Διεθνή
Η Τουρκία μπαίνει για τα καλά στα Βαλκάνια! Ο Ερντογάν υπέγραψε 11 συμφωνίες με τη Σερβία – Τί δήλωσε ο Βούτσιτς
Ο Βούτσις παραδέχτηκε, ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία! Συνεργασία Βελιγράδι-Άγκυρας στην αμυντική βιομηχανία
Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Μετά τα Σκόπια και την Αλβανία, οι προσπάθειες της Άγκυρας επικεντρώνεται στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσις υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως σημειώνει η σερβική Politika, ο Βούτσις παραδέχτηκε, ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία και ότι συζήτησε με Ερντογάν νέα έργα και επενδύσεις, έργα υποδομής, ενέργεια, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές, έχουν μεγάλη σημασία για τη Σερβία, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους παγκόσμιους οικονομικούς καιρούς.
Ο Βούτσιτς είπε ότι αυτή είναι η επίσκεψη ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς του σύγχρονου κόσμου, ότι είναι πάντα μεγάλη τιμή για τη Σερβία, ειδικά σε μια εποχή που η παγκόσμια σκηνή χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, πολιτικές και οικονομικές, κάτι που τονίζει περαιτέρω τη σημασία του.
«Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή η επίσκεψη δίνει ώθηση στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που συχνά σε όλη την ιστορία έχει επιβαρυνθεί από συγκρούσεις και εντάσεις, ανυπόμονη για ειρήνη και αληθινή ευημερία.
Η Τουρκία και η Σερβία έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας και συναντήσεις σαν αυτή δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν αυτούς τους δεσμούς, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας», ανακοίνωσε ο Βούτσιτς στο προφίλ του στο Instagram.
Υπογράφηκαν 11 συμφωνίες
Σήμερα, η Σερβία και η Τουρκία υπέγραψαν 11 διαφορετικές συμφωνίες και μνημόνια για αμοιβαία συνεργασία παρουσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
- Υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης που αναφέρται στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
- Το Μνημόνιο Συνεννόησης για τη συνεργασία στους τομείς της εργασίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.
- Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
- Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
- Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα του αθλητισμού.
- Το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της νεολαίας μεταξύ του Υπουργείου Νεολαίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
- Το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης μεταξύ του Υπουργείου Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
- Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της πόλης του Βελιγραδίου, Δημοκρατία της Σερβίας και του δήμου της πόλης Gaziantep, Δημοκρατία της Τουρκίας, υπέγραψαν οι αντίστοιχοι δήμαρχοι.
- Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Κρατικών Αρχείων της Σερβίας και της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
- Επίσης υπεγράφη, το ακαδημαϊκό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Ιστορικού Ινστιτούτου Βελιγραδίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Ατατούρκ για τον Πολιτισμό, τη Γλώσσα και την Ιστορία της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».
Αυτό δήλωσε ο Βούτσιτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν στο Βελιγράδι, μετά την τετ-α-τετ συνάντηση στο Παλάτι και την τελετή υπογραφής της Τέταρτης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και των συμφωνιών.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενημερώνοντας ότι συζήτησαν πολλά θέματα με τον Ερντογάν.
«Πάντα μαθαίνω πολλά από τον Ερντογάν. Νομίζω ότι οι συναντήσεις μας θα ωφελήσουν επίσης τη Σερβία και τον σερβικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πρόεδρος.
Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις βρήκε ότι είναι αρκετά καλές.
Επεσήμανε ότι ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί 7 φορές τα τελευταία χρόνια: «Ο Ερντογάν μας έθεσε στόχο 5 δισ. ευρώ. Ξεπεράσαμε τα 2 δισ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Δηλαδή, βρισκόμαστε στα μισά ο στόχος πιστεύω ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με περίπου 2,6 δισ. ευρώ».
Ο Βούτσιτς εκτίμησε, «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά, σε ευρασιατικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα», όπως είπε.
«Αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία»
Ο Βούτσιτς είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά όσο και σε ευρασιατικό επίπεδο. Είναι επίσης σημαντικό σε παγκόσμια κλίμακα».
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι θέλουν να αναπτύξουν ισχυρές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία: «Η συμφωνία και η πρόθεσή μας, που είναι σημαντική για εμάς και που πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας, είναι να καθιερώσουμε στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Είπε ο Ερντογάν και θέλουμε και σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε βήματα το επόμενο διάστημα», είπε.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πολιτική θέση του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται μιας ανεξάρτητης, ελεγχόμενης χώρας προς το συμφέρον των Τούρκων πολιτών και του λαού», είπε ο Βούτσιτς.
Ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί ξανά τη Σερβία σύντομα, ο Βούτσιτς είπε, «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα στα Βαλκάνια και πάντα λέει ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση στα προβλήματα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία
Ο Βούτσιτς είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι επίσης πολύ καλός φίλος: «Αν κάποιος στην οικογένειά μου είναι άρρωστος, θα τηλεφωνήσει αμέσως. Τέτοιοι στοχαστικοί άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι. Στη ζωή μου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Κοιτάξτε πώς φαινόταν η Τουρκία πριν αναλάβει την εξουσία (ο Πρόεδρος) Ερντογάν. Άλλαξε την εμφάνιση της χώρας του. Σήμερα, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σύγχρονες χώρες στον κόσμο», είπε ο Βούτσιτς.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Τι απάντησε ο Ερντογάν για τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με τη Σερβία
Αξιοσημείωτη απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έδωσε περιθώρια αμφισβήτησης για τη συνεργασία με τη Σερβία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
«Κανείς δεν πρέπει να επεμβαίνει στο τι θα γίνει στις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και της Σερβίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα συγκεκριμένα βήματα που θα λάβουν οι δύο χώρες για να συμβάλουν στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν είπε:
«Εμείς, ως Τουρκία και τώρα η Σερβία, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα χέρι-χέρι, αλλά αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανία μεταξύ μας που θα βασίζεται στη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης», όπως είπε.
Δηλώνοντας ότι έδωσαν τα χέρια στη διμερή συνάντηση και ανέθεσαν στους φίλους τους για αυτό το σκοπό, ο Ερντογάν είπε «Τώρα θα κάνουν αυτή τη δουλειά με τους φίλους μας και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το καθορίσει αυτό έξω από εμάς.
«Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της αμυντικής βιομηχανία της Τουρκίας και της Σερβίας;», «έχουμε τέτοιες ευκαιρίες στη Σερβία Θα κινηθούμε προς το μέλλον αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε σε δημοσιογράφο ο οποίος ρώτησε για τη σχεδιαζόμενη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας:
«Περιλαμβάνει την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών; Ή είναι άλλου είδους συνεργασία;»
Κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων αεροχημάτων
Απάντησε ως εξής:
«Οι ευκαιρίες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, φυσικά, θα πάρουν τη θέση τους στα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την αμυντική βιομηχανία. Όπως είπα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την αμυντική βιομηχανία, η Σερβία έχει τις ευκαιρίες σήμερα, έχουμε τις ευκαιρίες. Εμείς είμαστε δύο φίλες χώρες, «θα το αξιολογήσουμε μαζί. Γι’ αυτό δώσαμε τα καθήκοντα στους υπουργούς μας Εξωτερικών και στους Προέδρους της Αμυντικής Βιομηχανίας, θα επιτελέσουν το έργο τους και μετά θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας».
«Υπάρχουν αυτοί που δεν τους αρέσει τα βήματα που κάνουμε και αυτοί που τους αρέσουν»
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι οι σχέσεις με τη Σερβία μπορεί να μην αρέσει σε άλλους και σε άλλους να αρέσει, πρόσθεσε ότι η όλη δουλειά θα γίνει από τους υπουργούς.
«Όπως γνωρίζετε, είμαστε πολιτικοί ηγέτες, θα πάρουμε αυτήν την απόφαση μαζί με τους φίλους και τους συναδέλφους μας σε αυτά τα θέματα και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Το όλο θέμα είναι να κρατήσουμε υπό έλεγχο τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα λάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Politika, TRT Haber, Haber 7, Βαλκανικό Περισκόπιο
Διεθνή
Το καλό και το κακό σενάριο για Συρία από το BBC! Τα τουρκικά σχέδια αναπαράγονται από το ρωσικό TASS
Μπορούν οι αντάρτες να βοηθήσουν να επιτευχθεί σταθερότητα;
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το γεγονός, ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS “παίζει” τα πέντε σενάρια που προωθεί η τουρκική εφημερίδα Sabah, τα οποία παρουσιάσαμε σε σχετικό άρθρο για την πτώση της Δαμασκού λέει πολλά για τη συμβολή του τουρκικού παράγοντα στην κατάρρευση της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ σε μερικές ημέρες, αλλά και για τα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει η Άγκυρα την επόμενη μέρα. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της, αυτά της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπενθυμίζεται, ότι το Χαλέπι που κατακτήθηκε μέσα σε τρεις μέρες από τον ξέσπασμα της σύγκρουσης στις 27 Νοεμβρίου 2024 βρίσκεται εντός του εθνικού όρκου… |
Διεθνή
Συρία στο μοντέλο του Ιράκ! Ποιους στηρίζει το Ισραήλ
Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ
– Η εξέγερση των σουνιτών ανταρτών κατά του καθεστώτος Άσαντ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ρωσία “άφησε” το καθεστώς Άσαντ να καταρρεύσει σχεδόν αμαχητί
– Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ
– Το Ισραήλ υπολογίζει στην επιρροή των Κούρδων και των Δρούζων της Συρίας. Το νέο πλαίσιο περιφερειακής πολιτικής του Ισραήλ επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διαύλων με τις μειονότητες της ευρείας Μέσης Ανατολής.
————————-
Η επικράτηση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δραστική ανακατάταξη στον τρόπο διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και κατά πάσα πιθανότητα, την εφαρμογή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου, κατά το παράδειγμα του σημερινού Ιράκ, σύμφωνα με την εκτίμηση του επισκέπτη καθηγητή διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτου, που φιλοξενήθηκε στην ειδησεογραφική εκπομπή NewsRoom του ERTNEWS με τους δημοσιογράφους Μάκηκ Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη.
** Τα πρώτα μηνύματα των ανταρτών προς το εξωτερικό
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι Σύροι αντάρτες δείχνουν να επιδιώκουν να καθησυχάσουν την διεθνή κοινότητα, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι κατά την έναρξη της εξέγερσής τους κατά του καθεστώτος Άσαντ έλαβαν συγχαρητήρια μηνύματα από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φάντι Αλ-Μπάχρα, ένας από τους ηγέτες των ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι εκπρόσωποι της οργάνωσής του θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ηγέτες όλων ανεξαιρέτως των αραβικών κρατών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε ο κ. Χαρίτος, ότι στις πρώτες εκπομπές της κρατικής συριακής τηλεόρασης αφότου τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν επιβλήθηκαν στις γυναίκες δημοσιογράφους και εκφωνήτριες ο ισλαμικός κώδικας ενδυμασίας – γεγονός που προφανώς επιδιώκει να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς, κυρίως στην φυσιογνωμία που επιδιώκει να υιοθετήσει ή να αποδείξει το νέο καθεστώς, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται.
** Έκπληξη αποτελεί η εγκατάλειψη του Άσαντ από τη Ρωσία
Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Συρία θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη, ο Γαβριήλ Χαρίτος διευκρίνισε ότι ήταν προβλέψιμο πως κάποια στιγμή η ισλαμιστική αντιπολίτευση θα επεδίωκε αργά ή γρήγορα να διεκδικήσει με τα όπλα την εξουσία. Ωστόσο, το στοιχείο που πράγματι προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι, όπως τελικά αποδείχθηκε, η Ρωσία αποφάσισε να εγκαταλείψει όχι μόνο το καθεστώς Άσαντ, αλλά ίσως και τη Συρία. Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η Ρωσία ενθάρρυνε τον Άσαντ να αποδεχθεί το στάτους κβο που επεδίωκε η Τουρκία, βάσει του οποίου ο τουρκικός στρατός θα παρέμενε στα συριακά εδάφη που είχε καταλάβει. Επειδή όμως ο Άσαντ ήταν απρόθυμος να προβεί σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, απαιτώντας την πλήρη αποχώρηση του τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός του, τότε η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει το δικό της ‘πράσινο φως’ στις ανταρτικές οργανώσεις να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι, σήμερα στην Τουρκία «πολλοί αξιωματούχοι χαμογελούν» όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι στο Ισραήλ είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το νέο συριακό καθεστώς εξυπηρετεί τα τουρκικά περιφερειακά συμφέροντα.
** Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους και τους Δρούζους
Περιγράφοντας την ισραηλινή θεώρηση της κατάστασης, ο Γαβριήλ Χαρίτος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του νεοτοποθετηθέντος Υπουργού Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τόνισε ότι οι φυσικοί σύμμαχοι του Ισραήλ στην περιοχή είναι οι μειονότητες και μιλώντας για την περίπτωση της Συρίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους Κούρδους και τους Δρούζους. Μάλιστα, ήδη χθες έγινε γνωστό ότι ηγετικά στελέχη των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας ήρθαν σε επαφή με ισραηλινούς κρατικούς αξιωματούχους ζητώντας ισραηλινή στήριξη σε περίπτωση σύγκρουσής τους με τους τζιχαντιστές αντάρτες. Ανάλογες κινήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ λέγεται ότι έχουν σημειωθεί στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας με την κοινότητα των Δρούζων στην νότια Συρία.
Ως προς την κατάσταση επί του εδάφους, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι ήδη από χθες το βράδυ, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι στην συριακή πλευρά κατά μήκος ολόκληρης της οριογραμμής Ισραήλ-Συρίας στα Υψώματα του Γκολάν, ελέγχεται εκ ολοκλήρου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Παράλληλα όμως, και με αφορμή χθεσινοβραδινό ένοπλο επεισόδιο, κατά το οποίο οι Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο της μόνιμης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στην νεκρή ζώνη, με αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί, όλη η νεκρή ζώνη να βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.
Διεθνή
Σύροι αντικαθεστωτικοί κηρύσσουν «νέα εποχή» μετά την «φυγή» του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα
Περίληψη
Οι αντάρτες κηρύσσουν το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στη Συρία
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί «εξαιρετικά γεγονότα» στη Συρία, λέει ο Λευκός Οίκος
Ο αρχηγός των ανταρτών της Συρίας διατάζει τις δυνάμεις να μην πλησιάζουν τα ιδρύματα της Δαμασκού
Ο Σύρος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ηγεσία επιλεγεί από τον λαό
Οι αντάρτες λένε στους Σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρια”
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναχώρησε από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό
Η Χεζμπολάχ αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Χομς, στα περίχωρα της Δαμασκού
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra