Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη 150 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πρώτη φάση ανάπτυξης και έχει υποβάλει δεύτερο αίτημα – ανάλογου ύψους – για την χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης που θα επιτρέψει την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας από το 1 εκατ. τόνους CΟ2 ετησίως σε 3 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να προσεγγίσει έως και να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ με την πρώτη φάση να προϋπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η απάντηση της Κομισιόν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, ωστόσο, χρειάζεται να σημειωθεί ότι το αίτημα της Energean βρίσκεται ανάμεσα σε πάνω από 70 αιτήματα που αθροιστικά φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα διαθέσιμα κεφάλαια για χρηματοδότηση είναι 850 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υπογραμμίζει τον έντονο ανταγωνισμό για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, η θετική έκβαση του αιτήματος στο CEF κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας για την συνολικότερη ωρίμανση του έργου αλλά και της σχετικής αλυσίδας αξίας, καθώς σε μια διαφορετική περίπτωση, οι εναλλακτικές αφορούν είτε σε καθυστέρηση του έργου προς εύρεση χρηματοδότησης είτε σε υψηλότερες ταρίφες ταρίφες προς κάλυψη του «gap» που θα προκύψει, πράγμα που με την σειρά του θα αποθαρρύνει τους emitters να ενσωματώσουν την σχετική διαδικασία στη παραγωγική τους δραστηριότητα.
Κατά συνέπεια, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τα δύο σενάρια, είτε καθυστέρηση είτε υψηλές ταρίφες, αναθεωρούν επί τα χείρω την προοπτική επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2, ιδιαίτερα στην περίπτωση της βιομηχανίας, που οι εκπομπές CO2 συνιστούν αναγκαίο συστατικό στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι εκπομπές των 4 μεγαλύτερων emitters της χώρας (τα διυλιστήρια Motor Oil και Helleniq Energy και οι τσιμεντοβιομηχανίες Ηρακλής του Ομίλου Holcim και Τιτάνας) υπολογίζονται σε 4 εκατ. τόνους ετησίως, καθιστώντας υποχρεωτική και την δεύτερη φάση ανάπτυξης του έργου.
Ως γνωστόν, η Energean έχει ήδη επιβεβαιώσει μελετητικά την δυνατότητα αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων ετησίως, όσο αντιστοιχεί στην πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, και αυτή την περίοδο «τρέχει» ανάλογες μελέτες για την επιβεβαίωση της δυναμικότητας των 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχεί στη δεύτερη φάση.
Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι τις αρχές του 2025 ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της μη δεσμευτικής «δοκιμής αγοράς». Όπως αναφέρεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το εννεάμηνο του 2024, ότι η δυνητική αποθηκευτική ικανότητα του Πρίνου υπολογίζεται στους 66 εκατ. τόνους CO2 μέχρι το 2050.
Υπό επεξεργασία μηχανισμός στήριξης για τους emitters
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επιβεβαίωσε εκ νέου ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης σε ομιλία του στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου «4th Energy Law Forum», εργάζεται στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την δραστηριότητα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ εξετάζει την δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης που στη γενική του προσέγγιση θα επιδιώκει να διασφαλίσει θετικό οικονομικό πρόσημο για την δέσμευση και αποθήκευση CO2 για τους emitters, ακόμα και στο σενάριο εκπομπών CO2 με φθηνό δικαίωμα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Σε ανοδική τροχιά τα αποτελέσματα εννεαμήνου
Τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης επιβεβαιώνουν τα νεότερα οικονομικά αποτελέσματα της Enegean που αφορούν την περίοδο Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2024 με το σύνολο των μεγεθών – παραγωγή και οικονομικά – να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Αναλυτικότερα, η μην ημερήσια παραγωγή ενισχύθηκε κατα 31% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 156 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboed, το 83% σε φυσικό αέριο), τα δε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) διαμορφώθηκαν στα 894 εκατ. δολάρια (+44%). Παράλληλα, ο όμιλος πέτυχε περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 7,1% σε ετήσια βάση, καθώς οι εκπομπές Scope 1 και Scope 2 διαμορφώθηκαν στα 9 κιλά ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe), σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της βιομηχανίας έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις του 9μήνου στα assets που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Energean μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Carlyle ήταν ακόμη ισχυρότερες.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, που χαρακτηρίζεται από ετήσια αύξηση 61% του προσαρμοσμένου EBIDTAX από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές μας. Η παραγωγή μας στο Ισραήλ παραμένει ανεπηρέαστη από τα γεωπολιτικά γεγονότα, σημειώνοντας αύξηση 39% σε ετήσια βάση και χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Η Energean δεσμεύεται να υλοποιεί τις στρατηγικές της προτεραιότητες: επιχειρησιακή αριστεία, μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων και ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας είναι η διανομή αξιόπιστου μερίσματος, που υποστηρίζεται από την εστίασή μας στη διασφάλιση μακροπρόθεσμων ταμειακών ροών που είναι ανεξάρτητες από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα ακόμη ένα τριμηνιαίο μέρισμα, ανεβάζοντας το σύνολο που διανεμήθηκε στους μετόχους από την ανακοίνωση της πολιτικής μας το 2022 σε 541 εκατομμύρια δολάρια».