Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν μετά την ήττα της Χάρις! Δεσμεύτηκε στον Μπάιντεν ομαλή μετάβαση της νέας εξουσίας

Δημοσιεύτηκε στις

Διάγγελμα πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στπμ Λευκό Οίκο, στην πρώτη του ομιλία μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν μίλησε από το Rose Garden του Λευκού Οίκου για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, κάτι που δεν έγινε όταν είχε επικρατήσει του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.

Καθώς κατευθυνόταν προς το βήμα, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι παρευρισκόμενοι υπάλληλοι, με την εγγονή του στην πρώτη σειρά, του επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα. Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την Κάμαλα Χάρις για την προεκλογική της καμπάνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να νιώθει περήφανη για το έργο της.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε την υποχρέωσή του να διασφαλίσει μια “ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας”, αποδεχόμενος την απόφαση των ψηφοφόρων.

«Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις»
«Για κάποιους ανθρώπους είναι η ώρα της νίκης και για άλλους η ώρα της απώλειας. Μία χώρα επιλέγει το ένα ή το άλλο. Αποδεχόμαστε την επιλογή που κάνει η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις. Δεν μπορείς να αγαπάς τον γείτονά σου μόνο όταν συμφωνείς».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου», τονίζοντας ότι θα κάνει το καθήκον του ως πρόεδρος.

“Ήταν μια ιστορική προεδρία. Αφήνουμε πίσω μας την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Τώρα έχουμε 74 ημέρες για να ολοκληρώσουμε τη θητεία, τη δική μας θητεία, ας κάνουμε κάθε μέρα να μετράει”, είπε κλείνοντας ενώ χαρακτήρισε “αναπόφευκτα” τα πισωγυρίσματα και “ασυγχώρητη” την εγκατάλειψη. “Χάσαμε αυτή τη μάχη, η Αμερική των ονείρων σας σας καλεί να ξανασηκωθείτε”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι περήφανος που συνεργάστηκε με το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα του, υπογράμμισε όμως πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη μας. “Θα είμαστε εντάξει, αλλά πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι”.

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Τι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο προεδρικό πραξικόπημα στη Νότιο Κορέα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«ΗΕθνοσυνέλευσή μας έχει γίνει καταφύγιο για εγκληματίες, ένα άντρο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το δικαστικό και διοικητικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατική μας τάξη»… Και έτσι ξαφνικά Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ανακοίνωσε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες την επιβολή στρατιωτικού νόμου για να προστατεύσει κατά δήλωσή του τη χώρα από τις απειλές που θέτουν οι «κομμουνιστικές δυνάμεις» της Βόρειας Κορέας και να αντιμετωπιστούν «εχθρικά προς το κράτος στοιχεία».

Γράφει η Ευαγγελία Μπίφη, Liberal.gr

Έξι ώρες αργότερα, εν μέσω ενός σκηνικού απόλυτης σύγχυσης, οργής πολιτών και πολιτικών και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τεθεί υπ’ ατμόν, ο συντηρητικός πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ ήρε το επίμαχο διάταγμα πριν οδεύσει η Νότια Κορέα ολοταχώς προς μία πρωτοφανή συνταγματική κρίση με συνέπειες πολύ πέραν των συνόρων της.

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τη Δημοκρατία από έναν βαθιά αντιδημοφιλή και διχαστικό πρόεδρο που αιφνιδίασε άπαντες ανασύροντας «εγχειρίδια» επιβολής διά του στρατιωτικού νόμου για να ξεφύγει ως φαίνεται από τα πολιτικά του αδιέξοδα. Ουδείς γνώριζε, ούτε το κόμμα του, ούτε και η σύμμαχος Ουάσινγκτον, για τις προθέσεις του Γιουν Σουκ-γέολ. Είτε λειτούργησε είτε δεν λειτούργησε εν θερμώ, η κίνηση του Γιουν Σουκ-γέολ καταλήγει να επιφέρει το πολιτικό του τέλος, ενώ παρόλο που επιβεβαιώθηκαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Νότιας Κορέας, καταδείχθηκε ταυτόχρονα και πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατία της. Ο στρατιωτικός νόμος ήρθη -χωρίς ουσιαστικά καν να εφαρμοστεί- το τοπίο, όμως, παραμένει ρευστό και αβέβαιο.

Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε υπό πρωτόγνωρο καθεστώς πολιορκίας από τον στρατό εγκρίνοντας ομόφωνα ψήφισμα για την άρση του στρατιωτικού νόμου. Ουδέποτε εγκρίνεται οτιδήποτε ομόφωνα στο βαθιά πολωμένο πολιτικό σκηνικό της Νότιας Κορέας. Τώρα, και το ίδιο το κόμμα του Γιουν Σουκ-γέολ ψήφισε εναντίον του. Βάσει Συντάγματος ο πρόεδρος όφειλε να συμμορφωθεί, ωστόσο επί ώρες ο Γιουν Σουκ-γέολ τηρούσε σιγή ιχθύος και δεν ήταν σαφές, εάν θα το έπραττε. Χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί εκείνες τις ώρες της αγωνίας έξω από το Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα για τη φυλάκιση του προέδρου. Για τους μεγαλύτερους ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος. Όλοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν στις 5.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, ήρθε η ανακοίνωση της άρσης της διαταγής, προφανώς κάτω και από αμερικανικές πιέσεις. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του προέδρου. Μετά το πολιτικό χάος που δημιούργησε όλα δείχνουν προς παραίτηση. Δεδομένου ότι ο Γιουν Σου-γέολ συμμορφώθηκε με την απόφαση της Βουλής, η προοπτική παραπομπής του απομακρύνεται.

Το πολεμικό κλίμα μεταξύ του προέδρου και του Κοινοβουλίου μαίνονταν εδώ και πολύ καιρό. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, έχοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, προσπάθησε πρόσφατα να αποπέμψει τους κορυφαίους εισαγγελείς της χώρας. Το διάγγελμα του Νοτιοκορεάτη προέδρου ήλθε χθες, καθώς το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του ιδίου συνέχιζε να μάχεται με την αντιπολίτευση για το σχέδιο Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα, μέσω επιτροπής, ένα σημαντικά μειωμένο πρόγραμμα Προϋπολογισμού.

Ο 64χρονος Γιουν δυσκολεύτηκε να προωθήσει την ατζέντα του στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κοινοβούλιο και η δημόσια υποστήριξη στο πρόσωπό του παρέμεινε χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Το Νοέμβριο πάνω από 3.000 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν δήλωση, με την οποία ζητούσαν από τον Γιουν να παραιτηθεί. Τον περασμένο Μάιο, η δημοτικότητά του έπεσε στο ναδίρ, στο 21%, με την οικονομική και εξωτερική πολιτική του, καθώς και την έλλειψη επικοινωνίας που τον χαρακτηρίζει, να αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι για το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από την κοινή γνώμη.

Ο Γιουν, ο οποίος ήταν γνωστός στο παρελθόν για τη σκληρή του στάση στον αγώνα κατά της διαφθοράς ως εισαγγελέας, προσπάθησε να επιδείξει παρόμοια προσέγγιση και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Αντιθέτως, όμως, τη θητεία του σκίασαν διάφορα σκάνδαλα και κυρίως το γεγονός ότι η σύζυγός του Κιμ Κουν-χι κατηγορήθηκε ότι δέχθηκε δώρο πολυτελείς τσάντες και χειραγώγησε μετοχές. Ο Γιουν, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η σύζυγός του θα πρέπει να ενεργεί πιο προσεκτικά.

Προβλεπόμενο αδιέξοδο

Οι βουλευτικές εκλογές της 10ης Απριλίου φέτος στη Νότια Κορέα κατέληξαν σε μια σαρωτική νίκη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και μια οδυνηρή ήττα για τον πρόεδρο της χώρας και το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Αν και το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφερε να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το αποτέλεσμα ήταν να αποτυπωθεί στην κοινοβουλευτική αριθμητική η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την κυβέρνηση Γιουν εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, θέτοντας τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση για το υπόλοιπο της τριετούς θητείας του.

«Κατά μία έννοια, επρόκειτο για μια ρεβάνς μεταξύ του προέδρου Γιουν και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζε-Μιούνγκ, τον οποίο ο Γιουν είχε νικήσει στην προεδρική εκλογή του 2022 με μικρή διαφορά [σ.σ. 0,7%]. Τώρα ο Λι κέρδισε με μεγάλη διαφορά» δήλωνε την επομένη των εκλογών ο κοινωνιολόγος του Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ασίας-Ειρηνικού (APARC), Γκι-Γουκ Σιν.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν μία ηχηρή προειδοποίηση για την επερχόμενη εμβάθυνση του εθνικού διχασμού και της πολιτικής πόλωσης στη Νότια Κορέα. Ο Σιν επισημαίνει τον ρόλο του ανελεύθερου χαρακτήρα, του λαϊκισμού και της πόλωσης στην παρακμή της κορεατικής δημοκρατίας και τις επιπτώσεις τους στην κορεατική κοινωνία και πολιτική. «Έχω πει και στο παρελθόν ότι η Κορέα αντιμετωπίζει κρίση δημοκρατίας. Τώρα μπορώ να πω ότι η Κορέα αντιμετωπίζει επίσης μια κρίση στην πολιτική ηγεσία», δήλωνε πριν από περίπου οκτώ μήνες για να αποδειχθεί προφητικός.

Έχοντας χάσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, η κυβέρνησή Γιουν αντιμετώπιζε μια σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οδηγήθηκε στο σημείο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο ως μία αντιδημοκρατική τακτική για να αποκρούσει τις πολιτικές επιθέσεις.

Υπεύθυνος για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου χρίστηκε χθες από τον Γιουν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Παρκ Αν-Σου. Εάν ο στρατιωτικός νόμος παρέμενε σε ισχύ, όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων και των συγκεντρώσεων των πολιτών, θα ήταν απαγορευμένες. Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα και οι εκδόσεις θα βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του προέδρου, θα απαγορευόταν η διασπορά «ψευδών ειδήσεων», θα αναστέλλονταν οι εργατικές κινητοποιήσεις και όλο το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευόμενων γιατρών, πολλοί από τους οποίους απεργούσαν, θα έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 48 ώρες. Όσοι παραβίαζαν το διάταγμα θα μπορούσαν να συλληφθούν χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Προβληματισμός για Τραμπ εν μέσω πολιτικής κρίσης

Η πολιτική κρίση στη Σεούλ κορυφώθηκε χθες με τον πιο απρόσμενο τρόπο την ώρα που υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον των αμερικανο-κορεατικών σχέσεων με την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νότια Κορέα είχε ενισχύσει τη συνεργασία με την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η αναταραχή στις σχέσεις της Νότιας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ, από το 2017 έως και το 2020, βαραίνει τώρα τη Σεούλ, η οποία θεωρεί τη συμμαχία της με την Ουάσινγκτον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της και το «κλειδί» για την αποτροπή έναντι της Πιονγιάνγκ.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ αναπολούσε την επαφή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και στη Σύνοδο Κορυφής στο Ανόι το 2019, οι οποίες τελικά απέτυχαν να παράγουν διαρκείς συμφωνίες. Οι δύο τους έδωσαν επίσης για λίγο τα χέρια στο Πανμουντζόμ τον Ιούνιο του 2019 και αντάλλαξαν μια σειρά επιστολών.

«Τα πήγα πολύ καλά με τη Βόρεια Κορέα, τον Κιμ Γιονγκ Ουν […] Είναι ωραίο να τα πηγαίνεις καλά με κάποιον που έχει πολλά πυρηνικά όπλα, έτσι δεν είναι;», δήλωνε αστειευόμενος ο Τραμπ σε ομιλία του στις 18 Ιουλίου και άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο να ξανασυναντήσει τον Κιμ αν κερδίσει τις εκλογές του 2024, προσθέτοντας: «Θα ήθελε να με ξαναδεί και αυτός».

Παρ’ όλο που οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας αυξάνονται και μειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες, η σχέση έχει γίνει ιδιαίτερα τεταμένη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Γιουν, με τις δύο πλευρές να καταφεύγουν σε όλο και πιο απειλητική ρητορική και ενέργειες. Μαζί με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι οποίες επίσης έχουν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποτελεί μέρος μιας τριάδας περιφερειακών δυνάμεων που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της αμερικανικής ισχύος τόσο στην Ασία όσο και στον Ειρηνικό εδώ και δεκαετίες.

Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην κορεατική χερσόνησο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή κάθε πιθανής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, την ώρα που το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να χτίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, καθώς και ως ένας τρόπος ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Λίβανος συνεχίζει να πεινά μετά την κατάπαυση πυρός

Δημοσιεύτηκε

στις

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

1.Δήλωση της Ομάδας Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης της IASC σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο

(Αμάν, Ιορδανία, 2 Δεκεμβρίου 2024) Ολοκληρώνοντας μια διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, οκτώ ανώτεροι αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός στη χώρα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Η Ομάδα Διευθυντών Έκτακτης Ανάγκης (EDG) της Μόνιμης Διοργανικής Επιτροπής – αποτελούμενη από αξιωματούχους από τον ΟΗΕ, ΜΚΟ και το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου – έφτασε στη Βηρυτό στις 27 Νοεμβρίου, μόλις τέθηκε σε ισχύ η παύση των εχθροπραξιών. Συναντήθηκαν με πληγείσες κοινότητες και τοπικούς και διεθνείς ανθρωπιστικούς εταίρους, και είχαν επίσης συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τοπικές αρχές.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι νιώθουν αρκετά ασφαλείς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση έχει τελειώσει. Οι ανάγκες τους είναι τεράστιες, καθώς πολλοί δεν θα βρουν τίποτα παρά μόνο ερείπια κατά την επιστροφή τους», δήλωσε ο Youri Saadallah, Διευθυντής Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). «Αν μη τι άλλο, τώρα χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, όχι λιγότερη».

Στις 28 Νοεμβρίου, η ομάδα επισκέφτηκε το Κυβερνείο Μπέκκα στον ανατολικό Λίβανο και μίλησε με εκτοπισμένες οικογένειες σε ένα συλλογικό κέντρο καθώς μάζεψαν τα υπάρχοντά τους, ανυπόμονοι να επιστρέψουν στο σπίτι.

Πολλοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων Λιβανέζων, μεταναστών και προσφύγων από το νότιο Λίβανο – χρειάζονται επείγουσα προσοχή, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να επηρεάζονται δυσανάλογα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Λίβανος έχει φιλοξενήσει ένα τεράστιο φόρτο προσφύγων για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Shoko Shimozawa, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Εφοδιασμού της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR). «Υπάρχουν παιδιά πρόσφυγες εδώ που δεν ξέρουν τίποτα παρά μόνο πόλεμο ή εκτοπισμό. Η αποτυχία αντιμετώπισης των ειδικών τους αναγκών, ιδίως της εκπαίδευσης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις γενεές».

Για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Λιβάνου και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε όλους όσους τη χρειάζονται, η ομάδα τόνισε την ανάγκη για επείγουσα χρηματοδότηση του Flash Appeal και του Σχεδίου Αντίδρασης του Λιβάνου.

Εκτός από τον Λίβανο, οι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν επίσης την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σημειώνοντας ότι η περιοχή ταράζεται από κλιμακούμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει τη Συρία, η οποία τώρα βλέπει ένα ακόμη κύμα σύγκρουσης στο βορρά.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση, οπουδήποτε. Ο χρόνος για πολιτικές λύσεις σε αυτές τις κρίσεις έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο Edem Wosornu, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Υποστήριξης στο Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). «Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου που παρακολουθούμε παγκοσμίως είναι απλώς ασυνείδητο – απλώς ντροπή».

*****

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των διευθυντών έκτακτης ανάγκης ήταν η κα Edem Wosornu (Διευθύντρια, Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Συνηγορίας, OCHA) και περιλάμβανε τον κ. Samer AbdelJaber (Διευθυντή, Συντονισμός Έκτακτης Ανάγκης, Στρατηγική Ανάλυση και Ανθρωπιστική Διπλωματία, Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα), κα Shoko Arakaki (Διευθύντρια, Τμήμα Ανθρωπιστικής Αντίδρασης, Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ), κα. Lucia Elmi (Διευθύντρια, Γραφείο Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης, UNICEF), κα Isabel Thompson (Global Lead Disaster Management, World Vision International), κ. Altaf Musani (Διευθυντής, Επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), κ. Youri Saadallah (Παγκόσμια Διευθυντής Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, NRC) και η κα Shoko Shimozawa (Διευθυντής, Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλεια and Supply, UNHCR).

2.Εβδομαδιαία επιχειρησιακή ενημέρωση έκτακτης από τον Λιβανο.

Η Amel συνέχισε τις προσπάθειές της να παρέχει βασικές υπηρεσίες,

Η Amel είναι μια λιβανέζικη και μη θρησκευτική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 1979. Η Amel εργάζεται μέσω 24 κέντρων εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια στις φτωχότερες περιοχές του Λιβάνου, από τη Βηρυτό και τα Νότια Προάστια της μέχρι το όρος Λίβανο, την Μπεκάα και τον Νότιο Λίβανο. Η Amel προσφέρει προσβάσιμες υπηρεσίες για όλους στους ακόλουθους τομείς: ιατρική, ψυχοκοινωνική, επαγγελματική κατάρτιση, αγροτική ανάπτυξη, προστασία του παιδιού και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Παρακάτω μας ενημερώσει από το πεδίο δράσης της

· Κατάπαυση του πυρός και παραβιάσεις: Εφαρμόστηκε κατάπαυση του πυρός στις 27 Νοεμβρίου, αλλά αναφέρθηκαν παραβιάσεις, με συνεχείς αεροπορικές επιδρομές πριν από την κατάπαυση του πυρός που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες και ζημιές, ιδιαίτερα στη Βηρυτό.

· Εσωτερικά Εκτοπισμένα Άτομα (ΕΑΠ): Πάνω από 578.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής τους μετά την κατάπαυση του πυρός, μειώνοντας τον αριθμό των ατόμων στα καταφύγια κατά 77%. Ωστόσο, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τραγική, με χιλιάδες ακόμη να έχουν ανάγκη.

· Ανθρωπιστική απάντηση της Amel: Η Amel συνέχισε τις προσπάθειές της να παρέχει βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της προστασίας και της εκπαίδευσης, μέσω κινητών ομάδων και σταθερών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές, καλύπτοντας 220 τοποθεσίες από τον Σεπτέμβριο.

· Υπηρεσίες Υγείας και Προστασίας: Η Amel παρείχε 627 συμβουλές πρωτοβάθμιας υγείας, 101 διαβουλεύσεις για την αναπαραγωγική υγεία και 49 παρεμβάσεις ψυχικής υγείας. Επιπλέον, περισσότεροι από 10.000 εκτοπισμένοι έλαβαν ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και πολλοί άλλοι επωφελήθηκαν από υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

· Εκπαιδευτική και Παιδική Υποστήριξη: Η Amel υποστήριξε 270 παιδιά με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κοινωνική συναισθηματική μάθηση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών που υποστηρίζονται από την αρχή της κρίσης σε πάνω από 4.900, παράλληλα με προγράμματα συνεχιζόμενων δεξιοτήτων ζωής για σχεδόν 8.500 παιδιά .

3.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑ

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Το WFP παρακολουθεί στενά τις μετακινήσεις πληθυσμού μετά την κατάπαυση του πυρός, προσαρμόζοντας γρήγορα τη βοήθειά του για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες τόσο των εκτοπισμένων όσο και των παλιννοστούντων. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, το WFP έφτασε σε 497.900 άτομα με μετρητά και επισιτιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής 4,5 εκατομμυρίων γευμάτων.

Μεταξύ 22 και 28 Νοεμβρίου, το WFP πραγματοποίησε δύο κοινές διαυπηρεσιακές νηοπομπές στη Saida στο Νότιο Λίβανο, παρέχοντας σιτηρέσια έτοιμων για φαγητό (RTEs) και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια σε 4.650 άτομα που επλήγησαν από τη σύγκρουση.

Με τις αυξανόμενες ανάγκες που επιδεινώνονται από τις χειμερινές συνθήκες, το WFP απαιτεί επειγόντως 49 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτή η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των εκτοπισμένων εντός και εκτός καταφυγίων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Μετά από σχεδόν 14 μήνες εχθροπραξιών και δύο μήνες σκληρών μαχών και χερσαίας εισβολής, ο Λίβανος και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με ισχύ στις 27 Νοεμβρίου 2024. Η συμφωνία θεσπίζει αμοιβαίες δεσμεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Λιβανέζικος Στρατός θα ελέγχει τα όπλα στο νότο, διαλύοντας μη εξουσιοδοτημένη υποδομή. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί περαιτέρω από τα νότια σύνορα του Λιβάνου εντός 60 ημερών. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να καταγράφονται μόνο τις πρώτες ημέρες, μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο του 2023, καταγράφηκαν 3.961 θάνατοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 240 παιδιά και 16.520 τραυματισμοί, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας. Η σύγκρουση έχει επηρεάσει σοβαρά σχεδόν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους με 899.800 εσωτερικά εκτοπισμένους (ΔΟΜ) έως τις 26 Νοεμβρίου 2024, από τους οποίους πάνω από 770.000 εκτοπίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων 80.000 Σύριων προσφύγων. Σύμφωνα με τη Γενική Ασφάλεια του Λιβάνου, 610.900 άτομα πέρασαν στη Συρία από τις 23 Σεπτεμβρίου (63 τοις εκατό Σύριοι και 37 τοις εκατό Λιβανέζοι).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 26 Νοεμβρίου, ρεύματα αυτοκινήτων που μετέφεραν εκτοπισμένους άρχισαν να επιστρέφουν στο Νότο, στο Μπεκάα και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο αριθμός των ατόμων που μένουν σε καταφύγια μειώθηκε απότομα κατά 78%, αφήνοντας 40.700 εκτοπισμένους σε καταφύγια στις 28 Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τη γέφυρα Arida στο Βόρειο Λίβανο λίγο μετά τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός. Αυτή η γέφυρα ήταν η μόνη επίσημη διάβαση που εξακολουθούσε να συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία, εμποδίζοντας όσους είχαν περάσει στη Συρία να επιστρέψουν στον Λίβανο. Η γέφυρα είναι υπό επισκευή με άτομα που μπορούν να περάσουν αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργική για φορτίο.

Η επισιτιστική ανασφάλεια του Λιβάνου πρόκειται να επιδεινωθεί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις υποδομές, εκτοπίζοντας τις κοινότητες και βαθύνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ του Λιβάνου για το 2024 προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,6%, βαθαίνει περαιτέρω μια οικονομική συρρίκνωση άνω του 34% τα τελευταία πέντε χρόνια, που ισοδυναμεί με απώλεια 15 ετών ανάπτυξης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Γιαννης Πεγειωτης

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κάλεσμα για επείγουσα ανθρωπιστική δράση στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρατηρήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης «Ένας χρόνος από την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα: επείγουσες ανάγκες, μόνιμες λύσεις»

Ένα χρόνο από την έναρξη της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, ο OCHA καλεί για επείγουσα δράση

Οι πρώτες χειμερινές βροχές στη Γάζα έχουν βαθύνει τους αγώνες των ευάλωτων κοινοτήτων, θέτοντας περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες. Φωτογραφία: UNRWA

Παρατηρήσεις στην εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης «Ένας χρόνος από την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα: επείγουσες ανάγκες, μόνιμες λύσεις» από τον Muhannad Hadi, Ανθρωπιστικό Συντονιστή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξ ονόματος του Tom Fletcher, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Συντονιστής Αρωγής

Είναι τιμή μου να διατυπώσω αυτές τις παρατηρήσεις εκ μέρους του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, κ. Tom Fletcher, και να μεταφέρω την επείγουσα έκκλησή του για δράση με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του βασικού ανθρωπισμού.

Συγκεντρωνόμαστε σήμερα ως απάντηση στη συντριπτική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου τα δεινά των αμάχων είναι αδιανόητα.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, οι συνθήκες στη Γάζα είναι ακατάλληλες για την ανθρώπινη επιβίωση. Οι πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες—νερό, στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Άνθρωποι πεθαίνουν και τα απαραίτητα – μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας – στερούνται. Αυτές οι συνθήκες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η διεθνής κοινότητα έχει ηθικές και νομικές υποχρεώσεις να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αντιμετωπίσει και να αναστρέψει την κατάσταση.

Τα κράτη μέλη έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Η προστασία των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας. Η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Ως Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι καθήκον μου να επιστήσω την προσοχή σας στο τι βιώνουν οι άνθρωποι καθημερινά στη Γάζα εδώ και σχεδόν 14 μήνες.

Κάθε πολίτης στη Γάζα —άνδρας, γυναίκα και παιδί— ζει στη σκιά του θανάτου. Εάν δεν σκοτωθούν από βόμβες ή σφαίρες, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης. Οι γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό με τριπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον Οκτώβριο του 2023.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί – πολλές φορές. Οι περισσότεροι ζουν σε προσωρινά καταφύγια, εκτεθειμένοι στη σφοδρή χειμερινή βροχή και το κρύο. Η σωματική και ψυχική τους υγεία επηρεάζεται σοβαρά. Οι προετοιμασίες για το χειμώνα έχουν επηρεαστεί από τα συνεχιζόμενα εμπόδια στη μεταφορά προμηθειών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ανασφάλειας, της περιορισμένης πρόσβασης, των εχθροπραξιών, των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και της έλλειψης καυσίμων.

Για περισσότερες από 50 ημέρες, οι άνθρωποι στη Βόρεια Γάζα βρίσκονται υπό πολιορκία. Η Βόρεια Γάζα ήταν ουσιαστικά απρόσιτη στον ΟΗΕ.

Τα αιτήματά μας για πρόσβαση έχουν επανειλημμένα και συστηματικά απορριφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις με καταστροφικές συνέπειες: οικογένειες έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια, οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία και οι βασικές προμήθειες – νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη – έχουν εξαντληθεί. Άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν σε περιοχές που δεν είναι πιο ασφαλείς, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες βάναυσες συνθήκες.

Η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με έντονη πείνα να αυξάνεται στο κέντρο και τη νότια Γάζα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν λάβει το μηνιαίο μερίδιο διατροφής τους από τον Ιούλιο.

Το σύστημα υγείας έχει αποδεκατιστεί. Νοσοκομεία και κρίσιμες ιατρικές προμήθειες έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Ακόμη χειρότερα, άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Γάζας ζήτησαν από τον ΟΗΕ να σταματήσει την παροχή βοήθειας από φόβο μήπως γίνουν στόχος.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό παραμένει πολύ περιορισμένη και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής εξακολουθούν να υφίστανται στη Γάζα.

Εν μέσω αδυσώπητης βίας και καταστροφής σε ολόκληρη τη Γάζα, κλιμακώνεται η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών, που τροφοδοτείται από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη υπηρεσιών και μέσων διαβίωσης και το τραύμα του επαναλαμβανόμενου εκτοπισμού.

Επιπλέον, περισσότερα από 17.000 παλαιστίνια παιδιά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους συγγενείς και τους κηδεμόνες τους και χρειάζονται προστασία.

Εν τω μεταξύ, η πλήρης κατάρρευση της δημόσιας τάξης πυροδότησε μια έκρηξη στις λεηλασίες φορτηγών βοήθειας. Η πολιτική αστυνομία δέχεται επίθεση και εμποδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις να δράσει.

Μέχρι στιγμής φέτος, φορτηγά του ΟΗΕ έχουν λεηλατηθεί 75 φορές. Ένοπλες ομάδες έχουν επίσης εισβάλει σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ 34 φορές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα.

Την ίδια στιγμή, η βία στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει κλιμακωθεί απότομα, με σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία που δεν συνάδει με τα πρότυπα επιβολής του νόμου. Στη Δυτική Όχθη, τρία παλαιστίνια παιδιά σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 – τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους σε Παλαιστίνιους και τις περιουσίες τους, συχνά με παρούσες ισραηλινές δυνάμεις, έχουν γίνει πιο τολμηρές και πιο βάναυσες. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η βία, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση εποίκων έχουν εκτοπίσει 1.722 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 835 παιδιών. Η κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και οι περιορισμοί μετακίνησης που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες συνεχίζονται.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να θέσει τέλος στις παράνομες πολιτικές και πρακτικές του το Ισραήλ.

Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας επιμένουν στις προσπάθειές τους να προσφέρουν ζωτική βοήθεια.

Σε μόλις δύο εβδομάδες τον Νοέμβριο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας, εκτός από δεκάδες χιλιάδες παιδιά και τους φροντιστές τους που έλαβαν υποστήριξη ψυχικής υγείας. Ο υποσιτισμός και οι ανάγκες υγείας αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο σε χώρους για εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η UNRWA παρέχει ζωτικές υπηρεσίες σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα και σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δυτική Όχθη.

Η UNRWA έχει μια τεράστια ανθρωπιστική υποδομή σε όλη τη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και βαθιών δεσμών με τις τοπικές κοινότητες.

Αυτό πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί.

Υπολογίζουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και δύσκολα μέρη στη γη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εξοχότητες και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Παράλληλα με την καταστροφή βασικών υποδομών, γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής της παλαιστινιακής ζωής.

Άνθρωποι πεθαίνουν, οικογένειες διαλύονται και η βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια απογυμνώνεται καθημερινά.

Η διακοπή αυτής της ταλαιπωρίας απαιτεί πάνω από όλα κατάπαυση του πυρός.

Απαιτεί επίσης πλήρη και αταλάντευτο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις περιστάσεις, χωρίς όρους.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να έχουν ασφαλή, γρήγορη, απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ανακούφιση του πόνου, την ανοικοδόμηση ζωών και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στον λαό της Παλαιστίνης.

Απαιτείται άμεση και αποφασιστική δράση από όλους όσοι βρίσκονται εδώ.

Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις5 λεπτά πριν

Να μην γίνουμε παράρτημα στα σχέδια της Τουρκίας

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου 2024

Απόψεις34 λεπτά πριν

Περιφέρουν παίκτες και προπονητές σε ελληνοτουρκικό φόρουμ για να μας πείσουν ότι είμαστε φίλοι με τους Τούρκους

Οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων καλούνται να είναι υποψιασμένοι απέναντι σε τέτοιους μηχανισμούς και να βλέπουν πίσω από το παρασκήνιο...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Μανώλης Κοττάκης: Παιχνίδι τακτικής με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Μπράντεφερ μεταξύ Πρωθυπουργού και Υπουργού Αμύνης

Διεθνή2 ώρες πριν

Τι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο προεδρικό πραξικόπημα στη Νότιο Κορέα

«ΗΕθνοσυνέλευσή μας έχει γίνει καταφύγιο για εγκληματίες, ένα άντρο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το δικαστικό και διοικητικό σύστημα...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ο Λίβανος συνεχίζει να πεινά μετά την κατάπαυση πυρός

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 1.Δήλωση...

Δημοφιλή