Πολιτική
Χριστοδουλίδης: “Αποτέλεσμα του αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου στην περιοχή η συνάντηση με Μπάιντεν”
«Ακολουθούμε με συνέπεια μια στρατηγική που βασίζεται στη Θουκυδίδεια κατανόηση των διεθνών σχέσεων και τη σημασία που αποκτούν οι παράγοντες ισχύος και οι συνέργειες με άλλες δυνάμεις στην κατάκτηση ενός στόχου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χριστοδουλίδης.
“Συγκρατημένα αισιόδοξος” και “ρεαλιστής” ως προς τη συνέχεια που μπορεί να υπάρξει στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ότι είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) αφιερωμένη στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας.
“Έχω το τιμητικό προνόμιο να εκπροσωπώ τον κυπριακό λαό και να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της μεταπολεμικής γενιάς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ξεκίνησα μια διεθνή εκστρατεία για να βάλουμε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε:”Με ικανοποίηση βλέπω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια αποδίδει σταδιακά καρπούς και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια. Δεν υποβαθμίζω ούτε τα προβλήματα, ούτε τις προκλήσεις. Είμαι ρεαλιστής.
Την ίδια στιγμή γνωρίζω πολύ καλά πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Στηρίζουμε ουσιαστικά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επενδύουμε στη νέα αυτή προσπάθεια, έχοντας την πεποίθηση ότι εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βάλουμε με αξιώσεις το κυπριακό στις ράγες της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Και είμαι ικανοποιημένος γιατί ο διεθνής παράγοντας, όλοι οι σημαντικοί δρώντες από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, την πολιτική μας βούληση, μας πιστώνουν με καλή πρόθεση και με ειλικρίνεια για επίλυση του Κυπριακού. Όλες μας οι ενέργειες κινούνται προς την κατεύθυνση της έντιμης και ειλικρινούς προσπάθειας για να βάλουμε τέλος στο απαράδεκτο στάτους κβο που δημιούργησε η παράνομη τουρκική κατοχή εδώ και πενήντα χρόνια.
Επαναλαμβάνω ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τις προκλήσεις έχουμε πλήρη αντίληψη του συσχετισμού δυνάμεων και, βεβαίως, είμαστε αρκετά ρεαλιστές για να μην αιθεροβατούμε. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είμαστε πραγματιστές ακολουθούμε με συνέπεια μια στρατηγική που βασίζεται στη Θουκυδίδεια κατανόηση των διεθνών σχέσεων και τη σημασία που αποκτούν οι παράγοντες ισχύος και οι συνέργειες με άλλες δυνάμεις στην κατάκτηση ενός στόχου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυροποιούμε το πλέγμα των συνεργιών που διατηρούμε με τρίτες χώρες, ενισχύουμε το διπλωματικό μας αποτύπωμα και διευρύνουμε τους παράγοντες ισχύος μας”.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάϊντεν τόνισε πως ήταν μια ιστορική συνάντηση, μετά από 28 χρόνια με χρόνια, προέδρου των ΗΠΑ με Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν “αποτέλεσμα και του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην ταραχώδη και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής”.
“Οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούμε με όλες τις χώρες της περιοχής, μάς καθιστούν αξιόπιστο, έναν έντιμο διαμεσολαβητή, που όλοι εμπιστεύονται. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Κυπριακή Δημοκρατία, το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ε.Ε στην περιοχή, λειτουργεί (με πράξεις και όχι με λόγια) ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα ασφάλειας και συνεργασίας”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε:
“Το γεγονός αυτό, που προσδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία συγκριτικά πλεονεκτήματα που αξιοποιούμε προκειμένου να έχουμε και θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό ή τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού που υλοποιούμε. Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις αποδεικνύουν αυτόν τον ρόλο της Κύπρου.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αναγνωρίζεται, πέραν από τις χώρες της περιοχής, τόσο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, είναι ο ρόλος μας κατά τη διάρκεια κρίσεων με την αξιοποίησή της ως ασφαλή διαμετακομιστικό σταθμό για απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, το Σχέδιο “Αμάλθεια” της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αναγνωρίστηκε και αγκαλιάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας το πολιτικό αλλά και διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας”.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την επέτειο των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και παρατήρησε: “Τα πενήντα χρόνια της συνεχιζόμενης ξένης κατοχής, από τα 64 συνολικά χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να φαίνονται μικρό διάστημα στον μακρύ ιστορικό χρόνο ή στην ευρύτερη οπτική του Ανατολικού ζητήματος των τελευταίων αιώνων. Ωστόσο, για όλους εμάς, για την Κύπρο και για τους κατοίκους της, τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας, αφήνουν βαρύτατη σφραγίδα στην καθημερινότητά μας, στο μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
Η φετινή επέτειος των πενήντα χρόνων από το 1974 μας θυμίζει τους πεσόντες, τους τραυματίες, τους αιχμαλώτους στρατιώτες, δεκαεννιάχρονους και εικοσάχρονους νέους στην πλειοψηφία τους, και τα τραγικότερα θύματα της εισβολής, τους άμαχους, τους ηλικιωμένους, τα γυναικόπαιδα. Όλους αυτούς που δεν μπορούν να ξεχάσουν και βασανίζονται από τότε με τις ανεξίτηλες μνήμες όσων βίωσαν ως ανυπεράσπιστοι μάρτυρες σε φρικτά εγκλήματα πολέμου και ομαδικών εκτελέσεων, ως ανέστιοι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ως εγκλωβισμένοι, ως πρωταγωνιστές σπαρακτικού αρχαίου δράματος στις χιλιάδες περιπτώσεις συγγενών πεσόντων, αγνοουμένων και αιχμαλώτων”.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η Ελλάδα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της και ο αδελφός ελληνικός λαός είναι “ο πρώτος και πιο σημαντικός μας σύμμαχος, ο σθεναρότερος υποστηρικτής των προσπαθειών μας, ο πλέον ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης” και υπογράμμισε: “Έχουμε στέρεα επιχειρήματα και τη δέουσα αυτοπεποίθηση που μας επιτρέπουν να πορευόμαστε προς το αύριο, διεκδικώντας με ρεαλισμό τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εγγυητές. Αυτό είναι το όραμά μου και αυτό θα διεκδικήσω, με απόλυτη προσήλωση στον όρο εντολής που έχω λάβει από τον κυπριακό λαό. Και η επίλυση του Κυπριακού θα είναι την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη δικαίωση των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας, προς τιμήν των οποίων είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση”.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας, επισήμανε: “Μισό αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 γενιές Ελλήνων σε όλο τον κόσμο αναστοχάζονται τα συγκλονιστικά γεγονότα που κηλίδωσαν τη νεότερη ιστορία μας. Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε τον δίκαιο και ιερό αγώνα για την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού μας”.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΜΣ όπου είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρος της Βασίλειο Πάππα και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.
Πολιτική
“Πολιορκία” του Ρουβίκωνα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα! Απαίτηση αποφυλάκισης Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα
Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Τουρκικό Προξενείο στο Παλαιό Ψυχικό σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Mehmet Çelik, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 30 Οκτώβρη.
Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Τουρκικό Προξενείο στο Παλαιό Ψυχικό σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Mehmet Çelik, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 30 Οκτώβρη.
Τα μέλη του Ρουβίκωνα αποχώρησαν χωρίς πρόβλημα.
Πώς θα σας φαινόταν αν για χρόνια περνούσατε τη ζωή σας σε καθεστώς φυλάκισης και διαρκούς καθημερινής τρομοκρατίας απλά και μόνο επειδή υπάρχετε;
Αρκεί να κάνουμε αυτό το απλοϊκό ερώτημα στον εαυτό μας, για να κατανοήσουμε έστω και στο ελάχιστο τον παραλογισμό των εκάστοτε εθνικισμών ανά τον κόσμο και της εκάστοτε κρατικής τρομοκρατίας που στρέφουν τα όπλα τους απέναντι στους καταπιεσμένους λαούς αυτού του κόσμου απλά και μόνο επειδή κατοικούν στο ίδιο χωράφι.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί σίγουρα αυτό της Γάζας στην Παλαιστίνη, της μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής παγκοσμίως, που σήμερα μετράει χιλιάδες ερείπια και νεκρούς. Ένα αποικιοκρατικό σχέδιο πλήρους αφανισμού ενός λαού, βγαλμένο από τα πιο αρρωστημένα μυαλά των σιωνιστών εποίκων.
Έτσι και ο Mehmet Çelik και συνολικά ο κουρδικός λαός, με τα μέσα και την κλίμακα της τρομοκράτησης και προσπάθειας αφανισμού τους να ποικίλλουν, βιώνουν και δέχονται τη βαρβαρότητα του τουρκικού εθνικισμού και των διεθνών συνεργατών τους.
Ο Mehmet Çelik βρέθηκε το 2021 σε βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα μαζί με άλλους πρόσφυγες, μιας και η ζωή του στην Τουρκία ως Κούρδος είχε καταστεί αβίωτη, δεχόμενος επανειλημμένα την κρατική τρομοκρατία με διώξεις, φυλακίσεις, χάνοντας τους δικούς του ανθρώπους. Ερχόμενος στην Ελλάδα όχι άσυλο δεν βρήκε, αλλά εδώ και τρία χρόνια υφίσταται διαρκείς φυλακίσεις χωρίς να υπάρχει καμία κατηγορία σε βάρος του. Τον τελευταίο έναν χρόνο βρίσκεται σε διοικητική κράτηση στο τμήμα αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ενώ πριν μία εβδομάδα λίγο κινδύνεψε να απελαθεί. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εκτελεστεί η απέλασή του στην Τουρκία, μια απόφαση που εν τέλει παρέμεινε στον πάγο. Ωστόσο, ο κίνδυνος της απέλασής του παραμένει ακόμα υπαρκτός, μιας και πριν λίγες μέρες από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στο Παρανέστι της Δράμας, ακόμα πιο κοντά δηλαδή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η επιθετικότητα του ελληνικού κράτους απέναντι σε Κούρδους και Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες εκδηλώνεται επανειλημμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επιθέσεις ενάντια στους αγωνιστές του Λαϊκού Μετώπου, με πιο πρόσφατη την απόφαση έκδοσης στην Τουρκία του Τούρκου δημοσιογράφου Ali Ercan Gökoğlu, που εν τέλει πάρθηκε πίσω έπειτα από 40 μέρες απεργίας πείνας.
Όσο κι αν ρίχνουν στάχτη στα μάτια, ελληνικό κράτος και τουρκικός εθνικισμός συνεργάζονται άριστα στα πλαίσια της νατοϊκής συμμαχίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής των pushbacks, με το αλισβερίσι τους αυτό να έχει θύματα αγωνιστές και αγωνίστριες, πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Mehmet Çelik βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 30 Οκτώβρη, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκισή του. Και αν η φυλάκισή του στην Ελλάδα κράτησε 3 χρόνια, στην Τουρκία θα είναι επ’ αόριστον.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ MEHMET ÇELIK
ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
ΠΗΓΗ: Ρουβίκωνας/Γιώργος Καλαϊτζίδης
Πολιτική
Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!
Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρεντι Μπελέρι είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr
Εξιστορεί την πολύμηνη περιπέτεια του, από την σύλληψη του μέχρι και την απελευθέρωση του
«…Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Οι άνθρωποι που με συνέλαβαν δεν γνώριζαν καν τον λόγο για τον οποίο έκαναν τη σύλληψη. Ο εισαγγελέας που μου άσκησε την ποινική δίωξη ήταν αναρμόδιος και σήμερα είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα! …Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είχε πληρωθεί 7000 από την αστυνομία ενώ οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε μάρτυρες υπεράσπισης. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες του κράτους δικαίου, όλοι οι νόμοι, με μοναδικό σκοπό να μην με αφήσουν να ασκήσω την διοίκηση του Δήμου! Και φυσικά η σκευωρία κατέρρευσε…»
Πως εξηγείται η άρση του Βέτο…
«Η Ελλάδα πήρε από το χεράκι την Αλβανία για να την οδηγήσει προς την ΕΕ. Το 2003 στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρχή και το 2014 στην προεδρία της Ένωσης η Αλβανία πήρε το status της “προς ενταξη χώρας”…Γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια είναι 64 και η Ελλάδα έχει ισάριθμα βέτο συν ένα τελικό βέτο για την ένταξη στο τέλος της διαδικασίας.
«…Δεν είναι μόνο τα περουσιακά θέματα που πρέπει να εξασφαλιστούν αλλά και άλλα σοβαρά θέματα πάνω στο κράτος δικαίου και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η “μπάλα είναι στο γήπεδο” της Αλβανίας. Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες και όποιος θέλει να μπει πρέπει να τα σέβεται!…»
«…Το 1960 δήμευσαν τις περιουσίες των παππούδων μας. Οι περιουσίες δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει σκοπιμότητα. Εάν αποδωθούν, τότε η οικονομική ανάπτυξη είναι δεδομένη και έτσι ο κόσμος φτιάχνει τα οικονομικά του και δεν χρειάζεται να μεταναστεύσει. Γι αυτό και το κράτος δεν επιστρέφει τις περιουσίες…»
«…Οι Αλβανοί συνεχίζουν την πολιτική του Χότζα για τα 99 χωριά. Το 2017 ο κ. Ράμα πέρασε ένα νόμο για την προστασία των μειονοτήτων. Αφορούν την γλώσσα , το πως προσδιορίζεται ένας πολίτης της μειονότητας και το πια αξιώματα μπορεί να πάρει στη δομή του κρατικού μηχανισμού.
Ποιό το όραμα για τη Χειμάρρα;
Με μία ομάδα νέων επιστρέψαμε στην Αλβανία για να φτιάξουμε τη ζωή μας.
Θέλουμε να έχουμε τις περιουσίες μας, σεβασμό στη θρησκεία μας και κατοχειρωμένα τα δικαιώματα μας μέσα στο Αλβανικό κράτος.
Πολιτική
Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς
Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».
Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.
Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».
Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.
Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.
Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.
Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.
Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.
ΠΗΓΗ: Ελευθερία
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra