Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Σενέρ Λεβέντ στον “Πολίτη”: Νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας

Ο κόσμος έχασε τόσο πολύ το μυαλό του ώστε να γιορτάζει τη νίκη της τρομοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις

Μυρίζει νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας στη Συρία. Στολίζουν τον ηγέτη των τζιχαντιστών Τζουλάνι και τον εμφανίζουν μπροστά μας στις τηλεοράσεις.

Ο κόσμος έχασε τόσο πολύ το μυαλό του ώστε να γιορτάζει τη νίκη της τρομοκρατίας

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ, Πολίτης

Δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος αυτός. Είχε έρθει απ’ έξω η συντριπτική πλειοψηφία των τζιχαντιστών που αποκαλούνται «αντιπολιτευόμενοι». Εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία. Ανατράφηκαν εκεί. Και εστάλησαν στη Συρία. Ήταν μισθοφόροι στρατιώτες αυτοί και όχι αντιπολιτευόμενοι. Ο πραγματικός κίνδυνος εμφύλιου πολέμου υπάρχει από εδώ και μπρος στη Συρία. Προς το παρόν υπάρχει λεηλασία και αρπαγή. Μετά, χαλασμός κόσμου.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον νικητή διοικητή της τζιχαντιστικής νίκης, απελευθέρωσαν τη Συρία! Όμως, οι Σύροι θα δουν το πραγματικό σκοτάδι από εδώ και μπρος. Όλα αυτά που συμβαίνουν θυμίζουν το Ιράν, τη Λιβύη και το Ιράκ. Είχαν νομίσει ότι έκαναν επανάσταση και απελευθέρωσαν το Ιράν εκείνοι που ανέτρεψαν τον Σάχη Ριζά Πεχλεβί και έφεραν στη θέση του τον Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Μετά από αυτό βίωσαν και βιώνουν την πραγματική σκλαβιά. Οι ισλαμιστές μουλάδες με τα αραχνιασμένα μυαλά δεν ανέχονται ακόμα και να φαίνονται τα μαλλιά των γυναικών! Ήταν και ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ ένας πολύ στυγνός δικτάτορας, όπως ο Σάχης Ριζά Πεχλεβί. Δεν έμεινε τίποτα που δεν έκανε στους αντιπολιτευόμενους. Γιόρτασαν όταν η αμερικανική εισβολή πιλάτεψε τον Σαντάμ και γκρέμισαν τα αγάλματά του, και αυτοί όπως εκείνους που γκρεμίζουν τα αγάλματα του Χαφέζ Άσαντ στη Συρία τώρα. Όμως, όταν είδαν τι συνέβη αργότερα, άρχισαν να ψάχνουν ακόμα και τον Σαντάμ. Γιόρτασαν και εκείνοι που αφάνισαν με πολύ άγριο τρόπο τον Καντάφι στη Λιβύη. Όμως, η Λιβύη μετατράπηκε σε τέτοια λίμνη αίματος αργότερα, που άρχισαν να νοσταλγούν τον Καντάφι. Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό τώρα στη Συρία.

Το κοπάδι των τζιχαντιστών που κατέκτησε τη Δαμασκό επικήρυξε τον Άσαντ για δέκα εκατομμύρια δολάρια, λέει. Δέκα εκατομμύρια δολάρια σε όποιον τον συλλάβει. Και η Αμερική είχε κάποτε επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια τον ηγέτη της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) Τζουλάνι. Κοιτάξτε τα καμώματα της ιστορίας. Και τώρα χειροκροτεί τον Τζουλάνι τον οποίο είχε επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια! Είναι πιο αστείες οι δηλώσεις που βγαίνουν από το στόμα του Ταγίπ Ερντογάν καθώς κατακερματίζεται η Συρία. Αναφέρεται σε προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις που μοιράστηκαν τα εδάφη της Συρίας: Οι τζιχαντιστές, οι Κούρδοι και οι Τούρκοι. Και ο έλεγχος όλων βρίσκεται στα χέρια της Αμερικής. Τους τραβά προς όποια πλευρά θέλει εκείνη! Αν δεν μπορέσουν να ενωθούν κάτω από μια σημαία οι τζιχαντιστές που χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες μεταξύ τους, μπορεί και αυτοί να χωριστούν σε μικρά κράτη. Η Αμερική θα κάνει ό,τι χρειάζεται για το Ισραήλ, στο οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία. Άλλωστε, εκείνη καθόρισε και τα όρια αυτού του πολέμου. Όπως τα καθόρισε στην Κύπρο. Έδωσε άδεια στον τουρκικό στρατό για το μέχρι πού θα μπορούσε να πάει και χάραξε τη γραμμή. Από το Ριζοκάρπασο μέχρι τον Λιμνίτη. Στους τζιχαντιστές στη Συρία είπε «μην αγγίξετε τους Κούρδους». Άκουσαν και οι τζιχαντιστές στη Συρία και ο τουρκικός στρατός. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν τού είπε «μην αγγίξετε τους αμάχους». Και εκείνος έδωσε αυτή την οδηγία στους τζιχαντιστές.

Μυρίζει ένα νέο Αφγανιστάν κάτω από τη μύτη μας. Στολίζουν τον ηγέτη των τζιχαντιστών Τζουλάνι και τον εμφανίζουν μπροστά μας στις τηλεοράσεις. Ο Τζουλάνι μας λέει πως άλλαξε και ότι δεν είναι ο ίδιος όπως παλιά. Αποτελούν παρελθόν, λέει, οι μέρες που η Αμερική τον επικήρυξε για δέκα εκατομμύρια δολάρια. Ο άνθρωπος είναι διαφορετικός σε κάθε ηλικία, λέει. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο τι δημοκρατικός ηγέτης είναι. Θα δείτε. Η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει το νέο κράτος που ανακήρυξαν. Και μετά από αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πάει στη Δαμασκό και θα κάνει προσευχή στο τζαμί Εμεβί. Ποιος ξέρει, μπορεί να κτίσει και στη Δαμασκό ένα κτηριακό συγκρότημα με τζαμί όπως κάνει εδώ σε εμάς. Και το δικό μας κράτος φάντασμα η ΤΔΒΚ θα είναι από τους πρώτους που θα συγχαρούν τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό. Θα κτίσουμε πολύ καλές σχέσεις με αυτή την τρομοκρατική διοίκηση. Θα εισρεύσουν εδώ περισσότερα χρήματα και περισσότερα ναρκωτικά. Δεν είναι μακριά οι μέρες αυτές. Περιμένετε και θα δείτε. Θα δείτε πως θα συνδέσουν ακόμα και δρόμο από τη Λαττάκεια προς την Αμμόχωστο.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Πήρε την επιστολή ο Μητσοτάκης;

Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας, η οποία είναι η καρδιά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Θα γίνει πόλεμος Τουρκίας-Ισραήλ; Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σύγκρουση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι ευθύνες για τις βιβλικές φωτιές στο Λος Άντζελες

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη και τη Ζωή Βελέντζα

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι προκλήσεις για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής! Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο.

Γράφει ο Γιώργος Καλάκος

Με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024 από αντάρτες των Συριακών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων και την άνοδο στην εξουσία του αρχηγού της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa ή πιο ευρέως γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Abu Mohamed al-Golani1, αυξάνονται και οι φόβοι αλλά και οι ανησυχίες για την τύχη των Χριστιανών τόσο στη Συρία, όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί σε όλη την έκταση της Μέσης Ανατολής καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή τους στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα δε από την κατάληψη της περιοχής από τους μουσουλμανικούς Αραβικούς πληθυσμούς, βρίσκονταν υπό τη σκιά και τον φόβο των διωγμών από φανατικούς Μουσουλμάνους. Αριθμητικά κιόλας, ανέκαθεν θωρούντουσαν ως μειοψηφία, γεγονός το οποίο έδινε περισσότερο δύναμη σε διάφορα καταπιεστικά καθεστώτα και οργανώσεις. Ενδεικτικά, οι μεταναστευτικές ροές των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή προς άλλες χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα το 1/3 του συνολικού Χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής να διαβιεί σε χώρες και περιοχές εκτός της Μέσης Ανατολής το 2020, ενώ το ίδιο έτος οι Χριστιανοί μετανάστες που μένουν σε διαφορετική χώρα από τη χώρα γέννησής τους, αποτελούσαν το 47% του συνολικού μεταναστευτικού κοινού για το 20202.

Οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε μετανάστευση είναι ποικίλοι, εν προκειμένω όμως οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη κυρίως λόγω θρησκευτικών διακρίσεων καθώς και τρομοκρατικών καθεστώτων εναντίον τους. Πιο αναλυτικά, το 2019, το 70-80% των χωρών της Μέσης Ανατολής είχαν νόμους περί βλασφημίας και θρησκευτικής ύβρης, όπου η ποινή για την όποια τυχόν παρανομία τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η θανατική καταδίκη· ενώ υπάρχουν και νομικά προβλήματα τόσο για τους χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για όσους επιλέξουν τη μετάβαση προς τον Μωαμεθανισμό3.

Ειδική μνεία χρήζει να γίνει και στις κρατικές διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου οι Χριστιανικοί πληθυσμοί έχουν αρκετές δυσκολίες συχνά μάλιστα νομικής φύσεως, όπως λόγου χάρη στην Αίγυπτο κυριαρχεί κατά κύριο λόγο το Ισλαμικό δίκαιο. Όμως, στη Μέση Ανατολή υπήρχε ανέκαθεν υψηλή θρησκευτική διάκριση και από το ίδιο το κράτος και από την ίδια την κοινωνία, καθότι 16 από τα 20 κράτη της περιοχής έχουν ορίσει ως επίσημη θρησκεία τους το Ισλάμ, με όλα τα ακόλουθα νομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά κοινότοπα. Επίσης, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί σχετικά με την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, όπου το 2017, 18 από τις 20 χώρες περιόριζαν –συχνά ενεργά- τόσο τα θρησκευτικά κηρύγματα όσο και τις ίδιες τις ιεροτελεστίες των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εννοείται και των Χριστιανών· και δίχως βέβαια να αναφερθούν τα ζητήματα βίας από θρησκευτικές ομάδες ή θρησκευτικούς οργανισμούς προς τους Χριστιανούς4.

Με εξαίρεση το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες Χριστιανικές χώρες σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι οποίες μπορούν να λάβουν κάποια μορφή δράσης· και μεταξύ των δύο κυρίως η Ελλάδα έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορέσει να έχει η όποια δράση κάποιον αντίκτυπο. Μια δυνητική πλεύση δράσης των δύο αυτών χωρών είναι η ενεργοποίηση και η ανάπτυξη της θρησκευτικής τους διπλωματίας, όπου μπορούν είτε από κοινού είτε μεμονωμένα να προωθήσουν στενότερες σχέσεις –από τις ήδη υπάρχοντες- με τα τρία μεγάλα –και αρχαιότερα- Πατριαρχεία της Αντιόχειας, Αλεξάνδρειας και Ιερουσαλήμ. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία, προτείνεται να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιερουσαλήμ διότι με το μεν πρώτο η θρησκευτική και πολιτισμική επιρροή θα είναι στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, με το δε δεύτερο μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει τη σχέση συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και άρα να υπάρξουν εύνοιες εκ των Ηνωμένων Πολιτειών5.

Παράλληλα, σημαντικότατο ρόλο παίζει και η προώθηση της επιρροής, συνεργασίας και ανάδειξης της Χερσονήσου του Άθως, καθότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμικής και θρησκευτικής επιρροής όχι μόνο της Ορθοδοξίας (όπου υπάρχουν ακόμα σημαίνοντες Ορθόδοξοι πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή) αλλά και του Χριστιανισμού εν γένει. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Άγιο Όρος και η ορθή χρήση του στην επέκταση της επιρροής της Χριστιανοσύνης στη Μέση Ανατολή, μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου-Ρωσίας. Άρα με αυτά τα δύο τρίγωνα με τις ισχυρότερες Μεγάλες Δυνάμεις, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παίξουν και έμμεσο ρόλο διαμεσολαβητή τόσο για τους Χριστιανικούς πληθυσμούς όσο και για την επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε τουλάχιστον ουδέτερες τάσεις και τάσεις πιθανής συνεργασίας. Σημαίνουσα όμως και στρατηγική προσοχή πρέπει να δοθεί στο ασφαλέστερο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας όπου μετά το φιάσκο της «κυβέρνησης» των Αδελφών Μουσουλμάνων και την έξοδό τους από την πολιτική σκηνή το 20136, μια σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος-Αιγύπτου στο θρησκευτικό πλαίσιο μπορεί να αποφέρει πιο εύκολα και σίγουρα μια μακροβιότερη και σημαντικότερη στρατηγική συνεργασία στην πολύπαθη αυτή περιοχή, καθώς και ένα στιβαρό ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό καθώς και στο νέο ισλαμιστικό καθεστώς της Δαμασκού όπου υπάρχουν μεγάλα ενδεχόμενα να υπάγεται υπό την επιρροή της Τουρκίας και άρα της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Με την πτώση της Συρίας, η τύχη των Χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην αυτόνομη και ανεξάρτητη Αίγυπτο, όπου μπορεί να αναδειχθεί ως ο άμεσος και σταθερός προστάτης των Χριστιανών –και άρα και των λοιπών μειονοτήτων- όλης της περιοχής του Αραβικού Κόσμου και της Γόνιμης Ημισελήνου ειδικότερα.

1 Trew B., “Christians in Aleppo are celebrating Christmas – but fear for their future”, The Independent, Sunday 22 December 2024, βλ. και: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-assad-aleppo-christmas-christians-b2668009.html (Τελευταία πρόσβαση: 29/12/24)

2 Kramer S., Tong Y., “The Religious Composition of the World’s Migrants» καθώς και στο ίδιο, “Global migration change, 1990-2020”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/the-religious-composition-of-the-worlds-migrants/ & https://www.pewresearch.org/religion/2024/08/19/global-migration-change-1990-2020/

3 Villa V., “Four-in-ten countries and territories worldwide had blasphemy laws in 2019”, Pew Research Center, https://www.pewresearch.org/short-reads/2022/01/25/four-in-ten-countries-and-territories-worldwide-had-blasphemy-laws-in-2019-2/

4 Pew Research Center, “A Closer Look at How Religious Restrictions Have Risen Around the World”, July 15, 2019, https://www.pewresearch.org/religion/2019/07/15/a-closer-look-at-how-religious-restrictions-have-risen-around-the-world/

5 Hellenic Ministry of Foreign Affairs (HMFA), “Religious Diplomacy”, https://www.mfa.gr/en/foreign-policy/public-diplomacy/religious-diplomacy/

6 Ι.Θ.Μάζη, «Γεωπολιτικά Ζητήματα στην Ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο», Τόμος 1, εκδ. Λειμών, 2017, σσ 769-772

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή