Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Μήνυμα της Τουρκίας στον Άσαντ! H Άγκυρα προσπαθεί να εξαλείψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους – Τα γεγονότα στη Συρία από την τουρκική οπτική γωνία

Δημοσιεύτηκε στις

H επιχείρηση κατάληψης του Χαλεπίου από τα χέρια του Άσαντ είναι τακτική για την Τουρκία στον σχεδιασμό μιας εκστρατείας μεγαλύτερης κλίμακας για την εξάλειψη της αυτοαποκαλούμενης φιλοσιωνιστικής «Ροτζάβα».

Γράφει ο  Damir Nazarov, SouthFront

Σύντομη αναφορά στα τουρκικά συμφέροντα στα πρόσφατα γεγονότα στη βόρεια Συρία.

1 – Η πρόσφατη πτώση του Χαλεπίου στη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα από την Τουρκία προς τον Άσαντ. Από τη σκοπιά της Άγκυρας, ο Άσαντ το έχει παρακάνει όταν αντιστέκεται στο χέρι φιλίας του Ερντογάν τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, κυρίως λόγω του κινεζικού έργου του Δρόμου του Μεταξιού. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα κλιμάκωση θα πρέπει να εκληφθεί ως κάτι σαν «αναγκασμός του Άσαντ σε ειρήνη», όπως το έθεσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Χακί Οτσάλ.

2 – Η συμμαχία των Κούρδων από το YPG με τους Σιωνιστές έγινε ο κύριος καταλύτης για την κατάληψη του Χαλεπίου προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της επιρροής των Κούρδων αυτονομιστών. Προηγουμένως, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκικής Δημοκρατίας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τα σχέδια του Σιωνισμού να καταστρέψει τη Συρία μέσω της υποστήριξης του κουρδικού αυτονομισμού. Σε αντίθεση με αυτή τη συμμαχία, οι Τούρκοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να υποστηρίξουν την ακεραιότητα της κυριαρχίας της Συρίας και την εξάλειψη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, η επιχείρηση κατάληψης του Χαλεπίου από τα χέρια του Άσαντ είναι τακτική για την Τουρκία στον σχεδιασμό μιας εκστρατείας μεγαλύτερης κλίμακας για την εξάλειψη της αυτοαποκαλούμενης φιλοσιωνιστικής «Ροτζάβα».

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να ακούσουμε τα λόγια των Τούρκων ειδικών. Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ibrahim Keleş είπε ότι

«Εάν οι Σύροι δεν πάρουν τον έλεγχο του Χαλεπίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το PKK να πάρει τον έλεγχο μαζί με το Τελ Ριφάατ». «Οι εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του PKK-YPG, όπως η προσφορά ισραηλινής υπηκοότητας σε μέλη του PKK, μας δίνουν ένα σημάδι ότι το Ισραήλ έχει εισέλθει στη Συρία μέσω Κούρδων μαχητών».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Yeditepe Δρ. Furkan Kaya επεσήμανε ότι «το PKK έχει εγκατασταθεί στο Deir ez-Zor και προσπαθεί να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα με τη βοήθεια του Ισραήλ».

3 – Επέκταση εδαφών απαλλαγμένων από τρομοκρατία και δικτατορία για την παρουσία και εγκατάσταση Σύριων προσφύγων. Τα οικονομικά προβλήματα και τα αντισυριακά αισθήματα της πλειοψηφίας του τουρκικού πληθυσμού οδήγησαν στο γεγονός ότι η Άγκυρα πρέπει να λύσει το προσφυγικό πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αποτρέψει το μεγάλο χάος, ειδικά σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία, ώστε να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα παρόμοια με τα σημερινά.

Σε αυτό το θέμα των προσφύγων, θα παραθέσω τον στρατηγό Ahmet Rahal, ο οποίος ηγείται των μετριοπαθών ανταρτικών μονάδων από την πρώην FSA,

«Πιστεύουμε ότι εκτός από την ταχεία πτώση του Άσαντ και της Χεζμπολάχ στη Συρία, παρόμοια γεγονότα θα επηρεάσουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, ειδικά στη Μανμπίτζ, το Τελ Ριφάτ και τις γύρω περιοχές. Μετά από αυτό η συριακή αντιπολίτευση μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση και οι πρόσφυγες μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Ο στρατηγός των ανταρτών εξέφρασε τον αριθμό των 2,5 εκατομμυρίων, που σχεδόν συμπίπτει με τον αριθμό των Σύριων στην Τουρκία. Έτσι, τα επιχειρήματα για τους πρόσφυγες βρίσκουν λογική επιβεβαίωση, ειδικά στο πλαίσιο περίπου πέντε εκατομμυρίων προσφύγων στην επαρχία Ιντλίμπ, επομένως οι Σύροι πρέπει απλώς να επανεγκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, αν και κατά μήκος της βορειοανατολικής Συρίας.

Τώρα μια σύντομη εξήγηση για την κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν εν μέσω της κλιμάκωσης στο Χαλέπι.

Ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, ο Ισμαήλ Μπεκάι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, «προειδοποίησε για την αναζωπύρωση των τρομοκρατικών ομάδων τακφίρ στη Συρία και ζήτησε αποφασιστική, συντονισμένη δράση για την πρόληψη της εξάπλωσης του τρομοκρατία στην περιοχή». Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Αλί Λαριτζάνι, ο πρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ιράν, είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό, είπε στους Σύρους ότι οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες σκέφτονται σοβαρά να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τον Άσαντ. Από την πλευρά του, ο Λαριτζάνι τόνισε ότι η Τεχεράνη χαιρετίζει τη διπλωματική πρόοδο μεταξύ των χωρών. Έτσι, δύο μηνύματα έρχονται από το επίσημο Ιράν: συντονισμός με όλους τους κύριους παράγοντες και καταπολέμηση της απειλής των τακφίρι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες, η ιρανική παρουσία και η Χεζμπολάχ δεν έγιναν αντιληπτές, με εξαίρεση τον Ιρανό στρατιωτικό σύμβουλο – Πουρχασεμί, ο οποίος σκοτώθηκε στα προάστια του Χαλεπίου.

Από την πλευρά τους, Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη κυριαρχίας της Συρίας και την ασφάλεια της ζώνης Ιντλίμπ, το Χαλέπι δεν αναφέρεται . Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε μάλιστα ότι « η Τουρκία δεν εμπλέκεται » στην κατάσταση στο Χαλέπι. Έτσι, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια διαδικασία κρυφού συντονισμού μεταξύ της νέας ιρανικής διοίκησης και του τουρκικού κατεστημένου στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές. Για τους Ιρανούς, η παραίτηση ορισμένων από τις θέσεις τους στο Χαλέπι εις βάρος του Άσαντ μπορεί να είναι εκδίκηση για την παθητική του στάση απέναντι στους Σιωνιστές, όταν εν μέσω των μαχών μεταξύ Χαμάς και Χεζμπολάχ, η κυβέρνηση Μπάαθ παρακολουθούσε σιωπηλά τι συνέβαινε. Τώρα οι Ιρανοί έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούν σιωπηλά την κατάρρευση των προμαχώνων του Άσαντ στη Συρία, ειδικά αφού οι δυνάμεις που συνδέονται με την Τουρκία δεν αποτελούν απειλή για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Προφανώς, οι Ιρανοί συμφώνησαν με τα τουρκικά επιχειρήματα σχετικά με την κουρδική απειλή και σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι κατέστησαν σαφές στην Τεχεράνη ότι η υποστήριξη στους τζιχαντιστές είναι περιστασιακή και προσωρινή και ότι αυτή η σειρά δεν έχει μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες δηλητηρίασης του Τζουλάνι στην Ιντλίμπ και τη δημιουργία ενός αντίβαρου σε αυτόν με τη μορφή του «εθνικού συριακού στρατού».

Τέλος, μερικές σκέψεις για την Τουρκία και την Jabhat Nusra.

Για τους Τούρκους, η Jabhat Nusra (Tahrir al-Sham) δεν είναι απλώς ένα νεκρό βάρος, είναι ο κύριος εχθρός από άποψη ιδεολογίας (η τουρκική άποψη για το Ισλάμ βλέπει τους τζιχαντιστές-τακφιρί ως κύριους εχθρούς του πολιτικού σουφισμού). Από το 2014, φιλοτουρκικές οργανώσεις προσπαθούν να αμφισβητήσουν το καθεστώς της Τζαμπχάτ Νούσρα ως ηγέτη για τους Σύρους που έχουν αντιπολίτευση. Ωστόσο, κοινοί εχθροί (Κούρδοι, ISIS, Άσαντ) έχουν κάνει την Άγκυρα και την Ταχρίρ αλ Σαμ προσωρινούς συνταξιδιώτες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε ένα συγκεκριμένο στάδιο. Η Άγκυρα μπορεί να εκκαθαρίσει τους ηγέτες της Nusra ανά πάσα στιγμή, και στο τέλος θα το κάνει, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους οι Τούρκοι περιμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο πρώτος λόγος είναι να βρει μια επιλογή για να καλύψει το κενό μεταξύ της κοινότητας των Σαλαφιτών μετά την εκκαθάριση της Nusra, ο δεύτερος λόγος είναι η δική τους ασφάλεια, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Nusra ζουν στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και μεταξύ των Σύριων. Επομένως, οι Τούρκοι πρέπει πρώτα να απαλλαγούν από τους Σύρους πρόσφυγες, να δημιουργήσουν ένα πολιτικό συμβούλιο για να κυβερνήσουν τα συριακά εδάφη που είναι πιστά σε αυτούς και μετά να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάλειψης των ριζοσπαστών.

Ως επιβεβαίωση των διαφόρων σχεδίων αυτής της σειράς, είναι απαραίτητο να φανεί η διαφορά στους στόχους της Τουρκίας και των τζιχαντιστών, εάν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις αμέσως μετά την πτώση του Χαλεπίου έσπευσαν να ανοίξουν μέτωπα κατά των Κούρδων προς την κατεύθυνση της βορειοανατολικά, μετά τα αποσπάσματα της Ταχρίρ αλ-Σαμ συνεχίζουν να διεισδύουν στα χωριά και τις πόλεις που κρατούν τα στρατεύματα του Άσαντ. Ως παράδειγμα, οι φιλοτουρκικές αντιπολιτευόμενες ομάδες ονόμασαν τον αγώνα κατά του YPG – «την αυγή της ελευθερίας». Οι τζιχαντιστές όρμησαν προς τη Χάμα. Η Τουρκία έχει δείξει στον Άσαντ και τη Νούσρα τις αξιώσεις της για το Χαλέπι , ο αγώνας κατά των θυγατρικών του PKK είναι προτεραιότητα, αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό. Ο επόμενος στόχος της Τουρκίας μπορεί να είναι οι χθεσινοί σύμμαχοι.

Οι Τούρκοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Τζουλάνι να μην δημιουργεί προβλήματα στη μετριοπαθή αντιπολίτευση και να μην προκαλεί τις δυνάμεις του Άσαντ στην Ιντλίμπ. Παλαιότερα, οι τζιχαντιστές έβλεπαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο σύμμαχο στην καταστροφή της κυβέρνησης Άσαντ, τώρα οι ριζοσπάστες φλερτάρουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία . Οι χθεσινοί τζιχαντιστές έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν τους Ιρακινούς, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι σιίτες, « αδέρφια ». Ο «προοδευτικός» χαρακτήρας της επικοινωνίας από τα πρώην αστέρια του «ιερού πολέμου» έχει ως στόχο την εξεύρεση συμβιβασμού για όλους τους συμμετέχοντες στη σύγκρουση. Από την άλλη, αν είναι δυνατόν να βρεθεί εδώ ίχνος τουρκικής νοημοσύνης, ο χρόνος θα δείξει. Αξίζει να θυμηθούμε ότι μόλις πριν από μισό χρόνο, η πλειοψηφία των Σύριων στην Ιντλίμπ αποκάλεσε τον Τζουλάνι «ο δεύτερο Άσαντ», κατηγορώντας τον ηγέτη των σαλαφιστών ανταρτών για δικτατορία.

Το τέλος είναι κοντά.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης της Αραβικής Χερσονήσου

Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Σπυρίδων Θεοχαράκος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.

Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης, με την ιδιότητά τους να περιορίζουν τη διέλευση των πλοίων, αποτελούν σημεία μείζονος στρατηγικής σημασίας. Η Αραβική Χερσόνησος διαθέτει τρία από τα σημαντικότερα θαλάσσια σημεία συμφόρησης παγκοσμίως, τα Στενά του Ορμούζ, το Μπαμπ ελ Μαντέμπ και τη Διώρυγα του Σουέζ. Ως πλούσια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, τοποθετείται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ενώ συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό. Τα στενά της εξυπηρετούν μεγάλους όγκους διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, ενώ η παρεμπόδιση της ελεύθερης διέλευσης της ναυτιλίας ελλοχεύει κινδύνους για τη διεθνή οικονομία, το εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Συντριπτικές οι αποκαλύψεις της «Εστίας» για τα πεπραγμένα Σημίτη

Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη;

Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Στην Κυριακάτικη Εστία ο κορυφαίος μας δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε ανατριχιαστικές, σε συγκλονιστικές, σε σκοτεινές αποκαλύψεις, αναφορικά με τα πρωθυπουργικά έργα και ημέρες του Κώστα Σημίτη. Αποκαλύψεις, που δεν βασίζονται σε υποθέσεις, σε φαντασιώσεις, σε εικαστικές συμπληρώσεις πληροφοριών, αλλά, φευ, σε αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα, σε επίσημα έγγραφα, σε μυστικες συμφωνίες εναντίον της χώρας, σε αποδεδειγμένες συμπεριφορές μη εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, σε μεθοδικές αποκρύψεις από τον ελληνικό λαό, σε απολύσεις εξαιρετικών δημοσιογράφων επειδή άσκησαν κριτική εναντίον του, σε απίστευτα σκάνδαλα, όπως της Siemens και πλήθος-πλήθος άλλων.

Και διερωτάται ο μέσος Έλληνας, που είναι πατριώτης, που περνά την πατρίδα του πριν από όλες τις άλλες, αλλά και πάνω από κάθε μορφής συμφέροντα που βαίνουν εναντίον της και του λαού, πως γίνεται επί 8 χρόνια, να παραμένουν στο σκοτάδι τα όντως ανατριχιαστικά αυτά συμβάντα εναντίον της χώρας και του λαού της. Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό. Πως γίνεται ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, και όχι αναγκαστικά οι λιγότερο μορφωμένοι, να είναι σε τέτοιο ακραίο βαθμό αποχαυνωμένοι, ναρκωμένοι, εύπιστοι, επαρμένοι.

Και, βέβαια, τα όσα καταγράφονται, μαύρο στο άσπρο, όπως λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, (noir sur blanc), στη σημερινή Εστία, που επαναλαμβάνω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, γιατί αναφέρονται σε γεγονότα, ουδόλως αποκλείεται να συνεχίζονται, ανενόχλητα.

Φυσικά, το πρόβλημά μας, μετά τις συντριπτικές αυτές αποκαλύψεις του Μανώλη Κοττάκη στη σημερινή Εστία, δεν είναι το όποιας μορφής ανάθεμα στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε με τιμές μεγάλου Έλληνα πατριώτη, αλλά …. τελικά, δεν δεδικαίωται. Το πρόβλημά μας, αντιθέτως, είναι πως θα σωθεί μελλοντικά η Ελλάδα, από ανάλογες καταστάσεις, με αυτές που απαθανατίστηκαν στη σημερινή Εστία.

Σίγουρα, υπάρχουν τρόποι διάσωσής μας στο μέλλον. Φτάνει να το θελήσουμε. Φτάνει να το αποφασίσουμε και το εκτελέσουμε με συνέχεια και συνέπεια. Προς τούτο, μια επιτροπή από αδέκαστους Έλληνες (εδώ, βέβαια, το ερώτημα είναι πως διασφαλίζεται το αδέκαστο), οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις συμφωνίες, διαβουλεύσεις, εντός και εκτός της επικράτειας. Και οι οποίοι θα στοχοποιούν, και θα ελέγχουν, εν τη γενέσει τους, όλες τις εμφανείς και αφανείς λεπτομέρειες συναντήσεων, συνομιλιών αρμοδίων με φίλους και εχθρούς,εξονυχιστικά. Εύκολα λέγονται, αλλά δύσκολα υλοποιούνται.

Πάντως, η προσπάθεια οφείλει να είναι, να μη βρεθούμε εμείς ή οι απόγονοί μας, ξανά, σε τόσο σκοτεινές αποκαλύψεις, εκ των υστέρων, όπως οι σημερινές στην Εστία.

Kηδεύθηκε μέ τήν ταυτότητα τοῦ Χριστιανοῦ Ὀρθοδόξου!

Θρησκευτική καί ὄχι πολιτική κηδεία ἤ καύση ἐπέλεξε ἡ οἰκογένεια τοῦ ἐκλιπόντος φιλελεύθερου Κώστα Σημίτη ὡς ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά τήν στάση του ἀπέναντι στήν Ἐκκλησία – «Διεγράφη» ἀπό τόν ἀπολογισμό τοῦ ἔργου του ἡ ἀπόφασίς του νά ἀφαιρέσει τό θρήσκευμα ἀπό τά δημόσια ἔγγραφα

«Αἱ χεῖρες σου ἐποίησάν με καί ἔπλασάν με· συνέτισόν με καί μαθήσομαι τάς ἐντολάς σου. Ἐλέησόν με Κύριε» (Στάσις Β΄, Ἦχος πλ. α΄).

«Ἐπλανήθην ὡς πρόβατον ἀπολωλός, ζήτησον τόν δοῦλόν σου, ὅτι τάς ἐντολάς σου οὐκ ἐπελαθόμην» (Στάσις Γ΄ Ἦχος πλαγ. δ΄).

«Τῶν Ἁγίων ὁ χορός, εὗρε πηγήν τῆς ζωῆς καί θύραν παραδείσου, εὕρω κἀγώ, τήν ὁδόν διά τῆς μετανοίας, τό ἀπολωλός πρόβατον ἐγώ εἰμι· ἀνακάλεσαί με, Σωτήρ, καί σῶσόν με» (Νεκρώσιμα Εὐλογητάρια, Ἦχος πλαγ. Α΄).

  • Tοῦ Μανώλη Κοττάκη

Τά ἀνωτέρω ἀποσπάσματα τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας ἐψάλλησαν χθές στήν Μητρόπολη Ἀθηνῶν, κατά τήν διάρκεια τῆς θρησκευτικῆς κηδείας πού ἐπέλεξε γιά νά ἀποχαιρετίσει τόν ἄνθρωπό της ἡ οἰκογένεια τοῦ Κώστα Σημίτη. Γνωρίζοντας τήν μεθοδικότητα τοῦ ἀνδρός ἔχουμε τήν βεβαιότητα ὅτι τίποτε δέν συνέβη χωρίς τήν ἔγκρισή του. Προφανῶς καί ἐκεῖνος ἐπέλεξε τήν θρησκευτική κηδεία, προφανῶς ἐπέλεξε νά μήν ἐκτεθεῖ ἡ σορός του σέ λαϊκό προσκύνημα (γιατί θά τό θεωροῦσε …λαϊκισμό), προφανῶς δέν ἤθελε κιλλίβαντα καί πυροβολισμούς, ἦταν ξένο πρός τήν ἰδιοσυγκρασία του. Σέ κάθε περίπτωση τό γεγονός εἶναι ἐντυπωσιακό καί ἀξιοσημείωτο. Ὁ ἄνθρωπος πού δίχασε τόν ἑλληνικό λαό γιά νά διαγράψει τό θρήσκευμα ἀπό τίς ἀστυνομικές ταυτότητες καί συγκρούστηκε σφόδρα μέ τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἔχοντας ὡς συνέπεια τήν δραματική μείωση τῆς δημοτικότητάς του, ἐπέλεξε ὡς ὕστατο χαῖρε νά κηδευτεῖ μέ τήν ταυτότητα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ. Οὔτε πολιτική κηδεία οὔτε πολύ περισσότερο καύση τῆς σοροῦ του ἦταν ἡ ἐπιλογή του, ἄν καί μέ τό φιλελεύθερο προφίλ πού καλλιεργοῦσε σέ κανέναν δέν θά προκαλοῦσε ἐντύπωση μία τέτοια ἀπόφαση. Στά μάτια μας αὐτό ὁμοιάζει μέ ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά ὅλα ὅσα συνέβησαν τό 2001. Καί σέ μεγάλο βαθμό ἡ ἐπιλογή αὐτή στέλνει στόν ἑλληνικό λαό τό μήνυμα, ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία, ἡ Ἐκκλησία, ἡ παράδοσή μας στό τέλος ἐπικρατοῦν, καί ἄς ἔχουν προηγουμένως κατασυκοφαντηθεῖ.

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μοῦ εἶχε πεῖ ὅταν τόν ἐπισκέφθηκα τό καλοκαίρι τοῦ 2007 στό Ἀρεταίειο μαζί μέ τόν Γιῶργο Παπαθανασόπουλο ὅτι «στό τέλος ἡ Ἐκκλησία θριαμβεύει, παιδί μου.» Ἀναφερόταν στήν ἐξομολογητική συνάντηση πού εἶχε μέ τόν τότε Πρόεδρο τοῦ Συνασπισμοῦ Ἀλέκο Ἀλαβᾶνο, ὁ ὁποῖος συνοδευόμενος ἀπό τόν βουλευτή του Θανάση Λεβέντη, τόν ἐπισκέφθηκε κατ’ οὐσίαν γιά νά τόν ἀποχαιρετίσει. Δέν γνωρίζουμε ποιά ἦταν τά συναισθήματα τῶν πρώην ὑπουργῶν τοῦ ΠΑΣΟΚ πού βρέθηκαν χθές στήν Μητρόπολη στήν θέα τῆς σοροῦ τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἐνώπιον τῶν Ἱεραρχῶν καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου, καί οἱ ὁποῖοι, πλήν τοῦ Εὐαγγέλου Βενιζέλου, ἐπετίθεντο τότε λάβροι στό «παπαδαριό», στήν «Δεξιά τοῦ Κυρίου» καί στόν Ἀρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Τό πιθανώτερο… ἀμηχανία. Ὁ τρόπος πού ἀποχαιρετοῦμε ὅμως τούς νεκρούς μας, σύμφωνα μέ τήν θρησκευτική μας παράδοση, εἶναι ἱερός καί τελικῶς δύσκολα παρακάμπτεται. Τό νά ἐπιλέξει κανείς νά ταφεῖ ἄψαλτος, μέ πολιτική κηδεία νά ριφθεῖ στήν πυρά ἤ νά σκορπισθεῖ ἡ στάχτη του στά κύματα, καί οἱ φίλοι του νά πιοῦν πικρό καφέ ἤ κονιάκ στήν μνήμη του γύρω ἀπό μία φωτογραφία του, αὐτό δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Ὁ ἀποχαιρετισμός χωρίς προσευχή, χωρίς μία λέξη γιά ἀντίο, χωρίς προορισμό, χωρίς σημεῖο «συνάντησης», δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Θά ἐπαναλάβουμε αὐτά πού γράφαμε ἀπό αὐτήν ἐδῶ τήν θέση τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2023 καί χαιρόμαστε πού ὁ ἐκλιπών καί ἡ οἰκογένειά του ἀποφάσισαν νά ἀναθεωρήσουν.

«Αὐτός εἶναι ὁ νέος ἀποχαιρετισμός! Κάπου, στό πουθενά. Στό ὄνομα τῆς ἀτομικῆς ἐλευθερίας καθενός καί τοῦ κατά πῶς θέλει νά διατίθεται τό σῶμα του, καταργοῦμε παραδόσεις καί ἔθιμα πού μᾶς ἔρχονται κατ’ εὐθεῖαν ἀπό τήν ἀρχαιότητα, καί συνεχίστηκαν μέ ἄλλο τελετουργικό ἀπό τήν Ὀρθοδοξία. Ἡ Μεγάλη Κοινωνία ὑποχωρεῖ στήν ἀτομική ἐλευθερία. Δέν ζοῦμε μεταξύ ἄλλων. Ἀποφασίζουμε νά φύγουμε σά νά ζήσαμε ὅλη μας τήν ζωή μόνοι. Ἐάν κοιτάξουμε τήν ἱστορία μας καί τήν συγκρίνουμε μέ αὐτό πού ζοῦμε τώρα, θά διαπιστώσουμε ὅτι ἀντέξαμε, δέν ἀλλοιωθήκαμε καί δέν μεταλλαχθήκαμε ἐπί ὑποτέλειας, Κατοχῆς καί Τουρκοκρατίας, ἐπειδή ἤμασταν χάρις στήν πίστη μας καί τήν γλῶσσα μας ἕνα γένος ὁμοιογενές. Καί πότε διαλυόμαστε; Τώρα! Αὐτό πού καταφέραμε μέ συγκολλητική οὐσία τήν γλῶσσα, τήν θρησκεία καί τήν κοινή καταγωγή ἐπί δουλοπαροικίας, τό χάνουμε σήμερα ἐπί… ἐλευθερίας. Δέν εἶναι φοβερό;

Νά σώζεις τήν ταυτότητά σου ὡς δοῦλος καί νά τήν χάνεις ὡς ἐλεύθερος; Καί ὅμως, ἰσχύει. Τό τέλος τῶν θρησκευτικῶν γάμων καί ἡ ἀντικατάστασή τους ἀπό κάτι νομικά παλιόχαρτα πού ἔχουν ἐλάχιστη πνευματικότητα ὅπως τό σύμφωνο συμβίωσης, τό τέλος τῶν βαπτίσεων, τό “λάδι” τῶν ὁποίων ἀντικαταστάθηκε ἀπό τήν ἄνοστη “ὀνοματοδοσία” καί τήν ἐγγραφή στά ληξιαρχεῖα, ἡ κατάργηση τῆς ὀρθόδοξης κηδείας μέ τό τελετουργικό της καί ἡ ἀντικατάστασή της ἀπό τήν ὑψικάμινο, ἡ κατάργηση τῆς ἐπιλογῆς νά ἀναγράφεται τό θρήσκευμα στήν ταυτότητα, ἡ ἀντικατάσταση τοῦ θρησκευτικοῦ ἀπό τόν πολιτικό ὅρκο πού ἀπαλείφει κάθε ἀναφορά στήν Ἁγία Τριάδα, ἡ προώθηση τῆς οὐδετεροθρησκείας μέσα στά σχολεῖα καί τά πανεπιστήμια μέ τήν ἐκδίωξη κάθε τί χριστιανικοῦ, ἡ νέα μόδα νά μήν δίνεται φῦλο στούς γονεῖς γιά νά μήν θίγονται οἱ ὁμοφυλόφιλοι (γονέας Α καί γονέας Β), ἡ ἀλλοίωση παραδοσιακῶν ἐννοιῶν (τό καλάθι τοῦ “νοικοκυριοῦ”), ὁ “μοντέρνος” νόμος γιά τήν συνεπιμέλεια πού ἀμφισβητεῖ τήν πρωτοκαθεδρία τῆς μητρός στήν ἀνατροφή τοῦ τέκνου, ὅλα αὐτά τά ὡραῖα, συντείνουν στό ἑξῆς: στό νά μετατραποῦμε σέ ἕνα ἄχρωμο Ἔθνος. Ἔθνος πού δέν ὑπῆρξε ποτέ στήν ἱστορία μέ τά δικά του ἰδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ἔθνος πού δέν μπορεῖς νά τό ξεχωρίσεις ἀπό τά γειτονικά του. Δυστυχῶς, δύο εἶναι τά “Ἔθνη” τῆς νέας ἐποχῆς: ἔθνος εἶναι τό ἄτομο καί οἱ ἐπιθυμίες του χωρίς τήν παραμικρή ἔγνοια γιά τήν συλλογική μοῖρα. Ἔθνος εἶναι ἡ ὁμάδα. Ἄν ἀνήκεις στήν ὁμάδα τῶν ἀποτεφρωτῶν, τῶν δικαιωματιστῶν, τῶν ἀνθρώπων πού διακηρύσσουν ὡς ταυτότητά τους τόν διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τότε νομίζεις ὅτι ἀνήκεις σέ ἕνα Ἔθνος μέ “συνιστῶσες” μέσα σέ κάθε κράτος. Ὁριζόντιο “πολύ-Ἔθνος”.

Δέν ἔχω πρόβλημα μέ τίς διαφορετικές ταυτότητες. Ζῶ μαζί τους. Πλοῦτος εἶναι. Μέ τούς μοναχικούς δρόμους μέσα στίς ὀργανωμένες κοινωνίες ἔχω πρόβλημα. Μέ τό νά μήν κοιτᾶμε ὅλοι μαζί πρός μία κοινῶς ἀποδεκτή κατεύθυνση, παρά τίς διαφορές μας. Ἄν οἱ διαφορετικές ταυτότητες ἐντάσσονται ἁρμονικά μέσα στήν Μεγάλη Κοινωνία καί δέν θέλουν νά τήν καταργήσουν, ζήτω. Ἀλλά ἐμεῖς ἐδῶ τείνουμε νά γίνουμε Ἔθνος χωρίς σπονδυλική στήλη. Ἀμφίθυμον. Ξέπνοον. Χωρίς διάθεση νά ὑπερασπιστοῦμε τήν ἐπικράτεια».

Καταληκτικῶς: Ἐάν ὁ ἄθεος Σημίτης ἔγινε στά στερνά του ἔνθεος, ἄς ἀξιοποιήσουμε τήν τελευταία ἐπιθυμία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο! Το λέει και ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

1. Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο
2. Ο Ερντογάν πάει για τρίτη θητεία 17:10
3. Συρία: Η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στη Ροζάβα – Κίνδυνος για την Αίγυπτο – Οργάνωση στη Συρία θέλει να ανατρέψει τον Σίσι 24:40
4. Ισραήλ-Χαμάς: Νέες συνομιλίες για συμφωνία στη Ντόχα 49:30
5. ΗΠΑ: Στο προσκήνιο η αγορά της Γροιλανδίας 52:10
6. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει αντιαεροπορική-αντιπυραυλική ομπρέλα έναντι της Ρωσίας, για να σταματήσει ο πόλεμος 59:15

 

Οριοθετήστε τώρα με Κύπρο!

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα16 λεπτά πριν

Το μήνυμα της Τουρκίας με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Η ελληνική στάση εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την Τουρκία η οποία προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ο ισχυρός. 

Διεθνή47 λεπτά πριν

HMPV: Ανέτοιμος ο πλανήτης για νέα πανδημία!

Ένας ανησυχητικός νέος αναπνευστικός ιός φέρεται να κατακλύζει τα νοσοκομεία στην Κίνα. Αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα ακόμη...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης της Αραβικής Χερσονήσου

Η σημασία τους και οι σύγχρονες προκλήσεις.

Άμυνα2 ώρες πριν

Δημοκρατία: «Καμπανάκι» της Ένωσης Στρατιωτικών! Ανησυχητικό κύμα φυγής στελεχών από το Πολεμικό Ναυτικό

«Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις»

Πολιτική3 ώρες πριν

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

H κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει στρατηγικά και να δημιουργήσει αφ’ ενός τις προϋποθέσεις αναβάθμισης του τομέα και αφ’ ετέρου...

Δημοφιλή