Ξεθώριασαν οι ελπίδες του Πεκίνου καθώς ο Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του να επιβάλει δασμούς 60% ή περισσότερο σε προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα.
Η νίκη του Τραμπ έχει αμβλύνει τις μελλοντικές προοπτικές για τις κινεζικές εξαγωγές.
Η κινεζική οικονομία που αγωνίζεται να ανακάμψει είναι πιθανό να παραμείνει σε κακή κατάσταση εξαιτάις της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για δεύτερη θητεία. Το Πεκίνο βασιζόταν περισσότερο στις εξαγωγές για την ανάκαμψη της οικονομίας στο πλαίσιο των υποτονικών καταναλωτικών δαπανών και της πτώσης των ακινήτων. Ωστόσο, το μοναδικό φωτεινό σημείο έχει ξεθωριάσει καθώς ο Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του να επιβάλει δασμούς 60% ή περισσότερο σε κινεζικά προϊόντα.
Τα πρώτα σήματα αντικατοπτρίστηκαν με τη μορφή του κινεζικού νομίσματος γιουάν που υποχώρησε απότομα καθώς ο Τραμπ βγήκε νικητής. Οι κινεζικές εξαγωγές παρουσίασαν μικρή βελτίωση τον Οκτώβριο μετά από μια περίοδο νωθρότητας. Όμως τώρα η Κίνα αντιμετώπισε μεγάλο καθοδικό κίνδυνο των εξαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της εξωτερικής ζήτησης και των αυξανόμενων εμπορικών περιορισμών από άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Zichun Huang, κινέζο οικονομολόγο της Capital Economics. Τώρα η νίκη του Τραμπ έχει αμβλύνει τις μελλοντικές προοπτικές για τις κινεζικές εξαγωγές.
Η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί κατά δύο πλήρεις ποσοστιαίες μονάδες εάν επιβληθούν δασμοί 60%, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Macquarie. Θα είναι σχεδόν το ήμισυ του αναμενόμενου ρυθμού οικονομικής επέκτασης της Κίνας του 5%. «Το Trade War 2.0 θα μπορούσε να τερματίσει το μοντέλο συνεχούς ανάπτυξης της Κίνας, στο οποίο οι εξαγωγές και η μεταποίηση ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie.
Η εκστρατεία του Τραμπ επικεντρώθηκε στον προστατευτισμό που θα έβλαπτε την Κίνα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάινμπεργκ, καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. «Υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί κίνδυνοι για την έναρξη νέων εμπορικών συμφωνιών ή τη μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές», είπε. «…που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στους δασμολογικούς συντελεστές στις εισαγωγές από την Κίνα ή αλλού».
Η αυταρχική και απρόβλεπτη φύση του Τραμπ και η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμια για την Κίνα αυτή τη φορά, προειδοποίησαν οι ειδικοί. «Ο Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη του θητεία ως ενθουσιώδης θαυμαστής του Σι Τζινπίνγκ, προτού επιβάλει δασμούς και στη συνέχεια δυσφημήσει το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, αντιπρόεδρος διεθνούς ασφάλειας και διπλωματίας στο Asia Society Policy Institute με έδρα την Ουάσιγκτον.
Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η κινεζική οικονομία ήταν ισχυρή και επεκτεινόταν. Ωστόσο, αυτή τη φορά, εμφανίζεται ευάλωτη και εξαρτάται πλήρως από τις εξαγωγές για να ανακάμψει. Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή αυτή τη φορά, εάν ο Τραμπ επιβάλει υψηλούς δασμούς, καθώς τυλίγει κάτω από την υψηλή ανεργία, την κρίση ιδιοκτησίας και το αυξανόμενο χρέος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν δασμούς για να στρίψουν το χέρι της Κίνας σε επίμαχα ζητήματα, καθώς είναι πιθανό να έχουν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, δήλωσε ο Χένρι Γκάο, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Διαχείρισης της Σιγκαπούρης.
Ακόμα κι αν η Κίνα ανταποδώσει με παρόμοιους δασμούς, δεν θα επηρεάσει πολύ τις ΗΠΑ αλλά την Κίνα. Επειδή το εξωτερικό εμπόριο αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την βαριά εξαγωγική Κίνα σε μια αδύναμη στιγμή του οικονομικού της κύκλου, δήλωσε ο Wang Yuesheng, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. «Τα αντίποινα της Κίνας μπορεί απλώς να οδηγήσουν σε μείωση του εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας, κάτι που συνάδει με τις προθέσεις των ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού και να μεταφέρουν το εμπόριο σε άλλες χώρες», είπε.
Ο Χουάνγκ είπε ότι οι κινεζικές εξαγωγές που θα μειώσουν την οικονομική πίεση εξαρτώνται από τη ζήτηση από τις χώρες εισαγωγής, καθώς ο εμπορικός περιορισμός έχει γίνει ένας αυξανόμενος περιορισμός. «Αλλά η επιτυχία των εξαγωγών της Κίνας προκαλεί αυξανόμενους εμπορικούς περιορισμούς από άλλες χώρες, γεγονός που απειλεί να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εξαγωγών», είπε.
Η πιθανή αναβίωση του εμπορικού πολέμου τρομοκρατούσε τους Κινέζους κατασκευαστές και εξαγωγείς. «Θα έχει ως αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην είναι ανταγωνιστικά και τουλάχιστον οι πωλήσεις μας στις ΗΠΑ θα μειωθούν απότομα», δήλωσε ο Li Wei, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις παραγωγής γυαλιού στο Cangzhou της βόρειας Κίνας. Ο Dong Sion, διευθυντής πωλήσεων στον κατασκευαστή ηλεκτρονικών προϊόντων Sotech με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι «Εάν επιβληθούν δασμοί 60 τοις εκατό, τότε θα μπορούσε να διαταράξει τις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ ή ακόμη και να τις τερματίσει εντελώς».
Εκτός από τους δασμούς άνω του 60 τοις εκατό σε κινεζικά προϊόντα, ο Τραμπ είχε εκφράσει τον Οκτώβριο τις προθέσεις του να επιβάλει δασμούς 200 τοις εκατό στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα. Θα είναι πολύ αρνητικό για την Κίνα, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Ευρύτερης Κίνας Jianwei Xu. «Αντιμετωπίζοντας το νέο περιβάλλον, η συνολική προσφορά της Κίνας θα πρέπει να συρρικνωθεί επειδή το μέγεθος της αγοράς με βάση τους Κινέζους παραγωγούς θα γίνει μικρότερο. Αυτό θα προκαλέσει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία θα περιόριζε περαιτέρω τις εγχώριες δαπάνες», είπε ο Xu.
ΠΗΓΗ: European Times