Άμυνα
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Πούτιν
Η χρησιμοποίηση των πυραύλων ATACMS μπορεί συμβολικά, σημειολογικά να προσδώσει κάποιες επιτυχίες στους Ουκρανούς, όμως, τελικά, δεν θα αλλάξουν κάτι στην εξέλιξη των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, σε συνέντευξή του στο Liberal.
Η χρησιμοποίηση των πυραύλων ATACMS μπορεί συμβολικά, σημειολογικά να προσδώσει κάποιες επιτυχίες στους Ουκρανούς, όμως, τελικά, δεν θα αλλάξουν κάτι στην εξέλιξη των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, σε συνέντευξή του στο Liberal.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο ο Πούτιν να υλοποιήσει την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι τη μεταχειρίζεται καθαρά ως φόβητρο.
Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο, Liberal.gr
Η απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ΑTACMS και ουσιαστικά το «πράσινο φως» που εξέπεμψε η Ουάσιγκτον, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους πυραύλους εναντίον της Ρωσίας, μπορεί να εκληφθεί ως game changer στο μέτωπο της Ουκρανίας;
Δεν μπορεί να εκληφθεί ως game changer, στο Ουκρανικό μέτωπο, όμως, φαίνεται ότι η απόφαση αυτή, εν όψει και της αποχώρησης του προέδρου Μπάιντεν, από την ηγεσία των ΗΠΑ, είναι μια κίνηση, προκειμένου να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, στο Ουκρανικό μέτωπο. Η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία έχει δείξει ότι ο νικητής θα είναι αυτός που κατέχει έδαφος. Η χρησιμοποίηση drones εξοπλισμένων, πυραυλικών συστημάτων, όπλων μεγάλου βεληνεκούς και πυραυλικών συστημάτων, όπως των ATACMS, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για το πλήγμα, σε βάθος, ρωσικών στόχων, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Μπορούμε να πούμε εδώ ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ως άμυνα εντός της Ουκρανίας. Απλώς, για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικό λόγο, εντός του ωστικού εδάφους. Αυτό είναι το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έλαβαν αυτή την απόφαση με Βρετανία και Γαλλία, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις στρατιωτικές επιτυχίες των Ρώσων στο Κουρσκ αλλά και στο ανατολικό μέτωπο.
Τώρα, εύλογα γεννάται το εξής ερώτημα. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ. Επέρχεται σιγά – σιγά η κυβέρνηση Μπάιντεν και σε δυο μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Πώς επηρεάζει αυτές τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ η παραπάνω απόφαση, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το μέτωπο της Ουκρανίας;
Επειδή στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης και της αμερικανικής, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανίζεται ως αυτός που πέτυχε την επίλυση του θέματος, όπως έχει δηλώσει με την ανάληψη της ηγεσίας, στο ουκρανικό μέτωπο, ο απερχόμενος πλανητάρχης, ο Τζο Μπάιντεν, με αυτό το μέτρο, με τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS θεωρεί ότι μπορεί να σημειώσει επιτυχίες, προκειμένου αυτές να ερμηνευθούν ως «θετικά χαρτιά» του Ζελένσκι, σε ένα μελλοντικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα, λοιπόν, είναι μια ύστατη προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην αποχώρησή του μια εικόνα ότι συνέβαλε στην επιτυχία της Ουκρανίας στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. Αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη στρατιωτική εξέλιξη των επιχειρήσεων, γιατί και στο μέτωπο του Κουρσκ αλλά και στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται ότι έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και των επιχειρήσεων η Ρωσία. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και τη χρησιμοποίηση των τμημάτων των Βορειοκορεατών, στο μέτωπο του Κουρσκ, οπότε η χρησιμοποίηση αυτών των πυραυλικών συστημάτων δεν μπορεί να αλλάξει τον ρου των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην ουκρανική πλευρά να βάλλει κατά της ρωσικής ενδοχώρας κι όχι μόνο κατά των ρωσικών στρατευμάτων στα προσαρτημένα εδάφη. Κατά την άποψή σας, συνιστά μια πραγματική απειλή για τη Ρωσία ή σημαίνει κάτι άλλο;
Αυτή συνιστά μια απειλή για τοπικούς στόχους. Δεν συνιστά μια απειλή που μπορεί να αλλάξει την έκβαση των επιχειρήσεων. Πιθανόν να δούμε να πληγούν κάποιοι στόχοι στρατηγικοί, αεροδρόμια, καθαρά στρατηγικοί στόχοι. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την έκβαση των επιχειρήσεων. Ήδη, έχει την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων στο Κουρσκ, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, στη ρωσική πλευρά και στο ανατολικό μέτωπο, η ουκρανική πλευρά έχει χρησιμοποιήσει κρίσιμες εφεδρείες και στο Κουρσκ, κάτι το οποίο είναι καθοριστικό, αφού θα έπρεπε, τις εφεδρείες που κατανάλωσε και τις ενισχύσεις στο μέτωπο του Κουρσκ, να τις είχε κρατήσει για το ανατολικό μέτωπο, που είναι πιο κρίσιμο. Φαίνεται ότι η χρησιμοποίηση των ATACMS αποφασίστηκε προκειμένου να παραμείνει το Κουρσκ στα χέρια των Ουκρανών, ώστε να μπορεί μελλοντικά να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος και το Κιέβο, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει. Οι επιχειρήσεις στο ουκρανικό μέτωπο δείχνουν τη σημασία που έχουν τα τμήματα κατάληψης και διατήρησης εδάφους, οι μονάδες του μηχανικού, του πεζικού και των τεθωρακισμένων, ενώ τα πυραυλικά συστήματα έχουν αποδείξει ότι έχουν σημασία μόνο υποστηρικτικά στις δυνάμεις κατάληψης και κατοχής εδάφους.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ρωσία, επειδή διαθέτει πρωτοβουλία και βάθος εφεδρειών σε τέτοιες δυνάμεις κατάληψης και διατήρησης εδάφους, μηχανικού, πεζικού και τεθωρακισμένων, η δυνατότητα χρησιμοποίησης πυραυλικών συστημάτων, ακόμη και μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία και εντός της ρωσικής επικράτειας μπορεί να ανακοινώσει κάποιες τοπικές, προσωρινές επιτυχίες, όμως, δεν θα είναι καθοριστικές και κρίσιμες ώστε να αλλάξουν την έκβαση των επιχειρήσεων.
Προκαταλαμβάνει αυτή η απόφαση τον γενικότερο στρατιωτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Ευρώπη;
Όχι, δεν προκαταλαμβάνει. Νομίζω ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει φανερό ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, θα επιδιώξει την προσφυγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να σταματήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι μια απόφαση του απερχόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μόνο και μόνο για να διατηρήσει μια μεγάλη επιτυχία, η οποία νομίζω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την επόμενη ημέρα, καθώς επέρχεται από την ηγεσία. Δεν μπορεί να προκαταλάβει και να προκαθορίσει αυτή τη χρησιμοποίηση των ATACMS στη ρωσική επικράτεια, εντός στόχων, δηλαδή, της ρωσικής επικράτειας, αφού η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική.
Κατά την άποψή σας, είναι πιθανόν, μέσω αυτής της απόφασης, να ενεργοποιηθεί η απειλή Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών;
Όχι. Κατηγορηματικά όχι. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του, υπέρ των ρωσικών συμφερόντων. Έχει καταλάβει, έχει κάνει επιτυχίες και στο ανατολικό μέτωπο αλλά και δείχνει ότι σιγά – σιγά εξαλείφει το μεγάλο ουκρανικό προγεφύρωμα στην περιοχή του Κουρσκ. Μπορεί να το χρησιμοποίησε ρητορικά ο πρόεδρος της Ρωσίας, καθαρά για λόγους εκφοβισμού, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει, μιας και η έλευση του Ιανουαρίου με την ανάληψη της ηγεσίας του Λευκού Οίκου, από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα σημάνει το πέρας του ουκρανικού μετώπου, με τη Ρωσία να βρίσκεται νικητής στο ουκρανικό μέτωπο.
Η χρησιμοποίηση των πυραύλων ATACMS μπορεί συμβολικά, σημειολογικά να προσδώσει κάποιες επιτυχίες στους Ουκρανούς, οι οποίες θα είναι καθαρά συμβολικές, όμως, τελικά, δεν θα αλλάξουν κάτι στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, μιας και η Ρωσία φαίνεται ότι θα μιλάει από θέση ισχύος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού θα έχει προσθέσει καινούργια εδάφη, που έχει καταλάβει, μετά την έναρξη του πολέμου στο ουκρανικό μέτωπο.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.
Άμυνα
Σε κατάσταση… ρέντινες! Μαζική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά!
Μετά από πολύ καιρό οι Τούρκοι άρχισαν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πέραν των καθημερινών παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, είχαμε χθες και 2 παραβιάσεις, εκεί κοντά στη Ρόδο. Υπήρχε βέβαια εν εξελίξει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα.
Γιατί η παραβατικότητα των Τούρκων ήταν χθες… μαζική. Χρησιμοποίησαν δύο F-16 και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη ελκοφόρα ATR-72 και CN-235). Τις παραβιάσεις όμως δεν τις έκαναν τα F-16, αλλά τα ελικοφόρα αεροσκάφη. Τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν τις παραβάσεις στο FIR Αθηνών. Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα αναχαίτισαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Άμυνα
Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον νούμερο ένα εχθρό!
Πρέπει να διατηρούμε τις ΕΔ προστατευμένες, για να κάνουν το έργο τους
Γεώργιος Καμπάς: Κάθε χρόνο έχουμε κρίσεις και κάθε χρόνο έχουμε γκρίνιες. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Εμείς στηριζόμαστε στον ενεργό στρατό και στην εφεδρεία. Όταν κληθούν άπαντες ό μη γένοιτο θα είναι 300.000 άνθρωποι. Αυτοί για να διοικηθούν και να δημιουργηθούν σχηματισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να τους διοικήσουν. Για τις ενοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα δεν θα πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση. Δεν πρέπει να υπάρχουν δηλαδή αντιπαραθέσεις. Νούμερα ένα εχθρός είναι η Τουρκία. Πρέπει να διατηρούμε τις ΕΔ προστατευμένες, για να κάνουν το έργο τους. Χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ δεν μειώνεται. Καλό θα ήταν να κοιτάξουμε την αμυντική βιομηχανία μας ώστε στο μέλλον να υπάρξουν προϋποθέσεις.
Άμυνα
Τούρκοι αναλυτές πήραν τη σκυτάλη απ’τον Μπαχτσελί! Ετοιμάζεται μεγάλη κίνηση για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έκανε και στη Συρία ειπώθηκε σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο
Μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι προαναγγέλουν κίνηση της Τουρκίας σε νησιά του Αιγαίου, στα πρότυπα της Συρίας…
Οι αναλυτές ξεσάλωσαν μετά τα λεγόμενα του κυβερνητικού ετέρου του Ερντογάν. Τα Δωδεκάνησα φαίνεται πως… ονειρεύεται ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των Δωδεκανήσων και τα διεκδικεί
Με γάντια πυγμαχίας και λεξιλόγιο στρατιωτικής σύγκρουσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί γίνεται πρωταγωνιστής στον τουρκικό Τύπο, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας για τα Δωδεκάνησα.
Οι εφημερίδες υιοθετούν το πολεμοχαρές αφήγημα, προειδοποιώντας την Αθήνα να «προσέχει», ενώ ορισμένοι τίτλοι επαναφέρουν διεκδικητικές αναφορές για τα νησιά ως «τουρκική κληρονομιά». Η ρητορική αυτή φαίνεται να ενισχύει την εθνικιστική γραμμή, με τον Μπαχτσελί να παρουσιάζεται ως «προστάτης» του έθνους, σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα πασχίζει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την προσέγγιση με την Αθήνα.
Οι τίτλοι των εφημερίδων
Ακσάμ (πρωτοσέλιδο)
Το ξέσπασμα του Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα
Η Αθήνα να προσέχει
Γενί Σαφάκ (πρωτοσέλιδο)
Αθήνα πρόσεχε
Το δημοσίευμα πλαισιώνεται και από μία φωτογραφία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φορώντας γάντια πυγμαχίας.
Σαμπάχ (πρωτοσέλιδο)
Η Αθήνα να προσέχει
Τουρκιγέ (πρωτοσέλιδο)
Γενί Ακίτ (πρωτοσέλιδο)
Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν, ο πραγματικός ιδιοκτήτης είμαστε εμείς
Τουρκγκιούν (πρωτοσέλιδο)
Ελλάδα πρόσεχε
Τα Δωδεκάνησα εκλάπησαν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, το τουρκικό έθνος
Αϊντινλίκ
Προσπάθησε να καλύψει τις αντιδράσεις για το άνοιγμα με την Ελλάδα
Γενί Ασίρ
Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν
Γιατί ο Μπαχτσελί «θυμήθηκε» τα Δωδεκάνησα;
Οι δηλώσεις Μπαχτσελί έγιναν επίσης αντικείμενο σχολιασμού στις εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης χθες το βράδυ. Ο καθηγητής Δρ. Μεσούτ Χακί Τζασίν, αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις του εθνικιστή εταίρου της κυβέρνησης Ερντογάν, χθες το βράδυ σε εκπομπή του CNNTurk επεσήμανε ότι αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται ο κ. Μπαχτσελί είναι ο εξοπλισμός της Ελλάδας με πυραύλους στο Αιγαίο και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανάχωμα, ώστε η Αθήνα να μην επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Κατά την άποψή του, το μήνυμα που δίνει έχει νομική, στρατιωτική, πολιτική, στρατηγική και ιστορική σημασία. Ο εξοπλισμός Δωδεκανήσων παραβιάζει τόσο τα άρθρα 4 και 12 της Συνθήκης της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει.
«Πολιτεία» των ΗΠΑ η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον Τζασίν, η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πρωτοφανείς διαστάσεις:
«Τόσο στο νησί της Κρήτης όσο και σε άλλα νησιά, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 21 βάσεις. Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, η Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν η 53η πολιτεία. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξοπλίσει την Ελλάδα με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Ο φόβος των 12 μιλίων
Ο καθηγητής υπογραμμίζει επίσης την ελληνική πρόθεση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μια κίνηση που η Τουρκία θεωρεί casus belli.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα προετοιμάζει μια κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί πως αυτό αποτελεί αιτία πολέμου, θα προχωρήσουν σε μια εχθροπραξία από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Βάσει αυτής της εχθροπραξίας, αναπτύσσουν αεροπλάνα F-16 κατά πεντάδες σε αυτά τα νησιά, πρωτίστως στη Ρόδο, και ανάμεσα σε αυτά τα αεροπλάνα υπάρχουν επίσης και τα αμερικανικά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου F-18. Αυτό σημαίνει ότι απειλούνται τα αεροδρόμια του Μπαλίκεσίρ, του Μπαντίρμα και τα δυτικά αεροδρόμια της Τουρκίας, ακόμη και μέχρι το Ντάλαμαν, έως το αεροδρόμιο του Αφιόν», υποστήριξε ο Τζασίν.
Πίεση εξοπλισμών
Με φόντο την αναβάθμιση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα μαχητικά Rafale και F-35, ο Τζασίν σημειώνει, εξάλλου, την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκεί η Ελλάδα.
«Από πυραύλους με βεληνεκές 350 χλμ. μέχρι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου F-18, η Ελλάδα δημιουργεί μια ζώνη απειλής που καλύπτει ακόμα και τα τουρκικά αεροδρόμια. Αυτό ενισχύει την ανησυχία για στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας», όπως σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής.
Η «απατηλή» ιστορία των Δωδεκανήσων: Ο τουρκικός τύπος επαναφέρει παλιά παράπονα
Ο τουρκικός τύπος, και δη η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ σήμερα, με αφορμή την τοποθέτηση Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, ενισχύει το αφήγημα της «εξαπάτησης» και των χαμένων ευκαιριών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας.
Οζάι Σεντίρ: Η άγνωστη ιστορία των Δωδεκανήσων…
«Τα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο, για τα οποία μιλάμε εδώ και χρόνια είναι και λίγο μια ιστορία εξαπάτησης στη διπλωματική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας.
Στην ιστορία της κρύβονται πολλά γεγονότα για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, όπως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας πριν από τα Ίμια, η βοήθεια της Άγκυρας με όπλα προς την Αθήνα, η γενναιόδωρη προσφορά της Γερμανίας ως αντάλλαγμα την είσοδο στον πόλεμο και τέλος η Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία δεν συμμετείχαμε.
*Η πρώτη εξαπάτηση από αυτή την άποψη βιώθηκε το 1912. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ουσύ, που υπογράφηκε το 1912, η Ιταλία, η οποία κατέλαβε 16 νησιά του Αιγαίου, ιδίως τη Ρόδο, προκειμένου να καταλάβει τη Λιβύη, θα εκκένωνε άνευ όρων τα 16 νησιά κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού από τη Λιβύη. Ο οθωμανικός στρατός αποσύρθηκε από τη Λιβύη ωστόσο οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι τον Βαλκανικό Πόλεμο, δεν αποσύρθηκαν από τα νησιά.
*Η Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε τον Μάιο του 1913 άφησε τη διοίκηση των νησιών του Αιγαίου στα ιμπεριαλιστικά κράτη, τα οποία μοιράστηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από την Τένεδο, την Ίμβρο και το Καστελόριζο μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών τον Φεβρουάριο του 1914.
Εδώ πρέπει να γράψω και ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός: Στις 31 Μαΐου 1915, διεξήχθησαν εκλογές στην Ελλάδα, αλλά δεν στήθηκαν κάλπες στο Καστελόριζο. Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο οι τρεις βουλευτές που εξέλεξαν οι κάτοικοι της Τένεδου, της Ίμβρου και του Καστελόριζου, που εκείνη την εποχή είχαν αφεθεί στους Οθωμανούς.
*Ειδικά το νησί του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, κατείχε πάντοτε σημαντική θέση στην τουρκική διπλωματία.
Η τουρκική αντιπροσωπεία άσκησε πιέσεις για το Καστελόριζο στη Λωζάνη, αλλά δεν κατάφερε να πάρει κάποιο αποτέλεσμα. Υποχωρώντας από το Καστελόριζο, η τουρκική αντιπροσωπεία πήρε τα νησιά της Ίμβρου, Τένεδου και Tavsan και έθεσε στη συνθήκη σαν όρο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, πρωτίστως της Χίου.
*Άλλη μια ελάχιστα γνωστή πραγματικότητα: Το 1923, το 1927 και το 1929, η Τουρκία αποβίβασε στρατεύματα στα νησιά και στις βραχονησίδες γύρω από το ιταλικό νησί του Καστελόριζου και ύψωσε τη σημαία της. Η κρίση που βιώθηκε με την Ιταλία έληξε το 1932. Η Τουρκία αναγνώρισε την αξίωση της Ιταλίας για οκτώ νησίδες, με αντάλλαγμα 18 νησίδες και βραχονησίδες.
*Τον Σεπτέμβριο του 1943, ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα επισκέφθηκε τον Naci Perkel, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και του είπε ότι το Βερολίνο ήθελε να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους. Ο πρωθυπουργός Σαράτσογλου έστειλε τηλεγράφημα στον πρόεδρο Ινονού, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Καρς, και τον ενημέρωσε για την πρόταση. Ο Ινονού, θεωρώντας ότι η προσφορά αυτή έγινε με σκοπό να εμπλακεί στον πόλεμο η Τουρκία, απάντησε: ‘Μπορούμε να πάρουμε τα νησιά για άνευ όρων χρήση, αλλά δεν θα μπούμε σε διαμάχη με τους Έλληνες και τους Βρετανούς’.
*Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία έτεινε χείρα βοηθείας στον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέφερε από μεγάλη πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το Dumlup?nar, μετά το ναυάγιο των βαποριών Kurtulus και στη συνέχεια του Konya μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά τη βοήθεια που αγοράστηκε και χαρίστηκε από την Τουρκία. Στα νησιά δεν στάλθηκαν μόνο τρόφιμα, αλλά και όπλα και πυρομαχικά με καΐκια και δόθηκε στήριξη στον πόλεμο κατά της Ιταλίας.
*Η Ιταλία, η οποία αποχώρησε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Συμμάχους στο Λονδίνο και το Παρίσι το 1945-46. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες αυτές τις διασκέψεις, ενώ η Τουρκία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες αυτές ούτε καν ως παρατηρητής. Το αίτημα του Feridun Cemal Erkin, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, να παραστεί στη διάσκεψη απορρίφθηκε από την Πρωθυπουργία ‘με την αιτιολογία ότι δεν συμμετείχαμε στον πόλεμο’. Και το 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
*Η Συνθήκη των Παρισίων προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των 12 νησιών και μάλιστα περιορίζει τον αριθμό των χωροφυλάκων που θα υπηρετούν ανάλογα με τον πληθυσμό. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που απορρέει από τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα σημείο με τη δύναμη της διπλωματίας. Σε αυτό το διάστημα, μια ομάδα που πιστεύει ότι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχει τις δικές της προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, κάνει λόγο για νέα εξοπλιστικά και πυραυλικά σχέδια στα νησιά. Ο υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο οποίος όταν ερωτήθηκε για την υποψηφιότητά του για την προεδρία απάντησε “εγώ έχω άλλα όνειρα”, όπως είναι προφανές, θα χρησιμοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου ως νέα βάση για τις προσπάθειές του να διαταράξει τις σχέσεις που αναπτύσσονται. Η προειδοποίηση του προέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι μια σαφής προειδοποίηση, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καλό κλίμα απέναντι σε όσους προσπαθούν να διαταράξουν το διάλογο για τα προσωπικά τους συμφέροντα».
Με πληροφορίες, από ΣΚΑΪ, ΕΘΝΟΣ
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ