Πολιτική
Προκόπης Παυλόπουλος: Να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε κεραία
Για το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Για το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νομικός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε στον Πολιτικό Συντάκτη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Άγγελο Κωβαίο στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια Εξωτερικής Πολιτικής» που οργάνωσαν «The Council: Greece in Global Affairs», το «Delphi Economic Forum» και «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Δείτε την παρέμβαση:
Διαβάστε ορισμένα από τα σημεία συζήτησης:
Ι. Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στο, διαχρονικώς καθ’ όλα επίκαιρο, «δόγμα» που διατύπωσε από το 1974 και ύστερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύμφωνα με το οποίο «ανήκομεν εις την Δύσιν». Υπό την έννοια ότι η Ελλάδα είναι Κράτος-Μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, του ΝΑΤΟ και προεχόντως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όμως ουδέποτε απεμπόλησε ούτε θ’ απεμπολήσει το δικαίωμά του ν’ ασκεί, όποτε και όπως το κρίνει σκόπιμο, και την πρόσφορη υπέρ των υπό την ευρεία του όρου έννοια ζωτικών συμφερόντων του πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική. Μέσω της συνολικής αυτής πολιτικής της η Ελλάδα θωρακίζει, επιπροσθέτως, και την Εθνική Κυριαρχία της καθώς και την Εδαφική της Ακεραιότητα, επιδιώκοντας την εν προκειμένω πλήρη εφαρμογή του συνόλου τόσο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εντός του πλαισίου τούτου, και με την επισήμανση ότι το Κυπριακό είναι προφανώς Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα, η Ελλάδα στηρίζει και επιδιώκει, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε Κυπριακή Κυβέρνηση, την δίκαιη επίλυσή του κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες Κράτος-Μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΙΙ. Υπό τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα απορρίπτει, διαρρήδην, τις οιεσδήποτε εθνικιστικές τουρκικές «φαντασιώσεις» -τις οποίες όμως ουδόλως πρέπει να υποτιμούμε, αλλά οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε με εγρήγορση και αποτελεσματικότητα- ιδίως δε εκείνες περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Και δια της οδού αυτής έχουμε διατυπώσει έναντι της Τουρκίας -αλλά και urbi et orbi– και τις πάγιες και μη διαπραγματεύσιμες θέσεις μας για τα Εθνικά μας Θέματα, σύμφωνα με τις οποίες: Η Ελλάδα ουδέποτε θα υποχωρήσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, από την βασική θέση της ότι θα υπερασπίζεται, στο ακέραιο, την Εθνική Κυριαρχία της, την Εδαφική της Ακεραιότητα και τα κάθε είδους Κυριαρχικά Δικαιώματά της, κατά πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον, με την Τουρκία έχουμε μία μόνο διαφορά: Την οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και κατ’ εφαρμογή ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ (Σύμβαση του Montego Bay του 1982), το οποίο εν τέλει δεσμεύει και την Τουρκία επειδή παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
ΙΙΙ. Κατ’ εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου η Ελλάδα δικαιούται να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα οποία άλλωστε οι τουρκικές δήθεν «διεκδικήσεις» είναι νομικώς και ιστορικώς παντελώς ανυπόστατες. Το ως άνω δικαίωμα της Χώρας μας θεμελιώνεται, με αδιαμφισβήτητη νομική ασφάλεια, στο Διεθνές Δίκαιο, γραπτό και εθιμικό –το οποίο είναι και μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- ιδίως λόγω του ότι υφίσταται εναντίον της, από πλευράς Τουρκίας, «επικείμενη απειλή» ή και «απειλή χρήσης βίας», όπως καταδήλως αποδεικνύουν π.χ. το «casus belli», η καθαρώς αποβατική «Στρατιά του Αιγαίου» και, προσφάτως, το νομικώς παντελώς ανυπόστατο «τουρκολυβικό μνημόνιο» του 2019. Επίσης, και κατ’ εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η Ελλάδα δικαιούται να κηρύσσει προηγουμένως και να οριοθετεί στην συνέχεια τις Θαλάσσιες Ζώνες της, π.χ. Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Προς αυτή δε την κατεύθυνση δικαιούται, ως Κράτος-Μέλος της, να ζητεί και την ενεργό σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -στην βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- η οποία έχει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο προσχωρήσει από το 1998 στην Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Είναι δε, ιδίως σήμερα, επιβεβλημένο η Χώρα μας να ενεργοποιήσει το συντομότερο την κήρυξη της ΑΟΖ, η οποία συντελέσθηκε θεσμικώς με τον ν. 4001/2011 (άρθρο 156).
IV. Η Ελλάδα μπορεί ν’ ασκεί, μονομερώς και ανά πάσα στιγμή –αγνοώντας επιδεικτικώς το ανυπόστατο «casus belli» της Τουρκίας- το δικαίωμά της για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ. σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό πρέπει να το πράξει αμέσως στην Ανατολική Μεσόγειο, κατ’ εξοχήν ως έμπρακτη αμφισβήτηση του κατά τ’ ανωτέρω νομικώς ανυπόστατου «τουρκολυβικού μνημονίου» του 2019. Ας μην ξεχνάμε ότι το ανυπόστατο αυτό το έχει αναγνωρίσει ρητώς και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12.12.2019, αφού το ως άνω «μνημόνιο» παραβιάζει, κατά γενική διεθνώς ομολογία, προκλητικώς πλειάδα καίριων διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
V. Φαίνεται ότι σήμερα -και για όσο τούτο διαρκεί- η Τουρκία περιορίζει μεν κάποιες από τις εκδηλώσεις επιθετικότητας του παρελθόντος, π.χ. τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Αυτή όμως η στάση της είναι εντελώς προσχηματική και παραπλανητική. Και τούτο γιατί εντείνει, και δη «γεωμετρικώς», άλλες και πολύ πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις επιθετικότητας, τις οποίες μάλιστα ούτε καν επιχειρεί να υποκρύψει. Οι διαρκείς πλέον προκλητικές δηλώσεις ιδίως από πλευράς Ερντογάν και Φιντάν το επιβεβαιώνουν. Επιπροσθέτως, η πιο πρόσφατη «κραυγαλέα» εκδήλωση επιθετικότητας -με αμείωτη μάλιστα ένταση- της Τουρκίας είναι εκείνη του παντελώς ανυπόστατου, όπως τόνισα, «τουρκολυβικού μνημονίου», το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία κατά προκλητική, το λιγότερο, όπως επίσης επισήμανα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
VI. «Συνοψίζω» την γνώμη μου για την γενικότερη θέση της Ελλάδας ως προς τον διάλογο με την Τουρκία, με την προηγούμενη βασική επισήμανση ότι η Τουρκία παγίως προεκτείνει τις προκλητικές βλέψεις της κυρίως με την μέθοδο της δημιουργίας «τετελεσμένων», αντλώντας «επιχειρήματα» ακόμη και από κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις από την πλευρά μας, τις οποίες όμως διαστρεβλώνει «καταλλήλως» :
Α. Ο διάλογος αυτός είναι αναγκαίος, αλλά με την διευκρίνιση προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ούτε κατά κεραία, από τα κάθε είδους δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και η θέση αυτή, σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, «συνοψίζεται» στο ότι η Ελλάδα θεωρεί το Κυπριακό πρωτίστως ως Ζήτημα Διεθνές και Ευρωπαϊκό, του οποίου η δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι νοητή μόνο με πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Γεγονός το οποίο αποκλείει, εκ προοιμίου, π.χ. τα περί «δύο κρατών» και περί «συνομοσπονδιακής» κρατικής οντότητας. Λύση νοείται μόνο μέσω ομοσπονδίας, και δη διζωνικής και δικοινοτικής. Κατά τούτο δε το «σχέδιο Ανάν» ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ως «χαμένη ευκαιρία», αφού η «συνομοσπονδιακή» κατ’ ουσία λύση που υιοθετούσε «προοιωνιζόταν» την προϊούσα διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οιονεί «νομοτελειακώς» έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Β. Εν πάση δε περιπτώσει στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού δεν πρέπει να υποτιμούμε –κάθε άλλο- ότι η Τουρκία έχει τρεις μακροπρόθεσμους στόχους, την επιδίωξη των οποίων ούτε καν συγκαλύπτει. Πρόκειται πρώτον, για την εμπέδωση ενός είδους γενικότερης «επικυριαρχίας» πάνω σε όλη την έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεύτερον, για την «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο με «όχημα» τον 25ο μεσημβρινό και, τρίτον, για την μελλοντική επικράτηση συνθηκών μιας μορφής «αυτονομίας» στην Ελληνική Θράκη μέσω της δήθεν «τουρκικής μειονότητας», κάτι το οποίο συνιστά και ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναγνωρίζει εκεί μόνο Θρησκευτικές, αμιγώς, Μειονότητες.
Γ. Κατά συνέπεια προσερχόμαστε μεν στον διάλογο με την Τουρκία, πλην όμως σε κάθε «βήμα» του διαλόγου αυτού οφείλουμε ν’ αποτρέπουμε, αποτελεσματικώς και με κάθε νόμιμο μέσο, την Τουρκία από το να «προχωρήσει», έστω και κατ’ ελάχιστο, στο πεδίο των προκλητικών βλέψεών της για σταδιακή «προώθηση» των τριών προμνημονευόμενων στόχων της. Είναι δε αναγκαίο, κάθε φορά που η Τουρκία προκαλεί in concreto, να την εκθέτουμε τόσο στην Διεθνή Κοινότητα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας ποιες είναι οι πραγματικές «υπόγειες» στοχεύσεις της. Έτσι ώστε και η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ν’ αναλαμβάνουν, από την πλευρά τους, τις μεγάλες ευθύνες που τους αναλογούν εν προκειμένω, στο μέτρο που ανέχονται την απροκάλυπτη περιφρόνηση της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο και προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά την επί πενήντα χρόνια βάρβαρη τουρκική κατοχή σε μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πολιτική
Οι Τούρκοι θα μάθουν όλη την αλήθεια! Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” του Νίκου Καπετανίδη μεταφρασμένες στα τουρκικά
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για την ενημέρωση της κοινωνίας των λαών της Ανατολίας στη σύγχρονη Τουρκία.
Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης
Όλη την αλήθεια για τη Γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων θα μάθουν οι Τούρκοι! Με πρωτοβουλία του Σωματείου Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ του ήρωα-εθνομάρτυρα του Πόντου, δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος εκτελέστηκε το 1921 μαζί με άλλες εμβληματικές φυσιογνωμίες του Πόντου στην Αμάσεια, θα μεταφραστεί στα τουρκικά”.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για την ενημέρωση της κοινωνίας των λαών της Ανατολίας στη σύγχρονη Τουρκία.
Πρόκειται για μία συνεργασία με την πλατφόρμα pontosgerk.com μια μαχητική Ένωση Ποντίων συγγραφέων της Τουρκίας, που αγωνίζεται για την αλήθεια του Πόντου και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
«Παραδώσαμε στον φίλο του σωματείου μας, Tamer Çilingir που είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής, όλο το ηλεκτρονικό αρχείο της εφημερίδας “ΕΠΟΧΗ” του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη για να μεταφραστεί στα Τουρκικά και να δημοσιευθεί ανά τεύχος, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα pontosgercek.com», αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου.
Οι πρώτες αναρτήσεις θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο του 2025.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για την ενημέρωση της κοινωνίας των λαών της Ανατολίας στη σύγχρονη Τουρκία. «Η εφημερίδα “ΕΠΟΧΗ” επιστρέφει στον σύγχρονο Πόντο μετά από 104 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη, στην Αμάσεια», αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση του Σωματείου Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.
Η συνέντευξη του Ταμέρ Τσιλιγκίρ στον πρόγονο του Geopolitico.gr
Μπορεί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, όντας υπνωτισμένο από υποσχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, να αρνείται πεισματικά να εντάξει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας το θέμα της Γενοκτονίας, προβάλλοντας τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν και να ασκήσει σφοδρή πίεση στην αναθεωρητική Τουρκία, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, διεκδικεί το μισό Αιγαίο (με τελευταίο κρούσμα την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων πάρκων) και έχει κατεχόμενη εδώ και 50 χρόνια σχεδόν τη μισή Κύπρο, υπάρχουν όμως φωνές Τούρκων που διαφωνούν με αυτήν τη στρατηγική της χώρας μας και στέλνουν μήνυμα για ανατροπή αυτής της παθητικής στάσης.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές που θα φροντίζουν τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα ενεργούν πιο ριζικά στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί», δηλώνει ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ στο infognomonpolitics.gr με αφορμή την ομιλία που έδωσε στη χώρα μας για τη 19η Μαΐου, την ημερομηνία μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ποιος είναι ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ είναι Τούρκος στην εθνικότητα ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστής για τη δικαίωση του ιερού αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού. Γεννήθηκε το 1965 στο χωριό Λιβερά της επαρχίας Ματσούκας που βρίσκεται στην Τραπεζούντα (περιοχή που παρέμειναν ελληνόφωνοι πληθυσμοί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών)». Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελείωσε το σχολείο.
Το 1978 εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών, του στρατιωτικού Λυκείου Kuleli, ένα ίδρυμα παραγωγής Τούρκων εθνικιστών. Ωστόσο δεν άντεξε από το αυταρχικό και ακραία εθνικιστικό περιβάλλον και εξαιτίας του επαναστατικού του χαρακτήρα εκδιώχθηκε από τη σχολή στον τρίτο χρόνο φοίτησης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κεραμική τέχνη, δεν προχώρησε όμως τις σπουδές του σε κάποιο κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας από επιλογή.
Ασχολούμενος με την κεραμική τέχνη της Ανατολής μελέτησε τον λαϊκό πολιτισμό, μία έρευνα που στην ουσία του άνοιξε τα μάτια για την κατάσταση στην Τουρκία, αφού στη συνέχεια ξεκίνησε ο αγώνας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Εξαιτίας αυτής της δράσης φυλακίστηκε τρεις φορές, από το 1986 μέχρι το 1994, στην τελευταία εκ των οποίων καταδικάστηκε ισόβια κάθειρξη. Τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τον εγκλεισμό του δεν τα χωρά ανθρώπινος νους.
Βίωσε απάνθρωπες καταστάσεις, χειρότερες από την ταινία αμερικανικής παραγωγής «Εξπρές του μεσονυκτίου». Έκανε απεργία πείνας για 91 ημέρες προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις άθλιες συνθήκες και το 2004 αποφυλακίστηκε προσωρινά εξαιτίας προβλημάτων απώλειας μνήμης. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του φυγαδεύτηκε στην Ελβετία, όπου ζει μέχρι σήμερα και μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Pontus Gerceği” δηλαδή «Η Αλήθεια για τον Πόντο», ενώ η παρουσία του στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι πολύ σημαντική.
Έτσι ξεκλείδωσε τα μυστικά των Τούρκων για τη Γενοκτονία
Σε αυτό το βιβλίο ο Τσιλιγκίρ, το επίθετο του οποίου σημαίνει «κλειδαράς» στα τουρκικά, ξεκλειδώνει όλα τα μυστικά των Οθωμανών και των Τούρκων και θεμελιώνει την ύπαρξη της Γενοκτονίας! Ο συγγραφέας ερευνώντας πηγές από το οθωμανικό κράτος αλλά και αυτό της τουρκικής δημοκρατίας ανακάλυψε αποκαλυπτικά στοιχεία. «Οι πηγές μιλούν ξεκάθαρα για αυτήν τη σφαγή και παραδέχονται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν μυστικές (κρυφές) συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο κοινοβούλιο την τριετία 1920-1923 και οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο το 1985. Εκεί υπάρχει ομολογία για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ μίλησε στο Infognomonpolitics.gr όπου δήλωσε πως είναι καθήκον του να αγωνίζεται για τη δικαίωση των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου. «Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται», αναφέρει με νόημα και χαρακτηρίζει δειλή και παθητική την πολιτική του ελληνικού κράτους εναντίον της Τουρκίας τα τελευταία 100 χρόνια, στέλνοντας μήνυμα για άμεση αντίδραση.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Πώς νιώθετε που μιλήσατε για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ελλάδα;
«Μακάρι να μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα στον Πόντο ή στην Τουρκία. Στην Τουρκία, οι άνθρωποι μαθαίνουν ιστορία με παραμύθια και ψέματα. Φυσικά, χαίρομαι που μπορώ να μιλήσω για αυτό εδώ. Ξέρω ότι η φωνή μου έχει φτάσει στον Πόντο στην Τουρκία. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα διακοπών στην Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να είναι ντροπή για την Τουρκία. Αυτή η γενοκτονία, η οποία κόστισε τη ζωή 353 χιλιάδων ανθρώπων, πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ποιοί είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ξεκινήσετε τον αγώνα σας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου;
«Είμαι από την Τραπεζούντα. Είμαι Έλληνας του Πόντου. Το γεγονός ότι η οικογένειά μου είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ δεν αλλάζει αυτό το γεγονός. Είμαι ο εγγονός των Ελλήνων που έζησαν σε αυτή τη γη για χιλιάδες χρόνια. Είναι καθήκον μου προς τους προγόνους μου να καταπολεμήσω αυτή την αδικία που συνέβη πριν από 105 χρόνια. Πιστεύω επίσης, ότι όλοι όσοι είναι άνθρωποι πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη αυτού. Κανείς δεν χαμογελά σε αυτή τη χώρα που κυβερνάται τυραννικά για 105 χρόνια. Γι ‘ αυτό όχι μόνο εμείς οι Έλληνες από τον Πόντο, αλλά και οι Τούρκοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον και για τη Δημοκρατία.
Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης Γενοκτονίας τα τελευταία χρόνια; Ο κόσμος λαμβάνει νέα σχετικά με αυτό το ζήτημα; Ποιά είναι η οπτική σας γύρω από αυτό το θέμα;
«Δυστυχώς, ο κόσμος γίνεται χειρότερο μέρος. Η μοίρα της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια μερικών χωρών και εταιρειών. Όλα τα είδη ανθρώπινων αξιών αγνοούνται για το κέρδος αυτής της χώρας και των εταιρειών. Είμαστε σε έναν πόλεμο χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες. Εκείνοι που λένε ότι είναι υπέρ της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σιωπούν για τη γενοκτονία. Φοβούνται».
Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για το θέμα που αναπτύξατε στην εν Ελλάδι ομιλία σας για τη Γενοκτονία; Πώς μπορεί να αναγεννηθεί ο Πόντος;
«Ο Πόντος στέκεται εκεί με 3 χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού, δεν έχει πεθάνει. Απλά χτύπησε και τραυματίστηκε. Ο Πόντος περιμένει να επουλωθούν οι πληγές του. Όσοι αγωνίζονται για τον Πόντο πρέπει πρώτα να στρέψουν το πρόσωπό τους στον Πόντο. Έχει περάσει η ώρα του θρήνου. Πλέον είναι απαραίτητο να εκθέσουμε τους εγκληματίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορία. Όλοι οι Πόντιοι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο, πρέπει να γυρίσουν τη ματιά τους στον Πόντο. Ο Πόντος μπορεί να σταθεί όρθιος μόνο στον Πόντο. Ήρθε η ώρα να πείτε στους παραβάτες να σταματήσουν. Καλώ όλους να συμβάλουν στον αγώνα μας για ύπαρξη στον Πόντο».
Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της γενοκτονίας; Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτό το θέμα;
«Ναι, τώρα το τουρκικό κοινό συζητά τι συνέβη στον Πόντο πριν από 100 και πλέον χρόνια. τα ψέματα που έχουν διαρκέσει για 105 χρόνια αποκαλύπτονται. Ακαδημαϊκοί, ερευνητές ρωτούν τώρα τι συνέβη στον Πόντο πριν από 105 χρόνια και αναζητούν απαντήσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν χωρίς να κρύβουν πλέον την ελληνική τους ταυτότητα αυξάνεται καθημερινά».
“Είναι απαραίτητο να εκθέσουμε τους εγκληματίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορία. Όλοι οι Πόντιοι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο, πρέπει να γυρίσουν τη ματιά τους στον Πόντο”
Στη συνέντευξη που είχατε παραχωρήσει το 2017, μας είχατε μιλήσει για τις απειλές που δέχεστε από τον τουρκικό παράγοντα. Η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεχίζει να σας εκφοβίζει;
«Κάνουν ό, τι μπορούν για να σιωπήσουν τις φωνές μας. Μερικές φορές απειλούν άμεσα. Μερικές φορές οργανώνουν δυσφημιστικές εκστρατείες με ψευδείς ειδήσεις. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Μία ψυχή έχω. Ας θυσιαστεί για τον Πόντο».
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία φοβερίζει την Ελλάδα. Θέλει να αρπάξει το μισό Αιγαίο μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επίσης υπάρχει ένα τουρκολιβικό μνημόνιο με το οποίο αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας νότια της Κρήτης. Φυσικά από το 1974 είναι Κατεχόμενη η Κύπρος. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
«Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος εφαρμόζει μια δειλή, παθητική πολιτική εδώ και 100 χρόνια. Στα θέματα του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής νομιμοποιήσει την κατοχική της θέση σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν ανεξάρτητες πολιτικές σε αυτά τα θέματα λόγω του ότι είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορούν να αθετήσουν τις υποσχέσεις των δυτικών κρατών. Αν και η Τουρκία μπορεί να φαίνεται να είναι εναντίον της Δύσης σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια απαραίτητη Συμμαχία για τη Δύση. Η κατάσταση επίσης δεν θα αλλάξει σε περίπτωση πιθανής αλλαγής εξουσίας στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές που θα φροντίζουν τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα ενεργούν πιο ριζικά στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο».
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην Ελλάδα;
«Νομίζω ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί».
Πολιτική
Ο ρόλος που προσπαθεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή
Πολιτική
Προκόπης Παυλόπουλος: Όταν μιλάμε με την Τουρκία πρέπει να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας
Για τα Ελληνοτουρκικά, τη Θράκη και το Αιγαίο μίλησε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2024 στον Real Fm και τους δημοσιογράφους Τέρενς Κουΐκ-Ρίτσα Μπιζόγλη ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Είμαι υπέρ του διαλόγου και το έχω αποδείξει στην πράξη. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας και τι επιδιώκει. Η Τουρκία απροκαλύπτως επιδιώκει τρεις στόχους και αυτοί είναι: Να ελέγχει πλήρως την Κύπρο, να εξασφαλίσει συγκυριαρχία στο Αιγαίο με βάση τον 25ο μεσημβρινό και να προετοιμάσει ένα καθεστώς μελλοντικής αυτονομίας στην Ανατολική Θράκη» , κατά προκλητική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και του Διεθνούς Δικαίου γενικότερα”, τόνισε με νόημα ο Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Όταν λοιπόν συζητάμε δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε ούτε κατ’ ελάχιστον οποιαδήποτε κίνησή της που την βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και ιδίως προς την κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων».
Παράλληλα, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μίλησε το πρωί στο ραδιόφωνο του Real FM και στους δημοσιογράφους Τέρενς Κουίκ και Ρίτσα Μπιζόγλη, έστειλε νέο μήνυμα στον Ερντογάν ότι δεν τίθεται, κατ’ ουδένα τρόπο, ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, από την ίδια της την φύση κατά το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε δε ότι «και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε κάθε δικαίωμα να επεκτείνουμε μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ. και να κηρύσσουμε, ακόμη και πριν κάθε οριοθέτηση, μονομερώς με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που μας αναλογούν».
Και συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η Τουρκία δεν τολμά να μας αγγίξει. Πρέπει λοιπόν,εδώ και τώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ν.μ. Πρέπει να ασκήσουμε την κυριαρχία μας και όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να θίξει την Ελλάδα. Την Τουρκία δεν την φοβόμαστε. Ο Ερντογάν και η Τουρκία γνωρίζουν καλά την υπεροχή της Ελλάδας που εξασφαλίζουν σήμερα ιδίως η υποδομή και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεών μας”.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ