Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι 10 περιοχές στον κόσμο που βρίσκονται σε τραγική ανθρωπιστική κατάσταση

Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.

Δημοσιεύτηκε στις

Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης παρουσίασε τις εικοσι χωρες αμέσου τραγικής ανάγκης προστασίας των πολτών τους

  • Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.

……………………………………………………………………

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) βοηθά τους ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις —συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης— να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Το IRC, το οποίο ιδρύθηκε μετά από πρόσκληση του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1933, εργάζεται τώρα σε περισσότερες από 40 χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς και σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Προσφέρει μόνιμη βοήθεια παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν και ενδυναμώνοντας τα πρόσωπα και τις κοινότητες να γίνουν αυτοδύναμες, επιδιώκοντας πάντα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που σε κάποιες κοινωνίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια.

Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης από την IRC για το 2025

Ιεράρχηση παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης IRC 2025: «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», Σουδάν, κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια και Μιανμάρ στην κορυφή της κατάταξης για την ανθρωπιστική κρίση – Πιθανή και απαραίτητη επείγουσα δράση

  • Πάνω από το 82% όσων έχουν παγκόσμια ανθρωπιστική ανάγκη ζουν σε 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρωπιστικής επιδείνωσης το 2025.
  • Το Σουδάν είναι τώρα η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των ανθρώπων σε ανθρωπιστική ανάγκη παγκοσμίως, παρόλο που φιλοξενεί μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς η Συρία επανέρχεται στις 5 κορυφαίες χώρες ανησυχίας για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια
  • Τέσσερις ανισορροπίες εξηγούν την παγκόσμια επιδείνωση: η συντριπτική διπλωματία της σκληρής δύναμης, οι άμαχοι που φέρουν το βάρος του πολέμου, η κλιματική κρίση που προσθέτει στην ανθρωπιστική ανάγκη, η οικονομική ανισότητα που επιβαρύνει το βάρος
  • Το IRC ζητά μεταρρύθμιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και πώς η αλλαγή πολιτικής μπορεί να εξισορροπήσει ξανά τη ζυγαριά

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, 11 Δεκεμβρίου 2024 — Σήμερα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) αποκαλύπτει την ετήσια λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης , επισημαίνοντας τις 20 χώρες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης το 2025. Οι πέντε κορυφαίες κρίσεις είναι το Σουδάν, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Μιανμάρ, Συρία και Νότιο Σουδάν.

305 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται ανθρωπιστική υποστήριξη. Οι χώρες με λίστα παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν το 82% αυτού του αριθμού, παρόλο που αποτελούν μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 77% των εκτοπισμένων στον κόσμο οφείλεται σε κρίσεις στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% και ο αριθμός των ακραίων φτωχών του κόσμου.

Η φετινή λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης μιλά στο «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας», ως ο καταλύτης για νέες κρίσεις και το εμπόδιο για να τις φέρεις στο τακούνι. Οι τέσσερις βαθιές ανισορροπίες στο διεθνές σύστημα που προκαλούν την κρίση είναι:

  • Περισσότερες συγκρούσεις και λιγότερη διπλωματία είναι το πιο προφανές και πιο επικίνδυνο σύμπτωμα του κόσμου εκτός ισορροπίας. Σήμερα σημειώνεται ρεκόρ 59 συγκρούσεων το 2023, οι υψηλότερες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
  • Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών είναι όλο και πιο κεντρικό στη στρατηγική μάχης. Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων από κρατικές και μη κρατικές ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 66% μεταξύ 2013 και 2023 και το 74% ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης. 
  • Περισσότερες εκπομπές άνθρακα και λιγότερη υποστήριξη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κλιματική κρίση είναι η τρίτη ανισορροπία. Οι χώρες της λίστας παρακολούθησης συμβάλλουν λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, αλλά πάνω από το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι ή εκτοπίστηκαν λόγω φυσικών κινδύνων τα τελευταία 5 χρόνια ήταν σε χώρες της λίστας παρακολούθησης.
  • Τέλος, περισσότερη συσσώρευση πλούτου, λιγότερη μείωση της φτώχειας. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα φτώχειας στις χώρες της λίστας παρακολούθησης είναι τώρα σχεδόν 85% υψηλότερα από ό,τι ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ έχουν μειωθεί κατά 37% στον υπόλοιπο κόσμο την ίδια περίοδο.

Το IRC προτείνει μια ατζέντα δράσης σε έξι κατηγορίες.

  1. Μεταρρύθμιση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας, χρησιμοποιώντας εργαλεία οικονομικής αποδοτικότητας και κόστους-αποτελεσματικότητας για την προώθηση της σχέσης ποιότητας/τιμής.
  2. Ανακουφίστε τα βάρη του χρέους, επεκτείνετε τη χρηματοδότηση και προωθήστε την οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των παραγόντων της κρίσης και την προώθηση της κοινής ευημερίας.
  3. Βελτιώστε την προστασία των πολιτών με μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αύξηση της εκπροσώπησης και αναστολή της χρήσης του βέτο σε περιπτώσεις μαζικής θηριωδίας.
  4. Ανακουφίστε τον πόνο των πολιτών προστατεύοντας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια , διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια μπορεί να παραδοθεί με ασφάλεια σε όσους έχουν ανάγκη.
  5. Επενδύστε στην προσαρμογή του κλίματος και στην ανθεκτικότητα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών σοκ.
  6. Επέκταση ασφαλών οδών και βοήθειας για τους πρόσφυγες για την ενίσχυση της προστασίας και της ένταξης.

Ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, δήλωσε:

«Είναι σαφές ότι «ο κόσμος φλέγεται» είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου βασικά εκτός ισορροπίας. Ως ανθρωπιστικός οργανισμός, η δουλειά του IRC είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά και να τις καλεί. Αυτός είναι ο σκοπός της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Η συγκέντρωση της ακραίας φτώχειας είναι αξιοσημείωτη. Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: μεταξύ εκείνων που γεννιούνται σε ασταθείς καταστάσεις σύγκρουσης και εκείνων που έχουν την ευκαιρία να φτάσουν σε σταθερές καταστάσεις. Αυτή είναι μια τάση που πρέπει να αντιμετωπιστεί για ηθικούς και στρατηγικούς λόγους. Η ηθική υπόθεση είναι ότι με περισσότερους πόρους από ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι στον κόσμο. Η στρατηγική περίπτωση είναι ότι τα προβλήματα που ξεκινούν από το Σουδάν ή τη Συρία δεν μένουν εκεί: η αστάθεια εξαπλώνεται.

«Το επιχειρείν ως συνήθως δεν θα ανατρέψει αυτήν την τάση. Οι άμαχοι θα συνεχίσουν να υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις από τις αυξανόμενες συγκρούσεις και να διακινδυνεύσουν επικίνδυνα ταξίδια αν δεν παραβιάσουμε το status quo. Η διεθνής κοινότητα έχει μια απίστευτη ευκαιρία και ευθύνη να αλλάξει τους όρους της ανθρωπιστικής και διπλωματικής δέσμευσης στις χώρες της λίστας παρακολούθησης. Και ενώ οι προκλήσεις σε αυτές τις χώρες είναι πολύπλοκες, η εμπειρία του IRC δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για να σωθούν ζωές, να χτιστεί η ανθεκτικότητα και να διατηρηθούν τα μέσα διαβίωσης των πιο ευάλωτων».

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Την τελευταία δεκαετία, η έκθεση της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης του IRC βοήθησε το IRC να καθορίσει πού να επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, προβλέποντας με επιτυχία κατά μέσο όρο το 85-95% των 20 χωρών που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη επιδείνωση. Είναι επίσης το σημείο όπου μοιραζόμαστε την ανάλυσή μας για το πώς εξελίσσεται η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, γιατί και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο αντίκτυπος στις πληγείσες κοινότητες.

Λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης 2025 του IRC με μια ματιά

Κατάταξη στην πρώτη τραγική δεκάδα

Σουδάν

κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος (oPt)

Μιανμάρ

Συρία

Νότιο Σουδάν

Λίβανος

Μπουρκίνα Φάσο

Αΐτη

Μάλι

Σομαλία

Χωρεςστη δεύτερη τραγική δεκάδα

Αφγανιστάν

  • Καμερούν
  • Τσαντ
  • ΛΔΚ
  • Αιθιοπία
  • Νίγηρας
  • Νιγηρία
  • Ουκρανία
  • Υεμένη

Τώρα, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ, η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, και οδεύοντας προς έναν από τους χειρότερους λιμούς στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, το Σουδάν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η κατάρρευση της χώρας επιταχύνεται καθώς ένας βάναυσος εμφύλιος πόλεμος, που τροφοδοτείται από εξωτερικές δυνάμεις, καταστρέφει τις ζωές αμάχων. Μακριά από το να εργάζονται προς μια διπλωματική επίλυση, οι ηγέτες και των δύο φατριών φαίνεται να πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες μάχες εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους, βάζοντας το Σουδάν στην πορεία για καταστροφική ανθρωπιστική κατάρρευση το 2025.

Η κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια παραμένει η δεύτερη στη λίστα παρακολούθησης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συγκρούσεων που έχει καταστρέψει τη Γάζα και έχει επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες στη Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα: πάνω από 1 στους 50 ανθρώπους στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023 και χωρίς διαρκή κατάπαυση του πυρός και χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές, τα θύματα θα αυξηθούν και θα υπάρχει κίνδυνος πείνας το 2025.

Τρίτη στη λίστα, η Μιανμάρ είδε ένοπλες ομάδες να ενώνονται και να προχωρούν γρήγορα σε όλη τη χώρα, προκαλώντας σχεδόν 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αύξηση 37% από το 2023. Η ισορροπία κλίνει σταθερά προς περισσότερο πόλεμο φέτος. Η χολέρα και άλλες ασθένειες απειλούν να κατακλύσουν το σύστημα υγείας της Μιανμάρ, το οποίο έχει αποδεκατιστεί από τις συγκρούσεις. Οι πλημμύρες και άλλες καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα σημαίνουν ότι η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει πρόσθετες ανάγκες θα ωθηθεί στο χείλος του γκρεμού το επόμενο έτος.

Η Συρία μπαίνει ξανά στην πεντάδα της λίστας παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από το 2021, αφού μη κρατικές ένοπλες ομάδες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στα τέλη του 2024, προκαλώντας ταχεία κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων. Καθώς η λίστα παρακολούθησης τυπώνεται, η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αν οι τελευταίες αλλαγές στη σύγκρουση θα επιτρέψουν στους Σύρους να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους το 2025 ή να βαθύνουν την κρίση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση στο Σουδάν εκθέτουν το Νότιο Σουδάν σε μια αυξανόμενη οικονομική κρίση, ενώ η άφιξη περισσότερων από 878.000 ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο του Σουδάν προσθέτει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ύπουλη, με τουλάχιστον 28 επιθέσεις σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια του 2024 που υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι το Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό θα κάνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης που βαθαίνει ακόμη πιο προδοτικές το 2025. 

Επιμελεια έρευνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λέμεσο το 1966. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Δρούσια της ορεινής Πάφου και τη χερσόνησο του Ακάμα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989. Σήμερα είναι Διευθυντής στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ . Υπηρέτησε επί σειρά ετών και με ποικίλες αρμοδιότητες την ΠΟΕΔ και διετέλεσε επι σειράν ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές επί έξι έτη. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια εντύπων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Παιδική Χαρά για έξι χρόνια και μετειχε σε επιτροπες εκδοσης εφημεριδων και περιοδικων.Εχει δημοσιευσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες. Εχει εκδώσει τρία μικρά βιβλία για τον ποιητή Γιάννη Παπαδόπουλο το Ρώσο δημιουργό Αντρέι Ταρκόφσκι και πρόσφατα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Εργάζεται από το 1987 για τη διάσωση και διάδοση του έργου του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου. Με μέριμνα του εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του ΤΑ ΧΡΙΣΤΑΓΚΑΘΑ με θέμα τη συμμετοχή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η ποιητικη συλλογη ΑΠΩ ΑΓΑΠΗ . Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα, την ποίηση, τη λογοτέχνια και την επιστημονική μελέτη από τα νεανικά του χρόνια. Συμμετείχε σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις με θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας της Κύπρου, Μορφών της Εκκλησίας μας. Των αγώνων του γένους και της Κύπρου μας για ελευθερία και την καταστολή των αγώνων από την Αποικιοκρατία . Τα τελευταία χρονιά παρουσίασε στις εφημερίδες ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και Σημερινής ευρήματα της μεγάλης έρευνας του με τίτλο «Η αναζήτηση της Κύπρου στον ξένο περιοδικό τύπο» και «Πτυχές της μάχης των πληροφοριών στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1975» Απο το 2010 έρευνα την κινηματογράφηση της Κύπρου από το 1939 μέχρι το 1975 ιδιαίτερα τις ταινίες επίκαιρων και τις ερασιτεχνικές κινηματογραφήσεις της παραδοσιακής ζωής και των αγώνων της Κύπρου για απελευθέρωση. Από τα μαθητικά του χρόνια αγάπησε το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον χριστιανικό ελληνικό Τύπο. Μαθήτευσε κοντά στους κατηχητές της Λεμεσού στις χριστιανικές ομάδες και το Ίδρυμα Παναγι'ιδη. Θεωρεί τη μαθητειά αυτή μέγιστο δώρημα. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημόνικα Συνέδρια και από το 1985 έχει δωσει εκατοντάδες διαλέξεις με ποικίλα θέματα . Τα τελευταία πέντε χρονια ερευνά επισταμένα και εκδίδει δελτία ενημέρωσης για τη δράση των ανθρωπιστικών δικτύων παγκοσμίως για τον ιστότοπο CYNEAPOLIS και άλλες εξειδικευμένες ιστοσελίδες . Από την έκρηξη του πολέμου Ισραηλ-Χαμάς παρακολουθεί και παρουσιάζει ανθρωπιστικές και στρατηγικές πτυχες στη βάση πολυμερους πληροφόρησης από επίσημες και ημιεπίσημες πηγές. Ως πεζογράφος και αφηγητης ιστορεί την παράδοση της Κύπρου τους ανθρώπους τους αγίους της μα και τις γεύσεις και την ομορφιά του πρωτινου βίου

Διεθνή

Οιωνός πολέμου! Ρητορική Αλίγιεφ που θυμίζει Πούτιν πριν την επίθεση στην Ουκρανία

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιανουαρίου 2024

Σουηδός βουλευτής βρίσκει ομοιότητες μεταξύ των δηλώσεων του Αλίεφ και του Πούτιν

Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ ακούγονται σχεδόν ίδιες με τις δηλώσεις του Πούτιν, έγραψε ο Σουηδός βουλευτής Erik Helsborn στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τη ναζιστική πολιτική, και δήλωσε ότι η «στρατιωτική του επιχείρηση» αποσκοπεί στην «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Κατηγόρησε τη Δύση ότι εμποδίζει την ειρήνη με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Αλίγιεφ αποκαλεί την Αρμενία «φασιστικό κράτος» και κατηγορεί τα δυτικά κράτη που έχουν στείλει όπλα στην Αρμενία ότι απειλούν την ειρήνη. Λέει ότι αν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί της Αρμενίας δεν θα “εξοντώσουν” τον «φασισμό», αυτός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επέμβει και να τον “εξαλείψει” ο ίδιος.

Γνωρίζουμε πού έχει οδηγήσει αυτή η ρητορική όταν αυτή είχε ειπωθει δια στόματος του Πούτιν. Και όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η εξαγωγή δυτικών όπλων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα», έγραψε ο βουλευτής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Δύο μαχητές που συνδέονται με το HTS σκοτώθηκαν και άλλοι επτά συνελήφθησαν σε ενέδρα στην επαρχία Λατάκια.
  • Ο Ανώτατος Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Mazloum Abdi, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του Masoud Barzani, Hamid Darbandi στη Hasakah.
  • Η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Δανία ζήτησαν την τροποποίηση του καθεστώτος κυρώσεων στη Συρία.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν βόρεια του φράγματος Tishrin.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Ιορδανικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο σπίτια στην κυβέρνηση της Σουγουέιντα.
  • Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε περιπολίες στις περιοχές Diban και Hajin στην ανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συμφωνία για την απελευθέρωση γυναικών ομήρων, ακολουθούμενες από γυναίκες στρατιώτες, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους

Δημοσιεύτηκε

στις

The Jerusalem Post

Οικογένειες ομήρων συναντήθηκαν με Νετανιάχου: Μπορεί να υπογραφεί συμφωνία «μέσα σε ώρες»

Σύμφωνα με τις οικογένειες, η αναδυόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, αλλά οι τρέχουσες συμφωνίες αφορούν μόνο το πρώτο στάδιο.
Οι οικογένειες των ομήρων ενημερώθηκαν ότι μια συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί «μέσα σε ώρες», σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την Τρίτη.
Σύμφωνα με τις οικογένειες, η αναδυόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, αλλά οι τρέχουσες συμφωνίες αφορούν μόνο το πρώτο στάδιο.
Οι οικογένειες απαιτούν άμεση συνέχιση μεταξύ όλων των σταδίων της συμφωνίας και αντιτίθενται στην αναμονή μέχρι την 16η ημέρα. Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη συμφωνία του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική παύση» και δεσμεύτηκε να φέρει πίσω όλους τους ομήρους. Ωστόσο, οι οικογένειες τόνισαν: «Τα λόγια δεν φτάνουν».
Οι οικογένειες προτρέπουν τους φορείς λήψης αποφάσεων να αποφύγουν πολιτικούς προβληματισμούς και προειδοποιούν να μην χαθεί η τρέχουσα ευκαιρία για μια συνολική συμφωνία. «Μην αφήσετε κανέναν όμηρο πίσω», τόνισαν.
Εξαιρούνται μέλη της οικογένειας
Ο Eli Shtivi, του οποίου ο γιος Idan πιάστηκε όμηρος και δολοφονήθηκε σε αιχμαλωσία, είπε ότι δεν του επετράπη να εισέλθει στη συνάντηση, ανέφερε το Ynet.
«Δεν ήμασταν στη λίστα, κανείς δεν μας εκπροσωπεί», είπε.
«Δεχόμαστε 33 ομήρους και πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους υπόλοιπους 70. Δεν θα μάθουμε τι τους συνέβη».
Ο Haim Haiman, ο πατέρας του Inbar, ο οποίος επίσης δολοφόνησε σε αιχμαλωσία, είπε επίσης ότι δεν του επέτρεψαν να μπει.
Η Sharon Sharabi, της οποίας ο αδελφός Eli αναμένεται να απελευθερωθεί στην πρώτη φάση της συμφωνίας και ο αδελφός της Yossi θα παραμείνει αιχμάλωτος, είπε «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 16 για να συζητήσουμε τη δεύτερη και την τρίτη φάση, κάθε στιγμή είναι κρίσιμη. “
Ο Robbie Chen, του οποίου ο γιος Itay σκοτώθηκε και το σώμα του οποίου κρατείται στη Γάζα, είπε: “Ο πρωθυπουργός δεν έχει συμπεριλάβει τον γιο μου και άλλους ομήρους. Οι περισσότερες οικογένειες δεν αποδέχονται αυτή τη συμφωνία. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όταν γνωρίζουμε ότι όλα οι όμηροι θα απελευθερωθούν».
Συνέχισε, “Ο Yoni Netanyahu πήγε να σώσει Εβραίους στο Entebbe, όταν πήγε να τους σώσει, τους έσωσε όλους – δεν είπε ότι θα επέστρεφε αργότερα για να σώσει τους άλλους. Ο γιος μου είναι ήρωας και έσωσε πολλούς ανθρώπους – δεν το κάνει αξίζουν να μείνουν στη Γάζα».

TIMES OF ISRAEL

Συμφωνία για την απελευθέρωση γυναικών αμάχων ομήρων, ακολουθούμενες από γυναίκες στρατιώτες, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους

Η αναδυόμενη συμφωνία ομήρων θα ξεκινήσει με την απελευθέρωση τριών γυναικών αμάχων ομήρων την πρώτη ημέρα της πρώτης φάσης των 42 ημερών. Κάθε επόμενη εβδομάδα θα ξεκινά με την απελευθέρωση μιας άλλης ομάδας ομήρων, αναφέρει το Channel 12, χωρίς να αναφέρει καμία πηγή.
Οι απελευθερώσεις θα ξεκινήσουν με τις γυναίκες ομήρους πολίτες μαζί με τα παιδιά Bibas Ariel και Kfir. Η Χαμάς ισχυρίστηκε στην αρχή του πολέμου ότι αυτοί και η μητέρα τους Σίρι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το IDF είπε ότι διερευνά το θέμα και έκτοτε είπε ότι δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι πλέον ζωντανοί.
Η επόμενη ομάδα που θα απελευθερωθεί σε πρώτη φάση θα είναι οι γυναίκες στρατιώτες, ακολουθούμενες από ηλικιωμένους και στη συνέχεια όσοι κρίνονται εξαιρετικά άρρωστοι, με 33 ομήρους να απελευθερώνονται συνολικά.
Το ρεπορτάζ του Channel 12 δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ισραηλινές αρχές.
Η πλειονότητα αυτών που πρόκειται να απελευθερωθούν πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοφιλή