Διεθνή
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ
Η ενημέρωση της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ετοιμάστηκε από την UNRWA στις 28 Νοεμβριου
Σύμφωνα με το OCHA , μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και 31 Οκτωβρίου 2024, 736 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από αυτούς, 430 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις αρχές του 2024.
- Σύμφωνα με τη UNICEF , περίπου 170 παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα παιδί που σκοτώνεται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα.
- Μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου, 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Από αυτούς, επτά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας διήμερης επιχείρησης των Ισραηλινών Δυνάμεων στην επαρχία Τζενίν που ξεκίνησε τη νύχτα στις 18-19 Νοεμβρίου, η οποία επεκτάθηκε στο στρατόπεδο Τζενίν, στην Ας Σουχάντα και στο Καφρ Νταν. Οι πύραυλοι που είχαν αναπτυχθεί από drone φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στην υποδομή στο στρατόπεδο Τζενίν και την προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών της UNRWA.
- Ένα παλαιστίνιο παιδί σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας των Ισραηλινών Δυνάμεων στη Ναμπλούς και ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στις 21 Νοεμβρίου στο στρατόπεδο Νο. 1 κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας. Δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε επιχείρηση έρευνας στο Ya‘bad, δυτικά της Jenin, αργά στις 24 Νοεμβρίου.
- Υπολογίζεται ότι 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στον καταυλισμό Τουλκάρμ αργά στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι ρουκέτες από τον Λίβανο αναχαιτίστηκαν από τον Σιδηρό Θόλο του Ισραήλ, με τα συντρίμμια να προσγειώνονται μέσα στον καταυλισμό.
- Ο Ισραηλινός Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκε το Τζαμί Ibrahimi της Χεβρώνας στις 22 Νοεμβρίου ως μέρος συγκέντρωσης Ισραηλινών εποίκων που σχετίζεται με τον εβραϊκό εορτασμό του Shabbat Chayei Sarah. Από τις 22 έως τις 23 Νοεμβρίου, Ισραηλινοί έποικοι στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας φέρεται να παρενόχλησαν Παλαιστίνιους κατοίκους
Διεθνή
Ο Ερντογάν βγάζει τη μάσκα! Αποκαλύπτει τους σκοπούς της Τουρκίας στη Συρία – Στόχος είναι η Δαμασκός
“Ελπίζουμε αυτή η πορεία (επέλαση) στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς ατυχήματα και χωρίς μπελάδες”, δήλωσε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος.
Τη μάσκα πλέον βγάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην νέα κρίση της Συρίας και στηρίζει απροκάλυπτα τις ένοπλες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που κάθε μέρα προελαύνουν και πιο νότια και κατακτούν τη μία πόλη μετά την άλλη. Αναφέροντας την Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Χομς, ο Τούρκος πρόεδρος τάσσεται υπέρ της «προέλασης» της συριακής αντιπολίτευσης μέχρι και τη Δαμασκό.
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος
«Ιντλίμπ, Χάμα, Χομς είναι οι στόχοι και φυσικά η Δαμασκός. Η επέλαση της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Τα παρακολουθούμε τόσο μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Ελπίζουμε αυτή η πορεία (επέλαση) στη Συρία να συνεχιστεί χωρίς ατυχήματα και χωρίς μπελάδες», δήλωσε σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Οι κάτοικοι της Χομς τρέπονται σε μαζική φυγή μετά την κατάληψη της πόλης Χάμα από τζιχαντιστές
Από τη φερόμενη σιωπηρή στήριξη ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε στο ανοιχτό «χτύπημα της πλάτης» των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ, «επιβεβαιώνοντας» σήμερα ότι όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά ενθαρρύνει και τις πολιτικές και στρατιωτικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης HTS.
«Είπαμε στον Άσαντ: “Έλα να καθορίσουμε μαζί το μέλλον της Συρίας”, αλλά, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Μετά την Ιντλίμπ (η Ιντλίμπ είναι εντάξει δηλαδή), η Χομς είναι επίσης στα χέρια της αντιπολίτευσης και γίνεται προέλαση προς τη Δαμασκό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επιλέγοντας πλέον σαφή πλευρά στη Συρία.
Η αναφορά του σε μια προσέγγιση με τον Άσαντ, που «δεν ανταποκρίθηκε θετικά», λειτουργεί ως διπλωματικό άλλοθι για την τουρκική ηγεσία, ώστε να δικαιολογήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ παρουσιάζει την Άγκυρα ως διαλλακτικό παίκτη που επιδίωξε το διάλογο, αλλά η άλλη πλευρά απέρριψε το χέρι της.
Τριμερής σήμερα στην Ντόχα για τη Συρία
Η δήλωση του Ερντογάν για τη Συρία και τον Άσαντ ενδέχεται να οξύνει τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις της Άγκυρας με δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το συριακό καθεστώς, ενώ παράλληλα να υπονομεύσει τη διπλωματική πρωτοβουλία που εξελίσσεται στην Ντόχα, με τη συμμετοχή των τριών χωρών, για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Η σαφής στήριξη της Άγκυρας σήμερα στη συριακή αντιπολίτευση τοποθετεί την Τουρκία σε αντίπαλο στρατόπεδο από τις άλλες δύο χώρες.
Άλλα ζήτησε ο Πούτιν, άλλα κάνει ο Ερντογάν
Ο πολιτικός αρθρογράφος της Χουριέτ, Σεντάτ Εργκίν, πάντως, έγραφε σήμερα ότι «όλοι οι διεθνείς παράγοντες που υποστηρίζουν τον Άσαντ χτυπούν την πόρτα της Άγκυρας για να ζητήσουν την παύση των ενεργειών του HTS. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των ομολόγων του Φιντάν».
Συγκεκριμένα, λέει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τον Φιντάν. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αρθρογράφος τονίζει ότι οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν ήταν εντυπωσιακές όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων και των δύο πλευρών.
«Οι παρατηρήσεις του Πούτιν έδειξαν σαφώς ότι ο Πούτιν αναμένει από τον Ερντογάν να περιορίσει την επίθεση του HTS εναντίον του Άσαντ».
Με άλλα λόγια, ο Πούτιν ανέμενε από τον Ερντογάν να αξιοποιήσει την επιρροή του στο HTS για να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα φαίνεται να έπραξε ακριβώς το αντίθετο.
Ανησυχία Ερντογάν για Λίβανο
Ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για τις παρεμβατικές δηλώσεις του στις περιφερειακές κρίσεις, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά στον Λίβανο.
«Οι ταραγμένες πορείες στην περιοχή δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, οι καρδιές μας δεν τις θέλουν. Η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Χθες έλαβα νέα από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, υπάρχει αίτημα για συνάντηση μαζί του και πιθανώς θα συναντηθούμε. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει μία πολύ ανησυχητική κατάσταση. Τόσο στο Γκολάν όσο και στη Βηρυτό, τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί, υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανάγκες στην Αίγυπτο. Και ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Υπάρχουν, ιδιαίτερα, αιτήματα για βοήθεια σε είδος ή και σε χρήμα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τη βοήθειά μας σε μια εποχή που ο κόσμος σιωπά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Διεθνή
Deutsche Welle: Κινητικότητα για εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle
Αισιόδοξη κινητικότητα παρατηρείται ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα, με το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο να μεταδίδει δημοσιογραφικές αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου περιορισμένης σύνθεσης, αρμόδιου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τέθηκαν στο τραπέζι οι λεπτομέρειες μίας νέας επικαιροποιημένης πρότασης που προωθείται από την Αίγυπτο, με την ελπίδα να τεθεί, ει δυνατόν, σε άμεση εφαρμογή.
Τι προβλέπει η νέα αιγυπτιακή πρόταση
Λεπτομέρειες του επικαιροποιημένου αιγυπτιακού πλαισίου εκεχειρίας εκθέτει στο σημερινό της φύλλο η λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από το Κάιρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ επιδεικνύει τώρα μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων. Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο φέρεται να προβλέπει ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου στη Χαμάς για να εντοπίσει και να καταγράψει τους ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται ακόμη εν ζωή και, στη συνέχεια, θα δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των γυναικών που κρατούνται στη Γάζα. Κατόπιν, θα απελευθερωθούν οι άνδρες όμηροι, ηλικίας άνω των 50 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα το Ισραήλ θα απελευθερώσει σταδιακά Παλαιστίνιους βαρυποινίτες που κρατούνται στις φυλακές ασφαλείας και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις. Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης του Ισραήλ φέρεται να είναι η αποφυλάκιση και ισοβιτών Παλαιστινίων κρατουμένων.
Πιο ευέλικτη και η Χαμάς
Παράλληλα, ο Γκέρσον Μπάσκιν, επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής του βρετανικού φορέα διεθνούς διαμεσολάβησης International Communities Organization (ICO), που εδρεύει στο Λονδίνο και διατηρεί σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θέτει πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση εκεχειρίας την ολική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τον Μπάσκιν, η Χαμάς δεν είναι πια αρνητική στο ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας μία «παλαιστινιακή διοίκηση τεχνοκρατών», ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή στελεχών ή εκπροσώπων της οργάνωσης.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η πρόσφατη κινητικότητα σχετίζεται με πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και με τον Καταρινό ομόλογό του Αλ Θάνι, με αποτέλεσμα το Κατάρ να επιστρέψει στη διαμεσολαβητική διαδικασία, σε συνεργασία με την Αίγυπτο.
Διεθνή
Πεδίο μάχης ολόκληρη η Συρία
Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν
1. Το Μέτωπο της Χομς: μετά την κατάληψη της Χάμα, η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) προελαύνει προς την πόλη Χομς, η σημασία της οποίας είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου και το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ αλλά και της ιρανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Όπως έγραψα και χθες, με την πιθανή πτώση της Χομς κινδυνεύει η Δαμασκός.
2. Το Νότιο Μέτωπο/Μέτωπο της Νταράα: διάφορες αντικαθεστωτικές οργανώσεις αποφάσισαν να αποσυρθούν από την συμφωνία εκεχειρίας του 2018 και ξεκίνησαν να εξαπολύουν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος στις επαρχίες Νταράα και αλ- Σουγουαΐντα. Οι ομάδες αυτές έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους εδάφη στην Επαρχία Νταράα.
3. Το μέτωπο της Συριακής Ερήμου: εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας και τον πανικό που έφερε στο καθεστώς η επίθεση της HTS στο Χαλέπι, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (IS/ISIS/Daesh) προχώρησαν σε επιθέσεις εναντίον υποδομών ενέργειας και μεταφορών στην Συριακή Έρημο την οποία ελέγχει το καθεστώς.
4. Το Ανατολικό Μέτωπο/Μέτωπο του Ντέιρ αλ-Ζορ: οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πέρασαν τον Ευφράτη ποταμό και κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ-Ζορ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι SDF έχουν ήδη εισέλθει στην πόλη. Σημειωτέον ότι δεν έχουν σημειωθεί μάχες και η προέλαση των SDF γίνεται αναίμακτα, μιας και το καθεστώς αποσύρουν της δυνάμεις του.
Η περιοχή είχε/έχει σημαντική παρουσία ιρανικών και φιλοϊρανικών δυνάμεων και αποτελεί την πύλη εισόδου του Ιράν στην Συρία. Μία ανάσα από την πόλη βρίσκονται και οι θύλακες του ISIS στην συριακή έρημο, επομένως η σύγκρουση SDF – ISIS, με πιθανή συμμετοχή των αμερικανικών δυνάμεων, είναι αρκετά πιθανή.
5. Αναμένεται τέλος το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στην Μανμπίτζ. Η περιοχή ελέγχεται από τους Κούρδους των SDF, οι οποίοι αναμένουν μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον ελεγχόμενο από την Τουρκία «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SNA) ο οποίος ήδη έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στην Επαρχία του Χαλεπίου και έχει πραγματοποιήσει εγκλήματα κατά των κουρδικών πληθυσμών.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra