Διεθνή
Δήλωση που θα ενοχλήσει την Άγκυρα από επίσημα ισραηλινά χείλη! “Θα στηρίξουμε τους Κούρδους για ανεξαρτησία”
Σε νέο ναδίρ αναμένεται να φτάσουν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.
– Το Κουρδικό ζήτημα τίθεται σε υψηλή προτεραιότητα της ισραηλινής περιφερειακής πολιτικής, δηλώνει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντόν Σάαρ. Η σημασία αυτής της εξέλιξης. Σε νέο ναδίρ αναμένεται να φτάσουν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. – Ρόλο στην διευθέτηση του μετώπου Ισραήλ-Λιβάνου θα αναλάβει η Ρωσία, διευρύνοντας την παρεμβατικότητά της στη Συρία. Σε πλήρη εξέλιξη ο δίαυλος επικοινωνίας Ισραήλ-Ρωσίας, με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ να αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να επισπεύσει τη συνεργασία Τραμπ-Πούτιν ως προς τα μεσανατολικά τεκταινόμενα. |
Το Κουρδικό ζήτημα και την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του Ισραήλ με τις εθνοτικές μειονότητες στην περιοχή τόνισε κατά την χθεσινοβραδινή του πρώτη δημόσια ομιλία ως Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ο Γκιντόν Σάαρ κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στην έδρα του υπουργείου στην Ιερουσαλήμ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην σημερινή ειδησεογραφική εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» με την Κατερίνα Αγαπητού, ο επισκέπτης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και αναλυτής για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, παρέθεσε επί λέξει όσα ενδιαφέροντα δήλωσε χθες ο Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος είπε τα εξής:
«Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε καλά και την περιοχή γύρω μας και να σμιλεύσουμε και να κτίσουμε δυνατές συμμαχίες. Θέλω να τονίσω τον παράγοντα των μειονοτήτων στην περιοχή που ζούμε. Ο κουρδικός λαός, ένας μεγάλος λαός, 40 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους πολυπληθέστερους λαούς, ίσως ο μεγαλύτερος λαός που δεν απέκτησε πολιτική ανεξαρτησία, είναι ‘φυσικός μας σύμμαχος’ και αποτελεί εθνική μειονότητα σε τέσσερεις διαφορετικές χώρες. Σε δύο από αυτές έχει αυτονομία. Στη Συρία χαίρει καθεστώτος de facto αυτονομίας και στο Ιράκ έχει αυτονομία de jure, η οποία και προβλέπεται από το Ιρακινό Σύνταγμα. Παράλληλα όμως, έχει καταστεί θύμα καταπίεσης και επιθετικότητας εκ μέρους του Ιράν και της Τουρκίας».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα των δηλώσεων του νέου ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών που αναφέρεται στην βοήθεια που «οφείλει το Ισραήλ να προσφέρει» στους Κούρδους.
«Πρέπει να του προσφέρουμε χέρι βοήθειας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας μαζί του σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Σάαρ, ενώ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος και στην ανάγκη να αναπτυχθούν περισσότερες σχέσεις και με την μειονοτική κοινότητα των Δρούζων που διαβιούν στη Συρία και στον Λίβανο. «Παρακολουθώ επίσης την κατάσταση της μειονότητας των Δρούζων στις γειτονικές μας χώρες, στη Συρία και στον Λίβανο. Έχουμε ήδη αναπτύξει μία γενναία συμμαχία με τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ», είπε. Ο κ. Σάαρ κατέληξε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πάντοτε θα αποτελεί μειονότητα στην περιοχή και για αυτόν τον λόγο οι ‘φυσικές μας συμμαχίες’ είναι αυτές που θα πρέπει να αναπτύξει το Ισραήλ με άλλες αντίστοιχες μειονότητες».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γκιντόν Σάαρ, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι, παρά την μεγάλη τους σημασία, τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης παραδόξως φρόντισαν να μην τις προβάλουν σχεδόν καθόλου. Επίσης, τόνισε ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η Τουρκία στις χθεσινές δηλώσεις Σάαρ, επισημαίνοντας ότι, ουσιαστικά, εάν το Ισραήλ αρχίσει να προβάλει την ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματος των Κούρδων για εθνική ανεξαρτησία, ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση τα σύνορα του τουρκικού κράτους.
Η Ρωσία θα αναλάβει ρόλο στην διευθέτηση του μετώπου Ισραήλ-Λιβάνου
Αξιωματούχος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, ενημερώνοντας ισραηλινούς δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει να αναλάβει ρόλο σε μία μελλοντική διευθέτηση του μετώπου Ισραήλ-Λιβάνου. Συγκεκριμένα, όπως είχε γίνει γνωστό από χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ, μετέβη προ δεκαημέρου στη Μόσχα και συμφώνησε ώστε η Ρωσία να ενισχύσει την επιρροή της στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και την στρατιωτική της επιτήρηση στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, για να εμποδίζεται η μεταφορά παράνομου ιρανικού οπλισμού με αποδέκτη την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ότι τις επόμενες ημέρες ο Ρον Ντέρμερ πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει τον ρόλο που προτείνει να αποκτήσει η Ρωσία στην μεθόριο Λιβάνου-Συρίας, τονίζοντας ότι θα συναντηθεί και με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι συνάδει πλήρως με τις πρόσφατες ενδείξεις που φέρουν την διακυβέρνηση Τραμπ να επιθυμεί να συνεργαστεί με το Κρεμλίνο για να διευθετηθούν σημαντικές εστίες έντασης, με προτεραιότητα την Ουκρανία και την Μέση Ανατολή. Αναφερόμενος ειδικότερα στις κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι η διακυβέρνηση Νετανιάχου δείχνει να θέλει να επισπευσθεί αυτή η «αμερικανορωσική συνεννόηση», θέτοντας ουσιαστικά τα θεμέλια για την ανάληψη ρόλου, αλλά και δεσμεύσεων, εκ μέρους της Μόσχας και ως προς τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, έχει πρόσφατα επισημανθεί από τον ίδιο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας ουδέποτε διακόπηκε – και αναμένεται να εμβαθυνθεί, ενόψει μάλιστα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Διεθνή
Η κατάσταση στη Συρία! Ενέδρα στη Χάμα από τον Συριακό Στρατό στους τζιχαντιστές – Τί λένε οι Κούρδοι του SDF;
Μια ακόμα επίθεση απέκρουσε ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) στη Χάμα τη νύχτα της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου, στήνοντας ενέδρα σε εκατοντάδες μαχητές από τη Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της. τα περίχωρα της πόλης.
Οι μαχητές εξαπέλυσαν την επίθεση αφού σύμφωνα με πληροφορίες ασφάλισαν μεγάλα τμήματα των ανατολικών και δυτικών προαστίων της Χάμα μέσα σε λίγες ώρες.
Επικαλούμενος έναν Σύριο στρατιωτικό αξιωματούχο, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen του Λιβάνου μετέδωσε ότι οι μαχητές επιχείρησαν να εισβάλουν στο στρατηγικό βουνό Zayn al-Abidin στα βόρεια της Χάμα. Ωστόσο, έπεσαν σε ενέδρα που έστησε η SAA. Σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι, σκοτώθηκαν πάνω από 300 μαχητές, μεταξύ των οποίων μέλη των επίλεκτων μονάδων Red Bands του HTS.
Επιπλέον, έντονες αεροπορικές επιδρομές της Συρίας και της Ρωσίας έπληξαν τους μαχητές στα περίχωρα της Χάμα, καθώς και τις κύριες διαδρομές που χρησιμοποιούσαν για να φτάσουν στην πόλη.
Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στη Συρία ανέφερε ότι τα πλήγματα εξαπέλυσαν 120 τρομοκράτες, 24 οχήματα, ένα κύριο άρμα μάχης και μια αποθήκη πυρομαχικών.
Εκτός από τις μάχες γύρω από την πόλη Χάμα, το HTS και οι σύμμαχοί του είχαν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική ύπαιθρο της Χάμα στις 4 Δεκεμβρίου.
Οι μαχητές είπαν ότι κατέλαβαν την πόλη-κλειδί του al-Sa’an, ένα σημείο πρόσβασης στην τεράστια έρημο στην κεντρική Συρία, γνωστή ως Badiya, και έφτασαν στα περίχωρα της πόλης Salamiyah. Ωστόσο, το Al-Mayadeen ανέφερε ότι η επίθεση στο al-Sa’an αποκρούστηκε.
Ενώ οι μαχητές μάχονται ξεκάθαρα γύρω από την πόλη Χάμα, πιθανότατα δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Εν τω μεταξύ, ο SAA συνεχίζει να στέλνει ενισχύσεις στο κυβερνείο, με αναφορές για χιλιάδες ντόπιους που επιστρατεύονται για να πολεμήσουν ενάντια στους μαχητές.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην πόλη αποτελούν μέρος της επίθεσης μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία του HTS, που ονομάστηκε Επιχείρηση Αποτροπή Επιθέσεως, κατά την οποία οι μαχητές κατέλαβαν περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία από την έναρξή της στις 27 Νοεμβρίου.
Νέα επίθεση από την Hay’at Tahrir al-Sham
Μαχητές υπό την ηγεσία της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανανέωσαν την επίθεσή τους στην πόλη Χάμα στην κεντρική Συρία το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου ως μέρος της συνεχιζόμενης μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).
Οι μαχητές επιτέθηκαν στη Χάμα από την ανατολική, βόρεια και βορειοανατολική κατεύθυνση, στοχεύοντας κυρίως το στρατηγικό βουνό Zayn al-Abidin και την ταξιαρχία al-Mizrab, η οποία οδηγεί στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.
Ενώ πηγές των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το HTS και τους συμμάχους του ισχυρίστηκαν ότι οι μαχητές διέρρηξαν τις άμυνες της SAA, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο κρατικό Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο στρατός εξακολουθεί να ελέγχει ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της al-Mizrab ταξιαρχία.
Συριακά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στόχευαν μαχητές στη βόρεια ύπαιθρο της Χάμα και σκότωσαν «δεκάδες» από αυτούς, είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος.
«Όλες οι δυνάμεις μας, με τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους που αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης, είναι τοποθετημένες σε προηγμένα σημεία και σχηματίζουν απόρθητες αμυντικές γραμμές ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα διείσδυσης τρομοκρατών», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η SAA απέκρουσε μια παρόμοια επίθεση στην πόλη Χάμα, στήνοντας ενέδρα σε περίπου 300 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων μελών ελίτ μονάδων του HTS, κοντά στο Zayn al-Abidin.
Η επιχείρηση Deterrence of Aggression, η οποία ξεκίνησε από το HTS και τους συμμάχους του στις 27 Νοεμβρίου, είδε τους μαχητές να καταλαμβάνουν περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπίου, από την έναρξή της στις 27 Νοεμβρίου.
Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι μαχητές δεν θα υποχωρήσουν πιθανότατα γύρω από την πόλη Χάμα, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις πρώτες επιτυχίες τους στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ.
Τί λένε οι Κούρδοι του SDF;
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου ότι οι μαχητές τους προχωρούσαν στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου.
«Ορισμένα εχθρικά Mέσα Eνημέρωσης ανέφεραν κινήσεις και προελεύσεις των δυνάμεών μας προς περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου. Επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η είδηση είναι εσφαλμένη και ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον στρατιωτικό χάρτη κατανομής σχετικά με τις δυνάμεις μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο μέσων ενημέρωσης της ομάδας.
«Αντίθετα, οι δυνάμεις μας απέκρουσαν αρκετές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους τουρκικούς μισθοφόρους κατοχής σε περιοχές που ελέγχονται από τα στρατιωτικά συμβούλια της Manbij και της Tabqa τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι [μαχητές] ηττήθηκαν και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν, μερικοί από τους οποίους σκοτώθηκαν και τα σώματά τους έπεσαν στα χέρια των μαχητών μας», πρόσθεσε.
Η δήλωση έγινε αφότου τα Mέσα Eνημέρωσης της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν επίθεση των SDF από την πόλη Deir Hafer προς την κατεύθυνση του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Αεροπορίας Kuweires, που καταλήφθηκε πρόσφατα από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι SDF επέκτεισαν τον έλεγχό τους στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, φτάνοντας στο Deir Hafter σε συντονισμό με τη SAA μετά την πτώση της πόλης του Χαλεπίου την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συριακά στρατεύματα εξακολουθούν να είναι παρόντα στην αεροπορική βάση Jirah στα ανατολικά του Deir Hafer.
Ενώ οι SDF δεν διεξάγουν επί του παρόντος επίθεση κατά του SNA στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν ενταθεί.
Στις 4 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 20 μαχητές του SNA φέρεται να σκοτώθηκαν σε ενέδρα των SDF στα δυτικά του Deir Hafter.
Οι SDF επηρεάστηκαν άσχημα από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Hay’at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και άλλες φατρίες την περασμένη εβδομάδα, χάνοντας τα περισσότερα από τα εδάφη τους στην ύπαιθρο του βόρειου Χαλεπίου καθώς και το προπύργιό τους στην πόλη του Χαλεπίου. η συνοικία του Σέιχ Μακσούντ.
Ενώ η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ομάδα βοήθησε την SAA να αποχωρήσει από την πόλη του Χαλεπίου, προσπάθησε επίσης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προχωρήσει στην ανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor.
Αιματοχυσία με πάνω από 700 νεκρούς
Οι εχθροπραξίες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 704 ανθρώπους, ανάμεσά τους 110 αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι πρώτες τέτοιου εύρους από το 2020 στη Συρία, όπου ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 2011.
Όπως ανέφερε χθες η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, οι αντάρτες περικύκλωσαν χθες από «τρεις πλευρές» τη Χάμα. Έφθασαν «τρία ως τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις» και πλέον οι κυβερνητικές δυνάμεις «δεν έχουν παρά μόνο μια οδό διαφυγής από τη Χομς, προς νότο», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Την περασμένη νύχτα, οι κρότοι ήταν τρομακτικοί, ακούγαμε καθαρά τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς», ανέφερε ο Ουάσιμ, 36χρονος οδηγός, που ζει στη Χάμα. «Είμαστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εδώ και τέσσερις μέρες», πρόσθεσε.
«Παρακολουθώ τις ειδήσεις μέρα-νύχτα, δεν αφήνω από τα χέρια μου το κινητό μου», δήλωσε φοιτήτρια 22 ετών, που έφυγε από το πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει στη Δαμασκό και πήγε στην οικογένειά της στη Χάμα όταν άρχισε η επίθεση.
Φωτορεπόρτερ του Γερμανικού Πρακτορείο νεκρός σε βομβαρδισμό
Το Γερμανικό Πρακτορείο ανακοίνωσε εξάλλου τον θάνατο βραβευμένου φωτοειδησεογράφου του, του Ανάς Αλχαρμπούτλι, σε αεροπορικό βομβαρδισμό κοντά στη Χάμα.
Στη Σουράν, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη, πολίτες τράπηκαν σε φυγή, στοιβαγμένοι μέσα σε όποιο όχημα μπόρεσαν να βρουν, ενώ αντικαθεστωτικοί, κραδαίνοντας όπλα, έκαναν περιπολίες πάνω σε φορτηγάκια.
Η Χάμα υπήρξε πεδίο σφαγής που είχε διαπραχθεί από τον στρατό το 1982, επί των ημερών του πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία, για την κατάπνιξη εξέγερσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκεί εξάλλου έγιναν κάποιες από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας το 2011, η καταστολή των οποίων υπήρξε έναυσμα του πολέμου.
Χιλιάδες εκτοπισμένοι
Ο Ντέιβιντ Κάρντεν, βοηθός συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, ανέφερε χθες πως έχουν εκτοπιστεί πάνω από 115.000 άνθρωποι σε μια εβδομάδα.
Οι κουρδικές αρχές, που ελέγχουν τομείς της βορειοανατολικής Συρίας, έκαναν χθες «επείγουσα» έκκληση να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς φθάνει εκεί «μεγάλος αριθμός» εκτοπισμένων. «Η κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη. Φύγαμε χθες με τα παιδιά μας, είμαστε εξαντλημένοι, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες», είπε ο Αμπντό, σύρος Κούρδος που εγκατέλειψε το Χαλέπι και προσέφυγε στην Τάμπκα, ανατολικότερα.
Η Ρωσία και το Ιράν, οι βασικοί σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Τουρκία, βασικός υποστηρικτής κάποιων οργανώσεων ανταρτών, βρίσκονται σε «στενή επαφή» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ανέφερε η ρωσική διπλωματία. Η Συρία, όπου ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, παραμένει σήμερα κατατμημένη σε ζώνες επιρροής, όπου οι αντιμαχόμενοι υποστηρίζονται από διάφορες ξένες δυνάμεις.
Η επίθεση που εξαπέλυσε την 27η Νοεμβρίου η συμμαχία με κυρίαρχο στοιχείο τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), έβαλε τέλος στην σχετική ηρεμία στη βορειοδυτική Συρία από το 2020. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου, η Δαμασκός έχασε εντελώς τον έλεγχο του Χαλεπιού, πόλης που αποτελούσε άλλοτε τον πνεύμονα της συριακής οικονομίας. Η ήττα αυτή χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά οδυνηρή για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο ηγέτης της ΧΤΣ Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι μετέβη χθες στο φρούριο του Χαλεπιού, όπως ανακοινώθηκε από τη συμμαχία του μέσω Telegram. Εικόνες τον απαθανατίζουν να χαιρετά οπαδούς του από αυτοκίνητο. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Άσαντ ανακοίνωσε πως αυξάνονται κατά 50% οι απολαβές των στρατιωτικών καριέρας.
Χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, η Δαμασκός εξαπέλυσε το 2015 αντεπίθεση που της επέτρεψε να ανακτήσει προοδευτικά τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας και το 2016 τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού, τμήμα του οποίου είχαν στα χέρια τους αντικαθεστωτικοί από το 2012.
Για τη Ριμ Τουρκμάνι, ερευνήτρια του London School of Economics, η προέλαση των αντικαθεστωτικών με ραγδαίους ρυθμούς δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κυρίευσαν. «Νομίζω πως θα συνειδητοποιήσουν πολύ γρήγορα πως βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων τους να κρατήσουν τις περιοχές αυτές και, κάτι ακόμη σημαντικότερο, να τις κυβερνήσουν», τόνισε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες εναντίον επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της τζιχαντιστικής οργάνωσης που είχε ανακηρύξει την ίδρυση «χαλιφάτου» σε αχανείς εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ το 2014 και χρειάστηκαν χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων για να ηττηθεί.
https://s5.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2024/12/4dec2024_Syria_NorthWest_Hama_Map.jpg
Διεθνή
Αναταράξεις στην Άγκυρα! Η Κύπρος εξελίσσεται σε νέο Ιντζιρλίκ – Αντιδράσεις για τον Σιδερένιο Θόλο
Η Κύπρος αναδεικνύεται ως ο νέος κρίκος σε ένα γεωπολιτικό διάδρομο
Ο φόβος της Τουρκίας για μια νέα εποχή στρατηγικής απομόνωσης στην ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζεται στα συχνά, σχεδόν καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ και άρθρα του τουρκικού τύπου.
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
Η αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Μεσόγειο επαναχαράσσει τα σύνορά της, και η Κύπρος αναδεικνύεται ως ο νέος κρίκος σε ένα γεωπολιτικό διάδρομο που προκαλεί αναταράξεις στην Άγκυρα. Η τουρκική ιστοσελίδα Journal.Ist περιγράφει μια ανησυχητική εικόνα για την Τουρκία, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι η Κύπρος το νέο Ιντζιρλίκ;»
Η στρατηγική σημασία της Κύπρου
Σε βίντεο που ανήρτησε, η ιστοσελίδα αναλύει γιατί η Κύπρος γίνεται σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ:
«Αν θέλεις να ελέγχεις την πρόσβαση από και προς τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πρέπει να έχεις στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τη βάση της Αλεξανδρούπολης, γνωρίζουμε για τη βάση στο Κατάρ. Γνωρίζουμε για τη βάση στο Μπαχρέιν. Γνωρίζουμε αυτές στη Σαουδική Αραβία. Προσπαθούν επίσης να ανοίξουν μία στο βόρειο Ιράκ».
Η εγγύτητα της νέας βάσης στο Μαρί προς το Ιντζιρλίκ είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Όπως αναφέρει το βίντεο, «η απόσταση μεταξύ του Ιντζιρλίκ και της κυπριακής βάσης, η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να ελέγχουν τη
Μέση Ανατολή, είναι περίπου 150 χιλιόμετρα, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής».
Ανακατανομή ισχύος στη Μεσόγειο
Το Ιντζιρλίκ υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων υποχρεώνει τις ΗΠΑ να επενδύσουν σε εναλλακτικές, που στην προκειμένη περίπτωση είναι «αντίπαλες» της Τουρκίας.
«Με αυτές τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει το Journal.Ist, «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν παλαιότερα τις βρετανικές βάσεις στη νότια Κύπρο, το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, ως δική τους βάση. Ωστόσο, μετά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, το Βόλο, το Λιτόχωρο και τη Λάρισα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει τώρα ένα διάδρομο βάσεων στη Μεσόγειο με την Κύπρο», επισημαίνοντας ότι η βάση στο Ακρωτήρι αποτελεί το σύμβολο της μετατόπισης της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Τουρκίας.
Οι αντιδράσεις στον τουρκικό Tύπο για τον Σιδερένιο Θόλο
Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν εκτενώς την άφιξη της πρώτης παρτίδας του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, επικαλούμενα το κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, αναπαράγει το ρεπορτάζ του Sigma TV, που αναφέρθηκε σε «απολύτως αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πρώτη παρτίδα του συστήματος αεράμυνας Iron Dome έφτασε στην Κύπρο και πως παραδόθηκε στο Στρατό της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς (RMMO). Η είδηση ανέφερε επίσης ότι το σύστημα τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Η Μιλιέτ σχολιάζει ότι το σύστημα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η παραγγελία του Iron Dome ήταν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού για την αντικατάσταση των παλαιών ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας TOR και BUK, η παράταση της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Νότια Κύπρο και η στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσεται με τις δυτικές χώρες αυξάνουν τις εξοπλιστικές δραστηριότητες της ΕΔΝΚ».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και οι υπόλοιπες παρτίδες του συστήματος, που θα αποτελέσουν τη νέα αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος ολοκληρώσει όλα τα μέρη του συστήματος, «θα είναι σε θέση να έχει ένα σύστημα που θα μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απειλών και να αναχαιτίζει εχθρικά πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους και βλήματα».
Σύνδεση με το δυνητικό Iron Dome της Ελλάδας
Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που επικαλείται ξανά τα ε/κ δημοσιεύματα εφιστά τη προσοχή στο γεγονός ότι «αυτό το νέο σύστημα αεράμυνας της ελληνοκυπριακής διοίκησης θα είναι πλήρως συμβατό με το σύστημα Iron Dome, που θα αγοράσει η Ελλάδα από το Ισραήλ».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε φάση έντονης εξοπλιστικής δραστηριότητας, με παραλαβές μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία και σχεδιασμούς για νέα άρματα μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά Τ-80. Όπως αναφέρει η Milliyet, «η στρατιωτική συνεργασία με τις δυτικές χώρες και η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την εξοπλιστική στρατηγική της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου».
Η αντίδραση του ψευδοκράτους
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι «αυξάνει την ένταση» στην περιοχή. Αξιωματούχοι του ψευδοκράτους δήλωσαν: «Οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και οι δοκιμές συστημάτων εναντίον μαχητικών αεροσκαφών F-16 αποκαλύπτουν ότι η Νότια Κύπρος στοχεύει όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην περιφερειακή υπεροχή. Αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική ρητορική της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Περιμένουν και ελικόπτερα και τανκς
Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, η Κύπρος περιμένει επίσης να παραλάβει στο εγγύς μέλλον μαχητικά ελικόπτερα από τη Γαλλία, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αγορά νέων αρμάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά τανκς Τ-80.
Ο «Σιδερένιος Θόλος» της Κύπρου στο τουρκικό μικροσκόπιο
Οι τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν με διαφορετικούς τόνους και αναλύσεις την εγκατάσταση ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome στην Κύπρο, με αιχμηρές αναφορές τόσο στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων όσο και στις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Sözcü: «Η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος εξοπλίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με το Σιδηρούν Θόλο του Ισραήλ»
Η Σοζτζού τονίζει την ενορχηστρωμένη εξοπλιστική στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον κοινό άξονα με το Ισραήλ.
«Η Νότια Κύπρος ξεκίνησε να εγκαθιστά στο νησί τον Σιδερένιο Θόλο που αγόρασε από το Ισραήλ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα είναι πλήρως συμβατός με τον Σιδηρούν Θόλο που κατασκευάζει παράλληλα η Ελλάδα σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς».
Duvar: «Εγκαθίσταται ισραηλινό αμυντικό σύστημα: ‘Iron Dome’ στη Νότια Κύπρο»
Η Ντουβάρ, σε πιο ουδέτερο τόνο, επικαλείται το κυπριακό Sigma TV, επισημαίνοντας την άφιξη και εγκατάσταση του συστήματος.
«Η τηλεόραση Sigma, που εκπέμπει στην Κύπρο, υποστήριξε ότι εγκαταστάθηκαν στη Νότια Κύπρο τα πρώτα τμήματα του ισραηλινής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, που είναι παρόμοιο με το ‘Σιδερένιο Θόλο’».
Karar: «Ισραηλινή αμυντική ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Στο νησί αναπτύχθηκε η νέα έκδοση του Σιδερένιου Θόλου»
Η Καράρ δίνει έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη του συστήματος και τη στρατηγική του σημασία και τονίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ.
Διεθνή
Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία
Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».
Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra