Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Προστατεύονται τα Κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας; Η σκληρή πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε στις

Μια συζήτηση που δεν έχει γίνει ποτέ δημόσια που αφορά τα πρόσωπα και τα σημεία που συμμετέχουν σε διαχείριση θεμάτων κρίσιμης πολιτικής και οικονομικής φύσεως μετατρέπει σε αντικείμενο ανάλυσης το παρόν κείμενο διότι οι παραπάνω έννοιες δεν έχουν γίνει ευρέως κατανοητές. Μια κοινωνία ως μορφή Κράτους ή οικονομικού φορέα χρειάζεται τους θεσμούς λήψης κρίσιμων αποφάσεων για να σχεδιάσει μέσω αυτών μια ωφέλιμη για την ίδια επίλυση προβλημάτων ή κάλυψη αναγκών. Οι θεσμοί αυτοί ως πρόσωπα και εγκαταστάσεις-υλικές δομές κατευθύνουν και συντονίζουν κάθε παραπάνω δραστηριότητα, συνεπώς η ανάγκη προστασίας τους από κινδύνους είναι κεφαλαιώδης.

Τόσο δε σημαντικοί είναι , που διδάσκονται ως μάθημα σε Πανεπιστήμια και της χώρας μας όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με χρήση μαθηματικών μοντέλων και προγραμμάτων. Αναλύεται η διαδικασία ορθολογικής και οργανωτικής δράσης με συμπερίληψη όλων των πολιτικών – κοινωνικών δυνάμεων σε ενα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Τι ισχύει εξειδικευμένα στη χώρα μας;

Πρακτικά η Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι ξένων χωρών (Πρεσβείες) για Διεθνείς Υποθέσεις, και ισχυρής οικονομικής – εμπορικής φύσης ενώσεις – όμιλοι (όπως Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων-ΣΕΒ, ΤΕΡΝΑ) χαράζουν την εσωτερική διοίκηση και λειτουργία, οικονομική διαχείριση και διεθνή παρουσία – δραστηριότητα, όλα προς κοινή ωφέλεια. Η απώλεια ενός εκ των παραπάνω θεσμών πλήττει καίρια την ικανότητα σχεδιασμού μιας Κρατικής Οντότητας, που θέτει την τελευταία σε υπαρξιακό κίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ανήκει στην κατηγορία των Υβριδικών Απειλών, που δεν πλήττουν άμεσα και σε τακτικό επίπεδο μια χώρα, αλλά την κλονίζει έμμεσα καθιστώντας τη δυσλειτουργική προκαλώντας δυσαρέσκεια στον τοπικό πληθυσμό και κοινωνικές συγκρούσεις. Η χώρα μας εν προκειμένω γειτνιάζει με κράτη επιθετικά προς την ίδια και εντάσσεται σε μια Ένωση χωρών, την Ευρωπαϊκή, με μεγάλο πλήθος σε παθογένειες (διάκριση Βορρά και Νότου, παράτυπη μετανάστευση κλπ). Συν ένα διαταραγμένο διεθνές σκηνικό με πολεμικά μέτωπα ενεργά (Ουκρανία και Μ Ανατολή) και εν υπνώσει (Καυκάσου, Ταϊβάν). Η δε εσωτερική λειτουργία της Ελλάδας, λόγω εσφαλμένων πολιτικών επιλογών πρώτιστα του λαού της και μετά της πολιτικής της ηγεσίας, αντικειμενικά θεωρείται προβληματική. Μια χώρα έξωθεν με ικανότητες υβριδικών επιχειρήσεων θα θεωρήσει τις περιστάσεις αυτές κατάλληλες για δράση.

Τι είδους; Ας σκεφτεί κάποιος το παράδειγμα της Ταυρίδας – γνωστής ως Κριμαίας – το 2014 με τη Ρωσική κατάληψη. Το Δόγμα Γκερασίμοφ, όπως το παρουσιάζει το σύγγραμμα <<ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ >> του ΕΛΙΣΜΕ, προβλέπει την εξουδετέρωση μέσω εφαρμογής ηλεκτρονικών μέσων (Κυβερνοπόλεμος) σε συστήματα διακυβέρνησης και ειδικών μονάδων της Ρωσικής μηχανής (βλ.29155/GRU) κάθε ηγετικής δομής Ουκρανικής στην περιοχή αυτή. Δηλαδή απέσπασε από την Ουκρανική Κυβέρνηση η Ρωσία τον έλεγχο της Κριμαίας, επιτρέποντας στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να εισέλθουν ως κυρίαρχοι χωρίς αντίσταση και με μεγάλη στήριξη εκ του ντόπιου πληθυσμού.

Ένα τέτοιο Δόγμα εν Ελλάδι θα είχε τεράστια επιτυχία. Οι τρόποι είναι πολλοί, η αιτία μια: στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και της πολιτικής ηγεσίας παρατηρούμενη εσκεμμένη αδιαφορία όσον αφορά μηχανισμούς προστασίας και ανθρωπογενείς ή μη κινδύνους εσωτερικούς και έξωθεν. Η κλοπή 30 φορητών υπολογιστών από το Υπουργείο Συνοχής προ 2 μηνών (βλ. άρθρο NEWS24/7<<Έκλεψαν 30 laptops από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής κι έφυγαν ανενόχλητοι >>) αποδεικνύει αυτή την κατάσταση. Το γεγονός στα Τέμπη το 2023 ακόμα περισσότερο.

Μεταφέροντας ένα σενάριο Υβριδικής απειλής τύπου Κριμαίας όπως αναλύθηκε παραπάνω, μια ένοπλη επίθεση σε πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματικούς παράγοντες (τύπου εκτελέσεων της 17 Ν) και ταυτόχρονες δολιοφθορές βαριάς μορφής σε Κυβερνητικά Κτήρια, Πρεσβείες (εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς) βιομηχανικές μονάδες και Χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σταδιακά και <<αθόρυβα>> με επιστέγασμα μια ηλεκτρονική επίθεση σε κάθε επικοινωνιακό σύστημα μπορεί να καταστήσει ακυβέρνητο τον τοπικό πληθυσμό, άρα <<όμηρο>> σε έξωθεν σκοπιμότητες.

Ο πληθυσμός αυτός από θύμα μπορεί να μετατραπεί σε υβριδικό <<εργαλείο>> συμπληρώνοντας το παραπάνω σενάριο. Η χαλάρωση του Επίσημου και μη Κοινωνικού Ελέγχου, όπως Εγκληματολόγοι επισημαίνουν(Selley, Sutherland) , και τα βιοποριστικά προβλήματα λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους Πολιτείας ωθούν μεγάλο ποσοστό από τον τοπικό πληθυσμό στην παράνομη δράση για ιδεολογικούς και οικονομικούς λόγους σε όλη την επικράτεια. Κίνητρο συμμετοχής του λαού, πέραν της όποιας τριβής με την παράνομη δράση, είναι η αγανάκτηση λόγω πολιτικών της ντόπιας κυβέρνησης, που θα προκαλέσει μεμονωμένα κρούσματα σε πρόσωπα και δομές με μορφή εξέγερσης (υποκινούμενης πολλές φορές).

Τι αποτρέπει γεγονότα σαν το σενάριο που αναλύθηκε; Η εξυγίανση του μηχανισμού ασφαλείας στην Ελλάδα. Δηλαδή απασχόληση σε αυτόν όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για το αντικείμενο αυτό, με πρόνοια σε εργασιακό επίπεδο για τους υπόλοιπους. Κάθε Κρατική ή Ιδιωτική παροχή ασφαλείας θα πρέπει να τυγχάνει εξοπλισμού – εκπαίδευσης συνεχούς – αξιολόγησης προσωπικού με αποκλειστική απασχόληση τη φύλαξη ατόμων και εγκαταστάσεων Κρίσιμης Σημασίας με ουσιαστική λειτουργία και ορατά αποτελέσματα και όχι το θεαθήναι.

Εν Ελλάδι λειτουργεί το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) το οποίο με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 114/2008 έχει αναλάβει την ευθύνη των Ευρωπαϊκών Κρίσιμων Υποδομών. Πέραν αυτού πρέπει να αναλάβει σε Κρατικό Επίπεδο τον κύριο συμβουλευτικό ρόλο σε επίπεδο εξωτερικής – κρατικής – δημόσιας – οικονομικής ασφάλειας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας να προέρχεται από τους κόλπους του.

Η Κοινότητα Συλλογής Πληροφοριών που επίσης πάσχει έντονα ας ακολουθήσει τα μοντέλα χωρών με ενδιαφέρουσα παράδοση στο Πληροφοριακό αντικείμενο (Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ) προσαρμόζοντας το ντόπιο σύστημα στις Ελληνικές ανάγκες. Η έγκαιρη πληροφόρηση σημαίνει πρόληψη και έγκαιρη καταστολή κάθε απειλής με εκπομπή κατάλληλων μηνυμάτων προς κάθε δέουσα κατεύθυνση. Στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) αναφέρεται η προστασία οικονομικών συμφερόντων της χώρας σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και την προστασία υψηλής πολιτικής σημασίας προσώπων, με βάση το Σύνταγμα της χώρας. Γιατί όχι να μην εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;

Εξυπηρετείται το ίδιο το Κράτος και οι πολίτες από τις παραπάνω αλλαγές τα μέγιστα.

Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Απόψεις

Στη Συρία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα ισλαμικό χαλιφάτο στη γειτονιά μας!

Εδώ ισχύει το ρητό better the devil you know.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 

Επειδή καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η κατάσταση στη Συρία έχει ως εξής:

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ως γνήσιος εκπρόσωπος του Μπααθισμού και όπως συμβαίνει με όλα τα μπααθικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής κυβερνούσε τη χώρα του με δικτατορικό τρόπο προκειμένου να ελέγχει τα φανατικά ισλαμικά στοιχεία. Οι παλιότεροι θα θυμάστε την αντίστοιχη περίπτωση του Σαντάμ Χουσεΐν και την πτώση του.

Ήταν καλός ο Άσαντ; Για τους ανθρώπους του κόμματος του ναι. Για τους υπόλοιπους όχι. Θυμίζω τις διαδηλώσεις του 2011 στη Συρία που πνίγηκαν στο αίμα και στη συνέχεια οδήγησαν στο συριακό εμφύλιο.

Το γεγονός ότι ο Άσαντ ήταν δικτάτορας που κυβερνούσε με πυγμή και στις εκλογές κέρδιζε με σοβιετικά ποσοστά, δεν σημαίνει ότι οι αντίπαλοι του, η τρομοκρατική οργάνωση HTS, η οποία αποτελεί κομμάτι της Al Queada, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που λαμβάνουν υποστήριξη από την Τουρκία, φέρνουν την ελευθερία.

Πρόκειται για σαλαφιστές τζιχαντιστές που φέρνουν την πιο σκληρή εκδοχή του Ισλάμ και η HTS είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική.

Το γεγονός ότι κι άλλες ομάδες συνασπίστηκαν μαζί τους για να διώξουν τον Άσαντ, δεν δίνει στις ομάδες αυτές συγχωροχάρτι ούτε τις απαλλάσσει από το στίγμα της τρομοκρατίας που φέρουν ανεξίτηλο πάνω τους.

Επομένως, εδώ ισχύει το ρητό better the devil you know. Στη Συρία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα ισλαμικό χαλιφάτο στη γειτονιά μας.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Την προηγούμενη φορά που η Δύση τυφλώθηκε ήταν το 1979 με την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και την άνοδο του θεοκρατικού καθεστώτος των Αγιατολάχ. Ε τώρα θα έχουμε ένα καθεστώς Σουνιτών καθώς οι Σιίτες καταρρέουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τι θα συμβεί αν κληθούν οι Ελλαδίτες της Κύπρου για επιστράτευση;

Το μετέωρο βήμα των Ελλαδιτών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το μετέωρο βήμα των Ελλαδιτών στην Κύπρο» | Podcast Therapy S1 E21

🔊Ο Χάρης Θεραπής συζητά με τον Χρίστο Αλειφέρη, εκπρόσωπο της οργάνωσης “Δραν,” για τις κρίσιμες προκλήσεις και τις αφανείς προσπάθειες των Ελλαδιτών στην Κύπρο!🇬🇷🇨🇾
💬Θέματα Συζήτησης:
• Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία αγνοεί τους Ελλαδίτες;
• Η δύναμη της εκπαίδευσης στην ανύψωση του ηθικού του λαού
• Η αδιαφορία του κράτους για τον εθελοντισμό και τη συμβολή του
🎧Μην το χάσετε! Ανακαλύψτε απόψεις, συζητήσεις, και σκέψεις που εμπνέουν.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Podcast Therapy, ο Χάρης Θεραπής φιλοξένησε τον Χρήστο Αλειφέρη, εκπρόσωπο του ΔΡΑΝ, σε μια συνέντευξη που ανέδειξε τα ζητήματα των Ελλαδιτών στην Κύπρο και τις ανησυχίες για την αναγνώριση και υποστήριξή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που θίχτηκαν ήταν η έλλειψη πρόβλεψης για τη διαχείριση των Ελλαδιτών σε περιόδους κρίσεων. Ο κ. Αλειφέρης αναφέρθηκε στην απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών για το πώς θα πρέπει οι Έλληνες πολίτες να επιστρέψουν στην Ελλάδα αν χρειαστεί να υπηρετήσουν σε καιρό επιστράτευσης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσής τους σε δομές της Κύπρου, παρά την παρουσία τους στη χώρα και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, ο κ. Αλειφέρης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε, η έλλειψη στήριξης από το κράτος αποθαρρύνει τους πολίτες από το να συμμετέχουν σε δράσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Οι εθελοντικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τη σύνδεση των Ελλαδιτών με την τοπική κοινωνία, αλλά η κρατική αδιαφορία υπονομεύει αυτήν τη δυνατότητα.

Το επεισόδιο κάλεσε σε ευρύτερη συνειδητοποίηση και ανάληψη ευθυνών, προκειμένου οι Έλληνες της Κύπρου να νιώσουν πλήρη μέλη της κοινότητας, απολαμβάνοντας τη στήριξη που αξίζουν. Η συζήτηση προσφέρει μια αναγκαία ματιά σε ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές πολλών και προτείνει την ανάγκη για πιο εντατική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Γράμμα προς τον Σάββα Καλεντερίδη από Έλληνα αλιέα! Αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους

Η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κύριε Καλεντερίδη καλημέρα, λέγομαι Φλώρος Ιωάννης, να χαίρεστε το όνομα σας για την πρόσφατη ονομαστική σας εορτή.

Θα ήθελα να σας εκθέσω τον προβληματισμό μου για ένα θέμα που σας απασχολεί στις εκπομπές σας. Είμαι επαγγελματίας ψαράς τα τελευταία 32 έτη.

Απο 15 χρονών,οικογενειακή επιχείρηση από πατέρα και παππού και την συνεχίζουμε εγώ και ο αδερφός μου. Ανήκω στον ιστορικό κλάδο της Ανεμότρατας-Μηχανότρατας.

Όλα μου τα επαγγελματικά έτη ήμουν 8 μήνες τον χρόνο εκτός Πάσχα-Χριστούγεννα στην θάλασσα,αλωνίζοντας σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια και τα διεθνή μας ύδατα βγάζοντας φυσικά τα προς το ζην.

Μια απολύτως νόμιμη και καθαρή επιχείρηση χωρίς κανένα απολύτως χρέος και με δάνειο τα τελευταία 15 έτη και για τα επόμενα 25 Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντως,το οποίο εξυπηρετούμε στο ακέραιο.

Φλυαρώ και με συγχωρείτε γι αυτό, για να σας δώσω μια πλήρη εικόνα του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ που παίζεται στις πλάτες του κλάδου μου, χάρην των υποχωρήσεων μας στην Τουρκία.

Σε αυτό το περίφημο συνέδριο, το Ocean κάτι, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε δημοσίως πως είμαστε ένας καταστροφικός κλάδος που πρέπει να απαγορευτεί.

Σε συνδυασμό με την ακύρωση των 2 θαλάσσιων πάρκων ως είχαν αρχικώς εξαγγελθεί αφήνουμε τον έλεγχο της αλιείας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους Τούρκους.

Θα ήθελα να καταλάβετε πως συμφωνώ απολύτως μαζί σας πως η Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει βλάβη.
Εγώ και 250 σκάφη που αποτελούν τον κλάδο και πολύ περισσότερες οικογένειες το ζούμε στο πετσί μας.

Βέβαια ένα μεγάλο ελάττωμα του Έλληνα είναι πως πρέπει το κακό να του χτυπήσει την πόρτα πρώτα για να ενεργοποιηθεί και είναι λυπηρό.

Σας στέλνω αυτό email λόγω της εκτίμησης που έχω στο πρόσωπο σας και στα αγνά πατριωτικά σας αισθήματα.

Δεν με ενδιαφέρει να δημοσιευθεί το όνομα μου,ούτε θέλω κάτι από εσάς παραπάνω από το να διαθέτετε λίγο χρόνο να το σκεφτείτε και αν νομίζετε πως στέκει να το ψάξετε λίγο παραπάνω.

Ίσως εάν είχα βγάλει το σχολείο και είχα σπουδάσει να μπορούσα να σας τα γράψω καλύτερα. Συγχωρέστε όποια λάθη συντακτικά και ορθογραφικά.

Μετά τιμής και εκτίμησης.

 

Φλώρος Ιωάννης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ...

Διεθνή4 ώρες πριν

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι...

Διεθνή4 ώρες πριν

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους...

Διεθνή5 ώρες πριν

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη...

Διεθνή6 ώρες πριν

Στη Ρωσία ο Άσαντ! Του χορήγησε άσυλο ο Πούτιν μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Στη Ρωσία  έφτασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και η οικογένειά του και τους χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές...

Δημοφιλή