Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Βουλής ο Ατσάλινος Θόλος του Δένδια

Δημοσιεύτηκε στις

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά αποκάλυψε ότι η χώρα μας πρόκειται να δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, είπε, άλλωστε θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής 14 του μηνός και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε πέρα από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, πρόσθεσε με νόημα, πως με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις και πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό Ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνον αυτό το ρόλο ή να μην υπάρχουν οι δυνάμεις από την ξηρά που να μπορούν να διασφαλίσουν την αποτροπή στον θαλάσσιο χώρο, κατέληξε.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

Τρόμος στην Τουρκία με το Iron Dome της Κύπρου! Υστερικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της Μεγαλονήσου

Σενάρια παγκόσμιας καταστροφής κάνουν οι Τούρκοι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Υστερικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόκτηση του ισραηλινού αμυντικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» από την Κυπριακή Δημοκρατία που φτάνουν ακόμη και σε σενάρια παγκόσμιας καταστροφής.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, ΕΘΝΟΣ

Η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, με τίτλο σήμερα «Στόχος: να παρασυρθούν οι Τούρκοι στη σπείρα του πολέμου!», προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την Τουρκία και την περιοχή της ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής η ανάπτυξη του Σιδερένιου Θόλου στην Κύπρο.

Το άρθρο θέτει το ερώτημα: «Πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τις ισορροπίες στο νησί; Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα;», αλλά οι απαντήσεις που δίνουν οι Τούρκοι αναλυτές φτάνουν στα όρια του παραληρήματος.

Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Εμετέ Γκιοζούγκιουζελί, μιλώντας στη Μιλιέτ προσδίδει μια «καταστροφική» διάσταση στο ζήτημα.
«Όλο αυτό το πλαίσιο μας δείχνει τα εξής: Το σχέδιο είναι μεγάλο… Το μέγεθος του σχεδίου ουσιαστικά μας αναγκάζει να πούμε ότι αυτή η ζώνη σύγκρουσης στην περιοχή μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά που θα εξελιχθούν σε ναυτικό πόλεμο και ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέσω της Κύπρου», λέει.

«Σχέδιο αποδυνάμωσης» της Τουρκίας

Η Γκιοζούγκιουζελί υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του συστήματος εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο αποδυνάμωσης της Τουρκίας, επειδή η υπεροχή της Μεσογείου βρίσκεται στα χέρια της.

«Για να κάμψουν αυτή τη δύναμη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ορκίζεται υποταγή στην Αμερική, ο μεγαλύτερος στόχος είναι να δέσουν τα χέρια της Τουρκίας. Ο μεγαλύτερος στόχος τους είναι να χώσουν τους Τ/Κ ως μειονότητα στους Ε/Κ υπό την αποκαλούμενη λύση της ομοσπονδίας που προωθούν οι Ε/Κ, τερματίζοντας έτσι την ουσιαστική και de facto εγγύηση της Τουρκίας στο νησί της Κύπρου».

Η «Γαλάζια Πατρίδα» σε δακτύλιο φωτιάς

Η τουρκική ανάλυση, με αιχμή τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, βλέπει κίνδυνο ακόμη και για τη «Γαλάζια Πατρίδα», στοχοποιώντας ευθέως τις αμερικανικές στρατηγικές στην περιοχή.

«Στον πυρήνα του σχεδίου, οι αρχές της ΤΔΒΚ που αντιστέκονται σε αυτό είναι η μεγαλύτερη αιτία ενόχλησης. Σήμερα, το γεγονός ότι πραγματοποιούνται τόσοι εξοπλισμοί στην περιοχή μας μέσω των Ε/Κ, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, μας δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμπεριληφθεί και η Κύπρος σε αυτόν τον δακτύλιο φωτιάς. Από την άλλη, ιδίως η πολιτική που ακολουθείται από την Αμερική, μας δείχνει ότι ενδέχεται να καταλήξει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και στη δημιουργία περισσότερων περιοχών σύγκρουσης στην Κύπρο και τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ή τη Μεσόγειο», θεωρεί η Γκιοζούγκιουζελί.

«Προσέξτε την Κύπρο!»

Ο εξοπλισμός της Κύπρου παρουσιάζεται ως μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού, όπου στρατιωτικές συμφωνίες, περιφερειακές συμμαχίες και οι κινήσεις του Ισραήλ μετά την «εποχή Τραμπ» απειλούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο συγκρούσεων.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε τα εξής: ‘Προσέξτε την Κύπρο’. Πρόκειται για μια έκφραση, που θα γραφτεί στην ιστορία. Θα ήθελα να τη συνδυάσω με τη φράση: ‘Διότι είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν γεγονότα’. Το πραγματικά μεγάλο παιχνίδι επιδιώκεται να παιχτεί πάνω από την Κύπρο. Με στρατιωτικές συμφωνίες ενθαρρύνουν την Νότια Κύπρο. Οι εξελίξεις στην περιοχή, η πιο επιθετική στάση που αναμένεται να επιδείξει το Ισραήλ το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά τις 20 Ιανουαρίου, που θα μετατρέψει την περιοχή μας περισσότερο σε κόλαση, δυστυχώς βλέπουμε ανοιχτά ότι θα έρθει στο προσκήνιο με την εποχή Τραμπ.

Έγινε μια ειδική στρατιωτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Νότιας Κύπρου. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η προστασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο βυθό της θάλασσας, ειδικά όταν τα μέρη ανταποκρίνονται αμοιβαία σε θέματα αμυντικού εξοπλισμού, και όταν οι ασκήσεις αξιολογούνται λαμβάνοντας υπόψη τη φράση ‘Πώς να σώσουμε μια μέρα το Βορρά από την κατοχή’, ο στόχος στην περιοχή μας είναι να δημιουργηθεί μια ευρεία σύγκρουση και να παρασυρθούν οι Τούρκοι σε αυτήν τη σπείρα πολέμου», συνεχίζει η Γκιοζούγκιουζελί.

Στόχος: Να παρασύρουν τους Τούρκους στη σπείρα του πολέμου

Αντλώντας έμπνευση από τις πιο σκοτεινές προφητείες, η Τουρκάλα καθηγήτρια πανεπιστημίου προειδοποιεί για μια «σπείρα φωτιάς» που, όπως λέει, απειλεί να παρασύρει και την Τουρκία.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η σπείρα φωτιάς είναι μια σπείρα που απειλεί την περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό, και σήμερα έχει τη δύναμη να δείξει τον εαυτό της στην περιοχή μας», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι η τουρκική υπεροχή δεν μπορεί να καμφθεί.
«Υπάρχουν σχέδια αλλά και η Τουρκία έχει σχέδια για αυτά τα σχέδια. Αυτό πρέπει να το υπογραμμίσουμε διότι, αν υπάρχουν τέτοια παιχνίδια, τότε και η Τουρκία έχει κι αυτή τα δικά της σχέδια, που ξεπερνούν των άλλων, υπάρχει ο τουρκικός άξονας και η τουρκική διπλωματία».

Όταν η Τουρκία «βάλλεται», η Ευρώπη τρέμει

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας παρουσιάζεται από τη Γκιοζούγκιουζελί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα.

«Υπάρχουν και δυνάμεις και στοιχεία και κράτη που θέλουν να διαλυθεί η Τουρκία και να πληγούν οι Τούρκοι. Σε αυτή την παγκόσμια εξίσωση, όταν μιλάμε για ‘την ασφάλεια της Ευρώπης’, σε αυτή τη γεωγραφία, αυτή η ασφάλεια θεμελιώνεται στην Τουρκία. Σε περίπτωση που διακυβευτεί η ασφάλεια της Τουρκίας, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης», αναφέρει.

Αν η Μέση Ανατολή ήταν κάποτε το επίκεντρο συγκρούσεων, η Γκιοζούγκιουζελί προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί στο νέο γεωπολιτικό «ναρκοπέδιο». Επικαλούμενη τις πολιτικές του Ισραήλ και τη στρατηγική του Νετανιάχου, επισημαίνει την επέκταση του πεδίου αντιπαράθεσης, με την Κύπρο στο επίκεντρο.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξισώσεις, βλέπουμε ότι ο στόχος και το σχέδιο του Νετανιάχου και της νοοτροπίας του, που ενεργεί στον άξονα των πολιτικών των Ευαγγελιστών, είναι να επεκτείνει το πεδίο μάχης πέρα από τη Μέση Ανατολή, δηλαδή στη Μεσόγειο, όπου θα περιλαμβάνει και την Κύπρο», αναφέρει.

Οι στόχοι των Σιωνιστών και το όνειρο του Πανελληνισμού των Ελληνοκυπρίων
Η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου επιχειρεί να τονίσει για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτικοποίηση του νησιού αποτελεί τον πυρήνα μιας νέας περιόδου έντασης, όπου το «πολιτικό χάος» και η αστάθεια γίνονται αναπόφευκτοι παράγοντες, αν δεν αναληφθούν άμεσα διεθνείς πρωτοβουλίες.

«Η στάση ενθάρρυνσης των Ε/Κ με τον ολοένα και μεγαλύτερο εξοπλισμό τους, αποσκοπεί εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση των σιωνιστικών στόχων. Δεύτερον, πρόκειται για υποστήριξη του Πανελληνισμού των Ε/Κ στο πλαίσιο της λογικής win-win. Ωστόσο, αν δεν εδραιωθεί μια ευρωπαϊκή ασφάλεια σε αυτή τη γραμμή και σε αυτό το έδαφος, σημαίνει ότι μας περιμένει μια διαδικασία αστάθειας και πολιτικής χάους».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα

Η Γκιοζούγκιουζελί υπογραμμίζει μάλιστα το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμης, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των Ελληνοκυπριακών ενεργειών:

«Για το λόγο αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία, ως μητέρα πατρίδα, στον άξονα των δικαιωμάτων της εγγυήτριας δύναμης των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο εδώ, δεν επιτρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να βιώσουν ένα σκηνικό που θα τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», υπογραμμίζει.

Το όνειρο των Ελληνοκυπρίων μοιάζει με ένα φουσκωμένο μπαλόνι

Με έναν τόνο όλο και πιο προειδοποιητικό, η Γκιοζούγκιιουζελί παρουσιάζει τα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ως ένα «φουσκωμένο μπαλόνι» έτοιμο να εκραγεί.

«Η εντατικοποίηση των ασκήσεων εδώ μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο είναι μεγαλύτερο. Ο στόχος των Ελληνοκυπρίων μοιάζει με ένα όνειρο φουσκωμένου μπαλονιού. Ως αποτέλεσμα ενός τραύματος, δρουν με την προκατάληψη κατά των Τούρκων στον άξονα της φοβίας εδώ και αιώνες. Αυτό το τραύμα έχει αυξηθεί πρόσφατα ακόμη περισσότερο με την ενίσχυση της δομής και της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας. Υπό την επίδραση αυτού του τραύματος, επιδιώκουν περισσότερο εξοπλισμό. Διότι στόχος τους είναι να επεκτείνουν την περιοχή των συγκρούσεων. Αλλά η ισχύς τους δεν είναι δυνατή σε αυτή τη συγκυρία», σημειώνει.

«Η Ελληνοκυπρακή πλευρά εξοπλίζεται, αλλά χωρίς αποτέλεσμα»

Η Τουρκάλα αναλύτρια τονίζει μάλιστα ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Λευκωσίας είναι ανεπαρκή για να χτυπήσουν την Τουρκία, αλλά επικίνδυνα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

«Υπάρχει μια τόσο ισχυρή Τουρκία που η Ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται από όλες τις πλευρές. Ο εξοπλισμός τους δεν θα τους ωφελήσει σε τίποτα. Όσον αφορά τα στοιχεία αποτρεπτικής ισχύος, η ενίσχυση των Ελληνοκυπρίων με 3-5 όπλα ή με ναυτικό δεν είναι θέμα. Εδώ το θέμα αυτό δεν αποτελεί μια απειλή για την Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια απειλή για τους Τουρκοκύπριους. Διότι όλη η δόμηση γίνεται με την ενθάρρυνση του να περιέλθει κάποτε ο Βορράς υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων », σχολιάζει.

Πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο «Σιδερένιος Θόλος»;

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν, ο οποίος επισημαίνει τις τεχνικές παραμέτρους του συστήματος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποδοτικότητά του σε κυπριακό έδαφος.

«Ναι, το σύστημα Σιδερένιος Θόλος παρέχει αεράμυνα, αλλά η βασική του δουλειά είναι να σταματά τις ρουκέτες πυροβολικού. Και αυτό δημιουργεί κάτι άλλο. Ενώ εμείς χρησιμοποιούμε πυραύλους πυροβολικού υψηλής ταχύτητας, ο Σιδερένιος Θόλος χρησιμοποιείται κυρίως για την αναχαίτιση πιο αργών πυραύλων πυροβολικού που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. Ο ρυθμός πυρός, η ταχύτητα εκτόξευσης πυραύλου είναι πιο αργοί», παρατηρεί.

Η γεωμορφολογία της Κύπρου δεν το επιτρέπει

Ενώ παράλληλα, η γεωγραφία της Κύπρου, με τις ορεινές περιοχές της, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος, υποστηρίζει ο Ερκάν.

«Ασφαλώς, κάθε όπλο αποτελεί απειλή. Αναρωτιέμαι το πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Για παράδειγμα, το Ισραήλ, όταν εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα, προσπαθεί να τις καταρρίψει πάνω από τη Γάζα πριν ακόμα εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος, επειδή η περιοχή είναι επίπεδη. Όμως, όταν εκτοξεύονται ρουκέτες της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο, προσπαθώντας να χτυπήσουν στόχους στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές, επειδή η περιοχή της Κύπρου αυτή είναι ορεινή, οπότε αναρωτιέμαι για το τι επιδόσεις θα έχει».

Ο σιδερένιος θόλος που ανεβάζει την… πίεση

Για την Τουρκία ο «Σιδερένιος Θόλος» δεν αποτελεί απλώς ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά μια δήλωση «πολεμικής» θέσης, καθώς ενισχύει τις συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και απομονώνει την Τουρκία.

Όπως και χθες, έτσι και σήμερα η τουρκική αρθρογραφία, από τη Γενί Σαφάκ μέχρι τη Χουριέτ και τη Σοζτζού, αποτυπώνει την ενόχληση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που, κατά την τουρκική οπτική, προκύπτουν για την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γενί Σαφάκ χαρακτηρίζει την αποστολή του Σιδερένιου Θόλου ως «Επικίνδυνη κίνηση στην Κύπρο: Αποστολή Iron Dome από το Ισραήλ», επισημαίνοντας πως «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου συνεχίζει τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες».

Η Χουριέτ, από την άλλη, με τίτλο «Σιδερένιος Θόλος από το Ισραήλ στους Ελληνοκύπριους» εστιάζει στις δηλώσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, «άνοιξε τις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στις ΗΠΑ» και έχει θέσει ως στόχο την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας τους φόβους της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου δυτικού προπύργιου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σοζτζού με τίτλο «Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αναπτύχθηκε στη Νότια Κύπρο» διευρύνει ακόμη περισσότερο τη σκέψη πίσω από την κίνηση, σημειώνοντας ότι η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος αποτελεί μέρος του «αμυντικού εκσυγχρονισμού» της Κύπρου, σε συνεργασία με δυτικές χώρες και εστιάζει στη στρατηγική στροφή από τη ρωσική προς τη δυτική τεχνολογία.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου παρέλαβε το ισραηλινής κατασκευής σύστημα αεράμυνας Barak MX, προκειμένου να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα. Αυτό το σύστημα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αμυντικό εκσυγχρονισμό της ΕΔΝΚ λόγω των δυσκολιών αγοράς από τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου συνεργάζονται με τις δυτικές χώρες και τους συμμάχους τους στον τομέα της άμυνας».

Αντίστοιχα, η φρασεολογία του καναλιού Χαμπέρ7 «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανεβάζει την αρτηριακή πίεση» αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι η Κύπρος αποκτά ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να περιορίσει τις τουρκικές δυνατότητες παρέμβασης στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Με κατάρρευση απειλείται η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων της Ελλάδας

Ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε ερώτηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια για τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία έθεσαν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών(Π.Ο.Ε.Σ) τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Χώρας απειλούνται με λειτουργική κατάρρευση και στραγγαλισμό εξαιτίας της κυβερνητικής ασυνέπειας στην ομαλή χρηματοδότηση τους και σε συνδυασμό με την αύξηση παραιτήσεων στρατιωτικού προσωπικού,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν οι οφειλές της κυβέρνησης προς τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία την περίοδο διακυβέρνησης της Χώρας από την Νέα Δημοκρατία εκτοξεύτηκαν από 344 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019, εκτοξεύτηκαν σε 1.37 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2023 και 2.57 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιουνιο του 2024, προκαλώντας τεράστια δυσλειτουργια στην λειτουργια των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα στελέχοι και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα πλήττουν το κύρος των διοικήσεων τους αλλά και την φερεγγυότητα και αξιοπιστία του κράτους οι μαζικές αποστολές Εξωδίκων προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για καθυστερούμενες οφειλές.

«Η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης με την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών των στρατιωτικών και πολιτικών νοσοκομείων έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων(στρατιωτικά και πολιτικά) και την μη ορθή εφαρμογή των κανόνων για τις καθυστερούμενες οφειλές της οδηγίας 2011/7/ΕΕ», .

Αναφέρεται αναλυτικά  στην ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ:

Κύριε Υπουργέ,

Δημοσιεύματα και σχετική επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) αναφέρονται στη μεθόδευση που οδηγεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε στραγγαλισμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις μέχρι τώρα ενέργειές σας, ακόμη και από την μειωμένη ενέργεια υπέρ τους.

Τελευταία, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην ομαλή λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως:

. 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομεία Αθηνών: Επίκειται να σταματήσει η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω μη πρόσληψης ενός επικουρικού ιατρού, αφού καθυστερεί η γραφειοκρατία των υπογραφών, αν και η θέση έχει εγκριθεί.

. Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ): Η ρευστότητα του νοσοκομείου έχει φθάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 80.000€, ποσό το οποίο δεν επαρκή για την κάλυψη ούτε των βασικών αναγκών του, ενώ το εγκεκριμένο ποσόν των 10 εκ. € δεν έχει εκταμιευθεί λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

. Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ): Παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός παραιτήσεων σε κλινικές και στα χειρουργεία, όπως ορθοπεδικού λόγω αδυναμίας διεκπεραίωσης χειρουργείων (ακόμα και πολύμηνης αναμονής).

. Το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων: Τεράστιος είναι ο αριθμός των εξώδικων για απλήρωτες οφειλές, τη στιγμή που η πολιτεία χρωστάει εκατομμύρια στα νοσοκομεία. Αν τα εν λόγω ποσά είχαν καταβληθεί, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργούσαν δίχως προβλήματα. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα που δεν υπογράφονται οι σχετικές εξοφλήσεις προς τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (20.11.23), «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο, και την Ιταλία) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ). Ειδικότερα, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει το 2019.». Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθεται πίνακας όπου φαίνεται η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, από τον Δεκέμβριο 2014 έως τον Σεπτέμβριο 2023.

Από τον εν λόγω πίνακα προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα, όπως πως είναι δυνατόν από τα 607 εκ. € ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δεκεμβρίου 2014 εν μέσω καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, να αυξάνεται σταδιακά και αλματωδώς στα 1.374 εκ. € το Σεπτέμβριο 2023.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα (8.8.24), η αύξηση των χρεών των νοσοκομείων συνεχίστηκε, ως ακολούθως: 1.700 εκ. € το Δεκέμβριο 2023, 2.240 εκ. € τον Ιανουάριο 2024, 2.370 εκ. € το Φεβρουάριο 2024, 2.660 εκ. € το Μάρτιο 2024, 2.640 εκ. € τον Απρίλιο 2024, 2.630 εκ. € το Μάιο 2024 και 2.570 εκ. € τον Ιούνιο 2024.

Δεδομένου ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και, αντί να μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, διαπιστώνουμε ότι τα χρέη τους αυξάνονται και μάλιστα αλματωδώς, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα και στην παράθεση σχετικών στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο 2024. Μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιούνιο του 2024 έχουν εκτοξευθεί από τα 320 εκ. € στα 2,5 δισ. € (800% αύξηση).

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, δρομολογείται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσω του οποίου:

. Το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων προσεχώς προορίζεται να ενταχθεί στις εφημερίες του ΕΣΥ, αν και αρχικά είχε δρομολογηθεί η ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε η δημιουργία Κοινής Διοίκησης Υγειονομικού συνοδευόμενη από αντίστοιχο Κοινό Σώμα υπό το ΓΕΕΘΑ, θέματα που είχαμε θίξει με τις υπ’ αριθμ. 3036/6.2.24, 6216/31.7.24 και 513/32/30.10.24 ερωτήσεις μας.

. Αναγνωρίζεται η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αν και διατίθεται σε μονάδες υγείας του ΕΣΥ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

. Αναμένεται καταιγίδα παραιτήσεων στρατιωτικών ιατρών, μετά από την επιμονή σας για αλλαγές στον τρόπο «διαχείρισης» των στρατιωτικών νοσοκομείων και του πλαισίου των μεταθέσεών τους από το ΓΕΕΘΑ και όχι από τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων τους και της διάθεσής τους στο ΕΣΥ.

Δεδομένου ότι έχετε δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους με τις ενέργειές σας σχετικά με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κωλυσιεργία σε θέματα υλοποίησης χρηματοδότησης, όπως η άρνηση εξόφλησης των χρεών προς τα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής λειτουργία τους.

Δεδομένου ότι διαπιστώνεται πως υπάρχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα και καταβάλλετε προσπάθεια δημιουργίας ταμειακών διαθεσίμων από διαφοροποίηση στη διαχείριση, εκ των έσω, μέσα από συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης.

Δεδομένου ότι εμφανίζονται απλήρωτες εφημερίες ιατρών, ενδεικτικά στο ΝΙΜΤΣ.

Δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν οι οφειλές προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία σε όλα τα επίπεδα και οδηγεί, μέσω των συγκεκριμένων κινήσεών της, σε εξαθλίωση και τα υγιή στρατιωτικά νοσοκομεία.

Δεδομένου ότι το αγαθό της υγείας είναι ένα μείζον ανθρώπινο δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα και απαιτείται η στήριξή του από την κυβέρνηση, η οποία απαιτείται να βρει λύσεις στα προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και όχι να υποθάλπει στρεβλωμένης σκοπιμότητας αναδιοργανώσεις χωρίς ουσιαστική εξυγίανση.

Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έγκειται στη στήριξη των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ και των οικογενειών τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Γνωρίζετε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιούνιο του 2024 έχουν εκτοξευθεί από τα 320 εκ. € στα 2,5 δισ. €;

2. Σχετίζεται η μέριμνα που λαμβάνεται για τη διαγραφή χρεών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία με τις τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων;

3. Ποια εκτιμάτε ότι θα ήταν η κατάσταση των στρατιωτικών νοσοκομείων αν είχε εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών προς αυτά; Θα απαιτούνταν οι πρόσφατες σχετικές ενέργειές σας;

4. Προτίθεστε να δρομολογήσετε την άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το ΕΣΥ;

5. Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση οικονομική ενίσχυση του συνόλου των στρατιωτικών νοσοκομείων;

6. Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την εξυγίανση-πληρότητα λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων;

7. Προτίθεστε να αποδεσμεύσετε το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό στρατιωτικό προσωπικό από υποχρεώσεις τρίτων φορέων και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις;

8. Προτίθεστε να απομπλέξετε τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το ΕΣΥ;

9. Προτίθεστε να στηρίξετε τα στρατιωτικά νοσοκομεία δρομολογώντας ενέργειες για την αναχαίτιση των παραιτήσεων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την ενίσχυσή τους μέσω σχετικών προσλήψεων ή αύξησης του αριθμού των εισακτέων στις σχετικές στρατιωτικές σχολές (ΣΣΑΣ, ΣΑΝ)

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τί είπε ο Χριστοδουλίδης για το Iron Dome

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το μήνυμα ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές περί αγοράς του Iron Dome, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «καμία απολύτως δήλωση επί της ουσίας των κινήσεων που προβαίνουμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα υπό κατοχή, αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, δε, ότι «θα πρέπει – και, επαναλαμβάνω, το πράττουμε συγκεκριμένα και μακριά από την επικαιρότητα – να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να πάω και σε ένα θέμα για το οποίο πρόσφατα ακούστηκαν διάφορα, που προβαίνουμε και σε ενέργειες σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτρέπει την Εθνική Φρουρά, σε διάφορα επίπεδα, από το να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και εμείς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Έγιναν πολλά και ανακοινώθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και περισσότερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να σχολιάσω τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να τοποθετείται όπως η ίδια κρίνει σωστό».

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία η Κυβέρνηση

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ σε ένα φόρουμ που αποδεικνύει στη πράξη ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Τα θέματα πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όλα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη να συνεργαστούμε. Και το συγκεκριμένο φόρουμ – και θέλω να το χαιρετίσω- αποδεικνύει στην πράξη ότι, ναι, παρά τα προβλήματα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «σε σχέση με το τι γίνεται στη Συρία, παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά, είχα και χθες βράδυ αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες γειτονικών κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία, ναι, είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά ευρύτερα και για την Ευρώπη».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία, θα είμαι στις Βρυξέλλες, να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και χώρες, χωρίς να θέλω να κατονομάσω σε αυτή τη φάση την οποιαδήποτε χώρα, που ευνοούν τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι θα αποκομίσουν τα όποια οφέλη. Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

ΠΗΓΗ: Reporter.com.cy

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις29 λεπτά πριν

Ιωάννης Μπαλτζώης: Ό,τι γίνεται στη Συρία μας ενδιαφέρει άμεσα

O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), σε μια άκρως αναλυτική συζήτηση στον...

Αναλύσεις59 λεπτά πριν

Ερωτήματα για τη σύγκορυση στη Συρία που ψάχνουν απαντήσεις στο πεδίο της μάχης

Καθως ο Συριακος Στρατός υποχωρει αποφευγοντας τις οδομαχιες από δύο σημαντικες πολεις.Το  υποστηριζει με ειδήσεις και ανακοινωσεις. Είναι εμφανες για...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Kotsari: Η Γαλίαινα της Ματσούκας

Σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων απ΄ το σταθμό του Μιχιρτσή ακολουθούντες τον Βορειοανατολικό βραχίονα του Πυξίτη ποταμού, φτάνουμε στο λεγόμενο...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η τελευταία ζαριά του Ζελένσκι για να μπει στο ΝΑΤΟ

Θα επιτρέψει ο επικίνδυνος Τζο Μπάιντεν την ένταξη των Ουκρανών στο ΝΑΤΟ λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο;

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Στέλλα Κυβέλου: Εθνικό μας καθήκον να αναδείξουμε αυτόν τον χάρτη! Να πάρει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός

Αδιανόητο η χώρα μας, να πορεύεται χωρίς χάρτη, γιατί έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία στα Ενεργειακά ζητήματα.

Δημοφιλή