Ακολουθήστε μας

Διεθνή

DW: Το Ισραήλ «φλερτάρει» τώρα τους Κούρδους

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ τους χαρακτήρισε «φυσικούς συμμάχους», ενώ εξέφρασε την στήριξη του στους Δρούζους, αλλά και σε όλες τις μειονότητες στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε στις

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ τους χαρακτήρισε «φυσικούς συμμάχους», ενώ εξέφρασε την στήριξη του στους Δρούζους, αλλά και σε όλες τις μειονότητες στη Μέση Ανατολή.

Την πρόθεση του Ισραήλ να βοηθήσει τους Κούρδους να αποκτήσουν πολιτική ανεξαρτησία τόνισε ο νέος Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ, ανέφερε στην επίσημη ομιλία του κατά την χθεσινοβραδινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Χείρα βοηθείας από το Τελ Αβίβ

«Ο κουρδικός λαός είναι ο μεγαλύτερος λαός της περιοχής που δεν έχει αποκτήσει πολιτική ανεξαρτησία» τόνισε ο Γκιντόν Σάαρ, διευκρινίζοντας πως παρότι «στη Συρία έχει αποκτήσει de facto αυτονομία» και στο Ιράκ το καθεστώς αυτονομίας του στο βόρειο τμήμα της χώρας αναγνωρίζεται από το Ιρακινό Σύνταγμα, από την άλλη «υφίσταται την καταπίεση και την επιθετικότητα από το Ιράν και την Τουρκία». Χαρακτηρίζοντας τον κουρδικό λαό “φυσικό σύμμαχο” του Ισραήλ, ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Ισραήλ πρέπει να τείνει χείρα βοηθείας».

Ο Γκιντόν Σάαρ τόνισε επίσης την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την κοινότητα των Δρούζων που κατοικούν στην νότια Συρία και στον Λίβανο, προβάλλοντας ως παράδειγμα την πλήρη ενσωμάτωση των Δρούζων του Ισραήλ στην τοπική κοινωνία, στην δημόσια διοίκηση και στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Μια νέα περιφερειακή πολιτική

Διαδηλώσεις Κούρδων
Διαδηλώσεις Κούρδων εναντίον της καθαίρεσης δημάρχων τους στην ΤουρκίαΕικόνα: Ilyas Akengin/AFP/Getty Images

 

Η έμφαση που έδωσε κατά την χθεσινοβραδινή ομιλία του Γκιντόν Σάαρ, πιθανόν να προλέγει ένα νέο στίγμα που προτίθεται να διαμορφώσει την ισραηλινή περιφερειακή πολιτική κατά το προσεχές διάστημα – και μάλιστα ενόσω ο πόλεμος συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Σάαρ φρόντισε να εκθέσει και την αιτιολογική βάση των στόχων που φαίνεται να έχει θέσει ως στόχο της θητείας του, λέγοντας τα εξής: «Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πάντοτε θα αποτελεί μειονότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ως εκ τούτου, οι “φυσικοί σύμμαχοί του” είναι οι υπόλοιπες εθνικές μειονότητες της περιοχής, με τις οποίες οφείλει να ενδυναμώσει τις σχέσεις του».

Αναμένεται, λοιπόν, να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ο νέος ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών θα εφαρμόσει τις προθέσεις του. Παράλληλα όμως, και με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένονται οι αντιδράσεις των γειτονικών κρατών, όταν θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως το Ισραήλ φαίνεται να μην διστάζει να αξιοποιήσει εκκρεμή μειονοτικά αιτήματα, που θα μπορούσαν, υπό κατάλληλες συνθήκες και συγκυρίες, να οδηγήσουν ακόμα και σε περαιτέρω αναδιάταξη των ήδη διαταραγμένων περιφερειακών ισορροπιών.

 

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Reuters: Μεγάλη ανησυχία στη Δύση! Το Ιράν αυξάνει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν διαθέτει ήδη αρκετό υλικό εμπλουτισμένο έως και 60%, ικανό για 4 πυρηνικά όπλα εφόσον το απόθεμα εμπλουτισθεί περαιτέρω.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν αυξάνει «δραματικά» τα ποσοστά καθαρότητας του εμπλουτισμένου ουρανίου πλησιάζοντας, από το 60% στη ζώνη του 90%, ποσοστό που θεωρείται ότι αποτελεί το όριο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων .
Η εκτίμηση ανήκει στον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Η εξέλιξη προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία για τον -σε τέτοιο επίπεδο – εμπλουτισμό ουρανίου στον οποίο προχωρεί το Ιράν επίπεδο, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο χωρίς να έχει σκοπό να παραγάγει πυρηνικές βόμβες, κάτι που το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει.

Το Ιράν διαθέτει ήδη αρκετό υλικό εμπλουτισμένο έως και 60%, ικανό για 4 πυρηνικά όπλα εφόσον το απόθεμα εμπλουτισθεί περαιτέρω.

Σήμερα η Επιτροπή ανακοινώνει ότι η οι παραγωγικές δυνατότητες αυξάνονται δραματικά πάνω από το 60%, δήλωσε ο Γκρόσι, στο περιθώριο συνεδρίου ασφαλείας (Manama Dialogue) που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέϊν.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στα χέρια των Κούρδων η Ντέιρ Ελ Ζορ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν στις 6 Δεκεμβρίου σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ στο πλαίσιο συμφωνίας με τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA), καθώς μαχητές υπό την ηγεσία Η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την αλ Κάιντα συνέχισε να προελαύνει στο βόρειο και στο κέντρο της χώρας.

Μια μεγάλη δύναμη αναπτύχθηκε κατά μήκος του δρόμου που εκτείνεται από την πόλη Maadan κοντά σε κοντινές περιοχές στη δυτική ύπαιθρο του Deir Ezzor, στην πόλη al-Sabkha στην ανατολική ύπαιθρο της Raqqa.

Μια άλλη δύναμη απεστάλη από τις SDF στο αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Deir Ezzor, καθώς η SAA και οι σύμμαχοί της απέσυραν πολλές από τις μονάδες τους σε μέτωπα στις βόρειες και κεντρικές περιοχές.

Οι SDF βοήθησαν τη SAA τις πρώτες ημέρες της επίθεσης υπό την ηγεσία του HTS, βοηθώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων στρατευμάτων και αμάχων από την πόλη του Χαλεπίου που έπεσε την περασμένη εβδομάδα.

Ως μέρος της επίθεσης, η οποία ξεκίνησε από το HTS και τους συμμάχους του στις 27 Νοεμβρίου, οι αντικυβερνητικοί μαχητές έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής περισσότερα από 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της επαρχίας Ιντλίμπ, εκτός από τις πόλεις Χαλέπι και Χάμα.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, ο αρχηγός των SDF Mazloum Abdi είπε ότι οι δυνάμεις του θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τη διέλευση των προβλημάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη προς τα ανατολικά.

«Δεν πολεμήσαμε τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να μην γίνει στόχος των μαχών», είπε.

Συνολικά, οι SDF συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την επίθεση υπό την ηγεσία του HTS για να επεκτείνουν περαιτέρω τον έλεγχό τους στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Πεδίο μάχης ολόκληρη η Συρία

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ερντογάν βγάζει τη μάσκα! Αποκαλύπτει τους σκοπούς της Τουρκίας στη Συρία – Στόχος είναι η Δαμασκός

“Ελπίζουμε αυτή η πορεία (επέλαση) στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς ατυχήματα και χωρίς μπελάδες”, δήλωσε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη μάσκα πλέον βγάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην νέα κρίση της Συρίας και στηρίζει απροκάλυπτα τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που κάθε μέρα προελαύνουν και πιο νότια και κατακτούν τη μία πόλη μετά την άλλη. Αναφέροντας την Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Χομς, ο Τούρκος πρόεδρος τάσσεται υπέρ της «προέλασης» της συριακής αντιπολίτευσης μέχρι και τη Δαμασκό.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος

«Ιντλίμπ, Χάμα, Χομς είναι οι στόχοι και φυσικά η Δαμασκός. Η επέλαση της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Τα παρακολουθούμε τόσο μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Ελπίζουμε αυτή η πορεία (επέλαση) στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς ατυχήματα και χωρίς μπελάδες», δήλωσε σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Οι κάτοικοι της Χομς τρέπονται σε μαζική φυγή μετά την κατάληψη της πόλης Χάμα από τζιχαντιστές

Από τη φερόμενη σιωπηρή στήριξη ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε στο ανοιχτό «χτύπημα της πλάτης» των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ, «επιβεβαιώνοντας» σήμερα ότι όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά ενθαρρύνει και τις πολιτικές και στρατιωτικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης HTS.

«Είπαμε στον Άσαντ: “Έλα να καθορίσουμε μαζί το μέλλον της Συρίας”, αλλά, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Μετά την Ιντλίμπ (η Ιντλίμπ είναι εντάξει δηλαδή), η Χομς είναι επίσης στα χέρια της αντιπολίτευσης και γίνεται προέλαση προς τη Δαμασκό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επιλέγοντας πλέον σαφή πλευρά στη Συρία.

Η αναφορά του σε μια προσέγγιση με τον Άσαντ, που «δεν ανταποκρίθηκε θετικά», λειτουργεί ως διπλωματικό άλλοθι για την τουρκική ηγεσία, ώστε να δικαιολογήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ παρουσιάζει την Άγκυρα ως διαλλακτικό παίκτη που επιδίωξε το διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά απέρριψε το χέρι της.

Τριμερής σήμερα στην Ντόχα για τη Συρία
Η δήλωση του Ερντογάν για τη Συρία και τον Άσαντ ενδέχεται να οξύνει τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις της Άγκυρας με δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το συριακό καθεστώς, ενώ παράλληλα να υπονομεύσει τη διπλωματική πρωτοβουλία που εξελίσσεται στην Ντόχα, με τη συμμετοχή των τριών χωρών, για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Η σαφής στήριξη της Άγκυρας σήμερα στη συριακή αντιπολίτευση τοποθετεί την Τουρκία σε αντίπαλο στρατόπεδο από τις άλλες δύο χώρες.

Άλλα ζήτησε ο Πούτιν, άλλα κάνει ο Ερντογάν

Ο πολιτικός αρθρογράφος της Χουριέτ, Σεντάτ Εργκίν, πάντως, έγραφε σήμερα ότι «όλοι οι διεθνείς παράγοντες που υποστηρίζουν τον Άσαντ χτυπούν την πόρτα της Άγκυρας για να ζητήσουν την παύση των ενεργειών του HTS. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των ομολόγων του Φιντάν».

Συγκεκριμένα, λέει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τον Φιντάν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν ήταν εντυπωσιακές όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων και των δύο πλευρών.

«Οι παρατηρήσεις του Πούτιν έδειξαν σαφώς ότι ο Πούτιν αναμένει από τον Ερντογάν να περιορίσει την επίθεση του HTS εναντίον του Άσαντ».

Με άλλα λόγια, ο Πούτιν ανέμενε από τον Ερντογάν να αξιοποιήσει την επιρροή του στο HTS για να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα φαίνεται να έπραξε ακριβώς το αντίθετο.

Ανησυχία Ερντογάν για Λίβανο

Ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για τις παρεμβατικές δηλώσεις του στις περιφερειακές κρίσεις, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά στον Λίβανο.

«Οι ταραγμένες πορείες στην περιοχή δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, οι καρδιές μας δεν τις θέλουν. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Χθες έλαβα νέα από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, υπάρχει αίτημα για συνάντηση μαζί του και πιθανώς θα συναντηθούμε. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μία πολύ ανησυχητική κατάσταση. Τόσο στο Γκολάν όσο και στη Βηρυτό, τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί, υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανάγκες στην Αίγυπτο. Και ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Υπάρχουν, ιδιαίτερα, αιτήματα για βοήθεια σε είδος ή και σε χρήμα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τη βοήθειά μας σε μια εποχή που ο κόσμος σιωπά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Reuters: Μεγάλη ανησυχία στη Δύση! Το Ιράν αυξάνει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν διαθέτει ήδη αρκετό υλικό εμπλουτισμένο έως και 60%, ικανό για 4 πυρηνικά όπλα εφόσον το απόθεμα εμπλουτισθεί περαιτέρω.

Ιστορία - Πολιτισμός42 λεπτά πριν

Ο Άγιος Νικόλαος και το ράπισμα στον Άρειο!

Είθε να μη στερηθούμε ποτέ και ως χώρα αυτή τη χάρη εξ αιτίας της υποτονικότητας ή έλλειψης υγιούς αντίδρασης εκ...

Διεθνή1 ώρα πριν

Στα χέρια των Κούρδων η Ντέιρ Ελ Ζορ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισήλθαν στις 6...

Άμυνα2 ώρες πριν

Νέες αντιδράσεις ππό Τουρκία για τον Σιδερένιο Θόλο στην Κύπρο! ΥΠΕΞ και Κουρτουλμούς “οδύρονται” για την ειρήνη και την ασφάλεια

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής για τις εξελίξεις γύρω από την αγορά του Σιδερένιου Θόλου

Απόψεις2 ώρες πριν

Απαράδεκτη εικόνα! Τραγική έκπληξη για τους επιβάτες του σταθμού “Αγία Σοφία” του μετρό της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε στο στόχαστρο της Τουρκίας

Δημοφιλή