης Ινδίας Σάσι Θαρούρ, μιλώντας για το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ προς το Πακιστάν, δήλωσε ότι η Ινδία δεν έχει αντίρρηση εάν το ΔΝΤ χορηγήσει κεφάλαια σε μια χώρα που τα χρησιμοποιεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ωστόσο, ο Θαρούρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς, όπως είπε, επιτρέπει στο Πακιστάν να εκτρέπει αυτά τα κεφάλαια για την αγορά όπλων με σκοπό την επίθεση κατά της Ινδίας.
«Δεν φθονούμε καμία χώρα για την ανάπτυξή της, εάν τα χρήματα δαπανώνται πραγματικά για την απαλλαγή των ανθρώπων από τη φτώχεια ή για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών ζητημάτων. Γιατί να αντιταχθούμε;

Είμαστε ανθρωπιστές. Πιστεύουμε στην ευημερία των φτωχότερων των φτωχών σε οποιαδήποτε χώρα. Αλλά αν αυτά τα χρήματα απλώς επιτρέπουν στο Πακιστάν να εκτρέπει περισσότερους πόρους για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, για τον εξοπλισμό του με σκοπό να μας επιτεθεί, τότε αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ατυχές. Και ελπίζω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, στα οποία η Ινδία έχει κάποια επιρροή, να ενημερωθούν από τους διπλωμάτες μας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν πλήρεις δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται μόνο όπως προβλέπεται», είπε.

Νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης (EFF), επιτρέποντας την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Ινδία, ωστόσο, αντιτάχθηκε σθεναρά στη χορήγηση κεφαλαίων σε μια χώρα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία, προειδοποιώντας ότι τέτοια υποστήριξη ενέχει κινδύνους για τη φήμη των παγκόσμιων θεσμών και υπονομεύει τα διεθνή πρότυπα.

Σε ανάρτηση στο X, το ΔΝΤ ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο του EFF, επιτρέποντας την εκταμίευση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμβάλει στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη».
Αργότερα, στις 23 Μαΐου, η Ινδία δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» για τους 11 επιπλέον όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν, διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτίθεται στη χρηματοδοτική βοήθεια που προορίζεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης, υπονοώντας ότι τα κεφάλαια μπορεί να υποστήριξαν έμμεσα την αύξηση των αμυντικών δαπανών του Πακιστάν.

«Είμαστε ευγνώμονες για τους επιπλέον 11 όρους που επέβαλε το ΔΝΤ στο Πακιστάν. Ωστόσο, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια παρέχεται για γνήσιους αναπτυξιακούς σκοπούς. Έχουμε θέσει ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του πρόσφατου πακέτου διάσωσης που δόθηκε στο Πακιστάν από το ΔΝΤ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Όλα αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από το Πακιστάν εναντίον της Ινδίας», πρόσθεσαν οι πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του ΔΝΤ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΟΗΕ: Το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που καλείται να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (23:00 στην Ελλάδα), το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί σχεδίου ψηφίσματος για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το οποίο καταρτίστηκε από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου (E10).

Το κείμενο ζητεί άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άμεση, αξιοπρεπή και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και την άμεση και χωρίς περιορισμούς άρση όλων των εμποδίων στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει περιορισμένη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος μηχανισμός παράδοσής της, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Χαμάς αποσπά την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

«Στρατιωτικοποιημένη διανομή»

Υπό το προαναφερθέν επιχείρημα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προώθησαν ένα σχέδιο μέσω ενός νέου ιδιωτικού φορέα, του Gaza Humanitarian Foundation (GHF), που παρακάμπτει τις υφιστάμενες δομές του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών εταίρων του.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εν λόγω μηχανισμό.

Η GHF έχει ξεκινήσει διανομή βοήθειας σε επιλεγμένα σημεία που φυλάσσονται από συνεργάτες των ΗΠΑ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό «στρατιωτικοποιημένη διανομή» που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και δεν καλύπτει την κλίμακα και την προσβασιμότητα των υπαρχόντων μηχανισμών.

Θάνατος αμάχων κοντά σε σημεία διανομής

Από την έναρξη της λειτουργίας του μηχανισμού στις 27 Μαΐου, έχουν υπάρξει περιστατικά ασφαλείας κοντά σε σημεία διανομής της GHF και κάποια από αυτά οδήγησαν στον θάνατο αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Υπό το βάρος της κρίσιμης ανθρωπιστικής κατάστασης, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα – κατήρτισαν ξεχωριστά σχέδια ψηφίσματος. Ύστερα από διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε από την Αλγερία, τη Σλοβενία και τη Γουιάνα η προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου ψηφίσματος.

Στις 27 Μαΐου, η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα συγκάλεσαν συνάντηση των E10 για να το συζητήσουν. Παρά τις διαφωνίες στη διατύπωση αναφορών για τη Χαμάς και στην απελευθέρωση των ομήρων, επήλθε συμφωνία.

Το σχέδιο αυτό κοινοποιήθηκε διμερώς στα πέντε μόνιμα μέλη P5 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν επιφυλάξεις και έθεσαν όρους, όπως την καταδίκη της Χαμάς και ζήτησαν στήριξη στον GHF.

Οι ΗΠΑ φέρεται να υποστήριξαν επίσης ότι η πρωτοβουλία του Ψηφίσματος υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία εκεχειρίας, για τις οποίες μεσολαβούν οι ΗΠΑ.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξαν παρόμοιες τροποποιήσεις, ενώ η Ρωσία πρότεινε τη διαγραφή αναφορών στην έκθεση IPC που κάνει λόγο για επικείμενο λιμό στη Γάζα και στο Ψήφισμα 2735 της 10ης Ιουνίου 2024, για το οποίο είχε απόσχει.

Παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, οι E10 θεώρησαν το κείμενο το πιο ισορροπημένο συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Κατά την ψηφοφορία σήμερα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα των E10 προχωρά με την ψηφοφορία στέλνοντας πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεδομένης της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά και της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις14 λεπτά πριν

Κώστας Βενιζέλος στη Hellas Journal: Δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία! Μέχρι παρεξηγήσεως αποθεώνει την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης

Την συνέκρινε με την Ελλάδα και την Κύπρο, δικαιολόγησε την προμήθεια των S-400 και χαρακτήρισε “παράλογο” που δεν είναι στην...

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

Ρωσικό τελεσίγραφο για την πλήρη παράδοση της Ουκρανίας

Μετά την συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, το Κρεμλίνο κατέθεσε τους όρους υποταγής της Ουκρανίας

Πολιτική49 λεπτά πριν

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για το Σινά!

Με επίσημη ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια περί...

Διεθνή1 ώρα πριν

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Πάπα Λέοντα ΙΔ’! Κίνηση για την ειρήνευση, ζήτησε ο ποντίφικας

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει πως ο Πούτιν επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «για μια οριστική, δίκαιη και συνολική διευθέτηση...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ανησυχία ότι με τη βοήθεια του ΔΝΤ στο Πακιστάν υποθάλπτεται η τρομοκρατία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Πακιστάν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Διευκόλυνσης Χρηματοδότησης...

Δημοφιλή